حوزه هوافضا اغلب شاهد بحث هایی در مورد مقایسه هواپیماهای نظامی پیشرفته و قابلیت های آن ها است. دو جت جنگنده پیشرفته به نام های SU – ۵۷ روسیه و F – ۳۵ ایالات متحده آمریکا اغلب به خاطر قدرت تکنولوژیکی، عملکرد جنگی و اهمیت استراتژیک شان مورد بررسی قرار می گیرند. این مقاله یک تحلیل مقایسه ای از هر دو هواپیما ارایه می دهد و به مشخصات، نقش ها، و تاثیرگذاری ژئوپلیتیک آن ها می پردازد.
مقدمه ای بر هر دو جنگنده
پیش از پرداختن به این مقایسه، درک فلسفه طراحی و نقش های مورد نظر این دو هواپیما ضروری است:
SU – ۵۷ (فلون): سوخو-۵۷ که توسط شرکت هواپیمایی سوخوی روسیه توسعه یافته است، یک هواپیمای جنگنده نسل پنجم، چندمنظوره و پنهانکار است که برای داشتن عملکرد برتر در نقش های برتری هوایی و حمله طراحی شده است. این هواپیما دارای ترکیبی منحصر به فرد از قابلیت پنهانکاری، سوپر کروز (توانایی پرواز مافوق صوت بدون پس سوز) و آویونیک پیشرفته است.
اف -۳۵ لایتنینگ ۲: اف -۳۵ که توسط لاکهید مارتین تولید شده است، خانواده ای از هواپیماهای جنگی پنهانکار تک سرنشین، تک موتوره، مناسب تمام شرایط هوایی، چندمنظوره است که برای انجام ماموریت های حمله زمینی، شناسایی و دفاع هوایی در نظر گرفته شده است. این هواپیما دارای سه نوع است: F – ۳۵ A (برخاست و فرود معمولی)، F – ۳۵ B (برخاست در باند کوتاه و فرود عمودی) و F – ۳۵ C (مستقر روی ناوهای هواپیمابر).
طراحی و ویژگی های پنهانکاری
هم SU – ۵۷ و هم F – ۳۵ از فناوری پنهانکاری برای کاهش سطح مقطع راداری خود (RCS) و افزایش قابلیت بقا در نبردهای هوایی مدرن استفاده می کنند. اف -۳۵ با در نظر داشتن قابلیت های پنهانکاری به عنوان مهم ترین ویژگی ساخته شده و دارای یک محفظه سلاح داخلی و مواد پیشرفته جاذب رادار است. SU – ۵۷ ضمن بهره گیری از ویژگی های کاهش سطح مقطع راداری، تاکید بیشتری بر عملکرد آیرودینامیکی دارد و از فناوری پنهانکاری پلاسمایی استفاده می کند که در خارج از روسیه کم تر شناخته شده است.
آویونیک و سلاح
مجموعه آویونیک یک هواپیما شامل رادار، سنسورها و سیستم های ارتباطی است که برای آگاهی موقعیتی و اثربخشی مبارزه ضروری هستند. F – ۳۵ از فناوری ترکیبی حسگری بسیار پیچیده ای بهره می برد که داده های چندین منبع را ترکیب می کند تا دید جامعی از میدان نبرد به خلبانان بدهد. SU – ۵۷ از سیستم رادار قدرتمندی بهره می برد که قادر است اهداف هوایی و زمینی را در مسافت های طولانی شناسایی کند.
وقتی صحبت از تسلیحات می شود، هر دو جت قادر به حمل ترکیبی از مهمات هوا به هوا و هوا به زمین هستند. محفظه سلاح های داخلی اف -۳۵ قابلیت پنهانکاری آن را افزایش می دهد، در حالی که سوخو-۵۷ می تواند سلاح های اضافی را به صورت خارجی حمل کند و در صورت لزوم پنهانکاری را فدای قدرت آتش کند.
موتور و عملکرد
موتورها به مقدار زیادی بر سرعت، برد و قابلیت مانور یک جت جنگنده تاثیر می گذارند. SU – ۵۷ مجهز به یک جفت موتور Saturn izdeliye 30 است که توانایی سوپرکروز و جهت دهی پیشرانه را به این جنگنده می دهد. اف-۳۵ از یک موتور Pratt & Whitney F135 استفاده می کند که قدرتمند است اما از سوپرکروز پشتیبانی نمی کند. پیکربندی های مختلف موتور بر اولویت های طراحی متفاوت این دو هواپیما تاکید می کند: SU – ۵۷ برای نبردهای تن به تن با سرعت بالا ساخته شده است، در حالی که F – ۳۵ بر آگاهی موقعیتی و قدرت حمله تمرکز دارد.
هزینه و صادرات
بودجه و مقرون به صرفه بودن عوامل مهمی برای کشورهای سازنده این جنگنده های پیشرفته هستند. برنامه اف -۳۵ به دلیل هزینه های بالای آن مورد انتقاد قرار گرفته است، اما اقتصاد مقیاس و همکاری های بین المللی به کاهش هزینه های هر فروند از این جنگنده در طول زمان کمک کرده است. SU – ۵۷ به طور کلی ارزان تر در نظر گرفته می شود، اگرچه ساختار هزینه آن چندان شفاف نیست و تعداد تولید آن کم تر است.
اشارات استراتژیک
استقرار این هواپیماها فراتر از توانایی صرف است؛ بلکه بر پویایی قدرت جهانی تاثیر می گذارد. اف -۳۵ توسط متحدان متعدد آمریکا استفاده می شود و یک شبکه دفاع جمعی را تقویت می کند. در عین حال SU – ۵۷ در درجه اول برای استفاده روسیه است و صادرات محدودی دارد که نشان دهنده رویکرد مسکو برای حفظ برتری نظامی اختصاصی است.
سوال: کدام هواپیما پنهانکارتر است، SU – ۵۷ یا F – ۳۵؟
پاسخ: F – ۳۵ به دلیل طراحی بهینه شده برای قابلیت مشاهده پایین از تمام زوایا، عموماً پنهانکارتر در نظر گرفته می شود.
سوال: آیا SU – ۵۷ می تواند سوپرکروز انجام دهد؟
پاسخ: بله، SU – ۵۷ با قابلیت سوپر کروز طراحی شده است که به آن اجازه می دهد در سرعت های مافوق صوت بدون پس سوز پرواز کند.
سوال: آیا هر دو جت مستقر و عملیاتی هستند؟
پاسخ: اف -۳۵ کاملاً عملیاتی است و توسط چندین کشور به کار گرفته شده است. SU – ۵۷ در مراحل پایانی آزمایش و استقرار قرار دارد.
سوال: نقش این جت های جنگنده چگونه است؟
پاسخ: اف -۳۵ به عنوان یک جنگنده چندمنظوره با تاکید بر ماموریت های حمله و پشتیبانی زمینی طراحی شده است، در حالی که سو-۵۷ بیشتر بر سمت برتری هوایی تمرکز داشته و قابلیت های اضافی حمله زمینی نیز دارد.
کلا صنعت هوانوردی روسی کپی برداری غرب
یکی مشغول ماهی گیری با چوب و قلاب بود یکی ازش میپرسه چندتا ماهی گرفتی
اونم میگه این یدونه ماهی رو بگیرم با ۱۹ تایی که بعدش میگیرم میشه ۲۰تا
Su 57 فعلا در حد یه طرح در دست اجرا هست اما f35 در حال تولید انبوه و استفاده است
چرا در عکس اصلی پست برای هر دو جنگنده موتورهای اضافه توسط طراح گرافیک اضافه شده ؟
در عکس اول برای لاتنینگ سه نازل توربوفن و برای فلون چهار نازل توربوفن گذاشته شده
اگه بخواهیم اف ۳۵ رو باسو ۵۷ مقایسه بکنیم انگار که اسب رو با الاغ مقایسه کردیم هر دوتا هم راه میرن، هم سواری میدن، هم بار میبرن، همین قدر ساده
اصلا این مقایسه درست نیست. اف ۳۵ جنگنده چند منظور کوچک پنهان کار. اما سوخو ۵۷ یک نسل پنجی پنهان کار برتری هوایی. با اف ۲۲ باید مقایسه بشه.
کلا پکفا رو نباید با چیزی مقایسه کرد چون به تولید انبوه نرسیده نسل پنج آمریکا سی و سه سال پیش رونمایی شد روس ها هنوز پکفا رو به تولید انبوه نرسوندن ببینیم چند چنده
اصلا تیتر شما درست نیست. قطعا هیچوقت روسیه به پای غرب نمیرسه. ایران جلو صدام مقاومت کرد بخاطر جنگنده ها و هلیکوپتر ها و هواپیماهای حمل و نقل نظامی آمریکایی بود که داشتیم. در عوض روسیه خائن ۸۰ درصد تسلیحات صدام پلید را برای کشتار ایرانیان و ویرانی ایران تامین میکرد.
دوستان عزیز تاحالا مانور سوخو ۵۷ رو دیدین اینجوری جانب داری اف ۳۵ میکنید؟!:)
اصلا سوخو ۵۷ رو ساختن که فقط اف ۳۵ رو تو نبرد تن به تن تو هوا بزنه راجع به چی دارید صحبت میکنید؟!:)))
نبر تن به تن دیگه وجود ندارد قبل از اون توسط لایتنینگ کشف و منهدم میشه. پکفا کلا سه تا دونه ازش ساختن غیر از اون نسل چهار پلاس حساب میشه هنوز از موتورش دود بلند میشه.
موتور های جدید پکفا به زودی روی جنگنده مستقر میشن و اسکادران های جدید هم تحویل روس ها. توی جنگ شبکه محور برای پیدا کردن جنگنده مقابل بر روی رادار عوامل بسیار زیادی اثر دارند که از جمله اونها میشه به آواکس ها، رادار های زمینی، پهپاد هایی که جنگنده رو همراهی میکنند مثل اوختونیک و… اشاره کرد. البته که مهارت و تجربه و ساعات پروازی و آموزش خلبان هم روی اون موثره.
صنعت روس هیچ حرفی در مقابل آمریکا که هیچ،حتی در مقابل اروپا هم نداره،روس در خودروسازی هم هیچچچ حرفی برای گفتن نداره.لادا توی سواری.کاماز توی ماشین سنگین،اونم نصف قطعاتش تحریمن و اخیرا مونده بود کیسه هوا و ای بی اس و فرمان برقی رو از کجا تامین کنه دست به دامن ایران که خودش از چین وارد میکنه شده بود،ساده ایران که چقدر پهپادهای سری شاهد و حتی موشکهای کروز و بالستیک به روس گدا داد که فقط سراین شیره میماله،کو سوخو ۳۵؟آخه روس اس۳۰۰ رو هم ایران شکایت کرد کلا ۵ تا اونم ناقص تحویل داد،نیروگاه بوشهرو چه کردن روسها جزءپول گرفتن و فلنگ رو بستن؟ما باید سیاستمون رو با دنیا عادی سازی کنیم که روس ازمون مثل برگه ای از برگ های قمارش استفاده نکنه،پلیدترین کشوردنیا از لحاظ ظلمی که به ایران کرده همین روس تزار هست و بس
آمریکا اگه کارش درست بود که وضعش اون نبود پر از فقر و فلاکت که با جنگ شکم مردمش رو سیر میکنه
خدا تورو از خذرج ن. بت شفا بده که فقط اطلاعاتتو از روزنامه چاخان کیهان میگیری اونن به سردبیری کی؟؟؟ حسین …عتمداری….