در سال ۲۰۲۴، میانگین سرانه تولید ناخالص داخلی در خاورمیانه ۱۳,۷۰۰ دلار است، اما توزیع درآمد در این منطقه بسیار نامتوازن است. از قطر ثروتمند گرفته تا یمن درگیر جنگ، رونق اقتصادی کشورها تحت تأثیر منابع طبیعی، عدم تعادل قدرت و سیاستهای اقتصادی شکل میگیرد. امروزه، منابع انرژی مهمترین عامل ثروت محسوب میشوند، به طوری که ۵۰ درصد از ذخایر جهانی نفت خام در این منطقه قرار دارد. در نتیجه، کشورهایی مانند قطر و امارات متحده عربی در زمره ثروتمندترین کشورهای جهان قرار دارند. اینفوگرافی زیر، سرانه تولید ناخالص داخلی کشورهای خاورمیانه را بر اساس دادههای صندوق بینالمللی پول در اکتبر ۲۰۲۴ نشان میدهد.
رتبهبندی سرانه تولید ناخالص داخلی کشورهای خاورمیانه در سال ۲۰۲۴
جدول زیر میزان ثروت کشورهای خاورمیانه را بر اساس سرانه تولید ناخالص داخلی نشان میدهد:
- اطلاعاتی برای سوریه، لبنان و فلسطین در دسترس نیست.
قطر از نظر کلی ثروتمندترین کشور است و با رقم ۷۱,۵۶۸ دلار در هر نفر، نهمین کشور با بالاترین سرانه تولید ناخالص داخلی در جهان محسوب میشود.
با توجه به منابع عظیم انرژی، از جمله سومین ذخایر بزرگ گاز طبیعی در جهان، این کشور آب و برق رایگان در اختیار شهروندان خود قرار میدهد. علاوه بر این، قطر سرمایهگذاری گستردهای در زیرساختها و صنایع نوظهور انجام داده تا اقتصاد خود را برای بلندمدت متنوعتر کند.
به همین ترتیب، امارات متحده عربی نیز برنامههای رفاهی برای شهروندان خود دارد. برای مثال، تحصیلات عالی رایگان است و ساکنان کمدرآمد میتوانند یارانه تورمی برای مواد غذایی و سوخت دریافت کنند. اگرچه حدود ۸۰ درصد از درآمدهای دولتی از بخش نفت و گاز تأمین میشود، این کشور تلاشهای قابل توجهی برای گسترش پایه اقتصادی خود با سرمایهگذاریهای گسترده در فناوری و انرژیهای تجدیدپذیر انجام میدهد.
عربستان سعودی در رده بعدی قرار دارد و میزبان بزرگترین شرکت انرژی جهان، آرامکو، است. این شرکت در مجموع یک دهم نفت جهان را با تولید ۱۱ میلیون بشکه در روز تولید میکند. با جمعیتی نزدیک به ۳۷ میلیون نفر، سرانه تولید ناخالص داخلی عربستان کمتر از نصف قطر است. این امر احتمالاً به دلیل توزیع ثروت در میان جمعیت بزرگتر این کشور در مقایسه با جمعیت کوچک ۲.۸ میلیون نفری قطر است.
در مقابل، یمن با سرانه تولید ناخالص داخلی ۴۶۵ دلار در هر نفر، به دلیل بحران انسانی جاری و جنگ داخلی ۱۰ ساله در وضعیت بدی قرار دارد. منابع محدود طبیعی نیز بر رونق اقتصادی این کشور تأثیر منفی گذاشته است. وضعیت مشابهی در اردن نیز دیده میشود که سرانه تولید ناخالص داخلی آن تنها ۴,۶۸۲ دلار است.
بدون نظر