نسل زد و آلفا ممکن است مغز بزرگتری نسبت به افرادی که در یک قرن گذشته به دنیا آمدهاند داشته باشند، اما مطالعات نشان دادهاند که آنها پایینترین ضریب هوشی را نسبت به نسلهای قبلی دارند.
محققان دانشگاه کالیفرنیا (UC) Davis Health اندازه مغز افراد متولدشده از سالهای ۱۹۳۰ تا ۱۹۷۰ را مورد بررسی قرار دادند و دریافتند که اندازه مغز افراد در نسل X در مقایسه با نسل خاموش ۶.۶ درصد افزایش یافته است.
تئوری تیم تحقیقاتی این بود که رشد مغز میتواند ناشی از عوامل خارجی نظیر سلامت و فاکتورهای اجتماعی، فرهنگی و آموزشی باشد و میتواند خطر زوال عقل مرتبط با سن را کاهش دهد.
این در حالی است که مطالعات اخیر نشان داده نمرات IQ نسلهای جوانتر در دهههای اخیر کاهش یافته که محققان آن را به اتکای بیش از حد به تلفن همراه و اینترنت مرتبط میدانند.
اندازه مغز لزوماً افراد را باهوشتر نمیکند و تحقیقات نشان داده اند که تنها یک رابطه جزئی میان سطح هوش و اندازه مغز وجود دارد.
اخیراً دانشمندان علوم اعصاب دریافتهاند که توده اضافی مغز در واقع در زمینه هوش کارآیی بسیار کمی دارد و در عوض به افراد اجازه میدهد تا خاطرات بیشتری را در طول عمر خود ذخیره کنند.
جدیدترین یافتهها میتوانند نشان دهند که چرا نسلهای جوان خطر کمتری برای ابتلا به زوال عقل یا آلزایمر دارند.
این مطالعه جدید در طول ۷۵ سال انجام شده و نشان داد که مغز افراد در دهه ۱۹۷۰، ۶.۶ درصد بزرگتر از مغز متولدین دهه ۱۹۳۰ است.
حجم مغز نسل امروزی حدود ۱,۴۰۰ میلی لیتر است؛ اما میانگین حجم مغز متولدین دهه ۱۹۳۰، ۱,۲۳۴ میلی لیتر بوده است.
محققان گزارش دادند که عواملی مانند دستاوردهای آموزشی بیشتر و مدیریت بهتر مسائل پزشکی ممکن است از دلایل رشد مغز افراد در طول دهه ها باشند.
چارلز دی کارلی، نویسنده اصلی این مطالعه و استاد نورولوژی در مرکز تحقیقات بیماری آلزایمر دانشگاه کالیفرنیا گفته است:
به نظر میرسد دههای که یک فرد در آن به دنیا میآید، بر اندازه و سلامت درازمدت مغز او تأثیر میگذارد.
محققان الگوهای بیماریهای قلبی – عروقی و سایر بیماریهای متولدین دهه ۱۹۳۰ را بررسی کردند و آزمایشهای MRI (تصویربرداری رزونانس مغناطیسی مغز) را از نسل دوم و سوم ۵,۲۰۰ شرکتکننده اصلی گرفتند.
MRI بین سالهای ۱۹۹۹ تا ۲۰۱۹ روی متولدین دهه ۱۹۳۰ تا ۱۹۷۰ انجام شد که شامل بیش از ۳ هزار شرکتکننده با میانگین سنی ۵۷ سال بود.
ناحیه ای از مغز که بیشترین رشد را داشت، سطح قشر مغز بود که فعالیت های حرکتی و اطلاعات حسی را کنترل می کند.
محققان گزارش دادند که این ناحیه ۱۵ درصد از نظر حجم افزایش یافته و ناحیه ای از مغز به نام هیپوکامپ که در یادگیری و حافظه نقش دارد نیز افزایش یافته است.
با این حال، بر اساس یک مطالعه جداگانه، تعداد مبتلایان به آلزایمر از دهه ۱۹۷۰ تا کنون ۲۰ درصد کاهش یافته و محققان اکنون بر این باورند که افزایش اندازه مغز ممکن است ریشه این کاهش باشد.
دکارلی گفت:
ساختارهای مغزی بزرگتر، مانند آنچه که در مطالعه ما مشاهده شد، ممکن است منعکسکننده افزایش رشد و سلامت مغز باشد.
ساختار مغز بزرگتر نشاندهنده ذخیره مغزی بزرگتری بوده و می تواند احتمال ابتلا به بیماریهای مغزی مرتبط با افزایش سن مانند آلزایمر و زوال عقل را کاهش دهد.
طبق این مطالعه، رشد مغز در نسلهای جوانتر میتواند اتصالات سلول های مغز را افزایش دهد که به عملکرد دقیقتر و کارآمدتر در انجام وظایف منجر خواهد شد.
با این حال، طبق مطالعات انجام شده در فنلاند، فرانسه، بریتانیا و سایر کشورها، ضریب هوشی نسل زد و آلفا دستکم دو نمره کاهش یافته است.
یک پژوهش در سال ۲۰۲۳ گزارش داد که نمرات IQ در ایالات متحده نیز کاهش یافته، اما افت دقیق آن را مشخص نکرد و اضافه کرد که این کاهش می تواند به دلیل اختلال در یادگیری حضوری در طول دوره همهگیری کووید-۱۹ باشد.
محققان همچنین معتقدند که افزایش استفاده از رسانه های اجتماعی می تواند مقصر باشد، زیرا نمرات در مهارت هایی مانند استدلال کلامی، حل مسئله بصری و تست های سری عددی همگی کاهش یافته اند.
جیم الخلیلی، استاد دانشگاه قبلاً در سال ۲۰۲۲ در مصاحبه ای با Dailymail.com گفته بود که علیرغم افزایش دانش علمی ما، مغز انسان بزرگ تر، کارآمدتر یا بهتر از هزاران سال پیش نشده است.
این اظهار نظر در تضاد با جدیدترین یافتهها است که نشان میدهد مغز انسان در حال بزرگتر شدن است.
اما این سوال مطرح می شود که چگونه رشد شناختی افزایش یافته، اما سطوح IQ کاهش یافته است؟
بدون نظر