اقامتگاه بوم‌گردی؛ خانه‌ای با عطر نان و طعم زندگی

معرفی اقامتگاه‌های بوم‌گردی ایران با امکان رزرو آنلاین و تخفیف

اقامتگاه بوم‌گردی؛ خانه‌ای با عطر نان و طعم زندگی

چند بار برایتان پیش آمده با خودتان فکر کنید که ایکاش بشود یک هفته به یک کلبه در دل جنگل یا یک خانه در روستایی کوچک اما زیبا بروید و به‌دور از دود و ترافیک و شلوغی‌های زندگی شهری به استراحت بپردازید؟

بسیاری از ما دست‌کم یک‌بار چنین رویایی را در سر پرورانده‌ایم؛ رویای خوابیدن در یک کلبه چوبی در جنگل با بوی هیزم و شنیدن صدای سوختن چوب‌ها و بیدار شدن در مه صبحگاهی و هیجان‌زده شدن از این همه زیبایی و شگفتی. نوشیدن یک لیوان چای تازه‌دم و خوردن نان داغ و پنیر محلی در چنین فضایی کیف بی‌حدی دارد که حتی تصورش هم حال آدم را خوب می‌کند چه برسد به حضور در آن مکان.

مثلا تصور کنید در ییلاق بی‌نظیر شهرستان ماسال در کنار گاوهایی که در آرامش به چرا می‌پردازند و خیلی مسالمت‌آمیز با اردک‌ها، مرغ‌ها و خروس‌ها زندگی می‌کنند، به تماشای جنگل‌ها و چشم‌اندازهای بی‌نظیر بنشینید و نفستان تازه شود و روحتان کیفور.

یا در خانه‌های دستکند میمند در دل کوه بدون هیچ تلویزیون و کولر و وسیله مدرن دیگری، تجربه زندگی به سبک قدیم را تجربه کنید.

اقامتگاه بوم‌گردی
ساخت اقامتگاه‌های سازگار با طبیعت و فرهنگ منطقه که کمترین آسیب را به اکوسیستم بومی وارد کنند از ملزومات اکوتوریسم بشمار می‌رود.

بوم‌گردی یکی از ظرفیت‌های گردشگری است که در مقام احترام به طبیعت و محیط‌زیست شکل گرفته و در سال‌های اخیر با استقبال بسیار زیادی از طرف گردشگران مواجه شده است. اکوتوریسم را می‌توان این‌طور تعریف کرد: «سفری که موجب رشد و پایداری زیست بوم، فرهنگ و کیفیت زندگی ساکنین منطقه‌ی گردشگری خاصی شود.»

گفتنی است که انجمن جهانی اکوتوریسم از ۲۵ سال پیش در راستای ایجاد آگاهی فرهنگی و زیست‌محیطی، همچنین ترویج فرهنگ احترام به طبیعت و مردم بومی فعالیت رسمی خود را آغاز کرده است. آموزش قوانین و باورهای معنوی مردم محلی به گردشگران و ایجاد همکاری و مشارکت بین گردشگران و محلی‌ها با هدف توانمندسازی فردی و گروهی یکی از ارکان اساسی بومگردی محسوب می‌شود.

بر این اساس، لزوم ساخت اقامتگاه‌های سازگار با طبیعت و فرهنگ منطقه که کمترین آسیب را به اکوسیستم بومی وارد کنند از ملزومات اکوتوریسم بشمار می‌رود. به همین خاطر، در سراسر جهان و کشور عزیزمان ایران، خانه‌هایی طراحی و ساخته شده که کاملا منطبق بر این اصول هستند. به این خانه‌ها، «اقامتگاه بومگردی» یا «اکولانژ» می‌گویند.

اکولانژ یعنی زندگی کردن در مکان‌های روستایی و به سبک و سیاق محلی‌ها. افرادی که در این اقامتگاه‌ها ساکن می‌شوند باید کمترین تعارض را با محیط داشته باشند.

اقامتگاه بوم‌گردی
بوم‌گردی یکی از ظرفیت‌های گردشگری است که در مقام احترام به طبیعت و محیط‌زیست شکل گرفته است

هر آنچه باید در مورد اقامتگاه بومگردی بدانید

اقامتگاه بومگردی در ایران دقیقا بر اساس بافت تاریخی، معماری بومی و منظر طبیعی منطقه تاسیس می‌شوند و تعامل زیادی با اجتماع محلی دارند. اغلب این خانه‌ها توسط خود محلی‌ها اداره می‌شود و به این لحاظ نوعی اشتغال‌زایی پایدار نیز بشمار می‌رود زیرا برای ارائه خدمات در چنین مکان‌هایی به چندین نیرو در زمینه‌های مختلف نیاز است.

همچنین توانمندسازی جوامع محلی در پی ایجاد چنین اقامتگاه‌هایی و توسعه گردشگری روستایی تا حد زیادی از مهاجرت جوانان از روستا نیز پیشگیری می کند؛ حتی سبب ایجاد گردشگری معکوس نیز می‌شود.

اقامتگاه بوم‌گردی

اقامتگاه بومگردی به سه درجه یک، دو و سه دسته‌بندی می‌شوند. مبنای این درجه‌بندی بر اساس امتیازهایی است که کارشناسان در ارزیابی می‌دهند. روند امتیازدهی نیز به شرح زیر است:

  • ساختمان، تجهیزات و خدمات: ۳۰ درصد از کل امتیازات
  • نیروی انسانی، ایمنی و بهداشت: ۳۰ درصد از کل امتیازات
  • پایداری، رعایت اصول زیست‌محیطی و ابعاد فرهنگی: ۴۰ درصد از کل امتیازات

سیستم امتیازدهی برای تمام موارد ذکر شده از صفر تا ۱۰ و به شرح زیر است:

  • اقامتگاه‌های درجه سه باید از تمام آیتم‌ها حداقل امتیاز ۱ و از میانگین تمام آیتم‌ها امتیاز ۲ را کسب کنند.
  • اقامتگاه های درجه دو باید از تمام آیتم‌ها حداقل امتیاز ۴ و در میانگین کل امتیازات حداقل امتیاز ۵ را کسب کنند.
  • اقامتگاه‌های درجه یک باید از تمام آیتم‌ها حداقل امتیاز ۷ و در میانگین کل امتیازات باید حداقل ۸ را کسب کنند.

آشنایی با امکانات و ویژگی‌های اقامتگاه‌های بومگردی در ایران

اگر به دنبال اقامتی به دور از تجملات هستید، ساده‌زیستی در اقامتگاه‌های بوم‌گردی را از دست ندهید. اقامتگاه‌ بوم‌گردی نوعی محل اسکان است که عمدتا در خانه‌های قدیمی بازسازی شده و با شیوه‌ای که مطلوب برای مسافران باشد اداره می‌شود.

باید توجه داشته باشید که به دلیل حفظ معماری سنتی و القاء حسی نوستالژیک، به طور معمول اتاق‌های اقامتگاه‌های بوم‌گردی فاقد برخی امکانات رفاهی از جمله تلویزیون، یخچال، حمام، سرویس بهداشتی و تخت هستند که برای آسایش هرچه بیشتر مهمانان، حمام و سرویس بهداشتی به صورت عمومی در محوطه تعبیه شده است.

در این اقامتگاه‌ها سعی بر این است تا میهمانان با شیوه سنتی زندگی در آن محل خاص آشنا شده و از غذاهای محلی آنجا استفاده کنند.

در رابطه با اینکه آیا  اقامتگاه‌های بوم‌گردی موجب کسادی کار هتل‌های لوکس می‌شوند یا خیر باید گفت که این‌طور نیست. بیشتر گردشگرانی که به اقامتگاه‌های بوم‌گردی می‌روند گردشگران کوله‌پشتی هستند که اغلب ارزان سفر می‌کنند و کمتر پیش می‌آید که این دسته از گردشگران خواستار اقامت در هتل‌های چند ستاره باشند، به همین دلیل خللی در کار مراکز اقامتی دیگر از جمله هتل‌ها ایجاد نمی‌کنند.

اقامتگاه بوم‌گردی

ارزش و اهمیت بوم‌گردی

در بوم گردی، گردشگران با فرهنگ و نوع زندگی مردم منطقه از نزدیک آشنا می شوند و در فعالیت های روزمره آنان مشارکت می کنند؛ در این ارتباط ایجاد شده بین میزبانان و گردشگران ، مردم منطقه نیز با فرهنگ مردمان دیگر مناطق و کشورها آشنا شده و این دو گروه، رفته رفته نوعی علاقه نسبت به یکدیگر پیدا می کنند. با ایجاد این آشنایی و فرهنگ دوستی، گرشگران نسبت به منطقه میزبان حساس شده و به اوضاع آن اهمیت بیشتری می دهند.

مردم محلی با نمایش آداب و رسوم خود به گردشگران، فروش محصولات صنایع دستی شان به آنان و مشارکت دادن گردشگران در فعالیت های روزمره خود به ارزش میراث فرهنگی خود پی برده و هرچه بیشتر در حفظ آن می کوشند.

علاوه بر این آنان تلاش خواهند کرد که آنچه برای گردشگران و طبیعت گردان جذاب است را حفظ و نگهداری کنند؛ چرا که بوم گردی به وضوح یکی از راه ها و منابع کسب درآمد برایشان مطرح خواهد شد.

اقامتگاه بوم‌گردی

آمار رسمی اقامتگاه‌های بومگردی در ایران

به طور میانگین، استان های مرکزی و شمالی کشور ایران در بردارنده بیشترین تعداد اقامتگاه بومگردی هستند. به عنوان مثال، استان یزد به علت دارا بودن بافت شهری قدیمی، از اقامتگاه های بوم گردی زیادی برخوردار است.

از میان ۶۶۹ اقامتگاه بومگردی که در ۳۱ استان و دو منطقه آزاد قشم و چابهار پراکنده شده، اصفهان با ۲۰۸ واحد بوم‌گردی پرتراکم ترین استان از این نظر به شمار می‌آید. کرمان و پس از آن یزد به ترتیب با ۱۰۴ و ۱۰۲ واحد در جایگاه بعدی قرار گرفته‌اند.

در شهری همچون یزد، اکثر اقامتگاه‌های بوم‌گردی خانه‌های سنتی هستند که با پیشینه باستانی مختص خود، به روایت تاریخ گذشتگان می‌پردازند. مصالح خشتی و کاهگلی به کار رفته در بنای این خانه‌ها، موجب استقبال گردشگران داخلی و خارجی از این شهر تاریخی شده است.

اقامتگاه بوم‌گردی

استان پر مسافری چون مازندران که چند سالی است جز دریا، روستاهای آن نیز مقصد گردشگری شده و سفرهای اکوتوریستی در آن رونق گرفته نیز تا کنون موفق شده ۵۴ واحد بومگردی داشته باشد، اما استان همجوار آن گیلان با توان اکوتوریستی بالا، تنها سه واحد رسمی بومگردی دارد.

در کردستان، کرمانشاه، گلستان، هرمزگان، همدان، کهگیلویه و بویراحمد، زنجان، خوزستان، آذربایجان غربی، بوشهر، چابهار و مرکزی که اتفاقا سفر به بیشتر آن ها به قصد دیدار طبیعت، روستا و بافت های تاریخی است، شمار بوم گردی ها به کمتر از عدد ۵ می رسد. در برخی از استان ها از جمله لرستان که طبیعت بکرشان نیاز به بومگردی را در مقایسه با سازه هایی شبیه هتل، شدت بخشیده، تنها یک واحد رسمی بومگردی وجود دارد.

اقامتگاه بوم‌گردی

آذربایجان شرقی، البرز، تهران و قم هم استان هایی هستند که هنوز هیچ اقامتگاه بومگردی رسمی ندارند، این درحالی است که این استان ها روستاها و مناطق طبیعی ناشناخته ی زیادی دارند که نه تنها در مسیر گردشگران داخلی قرار دارد، بلکه جزو مقاصد خارجی ها است.

معرفی سایت‌های اینترنتی ارائه دهنده اقامتگاه‌های بوم‌گردی ایران با امکان رزرو آنلاین و تخفیف

ایران هتل

وب‌سایت «ایران هتل» به این نشانی ، بخشی با عنوان «اقامتگاه‌ بوم‌گردی» دارد که با کلیک روی آن به لیست اقامتگاه‌های بوم‌گردی ایران با امکان رزرو آنلاین و تخفیف دسترسی پیدا خواهید کرد.

وب‌سایت «ایران هتل»
ایران هتل

در صفحه‌ای که باز می‌شود، فهرست کاملی از اقامتگاه‌های بوم‌گردی در سراسر ایران را مشاهده می‌کنید. در پیش‌نمایش هر کدام از اکولانژها، نام و عکس اقامتگاه، شهر، رتبه‌بندی آن بر اساس نظرات کاربران و شروع قیمت را مشاهده خواهید کرد. با کلیک روی نام یا گزینه‌ی «اقدام به رزرو» وارد صفحه جدیدی می‌شوید که اطلاعات تکمیلی اقامتگاه موردنظر (به شرح زیر) در آنجا قابل دسترسی است:

  • آدرس دقیق اقامتگاه
  • رتبه‌بندی اقامتگاه بر اساس پاکیزگی هتل و اتاق ها، عملکرد کارکنان، امکانات، کیفیت غذا، آرامش و راحتی، موقعیت و دسترسی و ارزش هتل نسبت به قیمت
  • درباره اقامتگاه
  • قوانین و مقررات اقامتگاه
  • اطلاعات مهم دیگر

ایران هتل

در انتهای صفحه شما می‌توانید به صورت اینترنتی اقدام به رزرو اتاق کنید. برای این منظور باید تاریخ ورود و خروج خود را مشخص کنید و از میان گزینه‌هایی که نمایش داده می‌شود، اتاق دلخواه را برگزیده و رزرو خود را تکمیل کنید.

ایران بوم‌گردی

در سایت «ایران بوم‌گردی» به این نشانی فهرستی از اقامتگاه‌های بوم‌گردی ایران با امکان رزرو آنلاین و تخفیف  نمایش داده شده است.

سایت «ایران بوم‌گردی»

در پیش‌نمایش هر کدام از اکولانژها، نام و عکس اقامتگاه، شهر و شروع قیمت را مشاهده خواهید کرد. با کلیک روی نام اقامتگاه‌ وارد صفحه جدیدی می‌شوید که اطلاعات تکمیلی اقامتگاه موردنظر (به شرح زیر) در آنجا قابل دسترسی است:

سایت «ایران بوم‌گردی»

  • آدرس دقیق اقامتگاه
  • معرفی خدمات اقامتگاه
  • موارد مشابه: معرفی اقامتگاه‌های مشابه

پرسیس تور

پرسیس تور اقامتگاه بومگردی

در صفحه اول وب سایت پرسیس تور به این نشانی شاهد فهرستی از اقامتگاه‌ها به تفکیک استان‌ها خواهید بود. با کلیک روی هرکدام از استان‌های موردنظر، به صفحه‌ای وارد می‌شوید که لیست کاملی از همه اقامت‌گاه‌های آن استان با قیمت و عکس نمایش داده می‌شود.

اقامتگاه بومگردی

با انتخاب گزینه دلخواه، وارد صفحه دیگری می‌شوید که اطلاعات تکمیلی اقامتگاه موردنظر (به شرح زیر) در آنجا قابل دسترسی است:

اقامتگاه بومگردی

  • عکس اقامتگاه
  • آدرس دقیق اقامتگاه
  • خدمات و هزینه‌ها
  • قوانین و مقررات اختصاصی اقامتگاه
  • توضیحات تکمیلی
  • نظرات کاربران

دیجیاتو
بدون نظر

ورود