بیستمین فهرست از بهترین دانشگاه های جهان توسط تایمز هایر اجوکیشن (Times Higher Education) منتشر شد. بر اساس این رتبه بندی، دانشگاه آکسفورد بریتانیا برای هشتمین سال متوالی، رتبه اول را به خود اختصاص داد و دانشگاه استنفورد در رتبه دوم قرار گرفت. موسسه فناوری ماساچوست (MIT) هم با دو پله صعود به رتبه سوم رسید.
این رتبهبندی از میان ۱۹۰۴ دانشگاه از ۱۰۸ کشور و منطقه، دانشگاههای پژوهش محور را در ۱۸ شاخص عملکردی که بخش های آموزش، محیط پژوهشی، کیفیت پژوهش، صنعت و چشم انداز بین المللی را پوشش می دهد، بررسی کرده است.
آمریکا و انگلستان در رتبهبندی برتر اما در حال افول
آمریکا ۱۳ دانشگاه در میان ۲۰ دانشگاه برتر و ۵۶ دانشگاه در میان ۲۰۰ دانشگاه برتر دارد. انگلستان ۳ دانشگاه در میان ۱۰ دانشگاه برتر با آکسفورد در رتبه اول، دانشگاه کمبریج، پنجم و کالج امپریال لندن در جایگاه هشتم دارد. به طور کلی، انگلستان ۱۰۴ دانشگاه در این رتبهبندی دارد با ۱۱ دانشگاه در ۱۰۰ دانشگاه برتر و ۲۵ دانشگاه در میان ۲۰۰ دانشگاه برتر.
با کاهش تعداد دانشگاههای انگلستان و آمریکا در میان ۲۰۰ دانشگاه برتر به نسبت سال ۲۰۲۱، اگرچه دانشگاههای این دو کشور سهم زیادی از رتبه بندی دانشگاه های برتر جهان دارند، اما موقعیت و قدرت آنها در حال افول است.
برترین های اروپا
خارج از انگلستان، دانشگاه صنعتی زوریخ (ETH) سوئیس بالاترین رتبه را در جایگاه ۱۱ دارد.
آلمان ۴۹ دانشگاه در رتبهبندی دانشگاه های برتر جهان دارد که دانشگاه فنی مونیخ در جایگاه ۳۰ بالاترین رتبه را به خود اختصاص داده است.
بالاترین رتبه دانشگاه در اسپانیا، دانشگاه بارسلوناست که امسال بهبود یافته و از جایگاه ۱۸۲ به ۱۵۲ رسیده است.
امسال برای اولین بار دانشگاه های ۴ کشور اروپایی در این رتبه بندی قرار گرفتند: کوزوو، بوسنی و هرزگوین، مقدونیه شمالی و ارمنستان.
اروپا با ۶۶۴ دانشگاه، پس از آسیا، پرنمایندهترین قاره در این رتبه بندی است.
آسیا پرنمایندهترین قاره
آسیا پر نمایندهترین قاره با ۷۳۷ دانشگاه در این رتبهبندی است. دانشگاه ملی سنگاپور در رتبه ۱۹ قرار دارد و دانشگاه صنعتی نانیانگ (NTU) این کشور، در رتبه ۳۲ است.
ژاپن ۱۱۹ دانشگاه در این رتبهبندی دارد و دانشگاه توکیو در رتبه ۲۹ قرار دارد.
هند به طور بیسابقه ای۹۱ دانشگاه در این رتبهبندی دارد. ۳۹ دانشگاه از پاکستان نیز در این رتبه بندی دیده می شود.
چین دو دانشگاه در میان ۲۰ دانشگاه اول، هفت دانشگاه در ۱۰۰ دانشگاه برتر و ۱۳ دانشگاه در ۲۰۰ دانشگاه برتر دارد. در سال ۲۰۱۸، یعنی ۶ سال پیش، این کشور تنها دو دانشگاه در میان ۱۰۰ دانشگاه برتر داشت و تعداد دانشگاه های چینی در ۴۰۰ دانشگاه برتر رتبهبندی دانشگاه های جهان دو برابر شده است.
خاورمیانه، شمال آفریقا و آفریقا
خاورمیانه و شمال آفریقا، دانشگاه هایی از عربستان سعودی، امارات متحده عربی و اسرائیل در میان ۲۵۰ دانشگاه برتر دارند. دانشگاه علم و فناوری مصر-ژاپن (E-JUST) که سال گذشته در این رتبهبندی قرار نداشت، به عنوان بالاترین دانشگاه رتبهبندی شده مصر در محدوده ۶۰۱-۸۰۰ قرار گرفته است.
آفریقا شاهد رشد ۱۶ درصدی سال به سال در این رتبه بندی بوده است، با افزایش رتبهبندی از ۹۷ به ۱۱۳ دانشگاه، بیشترین افزایش تعداد دانشگاه های برتر را در میان همه قارهها داشته است. بالاترین دانشگاه رتبهبندی شده در آفریقا، دانشگاه کیپ تاون در رتبه ۱۶۷ است.
وضعیت برترین دانشگاههای ایران در این رتبهبندی:
دانشگاه صنعتی شریف: محدودهی ۳۵۰- ۳۰۱
دانشگاه صنعتی امیرکبیر: محدودهی ۴۰۰- ۳۵۱
دانشگاه تهران: محدودهی ۵۰۰- ۴۰۱
دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی: محدودهی ۸۰۰- ۶۰۱
دانشگاه علوم پزشکی تهران: محدودهی ۸۰۰- ۶۰۱
دانشگاه علم و صنعت: محدودهی ۵۰۰- ۴۰۱
دانشگاه علوم پزشکی ایران: محدودهی ۸۰۰- ۶۰۱
آمریکای لاتین و حوزه کارائیب
منطقه آمریکای لاتین و کارائیب شاهد رکورد ۱۴۴ دانشگاه از ۱۲ کشور بوده است. دانشگاه سائو پائولو برزیل همچنان برترین دانشگاه این منطقه است که در محدوده ۲۰۱-۲۵۰ قرار گرفت.
رتبه بندی دانشگاه های برتر جهان تایمز هایر اجوکیشن با ۲۰۰ دانشگاه شروع شد و اکنون شامل حدود ۲۰۰۰ دانشگاه می شود، که این فهرست را جهانیترین و فراگیرترین رتبهبندی جهان میکند.
۱۲ دانشگاه برتر در رتبهبندی به شرح زیر است:
۱- دانشگاه آکسفورد، انگلستان
۲- دانشگاه استنفورد، آمریکا
۳- موسسه فناوری ماساچوست، آمریکا
۴- دانشگاه هاروارد، آمریکا
۵- دانشگاه کمبریج، انگلستان
۶- دانشگاه پرینستون، آمریکا
۷- موسسه فناوری کالیفرنیا، آمریکا
۸- کالج امپریال لندن، انگلستان
۹- دانشگاه کالیفرنیا، برکلی، آمریکا
۱۰- دانشگاه ییل، آمریکا
۱۱- ETH زوریخ، سوئیس
۱۲- دانشگاه تسینگهوا، چین
برای مشاهده فهرست کامل نتایج رتبه بندی دانشگاه های جهان ۲۰۲۴ اینجا را ببینید.
ارزشی ندارد این رتبه بندی ها همه دنیا میدونند تهران و شریف اول و دوم هستند اگر اینطور نیست چرا نابغه های مارو دعوت میکنند؟
از همه دنیا نابغه هاشون رو جمع آوری میکنن تا در جایی ک میدونن جای پیشرفت بیشتری هست درس بخونن وگرنه به جای اینکه اونا نابغه های ما رو دعوت کنن، دولت ما اونا رو دعوت میکرد به شریف….. یک مقدار عقلتون رو به کار بندازید رتبه بندی جهانیه بچه بازی که نیست از شریف چند تا نابغه بیرون میاد از آکسفورد چند تا؟ بله شریف بسیار دانشگاه خوبیه و تاپ ترین دانشگاهه ولی توی ایران نه دنیا
اره فکر کن مثلا دانشگاه های تهران بتونه با دانشگاه آکسفورد انگلستان رقابت کنه، چند تا نخبه میده بیرون که اون نخبه ها هم مهاجرت میکنن میرن دوباره تو همون دانشگاه های برتر و رتبه اون هارو بالا می برن ، ببین مثلا دانشگاه های برگردون از نقاط مختلف دنیا نخبه هارو جمع می کنه،میان برترین های دیگران رو جمع می کنن یه حساب سرانگشتی هم که انجام بدی می بینی که صدرصد تعداد نخبه های برتر دنیا بیشتر از نخبه های ایران هست حتی اگر هم نخوای به کیفیت آموزش و معلم ها و … نگاه کنی