حادثه غم انگیز اخیر مربوط به هواپیمای بوئینگ ۷۳۷-۸۰۰ خطوط هوایی ججو ایر در کره جنوبی به برخورد پرنده با هواپیما و موتور آن مرتبط دانسته می شود. اگرچه هنوز جزئیات کامل این حادثه مشخص نشده، اما بازرسان پرهایی در هر دو موتور پیدا کرده اند. در حالی که گمانه زنی ها مبنی بر اینکه این تنها علت حادثه بوده ممکن است نادرست باشد، بدون شک یکی از عوامل سقوط مرگبار این هواپیمای مسافربری بوده است.
حوادث متعدد هوایی نشان داده که بلعیده شدن پرندگان به درون موتور هواپیما در آسمان می تواند فاجعه بار باشد زیرا برخورد پرنده با موتور، می تواند صدمات زیادی به قطعات داخلی اش وارد کند. با این حال، نکته مهمی که باید به آن توجه کرد این است که همیشه برخورد پرنده با هواپیما و موتور آن به معنای سقوط هواپیما نیست. در حالی که برخورد پرندگان با موتورهای هواپیما به طور شگفت انگیزی رایج است، به ویژه در هنگام برخاستن و فرود آمدن، به ندرت منجر به سانحه هوایی می شوند. طبق گزارش اداره هوانوردی فدرال (FAA) ایالات متحده، در طول سال ۲۰۲۳، در ۸۷۹ فرودگاه در ایالات متحده بیش از ۱۹,۷۰۰ مورد برخورد با پرنده اتفاق افتاده است.
درک اینکه در حین و بعد از برخورد با پرنده چه اتفاقی برای موتور هواپیما می افتد نشان خواهد داد که چرا اکثر این حوادث، اگرچه بالقوه مخرب هستند، به ندرت به فاجعه ختم می شوند.
بعد از برخورد پرنده چه اتفاقی برای موتور هواپیما می افتد؟
موتورهای جت فوقالعاده قدرتمند و قطعات مهندسی پیچیده و دقیقی هستند که بالاترین میزان تحمل در مقابل خرابی و صدمات را دارند. برخورد پرنده می تواند این قدرت تحمل را تحت فشار قرار داده و ناکام بگذارد. هنگامی که یک پرنده وارد موتور می شود، اولین چیزی که موجود بدبخت با آن روبرو می شود پره های پروانه است که معمولا بین ۲,۲۰۰ دور در دقیقه تا ۴,۵۰۰ دور در دقیقه می چرخند.
موتورهای مدرن به گونهای طراحی شدهاند که سطوح خاصی از ورود پرندگان به درون خود را تحمل کنند و باید استانداردهای اداره هوانوردی فدرال را رعایت کنند. با این حال، حتی در این شرایط نیز برخورد با پرندگان بزرگتر یا کل یک دسته پرنده می تواند این حاشیه های ایمنی را تحت الشعاع قرار دهد. بسته به اندازه پرنده، ضربه می تواند منجر به خم شدن یا شکستگی تیغه ها، آسیب داخلی موتور، خرابی موتور و آتش سوزی شود. این واقعیت که مواردی مانند حوادث ججو استثنا هستند و نه همیشگی، می تواند به آزمایش های دقیق و متعددی نسبت داده شود که موتورهای جت برای اطمینان از رعایت مقررات اداره هوانوردی فدرال طی می کنند.
اتفاق مربوط به یک بوئینگ ۷۳۷-۸۰۰ – یکی از نمادین ترین هواپیماهای بوئینگ – خطوط ویرجین استرالیا نمونه ای معمول از برخورد پرندگان با موتور هواپیماست. در این حالت، برخورد پرنده باعث شد که موتور سمت راست هواپیما درست هنگام بلند شدن آتش بگیرد. خلبانان موتور را خاموش کرده و ۵۰ دقیقه بعد به سلامت به فرودگاه بازگشتند. در نهایت، هر جسم خارجی که وارد چیزی شود که با سرعت چند هزار دور در دقیقه میچرخد، باعث آسیب میشود. این گواهی بر مهندسی مدرن است که باعث شده پرواز همچنان امن ترین شکل حمل و نقل باشد.
پیشگیری و کاهش آسیب برخورد پرندگان
رکورد ایمنی فوق العاده سفرهای هوایی چیزی نیست که به طور تصادفی بدست آمده باشد. مواردی از درس گرفتن از اشتباهات، چندین دهه پیشرفت در فناوری هوانوردی، پروتکل های ایمنی بهبود یافته و استانداردهای تعمیر و نگهداری دقیق باعث رقم خوردن این رکورد شده است. با این حال برخورد پرندگان همچنان یک چالش دائمی است. طبیعت همیشه طبق قوانین ما بازی نمی کند.
این عنصر غیرقابل پیش بینی است که همچنان فرودگاه ها، خطوط هوایی و سازندگان موتور را به چالش می کشد. برای به حداقل رساندن خطرات، هر یک از ذینفعان باید نقشی را ایفا کنند. به عنوان مثال، رولز رویس – نامی که معمولاً با خودروهای لوکس شناخته می شود – واکنش موتورهای خود را به برخورد پرندگان با شلیک لاشه مرغ به داخل آنها آزمایش می کند. همچنین خطوط هوایی نقش خود را در کاهش شدت موارد برخورد پرنده ایفا می کنند. با درک این موضوع که برخورد با پرندگان اجتناب ناپذیر است، سرمایه گذاری زیادی برای کاهش تعداد برخورد پرندگان و اطمینان از آموزش خلبانان در برخورد با خرابی های ناشی از این موضوع انجام شده است.
البته فرودگاه ها نقش عمده ای در دفاع در برابر حملات پرندگان دارند. از جمله روش های مورد استفاده می توان به منور زدن، از بین بردن پوشش گیاهی، هشدار راداری و حتی مترسک قدیمی اشاره کرد. با این حال، این واقعیت باقی میماند که هواپیماها و پرندگان قرار است در یک فضای هوایی مشترک پرواز کرده و برخورد اجتنابناپذیر است.
بدون نظر