
مدیرعامل هوش مصنوعی چتجیپیتی اعلام کرده که دستگاههای اسکن چشم او به زودی در آمریکا راهاندازی میشوند. این خبر در حالی منتشر شده که هنوز نگرانیها و سوالات زیادی در مورد این تکنولوژی و پیامدهای احتمالی آن وجود دارد. سم آلتمن روز چهارشنبه اعلام کرد که تکنولوژی احراز هویت حالا در شش شهر آمریکا – آتلانتا، آستین، لسآنجلس، میامی، نشویل و سانفرانسیسکو – در دسترس خواهد بود. گسترش این فناوری به آمریکا، بخشی از برنامه آلتمن برای ایجاد یک شبکه هویتی و مالی جهانی جدید محسوب میشود.

در حال حاضر، ورلد (World)، شرکت ارز دیجیتال آلتمن، دستگاههای اسکن چشم را در بیش از ۳۵ شهر و همچنین بیشتر از ۲۰ کشور در سراسر جهان راهاندازی کرده است. هدف اصلی این اسکنرهای چشم، اطمینان از شناسایی هر کاربر به عنوان یک «انسان واقعی»، به جای یک ربات یا حساب تکراری است.
این اسکنر با خواندن عنبیه چشم کاربر، یک کد دیجیتال منحصر به فرد به نام «کد عنبیه» طراحی میکند؛ پس از آن، به یک شناسه ورلد متصل میشود. این شناسه میتواند مانند یک گذرنامه دیجیتال برای تأیید هویت فرد بهصورت امن و ناشناس عمل کند؛ ورود به وبسایت، دسترسی به خدمات دولتی یا حتی رای دادن (اگرچه هنوز کاربرد آن برای رأی دادن قطعی اعلام نشده).
مقایسه عملکرد هوش مصنوعی ساخت ایالات متحده و چین + جدول

در حالی که هویت بیش از ۱۲ میلیون نفر تاکنون با استفاده از این گوی تأیید شده، اما نگرانیها در مورد حریم خصوصی، امنیت دادهها، احتمال سوءاستفاده و پیامدهای اخلاقی باعث شده تا راهاندازی این فناوری در آمریکا با تأخیر روبرو شود.
بنا به گفته شرکت ورلد، گویهای مخصوص اسکن چشم در شش مرکز جدید اسکن در این شهرها قابل دسترس خواهند بود و هزاران دستگاه دیگر نیز به فروشگاههای لوازم بازی ریزر، کافه و دانشگاه اضافه خواهند شد. برنامه فعلی شرکت این است که تا پایان سال ۲۰۲۵، تعداد ۷,۵۰۰ گوی مخصوص اسکن چشم را در سراسر آمریکا قرار دهد.

سم آلتمن و الکس بلانیا، مدیرعامل ورلد و فیزیکدان آلمانی، یک گوی اسکن چشم کوچکتر جدید را روز چهارشنبه معرفی کردند. آنها امیدوارند که این ترکیب قابل حمل اسکنر چشم و اپلیکیشن، به جذب افراد بیشتری برای پیوستن به شبکه هویت دیجیتال ورلد کمک کند. این شبکه اطلاعات بیومتریک افراد را در بلاکچین که یک مرکز دیجیتالی غیرمتمرکز و امن است، ذخیره میکند.
بهجای ذخیرهسازی کدهای عنبیه (IrisCodes) در یک پایگاه داده مرکزی که توسط شرکت ورلد کنترل میشود، اطلاعات در یک شبکه توزیعشده از کامپیوترها ذخیره میگردد؛ این شبکه بهطور مشترک اطلاعات را ثبت میکند که به گفته شرکت، در برابر دستکاری یا تغییر مقاوم است.

از نظر تئوری، این روش تضمین میکند که هیچکدام از نهادها، از جمله شرکت مادر ورلد، Tools for Humanity، دسترسی کامل به دادهها نداشته باشند؛ در نتیجه، این امر باعث کاهش خطر هک یا سوءاستفاده از دادهها توسط یک نهاد مرکزی میشود. با این حال، ذخیرهسازی میلیونها (و احتمالاً میلیاردها) کد عنبیه افراد در همان تکنولوژی مورد استفاده برای ارزهای دیجیتال، نگرانیهای امنیتی عمدهای از سوی دولتها و کارشناسان فناوری در سراسر جهان بهوجود آورده است.
در مارس ۲۰۲۴، اسپانیا بهطور موقت فعالیت ورلد در زمینه اسکن چشم افراد با استفاده از گوی خود را به مدت سه ماه ممنوع اعلام کرد؛ اقدامی که به دلیل نگرانیها درباره نحوه مدیریت اطلاعات شخصی کاربران صورت گرفت. در سال ۲۰۲۳، جک دورسی، یکی از بنیانگذاران توییتر، با اشاره به تلاش برای ثبت اسکن چشم هر فرد بهمنظور استفاده از یک ارز جهانی، هشدار داد: «به سراغ گوی برو یا گوی به سراغت خواهد آمد».

نگاهی به میزان سرمایهگذاری روی هوش مصنوعی به تفکیک کشور؛ ایالات متحده در صدر
در دسامبر ۲۰۲۳، شرکت ورلد مجبور شد برنامههای اسکن گوی خود را به طور موقت در هند، برزیل و فرانسه کاهش دهد، زیرا نظارتهای قانونی بر روی مسائل حریم خصوصی دادهها و رضایت کاربران افزایش یافته بود. گلن گودمن، نویسنده کتاب معاملهگر کریپتو (The Crypto Trader) به دیلیمیل میگوید: «اولین واکنشم این بود که گفتم هیچوقت چشمم رو نزدیک اون چیز نمیبرم… پیامدهای مربوط به حریم خصوصی من را خیلی نگران میکند. یکی از ریسکهای امنیتی اصلی، خود گوی است. ما نمیدانیم که داخل این گویها چه چیزی وجود دارد، بنابراین نمیدانیم که آیا امکان هک کردن گویها و استخراج اسکنهای عنبیه ما وجود دارد یا خیر».
گلن گودمن ادامه میدهد: «زمانی که اسکن عنبیه خود را انجام میدهید، اساساً شما در حال توافق برای ارائه برخی از مهمترین اطلاعات شناسایی شخصی خود به شرکتی هستید که در جزایر کیمن مستقر است. آیا به آن شرکت اعتماد دارید که از آن سوءاستفاده نکند؟ و اگر اعتماد دارید، چرا؟».

با وجود جنجالها پیرامون خود گوی، آلتمن گفته که نگران کلاهبرداریهایی است که ابزارهای جدید هوش مصنوعی میتوانند به آن دامن بزنند، به ویژه برنامههای هوش مصنوعی مولدی که میتوانند تصاویر و ویدیوهایی از افراد بسازند که صاحبانشان به هیچوجه در جریان آن نیستند.
یکی از ابزارهای هوش مصنوعی مولد را استارتاپ OpenAI، متعلق به خود آلتمن، توسعه داده بود. همین موضوع باعث شد او تصمیم بگیرد اپلیکیشن ورلد را راهاندازی کند تا راهحلی برای مشکل مربوط به حریم خصوصی ارائه دهد.
آغاز اولین جنگ هوش مصنوعی جهان؛ چین در حال پیروزی بر ایالات متحده

گفته شده که شبکه کاربران ورلد طی شش ماه گذشته دو برابر شده و به حدود ۲۶ میلیون نفر رسیده است. با این حال، کمتر از نصف آنها عنبیه خود را با این گوی اسکن کردهاند. ورلد اعلام کرده که گوی و اپلیکیشن ارز دیجیتال آن، وارد نیویورک نخواهند شد. علت این محدودیت هنوز از طرف ورلد یا اداره خدمات مالی نیویورک، اعلام نشده است.
بدون نظر