این روزها بارش برف شرایط سختی را برای کشور رقم زده و گاز برخی از مناطق در استان های سردسیر قطع شده است. هر کسی که در مناطق برفگیر و سرد زندگی کرده باشد با برف و کولاک آشنایی کامل دارد. گاهی اوقات آژانس های هواشناسی از قبل در مورد وقوع برف و کولاک شدید هشدار می دهند اما گاهی کولاک ما را غافلگیر می کند. راهداری تلاش می کند که جاده ها را باز نگه دارد، مدرسه ها بسته می شوند، مراسم و جشنواره ها تعطیل می شوند، پروازها با تاخیر انجام شده یا به طور کلی لغو می شوند و همه در نتیجه تلاش برای باز کردن راه جلوی خانه و برفروبی پشت بام خانه ها دچار کمر درد می شوند. گاهی کولاک هایی رخ می دهد که از آن چه که پیش بینی می شد بسیار بدتر هستند، رکوردها را می شکنند و تخریب بسیاری را به دنبال دارند و فاجعه هایی را سبب می شوند که روزها و هفته ها به طول می انجامد.
این که بخواهیم بزرگ ترین و وحشتناک ترین کولاک های تمام دوران را فهرست بندی کنیم کار سختی است. کولاک معمولاض به خاطر بادهای شدیدی که برف را به اطراف پرت می کنند شناخته می شود. در این میان کولاک و طوفان در حین بارش برف از همه چیز بدتر است زیرا فعالیت را در شهرها به شدت کاهش داده و دید را تقریباً به صفر می رساند. همانند توفندها و طوفان ها این روزها از مقیاسی برای رده بندی برف و بوران های زمستانی استفاده می شود که از عدد ۱ تا ۱۰ متغییر است و هر چه این عدد بیشتر باشد میزان قدرت و تخریب کولاک بیشتر خواهد بود. بدین ترتیب می خواهیم شما را به سهمگین ترین و بزرگ ترین برف و کولاک های تمام دوران آشنا کنیم.
۱۰- کولاک سال ۱۸۸۸ در شمال شرق ایالات متحده
این کولاک سهمگین چنان قدرتمند بود که به یک واقعه تاریخی شناخته شده تبدیل گشت. از لحاظ فاکتورهای قدرتمند بودن یک کولاک شدید این مورد همه گزینه ها را در خود داشت: مقدار بسیار زیاد برف، دمای پایین در حد یخبندان، وزش باد شدید که دانه های برف را به همه جا می کوبید و منطقه تحت تاثیر که تمامی مناطق شمال شرقی ایالات متحده از نیوانگلند تا خلیج چسپیک را درنوردید که از آن میان نیویورک بزرگ ترین منطقه تحت الشعاع قرار گرفته بود. در طی این بوران و کولاک بیش از ۴۰۰ نفر جان خود را از دست دادند و از این میان تنها ۱۰۰ نفر در دریا ناپدید شدند.
این کولاک در اوایل ماه مارس با بارش شدید باران آغاز شد. از شب یکشنبه تا صبح دوشنبه دمای هوا به یکباره افت شدیدی را تجربه کرده و باران به برف تبدیل شد. در نهایت در شهر نیویورک بیش از ۵۶ سانتیمتر برف بارید که باعث متوقف شدن تمامی فعالیت ها در شهر شده و با ذوب شدن برف مقادیر زیادی آب در خیابان ها جاری شده که سیل را در پی داشت. در ساراتوگا اسپرینگز بیش از ۱.۵ متر و نیو هاون ۱.۱۴ متر برف بارید و وزش باد باعث شد که دیواره های برفی به ارتفاع ۱۵.۲ تا ۱۸.۳ متر در مناطق مختلف این حوزه و بخصوص لانگ آیلند ایجاد شوند.سرعت باد در این مناطق به بیش از ۱۲۸ کیلومتر در ساعت رسیده بود.
۹- کولاک قرن در ۱۹۹۳ در مناطق شرقی ایالات متحده
در سال ۱۹۹۳، یک طوفان زودهنگام در ماه مارس سواحل شرقی ایالات متحده را درنوردید و آن مقدار برف و کولاک در منطقه شکل گرفت که در تاریخ بی سابقه بود. در تمامی مناطق شرقی کانادا تا آلاباما بارش سنگین برف آغاز شد. بیش از ۲۶ ایلت تحت تاثیر کولاک و بارش شدید برف قرار گرفتند و این واقعه زندگی نزدیک به نیمی از شهروندان آمریکایی را تحت تاثیر قرار داد. ۲۷۰ نفر جان خود را از دست دادند. این کولاک همواره با کولاک سال ۱۸۸۸ مقایسه می شود و هر چند که میزان خسارت و بارش برف آن کمتر بود اما به دلیل این که بخش های وسیعی از ایالات متحده را تحت تاثیر قرار داد به کولاک قرن مشهور شد.
این کولاک سهمگین رکوردهای زیادی را شکست به طوری که دمای هوا در برلینگتون به ۲۴.۴ درجه زیر صفر رسید و دما در نقاط دیگر نیز به شدت کاهش یافت. در طی این طوفان، دمای هوا در ساحل دیتونا در فلوریدا به نیم درجه زیر صفر رسیده و ارتفاع برف در بیرمینگام آلاباما از مرز ۳۰.۵ سانتیمتر گذشته و در جایی دوردست مانند آتلانتا نیز بیش از ۱۰ سانتیمتر برف بارید. برف شمال کشور را نیز درنوردید به طوری که در سیراکیوز نیویورک سیتی بیش از یک متر برف باریده بود و این میزان در مناطق کوهستانی به بیش از ۱.۳ متر رسید. سرعت باد در اکثر مناطق بیش از ۱۱۲ کیلومتر بر ساعت برآورد شده و در چندین منطقه نیز سرعت باد تا ۱۶۱ کیلومتر بر ساعت تخمین زده شد.
۸- کولاک سال ۲۰۰۶ در نیویورک سیتی
این کولاک نسبت به دو مورد قبلی ملایم تر بود و با بادهایی با سرعت کمتر ،مناطق کوچک تری را نیز تحت تاثیر قرار داد. شاید اصلاً نتوان آن را در میان کولاک ها جای داد زیرا برای این که بادی در زمره کولاک ها قرار بگیرد باید دستکم ۵۶ کیلومتر بر ساعت سرعت داشت و میدان دید افقی به کمتر از ۱۵۲.۴ متر برسد. با این وجود کولاک سال ۲۰۰۸ به دلیل اینکه به شدت شهر نیویورک سیتی را تحت تاثیر قرار داد در این فهرست قرار گرفته است. ایستگاه هواشناسی مستقر در باغ وحش سنترال پارک نیویورک بیش از ۶۸ سانتیمتر برف را در نتیجه کولاک به ثبت رساند. این مقدار با بیشترین برفی که در طول تاریخ در این شهر به ثبت رسیده بود برابری می کرد و حتی رکوردی که در این زمینه در سال ۱۹۴۷ به ثبت رسیده بود را شکست.
۷- کولاک لونز کانتی سال ۲۰۰۸- تبت
تبت به خاطر داشتن کوهستان های بلند و سر به فلک کشیده شناخته می شود از جمله کوه اورست که بلندترین قله جهان به شمار می آید. هوا در این منطقه در فصل زمستان بسیار سرد می شود اما عموماً هوای تبت بسیار خشک است. از این رو کولاکی که در اکتبر سال ۲۰۰۸ منطقه لونز کانتی را درنوردید ساکنان این منطقه را غافلگیر کرد. مقامات چینی ضخامت برف در این کولاک را ۱.۵ متر اعلام کردند و در برخی از روستاها به مدت بیش از ۳۶ ساعت بدون توقف برف می بارید که باعث شد ارتفاع برف تا ۱.۸ متر نیز افزایش یابد.
بارش برف چنان سنگین بود که بسیاری از خانه ها خراب شده و در نتیجه آن ۷ نفر کشته شدند. جاده های منتهی به این منطقه نیز روزها و هفته ها بسته بوده و امدادگران تلاش می کردند مسیرهای ارتباطی را باز کرده و به مردم منطقه آذوقه برسانند. خسارات مالی این کولاک بسیار شدید بود به نحوی که بسیاری از مردم منطقه مجبور شدند گله های گاو تبتی خود را کشته و یا بفروشند و برخی دیگر نیز گله های خود را به کلی گم کردند.
۶- کولاک سال ۱۹۵۹ در کوهستان مونت شاستا، کالیفرنیا
در سال ۱۹۵۹ کولاکی سهمگین در منطقه مونت شاستا در کالیفرنیا درگرفت که باعث بارش بیش از ۴.۸ متر برف در این منطقه شد که رکورد بیشترین میزان بارش برف در یک کولاک واحد در ایالات متحده را به خود اختصاص داد.البته در کمال ناباوری این کولاک و برف تاثیر زیادی بر روی زندگی ساکنان محلی نداشت زیرا مردم این منطقه با کولاک و بوران آشنایی کامل داشته و به آن عادت داشتند. علاوه بر این بیشترین بارش ها مربوط به مناطق کوهستانی و خالی از سکنه بوده و بسیاری حتی متوجه رکوردشکنی برف و کولاک مذکور نشدند.
۵- کولاک کانادای شرقی در سال ۱۹۷۱ در کبک و اونتاریو
این کولاک سهمگین که از اقیانوس اطلس سرچشمه گرفته بود باعث شد که مناطق شرقی کانادا به شدت تحت تاثیر قرار گرفته و باعث شود که در شهر مونترال بیش از ۴۵.۷ و دیگر مناطق اطراف تا ۶۱ سانتیمتر برف ببارد. باد شدید باعث شد که دانه های برف به سرعت در هوا به حرکت درآمده و دید به شدت کاهش یابد. این شرایط همراه با سرمای غیرقابل تحمل باعث مرگ ۲۰ نفر شد. این کولاک به حدی شدید بود که برای اولین بار پس از آنفلوانزای اپیدمیک سال ۱۹۱۸ یک مسابقه هاکی در شهر مونترال به دلیل کولاک و بوران تعطیل می شد.
۴- کولاک نیوانگلند در سال ۱۹۷۸
این کولاک سهمگین بیش از یک روز در منطققه نیوانگلند جریان داشت و باعث بارش بیش از ۱۰ سانتیمتر برف در ساعت شد. در بوستون و مناطقی دیگر در رودآیلند شرایط از هر جای دیگری وخیم تر بود اما حتی شهر نیویورک که در فاصله ی ۴ ساعتی از جنوب بوستون قرار داشت نیز تاثیرات این کولاک را حس کرد. در این کولاک بین ۳۰.۵ تا ۹۱.۴ سانتیمتر برف در مناطق شهری باریده و این مقدار در شهر بوستون به حدود ۷۰ سانتیمتر رسید که برای یک کولاک در این منطقه بی سابقه بود. سرعت باد در این کولاک به بالای ۱۶۰ کیلومتر در ساعت رسید و باعث کاهش شدید دید و روان شدن برف ها شد.
این کولاک به دو دلیل دیگر نیز مورد توجه قرار گرفته است. یکی این که در طول جذر و مد شدید رخ داده که باعث شد سیل های شدیدی در مناطق ساحلی رخ دهد. دوم این که آغاز آن از بعدازظهر بود و صبح آن روز هوا کاملاً خوب بود و مردم به سر کار رفته و مدارس باز بودند. بدین ترتیب هزاران نفر در خودروهایشان گرفتار شدند و ترافیک فلج کننده ای در اتوبان های منطقه ایجاد شد. به همین دلیل تعداد قربانیان این کولاک بالا رفته و به بیش از ۱۰۰ نفر در ماساچوست و رودآیلند رسید.
۳- برف بزرگ سال ۱۷۱۷ در نیوانگلند
برف بزرگ در واقع مجموعه ای از ۴ کولاک بود که با فاصله کمی از یکدیگر در اواخر ماه اکتبر و اوایل مارس ۱۷۱۷ رخ داد. هیچ کس دقیق نمی داند که این کولاک ها تا چه مقدار گسترده بودند و مدارک باقیمانده تنها به نیوانگلند اشاره کرده اند. اما مدارکی وجود دارد که نشان می دهد این کولاک در فیلادلفیا نیز مشاهده شده است هرچند بیشترین آسیب در این واقعه به بوستون وارد شد. از همان ابتدا مشخص بود که زمستان پربرفی در راه است و از قبل ۱.۵ متر برف باریده بود. در چنین شرایطی بود که برف بزرگ آغاز شد و تا ۱۲۲ سانیتمتر برف را نیز به مقدار قبلی افزود.
در برخی از مناطق ارتفاع برف به ۷.۶ متر رسیده بود و بدین ترتیب بسیاری از خانه ها در برف مدفون شده و ساکنان مجبور بودند از پنجره طبقات دوم برای خروج از خانه ها استفاده کنند. بارش چنین برف هایی معمولاً هر چند قرن یکبار رخ می دهد اما در زمانی که انسان ها تنها با اسب یا به صورت پیاده سفر می کردند، هیچ وسیله ای به غیر از بیل برای برف روبی نداشتند و بسیاری از جوامع تحت تاثیر سختی های زمستان قبل از آن قرار داشتند، برف بزرگ ضربه سختی به مردم این منطقه وارد کرد. جاده ها برای هفته ها و ماه ها بسته باقی ماند و رفت و آمد بین نیویورک سیتی و بوستون غیرممکن شده بود. در واقع هیچ راهی برای باز کردن راه ها وجود نداشت. از این رو باید صبر می کردند تا برف ها کم کم آب شوند.
۲- کولاک بوفالو در سال ۱۹۷۷
بارش ملایم برف و بادهایی با سرعت بیش از ۷۰ کیلومتر بر ساعت و به دنبال آن تندبادهایی با سرعت بیش از ۱۲۰ کیلومتر بر ساعت باعث شد که سال ۱۹۹۷ سال سختی برای ساکنان منطقه بوفالو باشد. قبل از آن نیز زمستان سرد باعث شده بود که بیش از یک متر برف روی زمین باقی بماند. رودخانه ایری نیز کاملاً یخ زده بود و این موضوع شدت کولاک را بسیار بیشتر کرده بود. در نتیجه دید افقی و عمودی به دلیل شدت کولاک به صفر رسیده بود و همه راه های مواصلاتی نیز در اثر برف سنگین مسدود شده بودند. در عرض چند ساعت دمای هوا بیش از ۲۰ درجه کاهش یافت و مردم در خیابان ها و خودروهایشان گرفتار شده بودند.
بدین ترتیب بیش از ۲۹ نفر در غرب نیویورک و جنوب اونتاریو جانشان را از دست دادند و اثرات این کولاک به درون خاک کانادا و منطقه واترتون نیز کشیده شد. اگر چه در شهر بوفالو نسبت به دیگر شهرهای اطراف برف کمتری بارید و دمای زمستان نیز گرم تر از سایر نقاط بود اما این کولاک اسم شهر بوفالو را به عنوان مرکز کولاک ایالات متحده در تاریخ ثبت کرد. هنوز هم میزان برفی که در طول فصل زمستان در این شهر باریده با بیش از ۵ متر رکورددار شهرهای ایالات متحده در این زمینه است.
۱- کولاک سال ۱۹۶۷ در غرب ایالات متحده
منطقه غرب ایالات متحده همواره بوران ها و کولاک های سهمگینی را تجربه کرده است اما به دلیل این که تراکم جمعیتی این منطقه کمتر از سایر مناطق ایالات متحده بوده، در اغلب موارد شدت این کولاک ها در حد مشخصی باقی مانده است. اما کولاک سال ۱۹۶۷ نه تنها شیکاگو بلکه شهرهای دوردستی مانند کالامازو و میچ را نیز تحت تاثیر قرار داد.
به طور متوسط بیش از ۶۰ سانتیمتر برف بارید و سرعت باد نیز از ۸۰ کیلومتر در ساعت گذشت. این کولاک در نهایت ۷۶ نفر را به کام مرگ فرستاد که ۲۶ نفر از آن ها از ساکنین شیکاگو بودند. در مدت ۲۴ ساعت نزدیک به ۶۰ سانتیمتر برف بارید که در تاریخ شیکاگو در این مدت زمانی بی سابقه بود. جالب این که چند روز قبل از وقوع این کولاک، این منطقه گرم ترین دمای ثبت شده در آن تاریخ از سال را به ثبت رسانده و تورنادوهای شدیدی نیز رخ داده بود.
پایتخت برفی به روایت اینستاگرام تهرانی ها
چرا اسم ایران ننوشتی بزرگترین بوران دنیا مال ایرانه سال ۱۳۵۰ تو ویکی پدیا میتونید سرچ کنید
خوب اینا خوب تحقیق نکردن
اولیش ایرانه چرا چرت و پرت نوشتی!