۵ حقیقت شگفت انگیز درباره جنگنده اف-۱۴ تامکت؛ از بال های متحرک تا ستاره سینما

۵ حقیقت شگفت انگیز درباره جنگنده اف-۱۴ تامکت؛ از بال های متحرک تا ستاره سینما


جنگنده اف-۱۴ تامکت (F-14 Tomcat) ساخت کمپانی گرومن، که اولین پرواز آن در ۲۱ دسامبر ۱۹۷۰ انجام شد و در ۲۲ سپتامبر ۱۹۷۴ به خدمت نیروی دریایی ایالات متحده درآمد، دارای تاریخچه طولانی و هیجان انگیزی در خدمت نیروی دریایی آمریکا و نیروی هوایی ایران بوده است.

البته چند فیلم مانند The Final Countdown, Top Gun, Executive Decision و طبیعتاً نیز Top Gun: Maverick نیز با این هواپیما ساخته شده اند.

5 نکته جالب در مورد جنگنده اف-14 تامکت

اما تامکت به این دلیل در دنیا سینما به شهرت رسید که یک جنگنده چندمنظوره با یک رادار بزرگ و توانایی حمل هر نوع موشک دوربرد و حتی عملیات تجسسی و در نهایت بمب های هوشمند بود. اف-۱۴ تامکت نهایتاً به محدودیت های طراحی دهه ۱۹۶۰ خود رسید و در سال ۲۰۰۶ از خدمت نیروی دریایی آمریکا خارج شد.

5 نکته جالب در مورد جنگنده اف-14 تامکت


۱. بال های متحرک

اولین ویژگی جنگنده گرومن اف-۱۴ تامکت که چشم ها را به خود خیره می کرد، بال های متحرک آن بود. اف-۱۴ جوری طراحی شد که دارای بال های با توانایی باز شدن در زوایای متغیر باشد تا از یک سو سطح بال وسیعتری برای فرود آمدن سریع روی عرشه کوچک ناو هواپیمابر با زاویه ۲۰ درجه و پهنای ۱۹.۵ متری بال فراهم آورد و از سوی دیگر با زاویه ۶۸ درجه و پهنای ۱۱.۵ متری بال ها، شکل دلتایی تری برای کروزهای با سرعت بالا در رهگیری هدف به دست بیاورد.

با این وجود، فرود اف-۱۴ روی ناو هواپیمابر دشوار بود، اما دستکم قابل مدیریت به نظر می رسید. طرح هواپیماهای آینده مانند F/A-18F Super Hornet, توانست با بهره گیری از طراحی کامپیوتری، بال هایی را طراحی کند که به شکل بهتری قابلیت پرواز دریایی را بدون نیاز به مکانیزم های گرانقیمت و سنگین بال های متحرک فراهم آورد.

5 نکته جالب در مورد جنگنده اف-14 تامکت


۲. رادارهای AN/AWG-9 و AN/APG-71

اف-۱۴ در ابتدا با رادار AN/AWG-9 به تولید رسید. AN/AWG-9 چیزی بیش از یک رادار بود و یک سیستم کنترل تسلیحاتی محسوب می شد که قادر بود ۲۴ هدف را در برد تقریبی ۳۲۰ کیلومتری ردیابی کند و تا شش موشک را به سمت اهداف مشخص شده شلیک نماید. با این حال، این رادار به صورت مکانیکی اسکن می کرد، بنابراین خلبان عقبی که به عنوان افسر رهگیری راداری شناخته می شد، باید رادار را به سمت نقاط مناسب در آسمان برای یافتن اهداف مناسب هدایت می کرد.

اگرچه AN/AWG-9 استانداردی را برای رادارهای جنگنده های غربی تا پیش از اف-۲۲ رپتور در سال ۲۰۰۵ مشخص می کرد، اما شرکت هواپیمایی هیوز این رادار را برای مدل D تامکت به نسخه AN/APG-71 ارتقا داد. این ارتقاها شامل بهبود پردازنده ها برای یافتن دقیق تر هدف و تلاش برای مقاومت در برابر جمینگ توسط رادارهای دشمن بود. تنها نیروی دریایی آمریکا مدل D تامکت را تحویل گرفت.

5 نکته جالب در مورد جنگنده اف-14 تامکت


۳- موشک AIM-54 Phoenix

گرچه در هیچ کدام از فیلم های بالا، از موشک AIM-54 Phoenix استفاده نشد اما اف-۱۴ تامکت در حقیقت برای استفاده از این موشک ساخته شده بود. در شرایط مناسب، این سلاح که دارای رادار مخصوص به خود بود، میتوانست از فاصله بیش از ۱۶۰ کیلومتری به سمت یک بمب افکن یا موشک کروز در یک مسیر بالستیک شلیک شود و سپس پس از هدایت میانه پرواز توسط تامکت، در نزدیکی هدف، رادار خود را فعال کند.
به گفته چندین منبع، اف-۱۴ تامکت قادر بود تا شش موشک AIM-54 فینیکس را تقریباً همزمان شلیک کند. علاوه بر این، خلبان می توانست از این موشک در برابر اهداف نزدیکتر نیز در اوضاع اضطراری استفاده کند، همانطور که در جنگ ایران و عراق در دهه ۱۹۸۰ علیه عراقی ها از آن استفاده به عمل آمد.

5 نکته جالب در مورد جنگنده اف-14 تامکت


۴) غلاف تجسسی TARPS

بله، اف-۱۴ تامکت همچنین یک پلتفرم تجسسی نیز محسوب می شد. به یاد داشته باشید که در اکثر دوران خدمت تامکت، هنوز غلاف های مادون قرمز یا دوربین های دیجیتال وجود نداشتند، بنابراین یک توانایی تجسسی ضروری در بخش هوانوردی دریایی ایالات متحده وجود داشت.
حتی در سال ۲۰۰۲، اف-۱۴ تامکت ماموریت های رزمی را با ثبت مختصات مواضع طالبان انجام داد. غلاف TARPS دوربین های تجسسی مادون قرمز و دوربین های پانورامیک یا فریمی را حمل می کرد. در نهایت این غلاف دیجیتالی شد. بنابراین، تصاویر و موقعیتهای جغرافیایی GPS می توانستند به صورت دیجیتالی به سایر هواپیماها منتقل شوند تا حملات زمینی دقیق تری را ممکن سازند.

5 نکته جالب در مورد جنگنده اف-14 تامکت


۵) غلاف LANTIRN و توانایی استفاده از بمبهای هوشمند

در مستند Tomcat Tales، داستانی به روایت وارد کارول، افسر ارتباطات عمومی سابق نیروی دریایی و خلبان عقب اف-۱۴،گفته شده است که خلبان فقید دیل “اسنورت” اسنودگرس به طور بودجه در نظر گرفته شده برای قرار دادن موشک هوا به هوای AIM -120 روی اف-۱۴ را تغییر داده و به جای آن یک غلاف مادون قرمز LANTIRN را نصب کرد.


به طور کلی، تلاش های اسنودگرس اف-۱۴ تامکت را به یک بمب افکن هوشمند تبدیل کرد که می توانست بمب های هدایت شونده با لیزر و بمب های هدایت شونده با GPS را برای حملات دقیق رها کند. جنگنده F/A-18E/F Super Hornet که جایگزین اف-۱۴ تامکت شد، نهایتاً نمایشگر بزرگتری مانند اف-۱۴ دریافت کرد و به برد مشابهی رسید.


علاوه بر این، تامکت به یک پلتفرم هوایی کنترل آتش تبدیل شد تا از جنگ کوزوو در سال ۱۹۹۹ تا جنگ جهانی علیه تروریسم، حملات هوایی را هدایت کند – به جای اینکه صرفاً در برابر تهدیدات هوایی اندک یا غیرموجود آماده باشد. غلاف LANTIRN و یک بمب هدایت شونده با لیزر اف-۱۴ تامکت به وضوح در تصویر پایین قابل مشاهده است.

5 نکته جالب در مورد جنگنده اف-14 تامکت


اما طراحی دهه ۱۹۶۰ تامکت در نهایت با نیازهای پرهزینه تعمیر و نگهداری و موشک های هوا به هوای فرسوده همراه شد که توانایی تکامل آن را در یک محیط بودجه ای چالش برانگیز محدود کرد. پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، نیروی دریایی آمریکا نگران بمب افکن های اتحاد جماهیر شوروی سابق که با موشک های کروز مسلح شده بودند، نبوده و به یک هواپیمای دیجیتالی تر، با قابلیت تعمیر و نگهداری آسان تر که بتواند یک گزینه حمله الکترونیکی نیز داشته باشد، نیاز داشت. ارتقای طراحی F/A-18 به سوپر هورنت این خلاء را پر کرد و تامکت در پاییز سال ۲۰۰۶ با افتخار بازنشسته شد.

منبع: simpleflying
مطالب مرتبط
مطالب دیگر از همین نویسنده
مشاهده بیشتر
۵۷ نظر

ورود

  • ناشناس اسفند ۲, ۱۴۰۲

    جنگ جهانی علیه تروریسم!!!!!!!
    آنهم توسط پدرخوانده تمام تروریست های علم ومادر«داعش»!
    چیزهایی آدم دربین این مطالب می بینه که بیشتر شبیه جوک خنده داره!

    • ؟ اسفند ۳, ۱۴۰۲

      پدر و مادر تروریسم و استبداد و جنایت علیه بشریت شما و تفکرات عقب افتاده شماست
      آدرس غلط ندهید، مردم دیگر مثل گذشته بی سواد نیستند هر دروغی از شما را باور کنند
      داعش و طالبان و همین حکومتی هم که دارید همه از تفکرات کور و جاهلانه شما سرچشمه میگیرد

      • مجید اسفند ۳, ۱۴۰۲

        توکه بیسواد نیستی برو مطالعه کن ببین اف۱۴چقدرتوجنگ به ایران کمک کرد.درضمن تومشخصه دهه هفتادی هستی چون داره ازجنگندههای اف۱۴امریکا که پیشرفته تربوده صحبت میکنه.قیمت پمادسینا دایرکت شد.بزن جایی که میسوزه

        • ooo اسفند ۳, ۱۴۰۲

          چیه شما بقیه رو میسوزونه اخه ابله؟؟؟😆
          کشوری که خشک کردین؟
          ملتی که به فقر کشوندین؟
          ثروتی که غارت کردین؟
          صنعت و اقتصادی که ویران کردین؟
          نخبگانی که فراری دادین؟
          مردمی که روانی و افسرده کردین؟
          جوانهایی که کشتین؟
          زندانهایی که پر کردین؟
          رکورد اعدام ها تون؟
          شهرهای آلوده تون؟
          صادرات تروریسمتون؟
          تحریم ها تون؟
          فسادتون؟ رشوه خواری؟ اختلاس؟
          …..
          آخه چی دارین که دنیا باید بهش حسادت کنه عرررزشی؟😆
          چرا فک میکنین دنیا نشسته شما رو نگاه میکنه؟
          هیچی ندارین تو دنیا جز حماقت و بی آبرویی 😆

          • سجاد اسفند ۴, ۱۴۰۲

            تاریخ یه کشور که پاکش کردن وتاریخ اعرابوغالب کردنونگفتی اینکه یه کشوروگرفتنوزمیناومعادنوهمه چیزشوبه خودهمون مردم فروختنونگفتی
            ووووخیلی چیزای دیگه فقط توفکراینم که آیندگان درموردمون چه فکری میکنن یکیش اینه که میگن به خاطر خرافاتی که توکلشون کردن زندگیشونوبه ..کشیدن

          • آرمین اسفند ۶, ۱۴۰۲

            کاربر سجاد چرت و پرت نگو زبون بسته

          • هموطن اسفند ۶, ۱۴۰۲

            دمت گرم، حرف دل اکثر هموطنانت رو گفتی

      • ناشناس اسفند ۳, ۱۴۰۲

        آدرس راست ودرست می‌دونی کجاهست؟
        همون جایی که اون بوقلمون موقرمز«دونالدترامپ»به رقیب انتخاباتیش«هیلاری کلینتون»گفت«مادرداعش!» بعضی هابایدچشم کورخودشون بازکنندتاببینندکی به کی گفت«مادرداعش!»وپدرخوانده تمام تروریست‌های عالم!

        • اسفند ۴, ۱۴۰۲

          منظورش انتقاد از ساست آمریکا بود چرا که آمریکا عراق رو خالی کرد و به نیروهای عراقی سپرد و باعث شد تروریست ها دوباره جولان بدن، چرا که عراق ضعیف بود و …هم در اونجا نفوذ کرد و تفرقه انداخت، و گروههای تروریستی سو استفاده کردن و شورش کردن. همونطور که در افغانستان با خروج آمریکا طالبان پیروز شد
          اینم دروغ و سند سازی عرزشی ها و سند سازی از حرفی که معنی دیگه یی داشت
          هرجا آمریکا نباشد، جنگ و خشونت هست، درست عکس..که هرجا باشه ویرانی و مرگ هست

  • بابک اسفند ۲, ۱۴۰۲

    در جنگ هشت ساله ایران و عراق این f14تامکت عقاب های نگهبان آسمان ایران بودند و f4ها هم آسمان و خاک عراق را تا امن کرده بودند در برابر ایران عراق با جنگنده های روسی کلا نیرو هوایی ش تعطیل شده بود.

    • پاسخ اسفند ۳, ۱۴۰۲

      مطمئن هستی؟
      چون ۶۰ درصد ناوگان ایران هم از جمله F4 ها و f5 ها از بین رفت
      در آخر جنگ از مجموع ۲۵۰ فروند F4 فانتوم که ایران داشت فقط ۷۰ تاش باقی ماند
      + از دست دادن ۱۸ فروند f14
      + انهدام بیش از ۱۰۰ جنگنده F5

      از این ها هم گذشته نیروی هوایی عراق بعث هم صدها روستا و حتی خود تهران رو بارها به راحتی بمباران کردند

      • کاربر اسفند ۳, ۱۴۰۲

        چقدر نیروی هوایی ایران جنگنده داشته اونزمان
        الان برای ۳۰ تا سوخو ۳۵ که بدرد هم نمیخوره ۳۰ ساله داره التماس میکنه

        • ناشناس اسفند ۳, ۱۴۰۲

          حرف تون درست
          ولی سوخو ۳۵ جنگنده کارآمد و خوبی است
          و مانور و برد و موشک ها و راداری بهتر از f35 داره
          حتی در جنگ اوکراین پس از ۳ سال جنگ فقط ۲ فروند سوخو ۳۵ منهدم شد!

        • م.م اسفند ۳, ۱۴۰۲

          در آخرین درگیری یک سوخوی ۳۵روسی از فاصله ۱۰۰کیلومتری توسط سامانه پاتریوت شکار شده.

        • فرزند ایران اسفند ۳, ۱۴۰۲

          سوخو ۳۵ با توجه به دسترسی نداشتن به جنگنده های غربی جدید به عنوان یک جنگنده برتری هوایی گزینه مناسبی برای ایران است. در مورد تعداد کم آنها نیز باید توجه کنید که خود روسیه نیز به عنوان تولید کننده تعداد خیلی زیادی از آنها ندارد. در کل با توجه به تهدید اصلی که اف ۳۵ اسرائیلی است. گزینه مناسبیست

      • فرزند ایران اسفند ۳, ۱۴۰۲

        متاسفانه دوست عزیز باید با شما تا حدودی مخالفت کنم. درسته نیروی هوایی عراق با به خدمت گرفتن به روز ترین جنگنده های روسی و حتی میراژ های فرانسوی نیروی دست بسته ای نبود. اما باید بدانیم اف ۱۴ های ایران حدود ۱۵۰ شکار داشته اند که بیشتر از نیمی از کل هواگردهای ساقط شده عراقی را به خود اختصاص داده اند. در مقابل تنها ۱۲ فروند از دست رفت که فقط ۵ یا شش فروندشان توسط پدافند و یا میراژها و میگ ۲۳ های عراقی ساقط شدند. تلفات بالای اف ۵ ها در هفته های اولیه رخ داد که اف ۵ ها مجبور به پرواز در ارتفاع پایین برای حمله یگان های زرهی دشمن بودند و این به خاطر حضور نداشتن یگان های کافی نیروی زمینی در منطقه خوزستان بود. اف ۴ فانتوم نیز عملیات های برون مرزی زیادی را انجام داد که با توجه به پدافند هوایی قوی عراق و جنگنده های برتری همچون میگ ۲۳، میگ ۲۵، میراژ و غیره شانس کمی داشتند. اما همین اف ۴ های فانتوم در عملیات حمله به اچ ۳ بیش از ۴۰ فروند هواپیمای عراقی از مجموع ۳۰۰ فروند اوایل جنگ عراق را در ازای آسیب دیدن تنها یک جنگنده از بین بردند و در خلال عملیات مروارید نیز تنها دو فروند از آنها به خلبانی شهیدان دوران و خلعتبری عملا نیروی دریایی کوچک عراق را نابود کردند. از رژیم گذشته حمایت نمی کنم اما با همین دیدگاه دولت بختیار و دولت موقت مهندس بازرگان در اواخر دوران پهلوی و بعد از انقلاب بسیاری از قراردادهای تسلیحاتی را لغو کرد که امروز می توانست توان بازدارندگی ایران را افزایش دهد. همین اف ۱۴ ها هم در حال از دست رفتن بودند که با هوشیاری افسران نیروی هوایی و موافقت رهبر ایران حفظ شد.

  • زرشک اسفند ۳, ۱۴۰۲

    روحش شاد اون شخصی که این جنگنده راهبردی پیشرفته رو برا ملت ایران وارد کرد ،

    • سجاد اسفند ۳, ۱۴۰۲

      چندان هم راهبردی و پیشرفته نبود
      خود آمریکا هم ۲۰ سال پیش f14 هاش رو دور ریخت هزینه نگهداری اش بالاست. از طرفی هم مقابل برخی از جنگنده ها مثل میراژ فرانسوی و میگ های جدید روسی حرفی برای گفتن نداره و منهدم می‌شود

      • فرزند ایران اسفند ۳, ۱۴۰۲

        شکی نیست اف ۱۴ در دوران خود هواپیمای رهگیر قابلی بوده و حدود ۱۵۰ پیروزی در نبردهای هوایی داشته و ۳ یا ۴ فروند آن توسط میراژها ساقط شد. هرچند بعضی معتقدند با هزینه خرید ۸۰ فروند اف ۱۴ می شد ۲۵۰ اف ۱۵ به خدمت گرفت که مزایایی همچون چند منظوره بودن، سهولت در آموزش به علت شباهت کاربری با اف ۴ و تامین ساده تر قطعات به علت فراگیر و پراکنده بودن در همه جهان دارد. در ثانی آنکه اینها را برای ایران گرفت دستمزد خوش خدمتی خود به آمریکا را گرفته، و اینکه از ثروت همین ملت و سرزمین استفاده کرده، منتی نیست.

        • مهمان اسفند ۳, ۱۴۰۲

          چی چی بلغور میکنی؟
          رفت آخرین تکنولوژی اون دوران رو گرفت تازه اف ۱۶ هم خریداری کرده بود که بخاظر …و نوکران آمریکا با ضرر ۵۰ میلیارد دلاری وارد نشدن
          بعد تو میای میگی خوش خدمتی؟ ناله نکن یادت باشه که زر زدناتو مدیون همون یارویی

          • فرزند ایران اسفند ۵, ۱۴۰۲

            اونایی که باید مدیونشون باشیم کسانی هستن که در طول تاریخ این سرزمین از جان مایع گذاشتن. جوری هم نگید انگار رفته سر امریکا کلاه گذاشته اومده. پول داده، نفت داده و گوش به فرمان بوده بهش دادن.

        • Rabenhood اسفند ۷, ۱۴۰۲

          لااقل دون کیشود نبود همه چیوول کنه بره دنبال جنگ باآسیابهای بادی. درسته ازمنابع این سرزمین اوناراخرید مگه الان اینامیخان ازارث باباشون بخرن؟ ایناکه همون سرمایه کشورم غارت کردن براخودشون عرضه خریدکردنم ندارن فقط قومپوزدرکردن وتوهم بزرگ بودن رابلدن

    • حامد اسفند ۳, ۱۴۰۲

      خدا پدرش رو بیامرزه

      • ناشناس اسفند ۳, ۱۴۰۲

        پدرش کسی بودکه به دستورارباب انگلیس،آنهم درتبعید آنهم درجزیره موریس بانیش پشه مالاریااعدامش کردند

    • محمود اسفند ۳, ۱۴۰۲

      مجانی که نیاورده پول خیلی زیادی داده در ضمن ما به شاه نیازی نداشتیم و نداریم

    • ناشناس اسفند ۳, ۱۴۰۲

      روحش ناشاد،اون کسی که درقبال دریافت این جنگنده ها،گنج وثروت اصلی ایران وبخش ازخاک ایران یعنی«بحرین»راازایران جداکردوتجزیه کردآن هم ازترس نهیب وتشرارباب انگلیسی که پدرش راهم بدون یک ذره مقاومت به جزیره موریس تبعیدکرد! آن هم باخفت تحقیر!بی غیرت توکه بحرین راشوهردادی به قول خودت دیگه تبریک گفتنت به عربهای حاشیه خلیج فارس چی بوددیگه؟پسرت هم که جشن پوریم(نسل کشی ایرانیان»درزمان خشایارشاه وفتنه زن …یهودی بنام(استر)رابه صهیونیست ها تبریک گفت!چقدرحقارت طلب واقعا!

      • ... اسفند ۶, ۱۴۰۲

        تو که رایت میگی، نه حالا دارند گنج و ثروت مملکت رو خرج مردم میکنن
        الان اختلاس ها دیگه از سالی یکبار به ساعتی یکبار میرسه کاش حداقل به جای دزدی میدادن هواپیما و تسلیحات میخریدن

    • مرتضی مرتضی اسفند ۶, ۱۴۰۲

      مگه از جیب پدرش خریده بود؟؟؟؟
      در حالی که میشد جنگنده بهتری وارد ارتش شود

  • T اسفند ۳, ۱۴۰۲

    مادر داعش که ایران بود

    • حسین اسفند ۳, ۱۴۰۲

      ولی خب بیشترش هم منهدم شد دیگه
      ماهم دلمون به همین چندتا اسباب بازی قدیمی خوشه!
      ولی پدر و مادر تروریست ها فقط انگلیس و آمریکا هستن
      از بمب اتمی که بر سر مردم هیروشیما و ناکازاکی ریختن
      و بمباران شهر های آلمان نازی و بمباران شهر های ژاپن از جمله توکیو – قتل و عام سرخ پوستان – حمله نظامی وحشیانه به ویتنام و کره شمالی – بمباران وحشیانه غزه-مصر – فلج ساختن اقتصاد ۱۰ کشور جهان – چپاول و غارت شمال آفریقا
      کمه یا بازهم یادآوری داشته باشیم؟

      • ——- اسفند ۳, ۱۴۰۲

        جوری میگی انگار ژاپن مظلوم و بی سلاح نشسته بود یهو آمریکا از بیکاری بمب زد تو ژاپن!!!
        بی سواد برو تاریخ بخون ببین ژاپن چقد جنایت کرد و بازم میخواست ادامه بده
        هیلتر کم جنایت کرد؟ کمونیست های کره و ویتنام
        حمله ائتلاف کشورهای عربی. به اسراییل
        همین نا آگاهی و تعصب بقیه حرفاتم زیر سوال میبره
        از جنایت جنگی میخوای بگی، حمله اعراب به ایرانم بگو
        تو که تاریخ نمیخونی همه حرفات جانب دارانه است
        حکومت هایی که به ملت خودشون و همسایه ها ظلم میکنن باید تحریم بشن، حقشونه
        شما جیره خورای حکومت که بهتون بد نمیگزره، کاسب تحریم هستین

        • فرزند ایران اسفند ۳, ۱۴۰۲

          جنگ جهانی دوم را نباید نبرد شیطان و فرشته دانست بلکه نبرد شیاطین بدانید. آلمان نازی و ژاپن مهاجمان این جنگ بودن اما طرف مقابل هم جنایات جنگی زیادی کرده اند. بمباران هامبورگ و درسدن و بمباران هسته ای ژاپن قابل دفاع نیست. در مورد هیروشیما و ناکازاکی که حتی آیزنهاور و مکارتور به عنوان دو فرمانده بزرگ و اصلی میدان جنگ مخالف بودند. تصمیم را ترومن رئیس جمهور گرفت تا به این شکل شوروری را بترساند. غافل از اینکه شوروری خود در آستانه ساخت سلاح اتمی بود.

        • ناشناس اسفند ۳, ۱۴۰۲

          درمقایسه بایانکی های گاوچرون بی تربیت!جد اندرجدوحشی«غرب وحشی»درعوض ماازمردم بافرهنگ باادب وسختکوش ژاپن،جزخوبی همه ماایرانیان چیزبدی ندیدیم،یه موی زائدژاپنی ها می أرزه به جدوآباد«یانکی های تروریست!»گاو چرون که درفیلم های خودشون معروف بودندبه
          «غرب وحشی!»

        • صادق آبان ۱۸, ۱۴۰۳

          بله کشور های عربی علیه رژیم صهیونیستی اتحاد تشکیل دادن ولی در مقابل غاصبان جنایتکار صهیونیست باید جنگید دیگه

    • حامد اسفند ۳, ۱۴۰۲

      ایران نه، ج.ا

  • مهران۱۴۹۰ اسفند ۳, ۱۴۰۲

    احتمالن رادار و سیستم هدف باب این پرنده افسانه ای الگو و الهام بخش نسخه های پیشرفته ترین از انواع دیگر آن خواهد شد که توسط مهندسین ایران بهنگام سازی ،ارتقا،و علیه منافع آمریکا تولید انبوه خواهد شد،هیچ بعید نیست نسخه زمین به هوای موشک فونیکس هم ساخته و در یمن و لبنان مراحل تست آن در شرایط واقعی انجام شود

  • عقب افتاده اسفند ۳, ۱۴۰۲

    …روهیکل یک یکی تون،غرب گدا های بی غیرت،خصوصا همتون

    • ناشناس اسفند ۳, ۱۴۰۲

      درمقایسه بایانکی های گاوچرون بی تربیت!جد اندرجدوحشی«غرب وحشی»درعوض ماازمردم بافرهنگ باادب وسختکوش ژاپن،جزخوبی همه ماایرانیان چیزبدی ندیدیم،یه موی زائدژاپنی ها می أرزه به جدوآباد«یانکی های تروریست!»گاو چرون که درفیلم های خودشون معروف بودندبه
      «غرب وحشی!»

  • Ai اسفند ۳, ۱۴۰۲

    ایران در تمام زمینه ها از نخبگان علمی و صنعتی و اقتصادی تا منابع ملی دارای یک ثروت بیکران می‌باشد ، فقط باید جلوی خیانتکاران را گرفت و با جدیت از دانشمندان و دانشجویان جوان همایت کرد آنوقت تمام دنیا با آن همه آف ۱۴و ۳۵ وسوخو و غیره در مقابل ما زانو خواهند زد .

  • Khan اسفند ۳, ۱۴۰۲

    هی زمونه مملکت ببین به دست کیا افتاد لعنت بهت که نا عدالتی کردی با رژیم ایران ساز همیشه نور به قبرت بباره رضا شاه خدارحمتت کنه که این تکنولوژی ای ۵۰ سال قبل رو گذاشتی برای این …هاا که هنوزم که دارن تجهیزاتی که فراهم کردی برای کشور ایران ومدرنت دارن …ها رنگ آمیزیش میکنن و بعد اقتدار میکنن به خودشون که ما چیزی ساختیم مثال جنگنده کوثر همان f5 تایگر ای خدا این نا عدالتی هست ها خودت به داد مردم برس

    • ناشناس اسفند ۳, ۱۴۰۲

      هعععی زموووونه!!!مادیگه ازجعبه سیاه اطلاعات خانواده پهلوی بالاترنداریم به نام«اردشیرزاهدی فرزندارتشبدفضل الله زاهدی»تو بروبشین پای حرف های کسی که می‌گفت به وجودسردارشهید قاسم سلیمانی ونظام جمهوری اسلامی ایران،افتخارومباهات می کنه!زمانیکه درحکومت شاهنشاهی ازماایرانیان«حق توحش»می گرفتندویاقانون«کاپیتالسیون»بودباآنهمه تحقیروتوهین وخفت!

  • سلاک اسفند ۳, ۱۴۰۲

    حاضرم دست ملکه بریتانیا را ببوسم فقط اف۲۲ به ما بدهند

    • فرزند ایران اسفند ۳, ۱۴۰۲

      ملکه بریتانیا که مرده، اف ۲۲ هم برای امریکاس، مورد عجیبیه

  • پوریا اسفند ۳, ۱۴۰۲

    یه مورد دیگه راجع به اف۱۴ و موشک های فینیکس که ذکر نشده؛ اینه که موشک های فینیکس درواقع هدف رو دنبال نمیکردن و با تشخیص مسیر حرکت سوژه هدف به اون برخورد میکردن و این باعث میشد که خیلی بهتر عمل کنن و سوژه نتونه از دستش رها بشه

  • Seyed Hormoz Ashrafi اسفند ۳, ۱۴۰۲

    و شاه 👑 که بسیار دوراندیش بود در زمینه تشخیص و انتخاب جنگ افزارهای مدرن ☑️

    • ناشناس اسفند ۳, ۱۴۰۲

      زمانی که می گفت«بحرین»دیگه مرواریدی نداشت ماهابانهیب وتشرانگلیس مجبوربودیم«بحرین»راشوهرش بدهیم!دوراندیش بود؟باچشم خودت دوراندیشی این«ترسو»رودیدی؟

  • ناشناس اسفند ۳, ۱۴۰۲

    معلومه که درزمان محمدرضاشاه اصلالازم نبوده به کسی التماس کنه!می‌دونی چرا؟
    چون درقبال دریافت هواپیمایF_14بایدبخشی ازسرزمین ایران رابه دستوروتشرونهیب انگلیس به شیخ نشینهای حاشیه خلیج فارس میبخشید یعنی تجزیه بخشی ازخاک ایران که معرفه به بحرین!درزمان محمدرضاشاه پهلوی درقبال دریافتF14آنهم با خفت دادن وتحقیرافسرهاخلبانان ایران بااجازه ودستورمستشاران آمریکایی به عنوان آقابالاسر! برای همین تحقیرنیروی هوایی ایران ونظامیان ایرانی توسط بیگانه بودکه٪۹۸به نظام جمهوری اسلامی ایران درسال۵۷ رأی دادندکه به دروغ و نعل وارونه زدن عده ای می گویند انقلاب ایران به خاطر«شکم سیری»بود!

  • ناشناس اسفند ۳, ۱۴۰۲

    درمقایسه بایانکی های گاوچرون بی تربیت!جد اندرجدوحشی«غرب وحشی»درعوض ماازمردم بافرهنگ باادب وسختکوش ژاپن،جزخوبی همه ماایرانیان چیزبدی ندیدیم،یه موی زائدژاپنی ها می أرزه به جدوآباد«یانکی های تروریست!»گاو چرون که درفیلم های خودشون معروف بودندبه
    «غرب وحشی!»

  • ناشناس اسفند ۳, ۱۴۰۲

    پدرش کسی بودکه به دستورارباب انگلیس،آنهم درتبعید آنهم درجزیره موریس بانیش پشه مالاریااعدامش کردند

  • ناشناس اسفند ۳, ۱۴۰۲

    آدرس راست ودرست می‌دونی کجاهست؟
    همون جایی که اون بوقلمون موقرمز«دونالدترامپ»به رقیب انتخاباتیش«هیلاری کلینتون»گفت«مادرداعش!» بعضی هابایدچشم کورخودشون بازکنندتاببینندکی به کی گفت«مادرداعش!»وپدرخوانده تمام تروریست‌های عالم!

  • ناشناس اسفند ۳, ۱۴۰۲

    روحش ناشاد،اون کسی که درقبال دریافت این جنگنده ها،گنج وثروت اصلی ایران وبخش ازخاک ایران یعنی«بحرین»راازایران جداکردوتجزیه کردآن هم ازترس نهیب وتشرارباب انگلیسی که پدرش راهم بدون یک ذره مقاومت به جزیره موریس تبعیدکرد! آن هم باخفت تحقیر!بی غیرت توکه بحرین راشوهردادی به قول خودت دیگه تبریک گفتنت به عربهای حاشیه خلیج فارس چی بوددیگه؟پسرت هم که جشن پوریم(نسل کشی ایرانیان»درزمان خشایارشاه وفتنه زن …یهودی بنام(استر)رابه صهیونیست ها تبریک گفت!چقدرحقارت طلب واقعا!

  • مهران اسفند ۴, ۱۴۰۲

    F14 اولین پرنده شکاری تحول یافته بود هنوز از رادار آن استفاده میشود از شکل و فرم بنده آن استفاده میشود بالهای متحرک کمک به تداوم پروازی میکند که هیچ پرنده ای ندارد میتوان با اندک تغییرات این پرنده را به ردیف پرنده های امروزی رساند تا چند سال آینده این اتفاق بصورت گسترده نمایان خواهد شد.

    • سجاد اسفند ۴, ۱۴۰۲

      حرفت کاملاً اشتباه و غلطه
      اگر این کار ممکن بود خود آمریکا این کار رو انجام می‌داد
      و ۲ تریلیون دلار برای ساخت و توسعه f35 خرج نمی‌کرد

  • نیستانک اسفند ۴, ۱۴۰۲

    دو یادگار بسیار مهم که به سفارش و سرمایه نفتی ایران تولید شد و هر دو از منظر متخصصین بی صرفه بود و بعدها باعث حسرت تولید کننده های آن شد چون ره آورد تکنولوژی شدند. آنها تام کت و بنز GLK شاسی.

  • منصور فیصلی اسفند ۴, ۱۴۰۲

    آیا هواپیمایی بجز ۱۴ اف در آمریکا بازنشسته شده است؟

  • هند ایران فروردین ۳, ۱۴۰۳

    خدا شفات بده، اگسلام، ر نداریم چطور اربابای تو به ما حسادت می‌کنند و با هجمه های همه جانبه خصوصا رسانه ای سعی دارن کله پوک هابی چون تو را از درون بر علیه مملکتشون بدبین و بشورانند؟