سینمای ایران در مقابل ترکیه؛ یکی رشد کرد و دیگری جا ماند!

سینمای ایران در مقابل ترکیه؛ یکی رشد کرد و دیگری جا ماند!

در شرایطی که سینمای ایران سال‌هاست میان چند ژانر تکراری دست‌وپا می‌زند و مخاطب را با روایت‌های کلیشه‌ای روبه‌رو می‌کند، برخی کشورهای منطقه مسیر متفاوتی را در پیش گرفته‌اند. نگاهی به عملکرد سینمای ترکیه نشان می‌دهد چگونه تنوع ژانری، نگاه صنعتی و توجه به ذائقه جهانی توانسته این کشور را به بازیگری جدی در بازار سینمای جهان تبدیل کند.

 سینما

روزنامه فرهیختگان می‌نویسد، سینمای ایران مدت‌هاست که در سبد اکران خود درگیر دو ژانر «کمدی» و «درام‌های خانوادگی‌» است و برخوردی سطح پایین و بسیار کلیشه‌ای با مفهوم فیلم کمدی و ملودرام دارد. در واقع نسخه‌هایی که فیلمسازان ایرانی برای مخاطبان خود می‌پیچند، به‌دور از بداعت و خلاقیت است و تنها سوژه را در دم‌دستی‌ترین حالت، مصرف می‌کند.

همین نکته نیز باعث شده تا شبکه نمایش خانگی و محتواهای موجود در بسترهای آنلاین، از تاک‌شو گرفته تا استندآپ کمدی، طرف‌دار بیشتری نسبت به آثار سینمایی داشته باشند و بدون هیچ رقیبی، تخت‌گاز به سمت جلو برانند.

اوضاع در سینمای غرب، شرق و کشورهای دور و اطراف ما هم چندان گل‌وبلبل نیست، اما آن‌ها با انتخاب مسیری متفاوت، به تنوع بصری – روایی آثارشان فکر می‌کنند و ذائقه تماشاگر را شرطی بار نمی‌آورند.

در چنین شرایطی، اصلی‌ترین رقیب ایران در خاورمیانه، یعنی ترکیه، عزم خویش را برای تبدیل شدن به رقیب جدی سینمای هالیوود، بالیوود و صنعت پرقدرت سینمای شرق دور جزم کرده است.

سینمای ترکیه

سریال‌ها و فیلم‌های سینمایی ترکیه‌ای در 170 کشور خواهان دارند و به کار سرگرم کردن 750 میلیون بیننده تلویزیونی و سینمایی در سراسر دنیا مشغولند. همین مسئله نیز باعث شده تا استودیوهای بین‌المللی در سیاستی دوجانبه و دوطرفه نه‌تنها خواهان محصولات ترکی باشند، بلکه بخواهند پروژه‌های خود را در داخل این کشور تعریف کرده و توسعه دهند.

از سوی دیگر، وقتی به بازار سینمای ترکیه در سال 2025 نگاه می‌اندازیم برایمان به‌روشنی مشخص می‌شود که آن‌ها کجای ماجرا ایستاده‌اند و ما در چه نقطه‌ای به‌سر می‌بریم. درآمد ترکیه از گیشه سینمای خود در سال 2025 به حدود 259 میلیون دلار آمریکا رسید و پیش‌بینی می‌شود تا سال 2030 میلادی رقم 295 میلیون دلار را رد کند.

سینمای ترکیه مسئله تنوع ژانری را در درون خود حل کرده و با وجود اقبالی که از طرف مردم این کشور به آثار کمدی وجود دارد، ملودرام‌ها، آثار تاریخی، فیلم‌های اکشن، انیمیشن‌ها، فیلم‌های عاشقانه و… فروش خوبی را در سال رو به پایان 2025 تجربه کرده‌اند، به‌طوری‌که انیمیشن rafadan tayfa: kapadokya با 8 میلیون دلار فروش داخلی و بیش از 9 میلیون دلار حسابی کولاک کرد و گیشه ترکیه را با ایستادن در رتبه اول به تسخیر درآورد.

سینمای ترکیه

سینما و تلویزیون ترکیه در سال حدود 60 فیلم و سریال تولید می‌کند که تعداد قابل توجهی از این میزان نه‌تنها هزینه‌های تولید را جبران می‌کنند، بلکه به سود واقعی و خوبی نیز دست می‌یابند. این درحالی است که تولید فیلم در ایران بیش از ترکیه است و ما با سالن‌های نمایش کمتر نسبت به کشور همسایه، در سال تعداد فیلم بیشتری را اکران می‌کنیم که اکثریت قریب به اتفاق آن‌ها نیمی از هزینه‌های تولید را هم جبران نمی‌کنند!

مطالب دیگر از همین نویسنده
مشاهده بیشتر
8 نظر

ورود

  • حمید دی 2, 1404

    خاکدبر سرت به اون سریال های در پیت ترکیه میگی سریال متاسفم برات در پیت ترین سریال ایران شرف داره به سریال‌های ترکیه با اون داستان‌های عامه پسند متاسفم برات آخه بعد انقلاب هیچی پیش رفت نکردیم فیلم و سریال واقعا عالی بکذزیم چند وقتی هست من ایران رو با هالیوود مقایسه میکنم تو میگی ترکیه فکر نکن فیلم نمیبینم عاشق،کارای تارانتینو هستم و اسکورسیزی وووو برو روزیاتو تبلیغ صفخه تو داشته باش،یه نگاه به تبلیغات درون این صفحه انداختی

  • امیر دی 2, 1404

    تو بلد نیستی فیلم انتخاب کنی وگرنه همه فیلم های ترکی بد نیستن چجوری به ساخته ایرانیا روت میشه بگی فیلم ؟ اینا فیلم نیستن جنگولک بازین

  • آلآمان دی 2, 1404

    مرده شور ببرد رسدرشد سینمای ترکیه را که خانواده ها را از هم پاشیدن وفساد وفحشا راترویج می دهند.

  • یه انسان دی 2, 1404

    با سلام
    سینمای ترکی اشغال یعنی هرزگی هرزگی ….
    ایرانی هر چند مشکل هم داره ولی هزار شرف داره به امثال مزخرف ترکیه ای

  • . مرتضی دی 2, 1404

    آت آشغالی به اسم سینمای ترکیه.

  • ehsan دی 3, 1404

    ما از چی جا نموندیم؟! شدیم جا مومنده کل دنیا…

  • پیمان دی 3, 1404

    مقاله ات لاطائلی لیش نبود.
    سینمای ترکیه چیزی جز تبلیغ برهنگی و دریدگی و عدم تعهد به خانواده هیچ موضوع دیگه ای نداره. زنان لخت و مانکن های مرد که مشغول خیانت به خانواده و به دنیا آوردن حرام زاده هستن نه پیشرفته نه سینما فکر کنم صنعت پورن باشه بیشتر.