سیستان و بلوچستان از آن نامهایی است که اخیرا زیاد نامش را میشنویم اما همچنان غریب است و در پی بیمهری مسئولین نفسی برای مردمش نمانده است! صبورترین و ساکتترین قوم ایرانی که در دومین استان پهناور ایران ساکن هستند و زیر بار بیتوجهی، فقر، بیآبی و نداشتن هوای سالم همچنان مهر سکوت بر لب زدهاند و کسی نیست به دادشان برسد.
استانی که پهنه گستردهای از جنوب شرقی کشور را تشکیل داده و حدودا ۱۱ درصد از کل مساحت ایران به آن تعلق دارد؛ اما از سرمایه و امکانات کشور هیچ بهرهای نبرده و بسیار مهجور مانده!
اگر فقط یک بار به یکی از شهرهای سیستان و بلوچستان سفر کرده باشید، میتوانید فقر، عدم امکانات و زندگی دردآور مردم آن را با اولین نگاه حس کنید و امکان ندارد بغض گلویتان را فشار ندهد و نفستان از این حجم گرسنگی نگیرد.
استان سیستان و بلوچستان بیش از ۱۸۰ هزار کیلومتر مربع وسعت دارد؛ مساحتی به بزرگی کشور سوریه. اما آیا مسئولین به مردم زابل و هامون، هیرمند، نیمروز، زهک،خاش، ایرانشهر، گواتر و چابهار فکر میکنند؟ به این فکر میکنند که این مردم هوا ندارند، آب ندارند، شناسنامه ندارند، درآمد ندارند و بیشتر آنها در ابتداییترین وضعیت معیشتی هستند؟!
چند روز پیش خبری باعنوان «طوفان و ریزگرد بیش از ۵۷۸ سیستانی را روانه بیمارستان کرد» منتشر شد که حکایت میکرد سرعت وزش باد همراه با گرد و خاک در سیستان به ۷۲ کیلومتر بر ساعت نیز رسیده است و غلظت ذرات معلق در هوای منطقه به ۱۲ برابر حد مجاز رسیده است. بدنبال این مشکلات، بیش از ۵۰۰ نفر از مردم به دلیل مشکلات چشمی و تنفسی راهی مراکز درمانی شدهاند.
این بیتوجهیها در حالی صورت میگیرد که فرهنگ و تمدن سیستان و بلوچستان بیش از ۵ هزار و ۲۰۰ سال قدمت دارد.
سیستان خاستگاه نخستین تمدنهای پیشرفته بشری و کانون اجتماعات شهرنشینی بوده. این را میتوان در شهر سوخته به خوبی دید. اینجا بهترین مرکز شهرنشینی در عصر مفرغ و ترکیب زیبایی از خلاقیت، صنعت و فرهنگ بوده.
دهانه غلامان سیستان نمونه معماری موفق یک شهر هخامنشی است. سیستان، زادگاه آسیابهای بادی جهان بوده و مهره مهمی در شکلگیری تمدن جهان بشمار میرفته است. سیستان انبار غله آسیا و به لحاظ اقتصادی از کانون های اصلی ایران بوده است.
اما متاسفانه این استان که از دو قوم مختلف تشکیل شده، با توجه به قدمت فرهنگ و تمدن خود مورد بی توجهی شدید قرار گرفته است.
مجموعه اقوام ساکن در استان سیستان و بلوچستان همراه با سنن و شیوه های خاص زندگی، به تنهایی یکی از جاذبه های بی نظیر این منطقه است. زندگی ایلی با الگوی سکونت و آداب و رسوم ویژه، مورد علاقه بسیاری از گردشگران داخلی و خارجی است.
در کنار آنها، استان سیستان و بلوچستان دارای جاذبههای گردشگری بینظیری است که پس از یک بار سفر به آنجا، به قدری درگیر تفاوتهای جذاب آن میشوید که بدون شک دوباره و حتی چند باره به آنجا سفر خواهید کرد تا هر چه بیشتر با مردم و فرهنگ و ظرفیتهای گردشگری منطقه آشنا شوید.
همین جذابیت ما را بر آن داشت تا به معرفی گوشهای از ظرفیتهای گردشگری استان سیستان و بلوچستان بپردازیم. تا بدین وسیله شمار گردشگران سیستان و بلوچستان افزایش یابد و شاید مرهمی باشد بر زخمی کهنه!
شهر سوخته: یکی از پیشرفتهترین شهرهای باستانی دنیا
سپاس فراوان. مطلب خواندنی و دردناکی بود. به عنوان یه بلوچ گویی با بدبختی متولد شدیم و بدتر اینکه انگار به این بدبختی خو گرفتیم ( نفوذ مذهب شاید کردم رو تقدیر گرا باور آورده) به هر روی. سپاس
خیلی قشنگ نوشتید و اینکه به کارهاتون ادامه بدهید
سپاس فراوان. مطلب خواندنی و دردناکی بود. به عنوان یه بلوچ گویی با بدبختی متولد شدیم و بدتر اینکه انگار به این بدبختی خو گرفتیم ( نفوذ مذهب شاید کردم رو تقدیر گرا باور آورده) به هر روی. سپاس
خیلی مسئله خوبی بود و ناراحت کننده که چقدر زندگی سختی دارن هموطنای خونگرم وصبورمون در اون خطه.