سکانسی از آخرین حضور محمدعلی فردین، ستاره محبوب سالهای دور سینمای ایران، در فیلم «برزخیها» به کارگردانی ایرج قادری به تازگی در حال دست به دست شدن است.
«برزخیها» را که در سال ۱۳۵۸ تولید اما در سال ۱۳۶۱ اکران شد، میتوان یکی از جنجالیترین فیلمهای سینمای ایران در دهه اول پس از انقلاب ۵۷ دانست. آخرین حضور محمدعلی فردین بر پرده سینما در کنار دیگر چهرههای شناختهشده آن زمان ازجمله ناصر ملک مطیعی، ایرج قادری و سعید راد که به رغم فروش بالا، خیلی زود از اکران برداشته و توقیف شد و پس از آن همه این چهره ها حداقل برای مدتی ممنوعالکار شدند.
برزخیها که «اولین فیلم توقیفی بعد از انقلاب» است، یک سال قبل از شروع جنگ تحمیلی ساخته شد ولی صحنههای جنگی فیلم که محصول تخیل فیلمنامهنویس و برداشتش از فیلم «دوازده مرد خبیث» بود وقتی پس از سه سال توقیف روی پرده آمد، رنگی از واقعیت به خود گرفته بود.
فیلم در سال ۱۳۶۱ و با اصرار مهدی کلهر، معاون سینمایی وقت، اکران عمومی شد که اقبال گسترده سینماروها را در پی داشت.
برزخی ها که تنها در تهران اکران شد در آن زمان با فروش هشت میلیون تومانی رکورد فروش فیلم در تاریخ سینمای ایران را شکست.
با این حال روزنامههای سیاسی در سال ۱۳۶۱ نوشتههای تندوتیزی علیه فیلم منتشر کردند و هنرمندان جوان انقلابی که در حوزه هنر و اندیشه اسلامی حضور داشتند به رهبری محسن مخملباف، علم مخالفت با برزخیها را برافراشتند. با ملتهبشدن فضا، نهتنها برزخیها توقیف شد که عبدالمجید معادی خواه هم از وزارت ارشاد کنار رفت.
سال گذشته چهار دهه پس از جنجالها پیرامون این فیلم، ماجرای توقیف آن دستمایه مستندی شد که سازمان اوج آن را تهیه کرد.
ماجرای کامل توقیف «برزخیها» و نقش مخملباف در این اتفاق را اینجا بخوانید.
بدون نظر