راهنمای تحصیل رشته های پزشکی در آلمان [قسمت دوم]

راهنمای تحصیل رشته های پزشکی در آلمان [قسمت دوم]

همانطور که در قسمت اول سلسله گفتارهای معرفی فرصت های تحصیلی در رشته های پزشکی آلمان عنوان شد، این کشور یکی از مقصدهای تحصیلی مهم عرصه پزشکی در قاره سبز بوده و تحصیل در اکثر رشته های آن، به زبان آلمانی امکان پذیر است و علاقمندان به تحصیل، می بایست در آزمون ورودی شرکت کنند. در گفتار اول، بیش از ۳۰ دانشگاه پزشکی مطرح آلمان که مورد تایید وزارت بهداشت کشورمان است را معرفی کردیم.

در گفتار امروز، شما را با دانشگاه های پزشکی و دندان پزشکی این کشور آشنا میکنیم.

با ما همراه باشید.

مقدمات تحصیل رشته های پزشکی در آلمان

تحصیل در رشته های پزشکی و دندان پزشکی در آلمان به دلیل صادر کننده بودن آلمان در عرصه تجهیزات پزشکی و همچنین در اختیار داشتن آزمایشگاه های تخصصی و فوق تخصصی در اروپا و دانشگاه های بیمارستانی قوی، یکی از پر طرفدار ترین مقصدهای تحصیل طب در قاره سبز بوده و به همین خاطر، متقاضیان تحصیل در این رشته ها، می بایست در فرآیند رقابتی جهت دریافت ادمیشن شرکت کنند.

ins1
فرصت های تحصیلی و بورسیه در رشته های پزشکی و پیرا پزشکی در آلمان را از طریق درگاه دو زبانه وزارت بهداشت فدرال آلمان بدست آورید

البته تحصیل پزشکی در آلمان برای دانشجویان خارجی موانع و چالش های زیادی را به همراه دارد، با این حال می توان از تحصیل در این رشته در یکی از دانشگاه های آلمان به عنوان فرصتی ایده ال برای داشتن اینده ی شغلی مناسب یاد کرد. به دلیل این که حرفه ی پزشکی مستلزم داشتن حس مسئولیت پذیری زیادی بوده، موانع و مقررات سختی برای دانشجویانی که قصد تحصیل طب را دارند در المان وضع شده اند که برای آگاهی از آن، میتوان به درگاه وزارت بهداشت فدرال Bundesministerium für Gesundheit مراجعه کرد.

mm

بنا به قوانین استخدامی برای پزشکان و فارغ التحصیلان رشته های مرتبط با پزشکی، دانشجویان باید در طول دوره ی پزشکی عمومی موفق به فراگیری دانش های پایه در تمامی شاخه های پزشکی بشوند. کسانی که قصد تحصیل پزشکی در المان را دارند می بایست شرایط خاصی را احراز کنند.

برای صدور پذیرش تحصیلی در دانشکده های پزشکی المان، فرد متقاضی می بایست تحصیلات متوسطه خود را با اخذ مدرک “Abitur” در المان یا مدارک هم طراز از سایر کشورها به پایان رسانده باشد. علاوه بر این، شرط معدل برای پذیرفته شدن در دانشکده های پزشکی سرتاسر المان چالش دیگری برای علاقه مندان به تحصیل در این رشته به شمار می رود.

آزمون Test für Medizinische Studiengänge

ins1
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره شرایط شرکت در آزمون Medizinische Studiengänge، به درگاه آلمانی زبان:‌http://www.tms-info.org مراجعه کنید.

پذیرش دانشجویان بر مبنای معدل دیپلم “Abitur” توسط سازمان های مربوطه صورت می گیرد. سد دیگری که متقاضیان پزشکی مجبور به عبور از آن هستند، قبولی در امتحان ویژه ی رشته های مرتبط با پزشکی” Medizinertest” است. قبولی در این امتحان در تعدادی از دانشگاه های المان به عنوان شرط لازم برای صدور پذیرش محسوب می شود. برای کسب اطلاعات بیشتر به لینک های زیر مراجعه کنید.

  1. Hochspringen Zur Geschichte von Institut für Test- und Begabungsforschung und ITB Consulting GmbH
  2. Hochspringen Portal der TMS-Koordinierungsstelle Heideberg
  3. Hochspringen Teilnehmende Universitäten – aktuell bei tms-info.org
  4. Hochspringen Beispiel für Verrechnung Universität Bochum (S. 4) )
  5. Hochspringen FAQ zum TMS

در این امتحان اطلاعات و تجربیات کسب شده ی متقاضیان در دوران تحصیلات متوسطه محک می خورد. این امتحان باید قبل از ارسال درخواست صدور پذیرش، در یکی از مراکز برگزاری ازمون که مورد تایید دانشگاه مورد نظر شخص متقاضی است، صورت بگیرد.

دوره ی عمومی اموزش پزشکی ۱۲ ترم به طول می انجامد و به دو بخش کلی بالینی و پیش بالینی تقسیم می شود. در بخش اول پیش زمینه های تئوریک و علوم پایه اموزش داده می شوند و در بخش دوم بیشتر به جنبه های کاربردی پرداخته می شود. همچنین دانشجویان به مدت یک سال باید کار عملی انجام دهند تا اینکه مشخص شود آیا آن ها توانایی غلبه بر استرس موجود در بیمارستان ها در حین انجام وظیفه ی پزشکی خود را دارا هستند.

ins1
یکی دیگر از درگاه های اطلاع رسانی آلمانی زبان درباره آزمون Medizinertest سایت: http://www.medizinertest-vorbereitung.de است که از مشاورانش میتوان اطلاعات خوبی درباره جزییات آزمون در دانشگاه های آلمان و آمادگی برای شرکت در آن دریافت کرد.

به طور کلی در بخش اول دوره ی پزشکی نیز باید کار عملی در قالب کار اموزی و مراقبت از بیماران انجام بگیرد. پس از پایان این دو دوره، دانشجویان باید دو امتحان یکی به صورت شفاهی و دیگری کتبی را با موفقیت پشت سر بگذارند. برای دریافت عنوان دکتری و مجوز کار به عنوان پزشک باید یک دوره ی تکمیلی که حدود یک یا دو ترم تمام وقت طول می کشد را سپری کرد.

با تقسیم شدن سیستم اموزش دانشگاهی المان به کارشناسی و کارشناسی ارشد، بعضی از دانشگاه ها ی پزشکی نیز تغییراتی در ساختار اموزشی خود ایجاد کرده اند. تعدادی از ان ها سیستم اموزشی خود را تغییر نداده و مانند قدیم دانشجویان باید در طی تحصیلات خود هر دو بخش بالینی و پیش بالینی را پشت سر بگذارند. اما بعضی دیگر خود را منطبق بر این تقسیم بندی کرده اند به طوری که دانشجویان در طی تحصیلات خود به ترتیب درجات کارشناسی و کارشناسی ارشد را دریافت می کنند.

DZNE-Bonn
DZNE-Bonn

با دریافت درجه ی کارشناسی فعالیت به عنوان پزشک مجاز نمی باشد اما می توان در بخش های خاصی به فعالیت پرداخت. چون که این سیستم جدیدا به اجرا گذاشته شده، هنوز کاملا مشخص نیست دقیقا در چه زمینه هایی می توان با مدرک کارشناسی به فعالیت شغلی پرداخت.

برای دانشجویان خارجی فراگیری زبان المانی و تسلط به ان برای شروع تحصیلات و حتی قبل از ان برای شرکت در امتحان”Medizinertest” بسیار حائز اهمیت است. تحصیل به زبان انگلیسی نیز امکان پذیر خواهد بود اما هم محدودیتی برای تحصیل در دانشگاه های پزشکی این کشور خواهد داشت و هم اینکه احتمالا تحصیل رایگان فراهم نشود.  ولی کسی که تحصیلات خود را به زبان المانی انجام دهد و در پایان موفق به کسی درجه ی دکتری به المانی شود، به تحقق رویای خود برای کار کردن در حرفه ی پزشکی در المان بسیار نزدیک تر می شود.

mm3
علاقمندان به تحصیل در زیر شاخه های گوناگون رشته مهندسی پزشکی، در صورتی که خواهان تحصیل در برترین دانشگاه های اروپا در این حوزه هستند، آلمان را انتخاب کنند

کسانی که موفق به کسب درجه ی پزشکی از المان می شوند، اجازه ی کار در تمامی کشورهای عضو اتحادیه اروپا را دارند و پس از طی کردن دوره های عملی کوتاه، کار کردن در کشور های خارج از اتحادیه اروپا نیز میسر خواهد بود. اگر قصد اقامت پس از دانش آموختگی در رشته پزشکی در آلمان را دارید، به سایت اداره مهاجرت این کشور مراجعه کنید.

mm4
بیش از ۸۵ هزار دانشجوی پزشکی در ۳۵ دانشگاه عمومی و خصوصی فعال در عرصه پزشکی آلمان مشغول به تحصیل هستند.

دانشکده پزشکی دانشگاه فرای برلین

ins1

یکی از بهترین مقصدهای تحصیل پزشکی در آلمان، دانشگاه فرای برلین است. برای آگاهی از فرصت های تحصیلی در این دانشگاه معتبر به این نشانی مراجعه کنید. برای آگاهی از فرصت های تحصیل رشته های پزشکی این دانشگاه به قسمت: Medizinische Fakultät Charité – Universitätsmedizin Berlin Referat für Studienangelegenheiten مراجعه کنید. اگر برای تحصیل در این دانشگاه با پرسشی مواجه شدید، درخواست خود را با نشانی پست الکترونیک: stud-hotline@charite.de مکاتبه کنید. رشته های پزشکی دانشگاه را اینجا دنبال کنید.

پرسش و پاسخ برای تحصیل پزشکی در آلمان

علاوه بر چند دانشگاهی که در این گفتار به آن ارائه شد، به منظور افزایش آگاهی متقاضیان ایرانی تحصیل در این کشور، به طرح پرسش های ضروری و متداول میان متقاضیان تحصیل پزشکی در این کشور پرداخته ایم.

۱-آیا تحصیل پزشکی در آلمان، رقابتی است؟

پاسخ: بله. تحصیل در کلیه رشته های پزشکی و پیرا پزشکی در دانشگاه های دولتی و خصوصی آلمان، رقابتی بود و حجم بالایی از متقاضیان برای تحصیل در این رشته ها اپلای می کنند. رشته های پزشکی عمومی، داروسازی، دامپزشکی، دندان پزشکی و پرستاری، از جمله رشته های پر طرفدار در این کشور است.

سالانه ۱۰ هزار دانشجوی پزشکی در این کشور پذیرفته می شوند و این ادمیشن به متقاضیانی داده می شود که نمرات Abitur خوبی داشته باشند.

۲-دانشجویان خارج از اتحادیه اروپا برای ارزشیابی مدارک خود چگونه اقدام کنند؟

پاسخ: دانشجویان خارج از اتحادیه اروپا مانند دانشجویان ایرانی متقاضی تحصیل در رشته های پزشکی دانشگاه های آلمان، در صورتی که دیپلم دارند، برای ارزشیابی می بایست با  Hochschulzugangsberechtigung تماس بگیرند. توجه داشته باشید که با تماس با دفتر دانشجویان بین المللی در دانشگاه های پزشکی آلمان که اصطلاحا Akademisches Auslandsamt نامیده می شود نیز میتوان اطلاعات مورد نیاز را دریافت کرد. ارزیابی دانشجویان متقاضی تحصیل در رشته های پزشکی آلمان بر مبنای استاندارد anabin انجام می شود. اطلاعات بیشتر را میتوان از طریق Uni-Assist. دریافت کرد.

ins1

۳- چند درصد فرصت های تحصیلی پزشکی آلمان در اختیار دانشجویان بین المللی قرار می گیرد؟

پاسخ: به طور میانگین بین ۴ تا ۷ درصد کل ظرفیت پزشکی آلمان در اختیار دانشجویان غیر آلمانی قرار می گیرد. البته مرکز خدمات تبادل دانشجوی آلمان که DAAD نامیده می شود، در این زمینه اطلاعات مورد نیاز را در اختیار دانشجویان بین المللی مشتاق به تحصیل در این کشور قرار می دهد.

۴-اگر مدرک تحصیلی متقاضیان مورد تایید دانشگاه های آلمان قرار نگرفت چه باید کرد؟

پاسخ: اگر گواهی تحصیل در دبیرستان شما مورد ارزشیابی دانشگاه های آلمان قرار نگرفت، گزینه دیگری فرا روی شما خواهد بود. شما قادر خواهید بود در کورس های پایه در کالج ها یا دانشگاه های آلمان ثبت نام کنید که اصطلاحا Studienkolleg نامیده می شود. طول این دوره ۱ سال بوده و منتهی به کسب مدرک Feststellungsprüfung می شود. این مدرک، با شرکت در آزمون ارزشیابی صلاحیت تحصیل در دانشگاه های آلمان بدست می آید.

البته توجه کنید که علاوه بر این مدرک مقدمانی، همان طور که در بالا گفته شد، می بایست در آزمون ورودی که به زبان آلمانی: Test für Medizinische Studiengänge (TMS) or Medizinertest شرکت کنید. دانشگاه Heidelberg که هاروارد پزشکی آلمان شناخته میشود،‌ راهبری آزمون را بر عهده دارد.

۵-رتبه بندی دانشگاه های آلمان به خصوص در عرصه پزشکی را چگونه بدست آوریم؟

پاسخ: یکی از درگاه های خوب و معتبر برای آگاهی از ظرفیت های تحصیل در این کشور، از درگاه ZEIT ONLINE استفاده کنید.

۶-برترین دانشگاه های پزشکی آلمان کدام است؟

پاسخ: شش دانشگاه برتر پزشکی آلمان به شرح زیر است:

ins1
دانشکده پزشکی دانشگاه هایدلبرگ آلمان، برترین مقصد تحصیل در رشته های پزشکی و پیرا پزشکی این کشور بوده که دریافت ادمیشن از آن بسیار رقابتی است
  • دانشگاه Heidelberg که هاروارد پزشکی آلمان به شمار می رود، یکی از برترین فرصت های تحصیل پزشکی در این کشور است. این دانشگاه، یکی از پر طرفدار ترین مقصدهای تحصیلی در این کشور بوده و به دلیل آنکه در سال ۱۳۸۶ میلادی (۷ قرن پیش) تاسیس شد، قدیمی ترین دانشگاه آلمان و از جمله کهن ترین دانشگاه های قاره سبز به شمار می رود. بالاترین سطح استانداردهای بین المللی در آموزش پزشکی قاره سبز در این دانشگاه ارائه میشود که همچون Karolinska سوئد، مقصد تحصیلی شماره ۱ پزشکی محسوب می شود.
ins1
دانشگاه پزشکی کارولینسکا استکهلم، هایدلبرگ آلمان و یکی از بهترین مقصدهای تحصیل پزشکی در شمال قاره سبز به شمار می رود
  • دانشگاه Charite مقصد پزشکی معروف دیگری در کشور فرصت های تحصیلی رایگان در قاره سبز است. قدیمی ترین و مهم ترین بیمارستان پزشکی در شهر برلین، دانشگاه چریته است. با ادغام رشته های پزشکی در دانشگاه فرای برلین و Humboldt این دانشگاه پزشکی شکل گرفت. این دانشگاه را یکی از دانشگاه های تحقیق محور آلمان می دانند که یکی از مقصدهای تحصیلی پر طرفدار میان دانشجویان متقاضی تحصیل پزشکی در این کشور نیز به شمار می رود. برخی از رشته های این دانشگاه به زبان انگلیسی ارائه می شود.

ins1

  • دانشگاه  Universität Witten/Herdecke  این دانشگاه، قدیمی ترین دانشگاه خصوصی آلمان است. متقاضیان تحصیل در این دانشگاه می بایست در آزمون ورودی دانشگاه قبول شده و حد نصاب لازم را کسب کنند. هزینه های تحصیل در این دانشگاه رایگان نیست. اما میزان شهریه از دانشگاه های انگلستان و امریکای شمالی کمتر است. البته تحصیل در بسیاری از رشته های پزشکی این دانشگاه به زبان انگلیسی امکان پذیر نیست.

ins1

  • دانشگاه Universitätsklinikum Tübingen یکی از قدیمی ترین دانشگاه های آلمان بوده و دپارتمان پزشکی آن در سطح جهان شناخته شده است. برخی از دانش آموخته های آن نیز از برندگان جایزه نوبل پزشکی در چند دهه اخیر بوده اند.

ins1

  • دانشگاه Universität Freiburg دانشگاه فرایبورگ از دانشگاه های مطرح آلمان بوده و یکی از ۲۵ دانشگاه ممتاز این کشور در فهرست ارزشیابی شده اداره کل دانش آموختگان وزارت علوم کشورمان نیز به شمار می رود. بیش از ۱۰ هزار دانشجو و استاد در این دانشگاه مشغول به فعالیت هستند و از مقصدهای تحصیل پزشکی در آلمان قلمداد می گردد.

ins1

  • دانشگاه Universität zu Lübeck از دیگر مقصد های تحصیلی معتبر آلمان در رشته های پزشکی و پیرا پزشکی به شمار می رود.

۷-هزینه های تحصیل رشته های پزشکی در آلمان چقدر است؟

پاسخ: توجه داشته باشید که هزینه های تحصیل دانشجویان خارجی در کشورهای مختلف دنیا، بسته به شهر محل تحصیل و همچنین سبک زندگی دانشجویان متغیر است. همواره شهرهای دور تر از پایتخت، هزینه های تحصیلی و زندگی به مراتب کمتری از شهرهای بزرگ به خصوص پایتخت دارد. این قضیه برای آلمان نیز صادق است. هزینه های زندگی در شهرهایی مانند برلین و فرانکفورت و مونیخ، بیشتر از شهرهای دورتر از مرکز است. تحصیل پزشکی در آلمان تقریبا رایگان است. اما برخی از دانشگاه ها برای برخی از رشته ها، میزان شهریه ای برای دانشجویان بین المللی مشخص کرده اند.

با این حال، برای آگاهی از هزینه های تحصیل رشته های پزشکی، می بایست به بخش Tuition fee سایت های دانشگاه های پزشکی این کشور مراجعه کرده و اطلاعات به روز رسانی شده را دریافت کنید. معمولا دانشجویان خارجی می بایست تمکن مالی به مبلغ ۸ هزار یورو را به دانشگاه جهت امکان گذران هزینه های زندگی در آلمان ارائه کنند.

۸-آیا دانشجویان پزشکی در آلمان میتوانند از فرصت های بورسیه استفاده کنند؟

ins1
برای آشنایی با فرصت های اخذ بورسیه رشته های پزشکی و غیر پزشکی در آلمان از درگاه daad.de استفاده کنید

پاسخ: به دلیل رایگان و کم هزینه بودن تحصیل در رشته های پزشکی و پیرا پزشکی در آلمان (به خصوص در دوره های عمومی ۴ ساله)، بورسی به دانشجویان تعلق نمی گیرد. اما سازمان ها و موسسات خصوصی و بین المللی وجود دارد که کمک هزینه های تحصیلی را بر اساس شرایط خاصی در اختیار دانشجویان واجد شرایط متقاضی تحصیل در رشته های پزشکی (qualified medical applicant) قرار می دهند. برای کسب اطلاعات بیشتر به این لینک مراجعه کنید.

۹-آیا مراکز دولتی آلمان هم بورسیه به دانشجویان خارجی ارائه میکنند؟

ins1
درگاه آگاهی از کمک هزینه های تحصیلی دولتی آلمان به دانشجویان

پاسخ: بله. برای آگاهی از فرصت های بورسیه و کمک هزینه تحصیلی و همچنین شرایط اپلای و deadline های مربوط به میتوانید به درگاه برنامه ارائه کمک هزینه های تحصیلی فدرال به دانشجویان آلمان  Federal Student Financial Aid Program or BAföG مراجعه کرده و اطلاعات لازم را کسب کنید. همچنین با کارشناسان مرکز برای اگاهی از دیگر فرصت های بورسیه، رایزنی کنید.

۱۰-ساختار تحصیلی در رشته های پزشکی آلمان به چه صورت است؟

پاسخ: همچون بسیاری از دانشگاه های پزشکی دنیا، در آلمان، دانشجویان پزشکی، ۲ سال دروس عمومی را گذرانده و ۳ سال نیز دوره های کلینکی را مرتبط با رشته خود خواهند داشت. برای آگاهی از ساختار تحصیلی در زیر شاخه های پزشکی آلمان به این لینک مراجعه فرمایید.

۱۱-آزمون هایی که دانشجویان پزشکی در آلمان باید بگذرانند چگونه است؟

پاسخ:: در آلمان هم در زمان ورود به دانشگاه های پزشکی و هم در طول مقاطع مختلف تحصیل در رشته های پزشکی و پیرا پزشکی، بر اساس استانداردهای وزارت بهداشت فدرال آلمان، دانشجویان موظف به گذراندن موفق آزمون های مرتبط هستند.

۱۲-ارزشیابی مدارک تحصیلی پزشکی آلمان برای کار در این کشور و اتحادیه اروپا چگونه است؟

پاسخ: توجه داشته باشید که در صورتی که متقاضی تحصیل در این کشور در حوزه پزشکی هستید و قصددارید پس از دانش آموختگی در داخل کشور ادامه تحصیل بدهید، می بایست در دانشگاه های ارزشیابی شده پزشکی آلمان که توسط وزارت بهداشت ایران، صلاحیت آن ها تایید شده است،‌ ادامه تحصیل بدهید.

مراکز دولتی آلمان در عرصه سلامت، مسئول ارزشیابی مدارک تحصیلی دانش آموختگان پزشکی این کشور هستند و مدارک باید توسط Supreme Health Authorities of the German Federal States تایید شود. برای آگاهی از فهرست و مشخصات سازمان های فعال در عرصه پزشکی و غیر پزشکی آلمان به این آدرس بروید.

۱۳- از چه درگاه هایی درباره اطلاعات تحصیل رشته های پزشکی در آلمان اطلاعات کسب کنیم؟

پاسخ: علاوه بر سایت های مربوط به دانشکده های پزشکی آلمان، از درگاه های بسیاری میتوان درباره فرصت های تحصیلی و بورس پزشکی در آلمان اطلاعات را بدست آورد که این درگاه یکی از انها است. این لینک نیز با استقبال متقاضیان تحصیل در آلمان مواجه شده است.

منبع: FU ، DAAD ، STUDY IN GERMANY ، Bonn
مطالب دیگر از همین نویسنده
مشاهده بیشتر
۴ نظر

ورود

  • Ali آبان ۷, ۱۳۹۶

    باسلام علی هستم ۱۹سالمه امسال کنکور دادم رتبه کشوریم ۷۴۰شده معدل دیپلمم ۱۹/۹۰و دانشجوی ترم اول پزشکی هستم میخام برم المان لطفا راهنمایی کنید بورسیه بشم پاسپورت هم دارم

  • مردد آذر ۱۱, ۱۳۹۶

    سلام . من دیپلمم تجربی و لیسانس مدیریت کشاورزی دارم . میخواستم شرایط تحصیل در رشته فیزیوتراپی رو بدونم .آیا شرایط خاصی میخواهد؟ شرایط سنی و معدل؟

  • ساغر آذر ۱, ۱۳۹۷

    من۲۵سالمه دیپلم تجربی دارم میخوام پزشکی درالمان بخونم باید چیکارکنم