بریف بی-۲۰۰؛ آنچه باید درباره تنها هواپیمای جت آبی-خاکی جهان بدانید + ویدیو

بریف بی-۲۰۰؛ آنچه باید درباره تنها هواپیمای جت آبی-خاکی جهان بدانید + ویدیو

بریف بی-۲۰۰ آلت‌ایر (Beriev Be-200 Altair) یک هواپیمای جت آبی-خاکی است که توسط شرکت هواپیماسازی بریف در روسیه طراحی و ساخته شده است. شاید مشهورترین هواپیمای بریف، هواپیمای نمادین بریف ای-۵۰ باشد که پس از سرنگونی و نابودی حداقل دو فروند از آن در جنگ اوکراین، شهرت بیشتری پیدا کرده است.

اتحاد جماهیر شوروی و جانشینان اوکراینی و روسی آن، هواپیماهای جالب توجه بسیاری را تولید کرده‌اند. اتحاد جماهیر شوروی رکوردهای پروازی جهانی بسیاری را شکست و برخی از مهم‌ترین و جالب‌ترین اکرانوپلان‌های جهان را توسعه داد. امروزه، روسیه تنها هواپیمای جت آبی-خاکی جهان را دارد.

تاریخچه بریف بی-۲۰۰

همه چیز درباره‌ی بریف بی-200؛ تنها هواپیمای جت آبی-خاکی جهان

بریف بی-۲۰۰ توسط شرکت هواپیماسازی بریف طراحی شده است، اما توسط ایرکوت (سازنده خانواده سوخوی سو-۳۰) ساخته می‌شود. این هواپیما برای عملیات در مناطق ساحلی دور افتاده که فاقد تسهیلات زمینی کافی هستند، توسعه یافته است.

– اولین پرواز: ۱۹۹۸
اولین تحویل: ۲۰۰۳

در حالی که بریف بی-۲۰۰ در روسیه پس از فروپاشی شوروی توسعه و تولید شده است، اما از بریف ای-۴۰ آلباتروس (Beriev A-40 Albatros) شوروی گرفته شده است. ای-۴۰ در دهه ۱۹۸۰ توسط اتحاد جماهیر شوروی برای مبارزه با زیردریایی‌ها ساخته شد. این پروژه با فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی متوقف شد، با این حال یک نمونه اولیه و یک نمونه نیمه کاره دیگر باقی مانده است.

بی-۲۰۰ جانشین ای-۴۰ در نظر گرفته می‌شود و از موفقیت بازار داخلی و بین‌المللی بیشتری نسبت به نمونه های نظامی پیش از خود برخوردار بوده است. در دوران اتحاد جماهیر شوروی، بخش عمده‌ای از صنعت هوایی در اوکراین قرار داشت. پس از فروپاشی، اوکراین تا سال ۲۰۱۴ به تامین قطعات مورد نیاز صنعت هوایی روسیه ادامه داد. بی-۲۰۰ با موتور پراگرس دی-۴۳۶ ساخت اوکراین مجهز شده بود.

طبق گفته ایرکوت، این هواپیما در دهه ۲۰۰۰ در امداد رسانی به سایر کشورها از جمله ایتالیا، پرتغال و اندونزی، برای اطفای حریق مورد استفاده قرار گرفت.

تولید و صادرات

همه چیز درباره‌ی بریف بی-200؛ تنها هواپیمای جت آبی-خاکی جهان

بی-۲۰۰ یک هواپیمای آبی-خاکی با کاربرد چندگانه است که به راحتی برای انواع ماموریت‌ها از جمله اطفای حریق، جستجو و نجات، گشت دریایی، حمل و نقل بار و مسافر ساخته شده است. این هواپیمای آبی-خاکی که برای عملیات ساحلی و آب‌های آزاد طراحی شده است، آیرودینامیک بهینه‌سازی شده اش باعث می‌شود ویژگی‌های پروازی بی-۲۰۰ مشابه هواپیماهای متعارف باشد.

بی-۲۰۰ در تعداد کم (حدود ۲۰ فروند) تولید و به تعداد محدودی به آذربایجان و الجزایر فروخته شده است. در حالی که ایرکوت در دهه ۲۰۰۰ مدعی شد که کشورهای زیادی به خرید این هواپیما علاقه‌ نشان داده اند، اما تعداد کمی از آن صادر شده است. رویدادهای پس از سال ۲۰۲۲ احتمالاً هر گونه فروش و تحویل باقی مانده بی-۲۰۰ را متوقف کرده است.

در سال ۲۰۱۹ صحبت‌هایی درباره صادرات برخی از این هواپیماها به هند شده بود. از جمله موارد قابل توجه این است که در سال ۲۰۱۸، شرکت آمریکایی Seaplane Global Air Services سفارش ۴ فروند بی-۲۰۰ و امکان ۶ فروند دیگر را ثبت کرده است. از سرنوشت این سفارش پس از آن اطلاعی در دست نیست.

مشخصات و کارکردها

همه چیز درباره‌ی بریف بی-200؛ تنها هواپیمای جت آبی-خاکی جهان

نسخه غیرنظامی این هواپیما از انعطاف‌پذیری بیشتری نسبت به مدل های قبلی خود برخوردار است و حدود نیمی از وزن ای-۴۰ را دارد.

کاربردهای بریف بی-۲۰۰:

– اطفای حریق
– جستجو و نجات
– گشت دریایی
– حمل و نقل بار
– حمل و نقل مسافر

بی-۲۰۰ قادر به تخلیه حجم زیادی آب در هر ساعت است. ظرفیت ۳,۲۰۰ گالن یا ۱۲,۰۰۰ لیتر آب را در حالت طراحی برای اطفای حریق دارد یا در حالت هواپیمای مسافربری، ظرفیت حمل تا ۷۲ مسافر را دارد.

موتورهای این هواپیما در بالای بال‌ها قرار دارند و بال‌های شیب‌دار آن در ارتفاع بالایی بر روی بدنه نصب شده‌اند. بی-۲۰۰ در حین لغزش بر روی سطح آب با ۹۰ تا ۹۵ درصد سرعت برخاستن، آب را جذب می‌کند. این هواپیما قادر است در عرض تنها ۱۴ ثانیه، ۱۲ تن آب را وارد مخزن خود کند.

همه چیز درباره‌ی بریف بی-200؛ تنها هواپیمای جت آبی-خاکی جهان

آینده‌ای نامعلوم

با این حال، اشغال کریمه در سال ۲۰۱۴ منجر به ممنوعیت فروش موتورهای هواپیما از سوی اوکراین به روسیه شد. سپس بریف به دنبال جایگزین کردن موتور بود و قصد داشت پاورجت اس‌ای‌ام۱۴۶ (ساخته شده با همکاری شرکت سافران فرانسه) را نصب کند. موتور پاورجت اس‌ای‌ام۱۴۶ همچنین روی سوخوی سوپرجت نیز نصب می‌شد.

اما در سال ۲۰۲۲، روسیه حمله گسترده به اوکراین را آغاز کرد. این امر منجر به تحریم‌های فلج کننده علیه صنعت هوایی روسیه شده و دیگر امکان تهیه موتور پاورجت وجود ندارد. حتی اگر روسیه بتواند موتور داخلی برای بی-۲۰۰ (موتور جت پی‌دی-۸) پیدا کند، این هواپیما همچنان تحت تحریم‌های بین‌المللی خواهد بود.

منبع: simpleflying
دیجیاتو
بدون نظر

ورود