
روز جهانی زن که هر سال در ۸ مارس برگزار میشود، در سال ۱۴۰۳ مصادف با شنبه ۱۸ اسفند است. اما دلیل نامگذاری این روز چیست؟ آیا روزی برای جشن گرفتن است یا جنبشی اعتراضی؟
روز جهانی زن چگونه آغاز شد؟

روز جهانی زن از یک جنبش کارگری آغاز شد و امروزه به رویدادی جهانی تبدیل شده که سازمان ملل متحد آن را به رسمیت میشناسد.
آغاز این جنبش به سال ۱۹۰۸ بازمیگردد، زمانی که ۱۵ هزار زن در نیویورک راهپیمایی کردند و خواستار کاهش ساعات کار، افزایش دستمزد و حق رأی شدند. یک سال بعد، حزب سوسیالیست آمریکا اولین روز جهانی زن را اعلام کرد.
ایده جهانی شدن این روز را کلارا زتکین، مدافع حقوق زنان اهل آلمان، در سال ۱۹۱۰ در کنفرانس جهانی زنان کارگر در کپنهاگ مطرح کرد. پیشنهاد او با تأیید ۱۰۰ زن از ۱۷ کشور روبهرو شد و نخستین بزرگداشت این روز در یک سال بعد در اتریش، دانمارک، آلمان و سوئیس برگزار شد.

سازمان ملل متحد در سال ۱۹۷۵ این روز را به رسمیت شناخت و در ۱۹۹۶، نخستین شعار رسمی آن را با عنوان «بزرگداشت گذشته، برنامهریزی برای آینده» تعیین کرد.
روز جهانی زن، فرصتی برای گرامیداشت پیشرفتهای زنان در جامعه، سیاست و اقتصاد است. در عین حال، ریشههای اعتراضی این روز، یادآور نابرابریهای موجود و ضرورت ادامه مبارزه برای تحقق برابری جنسیتی است.
چرا ۸ مارس در روسیه یک جشن تاریخی است؟

گروهی از زنان روس در ۸ مارس ۱۹۱۷ با دست زدن به اعتصابها و اعتراضهایی با شعار «نان و صلح» نسبت به تبعات اقتصادی جنگ جهانی اول و نیز نابرابریهای جنسیتی در شهر پتروگراد (سن پترزبورگ فعلی) به خیابانها آمدند. تزار نیکلاس دوم نیز به ژنرال خابالوف از ناحیه نظامی پتروگراد اجازه داد تا به معترضان شلیک کند. اما زنان معترض تسلیم هشدارهای نظامیان نشدند و در مقابل تزار ناچار به کنارهگیری از قدرت شد و دولت موقت نیز بلافاصله پس از تشکیل، حق رای را به زنان اعطا کرد.
روز زن در سراسر جهان چگونه برگزار میشود؟

روز جهانی زن در کشورهای مختلف به شیوههای گوناگونی برگزار میشود. در برخی کشورها، این روز تعطیل رسمی است و در برخی دیگر با مراسم و رویدادهای خاص گرامی داشته میشود.
- روسیه: در این کشور، روز جهانی زن تعطیل رسمی است و چند روز قبل و بعد از ۸ مارس بازار گلفروشیها بسیار پررونق میشود.
- چین: طبق توصیه شورای دولتی چین، بسیاری از زنان میتوانند نیمهوقت کار کنند، اما برخی کارفرمایان این مرخصی را اجرا نمیکنند.
- ایتالیا: این روز با نام “لا فِستا دِلا دونا” شناخته میشود و مردم با هدیه دادن شاخهای گل میموزا آن را گرامی میدارند. این سنت، که منشأ دقیقی ندارد، گفته میشود پس از جنگ جهانی دوم در رم شکل گرفته است. در اوکراین نیز این رسم وجود دارد.
- آمریکا: در این کشور، ماه مارس به عنوان ماه تاریخساز زنان نامگذاری شده است. هر سال رئیسجمهور آمریکا در این ماه بیانیهای رسمی صادر میکند تا از دستاوردهای زنان آمریکایی تجلیل شود.
چه رنگهایی نماد روز جهانی زن هستند؟

بنفش، سبز و سفید رنگهای روز جهانی زن هستند.
انتخاب این رنگها به سال ۱۹۰۸ بازمی گردد که توسط اتحادیه اجتماعی و سیاسی زنان در انگلیس صورت گرفت. بنفش به عنوان نماد عدالت، سبز به عنوان نماد امید و سفید به عنوان نماد پاکی انتخاب شد.
موضوع و شعار روز جهانی زن ۲۰۲۵ چیست؟

از سال ۱۹۹۶، مراسم روز جهانی زن با موضوع و شعار خاصی برگزار میشود. امسال، وبسایت رسمی روز جهانی زن (IWD)، تم این روز را #AccelerateAction اعلام کرده است. هشتگ AccelerateAction در روز جهانی زن ۲۰۲۵ برای تأکید بر تسریع اقدامات در جهت برابری جنسیتی انتخاب شده است.
هدف این است که با همکاری جمعی، جهانی عاری از تعصبات، کلیشهها و تبعیضها بسازیم؛ جهانی که در آن تنوع، عدالت و شمولیت حاکم باشد و تفاوتها ارزشگذاری و جشن گرفته شوند.
بر اساس اعلام مجمع جهانی اقتصاد، «حدود یک قرن دیگر طول میکشد تا به برابری جنسیتی دست یابیم». این بدان معنی است که احتمالاً هیچ یک از ما در زمان حیات خود شاهد برابر جنسیتی نخواهیم بود.
در ادامه چند کارت پستال و پیام تبریک روز جهانی زن آمده است.
۲۵ نوامبر روز جهانی مبارزه با خشونت علیه زنان
پیام تبریک روز جهانی زن



به زنی که هر روز با شجاعت و عشق، جهان را به مکان بهتری تبدیل میکند، روز زن مبارک.

قدردان تمام لحظاتی هستیم که با خرد و مهربانیات، مسیر زندگی را روشن کردهای. روزت مبارک.

زنی که با کارهای کوچک و بزرگ خود، تفاوتی بزرگ در جهان ایجاد میکنی، روزت مبارک.











روز ۱۹ نوامبر هم مثلا روز جهانیه مرده تا حالا شده سایت روزیاتو یا هر سایت دیگه ای حتی اشاره به این روز بکنه؟ شده یکی از این هول های بی خاصیت که روز ۸ مارس توی شبکه های اجتماعی خودشون رو پاره می کنند، روز جهانی مرد هم پست بگذارند و اون رو تبریک بگن؟ مطمئنم هیچکدومتون نمی دونستید همچین روزی اصلا وجود داره. مخصوص ایران هم نیست همه جای دنیا همینه. مردها سخت ترین شغلها و کارها رو به عهده دارند، جان و سلامتی شون رو به خاطر خانواده و جامعه شون به خطر میندازند آخرش هم به چشم یک مشت حیوون وحشی که وظیفه شونه بردگی زنها رو بکنند بهشون نگاه میشه. بسه دیگه مظلوم نمایی و الکی قربانی نشون دادن زنها. بسه دیگه شعار دروغین برابری درحالیکه فمنیستها از هر فرصتی برای برتری زنها و سرکوب مردان استفاده می کنند.
دیگه از روز هم گذشته، توی آمریکا کلا ماه مارس رو ماه ملی زنان تصویب کردند. مثل ماه ژوئن که شده Pride Month 😒️
ساده ترین تفاوت رو میتونید توی صفحه اول گوگل ببینید که طی ۱۵ سال گذشته همیشه چند روز قبل و بعد از ۸ مارس لوگوش رو به مناسبت روز جهانی زنان تغییر داده ولی تا الان حتی برای یک بار هم ۱۹ نوامبر لوگوش رو به مناسبت روز جهانی مردان عوض نکرده. نه فقط گوگل، هیچ کدوم از کمپانیهای بزرگ دیگه هم حتی یک اطلاعیه ساده در هیچ کجای محصولات یا وبسایتشون به مناسبت روز جهانی مردان نمایش نمیدن. حالا همینها ببین توی مارس و ژوئن خودشون رو کرک و پر میکنند.
همین زنایی که ادعا برابری دارن تو اوکراین دارن فرار میکنن پس چرا نمیمونن همراه مردا بجنگن مگه برابری نمیخوان؟