
در پی توییت احسان موحدیان، کارشناس روابط بینالملل درباره حواشی اخیر در شورای شهر ارومیه، بحثهای گستردهای پیرامون استفاده از زبانهای محلی در جلسات رسمی این شورا شکل گرفته است. موحدیان با اشاره به اصل ۱۵ قانون اساسی ایران، تأکید کرده که صحبت به زبان فارسی در جلسات رسمی الزامی است.
اعضای آذری شورای شهر ارومیه برای اثبات تعلق شهر به خود، فقط آذری صحبت کرده و عضو کُردزبان گفته حالا که فارسی صحبت نمیکنید، من هم کُردی حرف میزنم و مترجم بیاورید! نشانه دیگری از ضرورت احترام به زبان منجی و میانجی فارسی. عدم صحبت به فارسی در جلسات رسمی دولتی هم خلاف اصل ۱۵ قانون اساسی است!

پیشینه و تکرار حواشی زبانی در شورای شهر ارومیه
مسائل مربوط به زبان در جلسات شورای شهر ارومیه سابقهای چندساله دارد. در مرداد ۱۳۹۸، ویدیویی منتشر شد که در آن شهردار وقت ارومیه به زبان تُرکی سخن میگفت و یکی از اعضای کُرد شورا خواستار صحبت به زبان فارسی شد. این موضوع واکنشهای زیادی را در پی داشت.
در اسفند ۱۳۹۹، در جلسهای برای انتخاب شهردار جدید، یکی از نامزدها به زبان تُرکی معرفی خود را انجام داد که با اعتراض عضو کُردزبان شورا مواجه شد.
در اسفند ۱۴۰۳، رئیس شورای شهر ارومیه در مراسم معارفه شهردار جدید از صحبت به زبان فارسی خودداری کرد و گفت که به دلیل روزه بودن، صحبت به فارسی برایش سخت است. این رفتار با واکنش نماینده ولیفقیه در آذربایجان غربی مواجه شد که تأکید کرد زبان رسمی کشور فارسی است و باید به آن احترام گذاشت.
واکنشها
برخی از فعالان سیاسی و رسانهای، صحبت نکردن به زبان فارسی در جلسات رسمی را نگرانکننده دانستهاند. مجید تفرشی، تاریخنگار، این رفتار را نشانهای از ضعف علمی یا تمایلات ضد وحدت ملی دانسته است. سعید شریعتی، فعال سیاسی نیز این رفتار را توهینآمیز و نابخشودنی خوانده است.
خودشون جار میزنن ما ترکیم😂