اژدهای کومودو؛ سوسمار غول پیکری که بدون جفت گیری نیز تولید مثل می کند

اژدهای کومودو؛ سوسمار غول پیکری که بدون جفت گیری نیز تولید مثل می کند

اژدهای کومودو، بزرگ ترین گونه ی سوسمار زنده است که می تواند تا بیش از ۳ متر طول و بیش از ۹۰ کیلوگرم وزن داشته باشد. این خزنده گوشتخوار با دندان های تیز خود می تواند شکارهایی به بزرگی آهو، گراز وحشی و حتی بوفالو را نیز طعمه خود قرار دهد. اگر چه این سوسمار غول پیکر با توجه به اسم و ظاهرش بسیار ترسناک به نظر می رسد اما به همان اندازه نیز در خطر انقراض قرار دارد. جزایر اندونزی که تنها زیستگاه این سوسمار به شمار می آیند توسط انسان ها از گیاهان و درختان پاک شده و بدین ترتیب علاوه بر از بین رفتن زیستگاه های معدود این حیوان، طعمه هایش نیز توسط انسان شکار شده و چیزی برای او باقی نمی ماند.

حتی در پارک های حفاظت شده ای مانند پارک ملی کومودو نیز گزارش شده تنها ۳.۰۱۳ کومودو باقی مانده است در حالی که تعداد کومودوها در سه سال قبل از آن بیش از ۳.۲۲۲ عدد برآورد می شد. این گوشتخواران فلس دار غول پیکر میزاث سالیان بسیار دور به نظر می رسند که روش تولید مثل در آن ها بسیار جالب است. کومودور ماده می تواند به همان روش سنتی و معمول با کومودور نر جفت گیری کرده و سپس تخم های بارور شده را در لانه ای جای دهد. اما کومودور مادر می تواند حتی بدون جفت گیری نیز تخم گذاشته و از طریق نوعی فرآیند خاص که به آن «بکرزایی» گفته می شود فرزندان او سر از تخم دربیاورند بدون این که لقاحی بین تخمک های کومودور ماده و اسپرم های کومودور نر صورت گرفته باشد.

در سال ۲۰۰۶، در باغ وحش چستر در انگلستان یک کومودور ماده به نام فلورا که هیچ تماسی با کومودور نری نداشت تعدادی تخم بارور گذاشت که تحقیقات نشان داد تنها حاوی دی ان ای خود او هستند. این اولین باری بود که بکرزایی در میان اژدهاهای کومودو در اسارت به ثبت می رسید. اما ابا مطالعات بیشتر محققان به این نتیجه رسیده اند که این پدیده معمولاً در میان کومودوها رخ می دهد. اما این اتفاق چگونه رخ می دهد؟

در انسان، مردها کروموزوم های جنسی مردانه و زنانه را با هم دارند. در اژدهای کومودو این توانایی در نوع ماده دیده می شود از این رو کومودو ماده ترکیبات ژنتیکی لازم برای رشد جنین را در بدن خود دارد. این بکرزایی به تولید نوزادانی می انجامد که کاملاً سالم هستند اما جنیست تمامی ای نوزادان نر است. توانایی تولید مثل با جفت گیری و بدون جفت گیری با کومودو ماده باعث شده که این خزنده توانایی فوق العاده و غیرقابل باوری در بقای نسل داشته باشد.

اگر جفت نر به هر دلیلی در دسترس نباشد، کومودو ماده می تواند با روش بکرزایی نوزادانی نر را تولید کند و وقتی که بزرگ شدند همین نوزادان می توانند با او جفت گیری نمایند. اگر چه این روش برای بقای ژن های متنوع ایده آل نیست اما دستکم بقای نسل حیوان را تضمین می نماید.

منبع: nationalgeographic
مطالب دیگر از همین نویسنده
مشاهده بیشتر
یک نظر

ورود

  • RANDY آبان ۲۱, ۱۳۹۶

    مقاله بسیار جالبی بود کومودو ها خیلی خوبن مرسی حیفه که نسلشون کم شده