یک دکتر ۶۱ ساله اهل ویرجینیا که در آمریکا متولد شده است، صرفا به دلیل اینکه پدرش در زمان تولد او دیپلمات سفارت ایران بوده است، تابعیت خود را از دست داد. مقامات به سیاوش سبحانی که ژوئن امسال برای تمدید گذرنامه خود درخواست داده بود، گفتند که از بدو تولد او در سال ۱۹۶۰، نباید تابعیت آمریکا را به او می دادند.
معمولاً، تمام نوزادان متولد شده در آمریکا شهروندی دریافت میکنند. اما وزارت امور خارجه آمریکا او را مطلع کرد که نوزادان متولد شده در آمریکا از والدینی که از مصونیت دیپلماتیک برخوردار هستند – که پدر او به عنوان دیپلمات در سفارت ایران از آن بهرهمند بوده است – نباید تابعیت آمریکایی می گرفته است.
اقدام وزارت امور خارجه آمریکا علیرغم این واقعیت انجام شده است که سبحانی یک دکتر محترم بوده و دارای فهرستی درخشان از ۳۰۰۰ بیمار فعال پس از کسب مدارک تحصیلی از دانشگاه جرج واشینگتن، کالج بوستون و مدرسه پزشکی جرج تاون میباشد.
او تمام عمر خود را به جز چند سالی که در کودکی به همراه خانواده در ترکیه بوده است، در ویرجینیا و واشینگتن دی سی آمریکا زندگی کرده است. برادر او، راب سبحانی ۶۳ ساله، حتی در سال ۲۰۱۲ برای مجلس سنا در مریلند نامزد شده بود.
در نامهی از وزارت امور خارجه آمریکا به سبحانی آمده است: «به عنوان بخشی از خانواده پدرتان در زمان تولد، شما نیز از مصونیت دیپلماتیک کامل در برابر صلاحیت قضایی ایالات متحده برخوردار بودید. بنابراین، شما در زمان تولد تابع قوانین ایالات متحده نبودهاید. درنتیجه، شما از بدو تولد شرایط تابعیت آمریکا را نداشتید.»
سبحانی که از این نامه شوکه شده بود، شروع به بررسی تاریخچه خانوادگی خود کرد. از آنجا که پدر او فوت کرده و مادرش دچار زوال عقل است، به گفته خودش، این کار چالشبرانگیز بود.
اما سبحانی متوجه شد که برادر بزرگترش که در کانزاس به دنیا آمده بود، زمانی که پدرشان دانشجوی نظامی بود، در همان نوزادی به مشکلی برخورد که نیاز به جراحی داشت. پدرشان به دلیل نیاز به مراقبت های پزشکی، یک شغل موقت در سفارت ایران به دست آورد تا اقامت آنها در آمریکا را تا اکتبر و نوامبر ۱۹۶۱ تمدید کنند؛ دقیقا زمان تولد سیاوش در مرکز پزشکی ارتش والتر رید.
آنها سپس برای چند سال در ترکیه زندگی کردند، تا اینکه به دی سی بازگشتند و سیاوش در دبیرستان جرج تاون تحصیلات خود را ادامه داد.
سیاوش سبحانی نامههایی به مارک آر وارنر سناتور ویرجینیا و جرالد ای کانلی نماینده کنگره برای درخواست کمک نوشته است. در نامه او آمده بود که او «احترام فراوانی» برای قوانین حاکم بر این کشور قائل است و یادآور شد که حرفه خود را وقف کمک به مردم ویرجینیا و منطقه دی سی کرده است.
سبحانی گفته است که «بهطور مستقیم در مراقبت از بیش از ۳۰۰۰ بیمار» مشارکت داشته است.
او تأکید کرد: «امیدوارم که نقش من در مراقبت از مردم ویرجینیا، رای دهندگان شما، طی ۳۰ سال گذشته، بر تصمیم شما برای مداخله به نفع من تاثیر داشته باشد.»
کانلی در پاسخ این نامه، همدردی خود را ابراز داشت و وعده داد موضوع را پیگیری کند. کانلی گفته است: «می دانم که چقدر باید سخت باشد که تمام عمرتان فکر کنید شهروند آمریکا هستید و تازه بفهمید که واقعاً اینطور نبوده است. دفتر ما با احترام کامل درخواست توجه به تمام جوانب ممکن در تسریع این پرونده مطابق با قوانین و مقررات آمریکا را دارد.»
اما دکتر سیاوش سبحانی هیچ ایدهای ندارد که چه زمانی ممکن است تابعیت خود را بازیابد و یا اینکه آیا این امر تضمین شده است یا خیر.
این دکتر اولین کسی نیست که در مییابد تابعیتش به خاطر دیپلمات بودن پدرش لغو شده است. یک زن یمنی متولد آمریکا نیز پس از فرار به سوریه برای پیوستن به داعش در سال ۲۰۱۴ از دریافت تابعیت محروم شد. هدی مثنی پس از مرگ همسرش داعشی خود درخواست بازگشت کرد. با این حال، نه تنها درخواست وی پذیرفته نشد، بلکه به طور همزمان گذرنامه و تابعیت مثنی، لغو گردید، چرا که در زمان تولد هدی، درسال ۱۹۹۴، پدرش، دیپلمات یمن در آمریکا بود.
آخرش خیلی جالب بود که یک پزشک شریف رو با یک زن داعشی مقایسه کردید!!!
پس چرا بعد از ۶۰ سال ؟؟؟؟ یعنی تازه قانون شده ؟ پسر ابتکار و ظریف و دختر لاریجانی شامل نمیشن ؟؟ آمریکا یعنی قانون و قانون یعنی این ؟؟؟
خوب یک عمر زحمت کشیدنش رو گذاشتن کف دستش