
مدیکر (Medicare)، برنامه بیمه درمانی دولت آمریکا که عمدتاً برای سالمندان است، نزدیک به ۶۵ میلیون آمریکایی را تحت پوشش قرار میدهد؛ اما به چه قیمتی؟ علیرغم مقیاس گسترده این بیمه، مدیکر اغلب برای داروهای تجویزی هزینه بسیار بیشتری نسبت به سیستمهای بهداشتی در سایر کشورهای ثروتمند پرداخت میکند. اینفوگرافی زیر، مقایسه قیمت ۱۰ داروی مهم برای مصرف ۳۰ روزه با استفاده از دادههای پترسون-کیافاف را به تصویر می کشد.

تحلیل دادهها
یکی از مفاد قانون کاهش تورم سال ۲۰۲۲ آمریکا الزام مدیکر به مذاکره قیمت با شرکتهای داروسازی برای ۱۰ داروی پرهزینه بود که رقابت ژنریک ندارند.
داروهای ژنریک: داروهایی که پس از پایان دوره انحصار patent یک داروی برند (اصل) تولید میشوند. این داروها ترکیب فعال مشابه داروی اصلی دارند، اما معمولاً ارزانتر هستند چون هزینههای تحقیق و توسعه برند را ندارند. مثلاً پاراستامول یک داروی ژنریک است که معادل استامینوفن برندهای خاص است.
قیمتهای مدیکر نشان داده شده در اینفوگرافی بالا در ۱۵ آگوست ۲۰۲۴ منتشر شدهاند و از اول ژانویه ۲۰۲۶ برای ثبتنامکنندگان مدیکر اجرایی خواهند شد.
دادههای هفت داروی اول در اینفوگرافی بالا در بازه ۰ تا ۳۵۰ دلار، در زیر فهرست شدهاند:

در این گروه، داروهایی با بیشترین افزایش قیمت مدیکر عبارتند از:
- جاردیانس (دیابت): +۲۸۹٪
- فارکسیگا (دیابت): +۲۳۶٪
- الیکویس (رقیقکننده خون): +۲۲۸٪
در نهایت، دادههای سه داروی آخر (مقیاس ۰ تا ۱۱,۰۰۰ دلار) در زیر فهرست شدهاند:

قیمت مذاکره شده بیمه درمانی آمریکا برای انبرل ۲۱۸٪+ بالاتر از میانگین قیمت گروه همتا است، در حالی که افزایش ایمبروویکا و استلا به ترتیب +۸۷٪ و +۵۹٪ است.
چه کسانی این داروها را تولید میکنند؟
۱۰ داروی مورد بررسی در این تحلیل از شرکتهای داروسازی متنوعی هستند، اگرچه اکثر آنها توسط شرکتهای آمریکایی تولید میشوند.

چرا قیمتهای آمریکا بسیار بالاتر است؟
پترسون-کیافاف چندین عامل را برای اینکه چرا آمریکاییها اغلب برای داروهای خود بیشتر پرداخت میکنند، مشخص میکند.
مدیکر در بستر یک سیستم پراکنده با پرداختکنندگان متعدد، از جمله بیمهگران تجاری که بر سر قیمت داروی خود مذاکره میکنند، وجود دارد. در بسیاری از کشورهای گروه همتا، دولتها بیشتر در تعیین قیمتهای جهانی دارو دخالت دارند.
دلیل دیگر عدم وجود داروهای ژنریک یا مشابه در دسترس در ایالات متحده است. معرفی داروهای ژنریک معمولاً به دلیل افزایش رقابت، قیمت داروهای برند را کاهش میدهد.

برای ۸ دارو از ۱۰ داروی مورد بررسی در این تحلیل، حداقل یک کشور از گروه همتا وجود داشت که جایگزین ژنریک ارائه میداد.
در نهایت، تفاوتهای کلیدی در چگونگی مذاکره مدیکر با تولیدکنندگان وجود دارد.
مدیکر هنگام تعیین قیمتها، هزینههای تحقیق، توسعه و تولید دارو را برای تولیدکنندگان ارزیابی میکند، کاری که تنها ۲ کشور از ۱۱ کشور گروه همتا انجام می دهند.
قیمتگذاری مبتنی بر ارزش است که به جای آن اثربخشی یک دارو را ارزیابی میکند. علاوه بر این، مدیکر هنگام مذاکره قیمتهای خود، قیمتهای دارو در سایر کشورها را در نظر نمیگیرد، روشی که ۸ کشور از ۱۱ کشور گروه همتا از آن استفاده میکنند.
تو امریکا خیلی مهمه که بیمه درمانی تکمیلی داشته باشی. حتی بیمه که محل کار ارائه میده کامل نباشه.
حالا بیمه ی معمولی چقدره؟ حدود ۷۰۰ دلار.
بیمه های معمولی حتی دیابت رو پوشش نمیده. بیمه های معمولی مثلا برا سرماخوردگی و چکاپ و این چیزاست. مثل معاینه فنی ماشین میمونه.
ارزونترین بیمه ی تکمیلی تو امریکا حدود ۸۰۰ دلاره در یک ماه و برای یک نفر. سرطان های عادی که حتی کشنده نیستن و بیماری های شدید و عادی رو پوشش میده. مثلا سرطان خون عادی نیست. اینو پوشش نمیده. باید بیمه تکمیلی گرونتر بخری تا سرطان خون رو پوشش بده.
حالا کی هست که ۱۵۰۰ دلار فقط برا بیمه درمانی پول بده؟
زایمان و امبولانس و اوژانس و این چیزا بماند. البته اوژانس حاد رایگانه. مثلا شما تو ایران شب دندونت درد بگیره میری اوژانس. ولی تو امریکا میخندن. و اگه بری حداقل ۵ هزار دلار برات قبض میفرستن. چون اوژانسی نیست. خود من شب از درد پا رفتم اوژانس دکتر متخصص اوژانس دید پماد و چسب شل کردن عضله نوشت برگشتم. کلا ۱۰۰ هزار تومن هم نشد هم اوژانس هم پماد و چسب. تو امریکا این قابلیت قفله. تو امریکا اوژانس یعنی تو تصادف مسدوم بشی ببرنت بیمارستان ولاغیر. همین درد و گرفتگی عضله تو امریکا اگه میرفتم حداقل حداقل ۱۰۰۰ دلار میشد. تازه اگه تو وقت و اوضاع غیر اوژانسی میرفتم. چون من بدونه بیمه رفتم.