به ترم بهمن ماه دانشگاه ها نزدیک می شویم. اگر میخواهید بدانید که در چه رشته ها و کدام دانشگاه های کشور میتوانید بدون شرکت در آزمون سراسری دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی در مقطع کارشناسی مشغول به تحصیل شوید، این گفتار اطلاعات خوبی را در اختیار شما قرار می دهد. اما صدها دانشگاه در سراسر جهان امکان تحصیل رایگان و بدون کنکور را نیز در اختیار شما قرار خواهد داد که البته باید با چالش های زندگی و تحصیل در آنسوی آبها کنار بیایید و مدارک مربوطه را آماده کنید.
در این گفتار همراه ما باشید.
ظرفیت خالی هر سال بیشتر می شود
سال به سال بر صندلی های خالی رشته های برخی از دانشگاههای ایران که شمار عرضه بیشتر از تقاضا است، افزوده می شود و این روند البته همیشگی نخواهد بود. برخی از رشته ها، حتی با درصد ضعیف و بعضا بدون کنکور امکان تحصیل را در اختیار داوطلبان با لحاظ شرایط عمومی و اختصاصی اعلامی سازمان سنجش و آموزش کشور قرار می دهد.
چند سالی که دانشگاه ها بخشی از ظرفیت پذیرش خود را در رشته های مختلف به پذیرش داوطلبان بر اساس سوابق تحصیلی و بدون برگزاری آزمون اختصاص داده و شاهد پذیرش داوطلبان در دانشگاه ها به صورت بدون کنکور هستیم و دانش آموزان یا داوطلبانی که به هر دلیل امکان شرکت در آزمون سراسری برای ان ها میسور نیست* می توانند به صورت بدون آزمون به دانشگاه را پیدا کنند.
اما در این خصوص سوالات زیادی مطرح است. چه رشته هایی؟ کدام دانشگاه؟ چه سوابق تحصیلی؟ سوالاتی که در این گفتار به آن می پردازیم.
معمولا در نیمه دوم مرداد ماه هر سال، به داوطبان برای ثبت نام در رشته های بدون آزمون اطلاع رسانی می شود. در دفترچه راهنمای ثبت نام و پذیرش دانشجو صرفا بر اساس سوابق تحصیلی نیز شرایط مزبور قید می شود و جدول کد رشته محل هایی مربوط به پذیرش بر اساس سوابق تحصیلی در سایت سازمان سنجش اعلام خواهد شد. بر اساس معدل کتبی دیپلم نظام قدیم یا جدید آموزش متوسط میتوان وارد به برخی از رشته ها در شماری از دانشگاه ها بدون کنکور شد.
هر داوطلب در ثبت نام در رشته های بدون آزمون میتواند تنها متقاضی یک گروه آزمایشی اصلی و دو گروه آزمایشی هنر یا زبان های خارجی باشد. کلیه داوطلبان باید اطلاعات مندرج در کارت های اعتباری ثبت نام از جمله شماره سریال و کد کاربری و رمز عبور را حفظ کنند تا بعدا دوباره به این بخش مراجعه کنند.
- شرایط ثبت نام بدون کنکور دانشگاه سراسری
در خصوص شرایط ثبت نام در رشه های بدون آزمون در دانشگاه های سراسری بایستی به این مورد توجه کنید که :
- اگر داوطلبی در کنکور شرکت کرده باشد و مجاز به انتخاب رشته نشده باشد
- اگر داوطلبی درجلسه آزمون غایب باشد
فقط مجاز به انتخاب رشته های تحصیلی به روش پذیرش با اعمال سوابق تحصیلی است و اگر کد رشته محل هایی نمره آزمون در آن تاثیر دارد، امکان انتخاب رشته اینترنتی از وی سلب می شود. اما اگر داوطلبی در کنکور ثبت نام نکرده باشد و متقاضی پذیرش بدون آزمون است، ابتدا باید با پرداخت هزینه مربوطه برای هر یک از گروه های آزمایشی برای ثبت نام خود اقدام کند با تکمیل فرم تقاضانامه ثبت نامی، نسبت به درج کد رشته محل های انتخابی بر اساس اولویت و علاقمندی در فرم انتخاب رشته اقدام کند و شماره پرونده ۷ رقمی و شماره سریال ۱۶ رقمی را از سیستم دریافت نماید.
اگر شما در کنکور ثبت نام کرده باشید اما در جلسه آزمون غایب باشید یا مجاز به انتخاب رشته نشده باشید، نیازی به ثبت نام مجدد نیست و میتوانید بدون ثبت نام، انتخاب رشته کنید. مگر اینکه شما در انتخاب رشته در گروه یا گروه های آزمایشی علاوه بر گروه آزمایشی ثبت نامی خود ، بخواهید انتخاب رشته کنید.
متقاضیانی که در کنکور سراسری شرکت نکرده باشند و متقاضی پذیرش بدون آزمون هستند ابتدا باید با پرداخت هزینه مربوط برای هر یک از گروههای آزمایشی به مبلغ ۱۸ هزارتومان نسبت به ثبتنام خود اقدام کنند و با تکمیل فرم تقاضانامه ثبتنامی نسبت به درج کدرشته محلهای انتخابی براساس اولویت و علاقهمندی در فرم انتخاب رشته اقدام و در پایان شماره پرونده ۷ رقمی و کد پیگیری ۱۶ رقمی خود را از سیستم دریافت نمایند.
داوطلبان گرامی توجه داشته باشید که نحوه ثبت نام در رشتههای بدون آزمون (براساس سوابق تحصیلی) به این صورت است که هر داوطلب میتواند متقاضی یک گروه آزمایشی اصلی و دو گروه آزمایشی هنر و زبانهای خارجی باشد.
کلیه متقاضیان می بایست اطلاعات مندرج در کارت اعتباری ثبت نام شامل : شماره سریال ثبتنام و رمز ورود را برای انجام امور بعدی به دقت نگهداری کنند. پس از تکمیل فرم اینترنتی تقاضانامه ثبتنام، انتخاب رشته کد پیگیری ۱۶ رقمی خود را یادداشت کنند.
در صورتی که پس از پایان مراحل ثبت نام و انتخاب رشته و دریافت شماره پرونده ۷ رقمی و کد پیگیری ۱۶ رقمی ثبتنام و انتخاب رشته متوجه اشتباه در اطلاعات ثبتنامی خود شدید،د می بایست از انجام ثبتنام و انتخاب رشته جدید یا مکاتبه با سازمان سنجش خودداری کرده و با مراجعه به بخش ویرایش اطلاعات در سایت و در محدوده زمانی ثبتنام و انتخاب رشته از ۲۳ تا ۲۸ مرداد نسبت به تصحیح آن اقدام کنید.
فهرست رشته های بدون کنکور دانشگاه های سراسری را از سایت سازمان سنجش دریافت کنید.
- شرایط ثبت نام بدون کنکور دانشگاه پیام نور
یکی از سیستم های آموزشی ۷ گانه در ایران که امکان تحصیل بدون کنکور را برای داوطلبان تحصیل در مراکز اموزش عالی فراهم میکتد، دانشگاه پیام نور است. دانشگاه پیام نور تحت نظارت مستقیم وزارت فرهنگ، تحقیقات و فناوری بوده و کلاس ها حول محور مرور درس و رفع اشکال و پاسخ اینترنتی یا غیر مجازی به سوالات دانشجویان مرتبط می شود. تحصیل در این دانشگاه به دو صورت آزمونی یا بدون آزمون بوده و رشته های متنوعی در اختیار داوطبان خواهد بود. داوطلبان هیچ محدودیتی برای انتخاب رشته غیر مرتبط با مدرک تحصیلی ندارند.
ثبت نام بدون کنکور دانشگاه پیام نور در سایت این دانشگاه انجام می شود و نیازی به مراجعه حضوری نیست. پذیرش داوطلبان در دانشگاه پیام نور به صورت بدون کنکور هم در مهر ماه و هم در بهمن ماه انجام شده و ورودی های مهر می بایست در اواخر مرداد با مراجعه به سایت سازمان سنجش و پس از مشاهده لیست رشته های بدون کنکور دانشگاه پیام نور، حداکثر ۵۰ کد رشته/محل انتخاب کنند.
- کارشناسی مدیریت بازرگانی
- کارشناسی مدیریت جهانگردی
- کارشناسی مدیریت دولتی
- کارشناسی مهندسی برق
- کارشناسی مهندسی پلیمر
- کارشناسی مهندسی خودرو
- کارشناسی مهندسی راه آهن
- کارشناسی مهندسی شیمی
- کارشناسی مهندسی عمران
- کارشناسی مهندسی مکانیک
- کارشناسی مهندسی مواد و متالوژی
- کارشناسی مهندسی مدیریت پروژه
- کارشناسی ریاضیات و کاربرد ها
- کارشناسی مهندسی صنایع
- کارشناسی مهندسی کامپیوتر
- کارشناسی علم اطلاعات و دانش شناسی
- کارشناسی فقه و مبانی حقوق اسلامی
- کارشناسی پژوهشگری اجتماعی
- کارشناسی علوم و مهندسی آب
- کارشناسی علوم قرآن و حدیث
- کارشناسی عرفان
- کارشناسی جغرافیا
- کارشناسی حقوق
- کارشناسی علوم تربیتی
- کارشناسی علوم سیاسی
- کارشناسی شیمی محض
- کارشناسی علوم کامپیوتر
- کارشناسی حسابداری
- کارشناسی فیزیک
- کارشناسی روانشناسی
- کارشناسی علوم ورزشی
- کارشناسی روابط عمومی
- کارشناسی روزنامه نگاری
- کارشناسی زبان و ادبیات فارسی
- کارشناسی زبان و ادبیات عربی
- کارشناسی تعاون و رفاه اجتماعی
- کارشناسی فلسفه و کلام اسلامی
- کارشناسی تاریخ و تمدن ملل اسلامی
- کارشناسی ترویج و آموزش کشاورزی
- کارشناسی زیست شناسی
- کارشناسی زیست شناسی گیاهی
- کارشناسی علوم و مهندسی صنایع غذایی
- کارشناسی مرمت و احیای بناهای تاریخی
- کارشناسی زمین شناسی
- کارشناسی مهندسی شیلات
- کارشناسی مهندسی علوم دامی
- کارشناسی حسابداری
- کارشناسی ارتباط تصویری
- کارشناسی صنایع دستی
- کارشناسی عکاسی
- کارشناسی فرش
- کارشناسی نقاشی
- کارشناسی هنر اسلامی
- کارشناسی هنر های صناعی
- کارشناسی کتابت و نگارگری
- کارشناسی طراحی پارچه
- کارشناسی مترجمی زبان انگلیسی
- کارشناسی زبان و ادبیات انگلیسی
نکته مهمی که باید درباره ثبت نام بدون کنکور در دانشگاه پیام نور بدانید آن است که حضور و ثبت نام در کنکور سراسری ار شرایط ثبت نام بدون کنکور در دانشگاه پیام نور نیست. متقاضیانی که به هر دلیل نتوانسته اند در آزمون سراسری شرکت کنند یا مجاز به انتخاب رشته نشده اند، امکان ثبت نام بدون آزمون پیام نور را دارند.
مدارک مورد نیاز جهت ثبت نام بدون آزمون در دانشگاه پیام نور
- داشتن مدرک دیپلم ۴ ساله نظام قدیم
- داشتن مدرک دیپلم نظام جدید )غیر از مدرک دیپلم فنی و حرفه ای
- داشتن مدرک پیش دانشگاهی
داوطلبان در صورت دارا بودن یک مدرک کاردانی هم امکان ثبت نام بدون کنکور را در دانشگاه پیام نور خواهند داشت. البته میزان شهریه قابل پرداخت، بر اساس نوع واحد عملی و نظری متفاوت است. ضمن اینکه تفاوتی بین میزان شهریه رشته های مختلف اعم از فنی تا علوم انسانی وجود ندارد و شهریه کلیه دوره های اعم از سراسری یا فراگیر یا بدون آزمون برابر است.
ثبت نام بدون کنکور دانشگاه پیام نور ، امکان تکمیل ظرفیت را در اختیار داوطلب قرار می دهد و متقاضیانی که برای ورودی مهرماه اقدام به ثبت نام می کنند، معمولا از هفته سوم مهر ماه تا هفته سوم آبان ماه میتوانند در تکمیل ظرفیت بدون کنکور پیام نور شرکت کنند و در این مرحله، نسبت به انتخاب های خود تجدید نظر کنند.
- شرایط ثبت نام بدون کنکور دانشگاه علمی کاربردی
شمار زیادی از متقاضیان تحصیل در رشته های بدون کنکور دانشگاه های کشور×،دانشگاه جامع علمی کاربردی را در نظر می گیرند که هر ساله در سه مقطع کاردانی بدون آزمون ، کارشناسی ناپیوسته (ترمی) و در مقطع کارشناسی ارشد از طریق آزمون، اقدام به پذیرش دانشجو می گیرد. برای متقاضیانی که قصد ثبت نام و تحصیل در دانشگاه علمی کاربردی دارند، توجه به موارد زیر اهمیت دارد:
هیچ محدودیتی در رابطه با انتخاب رشته های غیر مرتبط با رشته تحصیلی برای داوطلبان نیست و ثبت نام بدون نکور کاردانی دانشگاه علمی کاربردی بدون توجه به نوع دیپلم شما انجام می شود. شرایط ثبت نام به این شرح است:
- دارا بودن مدرک دیپلم نظام قدیم ( ۴ ساله یا ۶ ساله نظری و هنرستان)
- یا دارا بودن مدرک دیپلم سه ساله نظام جدید
- یا دارا بودن مدرک دیپلم جدید فنی حرفه ای
- یا دارا بودن مدرک کاردانش
نحوه گزینش دانشجو در دانشگاه علمی کاربردی به صورت بررسی معدل کل دیپلم با در نظر گرفتن سهیمه های مربوط به شاغلین و متفاضیان بومی است.
میزان شهریه دانشگاه علمی کاربردی
میزان شهریه دانشگاه جامع علمی کاربردی همانند دیگر دانشگاه ها به تعداد واحد های (عملی و تئوری) دانشجویان بستگی دارد و با توجه به اینکه دانشگاه جامع علمی کاربردی در مقطع کاردانی فنی و کادانی حرفه ای شامل ۴ گروه( صنعت، کشاورزی، مدیریت و خدمات اجتماعی، فرهنگ و هنر ) است، پس میزان شهریه ثابت هر گروه با گروه دیگر متفاوت است.
توجه داشته باشید که میزان شهریه در تمامی دانشگاه ها هر ساله مقدار مشخصی افزایش پیدا می کند و برای اطلاعات دقیق باید به سایت دانشگاه جامع علمی کاربردی مراجعه کنید.
از دیگر مواردی که در رابطه با دانشگاه علمی کاربردی لازم است بدانید این است که دانشگاه جامع علمی کاربردی در مقطع کاردانی فنی و کادانی حرفه ای از چهار گروه تشکیل شده است :
- گروه صنعت( رشته های فنی و مهندسی)
- گروه مدیریت و خدمات اجتماعی( رشته های علوم انسانی و مدیریت)
- گروه کشاورزی
- گروه فرهنگ و هنر
مدارک لازم برای ثبت نام مقطع کاردانی دانشگاه علمی کاربردی
- اصل مدرک دیپلم
- اصل کارت ملی
- اصل شناسنامه
- ۶ قطعه عکس تمام رخ
- گارت پایان خدمت
- اصل کاربرگ ۱۰۳ (گواهی اشتغال به کار)
- رونوشت دفترچه بیمه
- آخرین فیش حقوقی یا آخرین حکم کارگزینی
مدارک لازم برای ثبت نام مقطع کارشناسی دانشگاه علمی کاربردی
- اصل یا گواهی موقت مدرک کاردانی
- اصل کارت ملی
- اصل شناسنامه
- ۶ قطعه عکس تمام رخ
- کارت پایان خدمت
- اصل کاربرگ ۱۰۳ (گواهی اشتغال به کار ممهور به مهر کارفرما)
- رونوشت صفحه اول دفترچه بیمه
- آخرین فیش حقوق یا حکم کارگزینی
- فرم تاییدیه معدل
شرایط ثبت نام بدون کنکور دانشگاه آزاد
چند سالی است که علاوه بر پذیرش داوطلبان از طریق آزمون در دانشگاه آزاد اسلامی، شاهد ثبت نام بدون کنکور نیز در بزرگ ترین دانشگاه خاورمیانه هستیم. اگر داوطلبی به هر دلیلی فرصت شرکت در آزمون یا مجاز به انتخاب رشته نشد، میتواند نسبت به تحصیل و ثبت نام بدون کنکور در رشته های متنوع دانشگاه آزاد اسلامی اقدام کند. البته ثبت نام بدون کنکور در دانشگاه آزاد اسلامی، شرایط خاص خود را دارد. یادتان باشد که آخرین اطلاعات از فرصت های تحصیلی بدون آزمون یا با آزمون دانشگاه آزاد را میتوانید از خبرگزاری آنا به نشانی ANA.ir دریافت کنید.
در مقطع کاردانی
در این مقطع، بیشترین تعداد متقاضیان ثبت نام در رشته های بدون آزمون را داریم. مقطع کاردانی به دو صورت پیوسته و ناپیوسته ارائه می شود و شرکت در کنکور سراسری از شرایط آن نیست. تفاوت کاردانی پیوسته یا کاردانی ناپیوسته آن است که تعداد رشته ها متفاوت است. یعنی فهرست رشته های بدون کنکور دارای تنوع کمتری نسبت به رشته های با آزمون هستند. داوطلبان می بایست در ۲ نوبت یعنی مهر ماه و بهمن ماه نسبت به انجام ثبت نام اقدام کنند.
ثبت نام هم اینترنتی و از طریق سایت دانشگاه آزاد انجام می شود. باید به سایت معاونت سنجش و پذیرش دانشگاه آزاد مراجعه و پس از تکمیل ثبت نام ، رسید اینترنتی بگیرید تا در ساعت و روز اعلامی برای تکمیل ثبت نام به واحد مربوطه مراجعه کنید.
توجه کنید معدل دیپلم، ملاک قبولی شما در ثبت نام بدون کنکور در مقطع کاردانی نیست و سوابق تحصیلی داوطلبان هیچ گونه تاثیری در پذیرش داوطلب ندارد. پس با هر معدلی میتوانید ثبت نام کنید. اما از شرایط ثبت نام در مقطع کاردانی پیوسته در دانشگاه آزاد اسلامی این است که دارا بودن مدرک دیپلم است و برای ثبت نام در مقطع کاردانی ناپیوسته دانشگاه آزاد اسلامی می بایست مدرک پیش دانشگاهی داشته باشید یا انکه در مقطع کارشناسی رشته ای دانش آموخته شده باشید.
توجه کنید که برای ثبت نام بدون کنکور کاردانی پیوسته دانشگاه آزاد، رشته انتخابی شما می بایست مرتبط با رشته ای که دیپلم گرفته اید باشد. پس با مدرک دیپلم ریاضی و فیزیک نمیتوانید در رشته کاردانی پیوسته صنایع دستی شرکت کنید. اما متقاضیانی که قصد ثبت نام بدون کنکور کاردانی ناپیوسته دانشگاه آزاد دارند، بدون در نظر گرفتن دیپلم خود میتوانند انتخاب رشته کنند.
مقطع کارشناسی
در مقطع کارشناسی دانشگاه آزاد اسلامی، اوضاع متفاوت است. رشته ها به ۲ صورت پیوسته و ناپیوسته ارائه می شود و تفاوت ثبت نام بدون کنکور کارشناسی پیوسته و ناپیوسته در ارائه مدرک تحصیلی است. دارا بودن مدرک فوق دیپلم از شرایط ثبت نام بدون کنکور کارشناسی ناپیوسته بوده و همچنین دارا بودن مدرک پیش دانشگاهی هم از شرایط ثبت نام بدون کنکور در مقطع کارشناسی پیوسته دانشگاه آزاد است که بایدبه ان توجه داشت.
ثبت نام کنکور کارشناسی در دو نوبت مهر و بهمن ماه هر سال انجام می شود و اطلاعات مربوطه را از سایت دانشگاه آزاد اسلامی بگیرید. ورودی های مهرماه می بایست در اواخر مرداد ماه و ورودی های بهمن ماه باید در آذر ماه نسبت به تکمیل ثبت نام و پرداخت شهریه اقدام کنند. همه مراحل ثبت نام اینترنتی است و رسید اینترنتی را برای مراجعه به دانشگاه محل تحصیل در نظر داشته باشید.
زمان شروع کلاس ها به تشخیص معاونت آموزشی دانشگاه مقصد است و باید مدارک لازم را برای ثبت نام بدون کنکور جهت ثبت نام حضوری به دانشگاه مربوطه ارائه دهید.
توصیه هایی برای علاقمندان به تحصیل در رشته های بدون آزمون دانشگاه ها
- پیش از ثبت نام در رشته های بدون کنکور دانشگاه های کشور، با مشاوران مشورت کنید.
- با دانشجویان شاغل به تحصیل در دانشگاههای مورد نظر خود رایزنی کنید و اطلاعات بیشتر بدست آورید.
- پیش از ثبت نام، به سایت اینترنتی دانشگاه مربوطه مراجعه کنید.
- رسید ثبت نام اینترنتی را همیشه نزد خود نگهدارید.
- گول سایت های مجازی غیر مجازی که ثبت نام غیر متعارف در رشته های با کنکور را اعلام میکنند نخورید.
- برای ثبت نام در ترم بهمن ماه، در اسرع وقت اقدام کنید.
سلام. مطلب خوبی بود. کاشکی در مورد دانشگاه آزاد علوم تحقیقات تهران هم اطلاعاتی و مینوشتید. مثلا حداقل چه رتبهای لازم داره برای رشتهی کامپیوتر گرایش نرمافزار.