برخی از معروفترین سوپرمدلهای جهان با سیگاری در دست به تصویر کشیده شدهاند. نگرانی از اضافه وزن، یکی از بهانههای رایج سیگاریها برای ترک نکردن این عادت است. اما یک مطالعه جدید نشان میدهد که سیگار کشیدن در واقع چربی شکمی را افزایش میدهد؛ به ویژه نوعی که در اعماق شکم قرار دارد و با خطر بالای ابتلا به بیماری قلبی، دیابت، سکته مغزی و زوال عقل مرتبط است.
محققان دانشگاه کپنهاگ نتایج مطالعات ژنتیکی مختلف را که بیش از یک میلیون نفر را در بر میگرفت، ترکیب کردند. آنها بررسی کردند که آیا افرادی که ژنهای مرتبط با سیگار کشیدن دارند، توزیع چربی بدن متفاوتی نسبت به غیرسیگاریها دارند یا خیر.
تحلیل نشان داد که شروع سیگار کشیدن و ادامه آن در طول عمر، با افزایش چربی شکمی مرتبط است. آنها گفتند که این چربی احتمالاً چربی احشایی است که دور اندامهای شکمی میپیچد، نه چربی زیرپوستی که فقط زیر پوست قرار دارد.
چربی احشایی را به سختی میتوان دید. شما ممکن است شکمی صاف داشته باشید، اما همچنان مقادیر ناسالم از چربی احشایی در بدنتان باشد که خطر ابتلا به بیماریهای جدی را افزایش میدهد.
نویسنده ارشد این مطالعه گفت: «تأثیر سیگار کشیدن بر چربی شکم فارغ از عوامل دیگری مانند وضعیت اقتصادی-اجتماعی، مصرف الکل، اختلال کمبود توجه/بیش فعالی یا میزان ریسکپذیری فرد است. از دیدگاه بهداشت عمومی، این یافتهها اهمیت تلاشهای گسترده برای پیشگیری و کاهش سیگار کشیدن در جمعیت عمومی را تقویت میکند، زیرا ممکن است به کاهش چربی احشایی شکمی و همه بیماریهای مزمنی که با آن مرتبط هستند نیز کمک کند. کاهش یک خطر عمده سلامتی در جمعیت، به طور غیرمستقیم یک خطر عمده دیگر سلامت را نیز کاهش خواهد داد.»
این مطالعه که در مجله اعتیاد (Addiction) منتشر شده است، میگوید: «پیشگیری از سیگار کشیدن و ترک آن در راستای کاهش بروز چندین اختلال مزمن، به ویژه بیماریهای تنفسی و قلبی-عروقی، بسیار حیاتی است.»
با این حال، ترک سیگار اغلب با اضافه وزن همراه است که میتواند انگیزه برای ترک پایدار را کاهش دهد و سلامتی را تحتالشعاع قرار دهد. اگرچه سیگاریها معمولاً وزن کمتری دارند، اما مستعد داشتن چربی شکمی بیشتری نسبت به غیرسیگاریها هستند که خطر ابتلا به بیماریهای متابولیکی-قلبی را در آنها افزایش میدهد.»
محققان نتیجه گرفتند که «تلاشها برای پیشگیری و ترک سیگار میتواند این مزیت افزوده را داشته باشد که چربی شکمی را کاهش دهد».
مطالعات قبلی نشان دادهاند که نیکوتین، ماده فعال موجود در سیگار، اشتها را سرکوب و متابولیسم بدن را افزایش میدهد.
بدون نظر