با «سندروم تونل مچ دست» و راهکارهای درمان آن آشنا شوید

با «سندروم تونل مچ دست» و راهکارهای درمان آن آشنا شوید

زمانی که پای تکنولوژی به زندگی انسان باز شد، بسیاری از کارهای دشوار را برای بشر آسان تر کرد اما مشکلاتی را نیز در راستای سلامتی او به وجود آورد. در بخش سلامت روزیاتو همواره بر مخاطرات نشستن های طولانی مدت در پشت کامپوتر و لپ تاپ و یا بازی های نشسته کودکان اشاراتی شد و راهکارهایی از جمله مصرف خوراکی های مفیدتر نیز در اختیارتان قرار گرفت.

اکنون نیز برآنیم که شما را با سندرومی به نام «سندروم تونل مچ دست» آشنا کنیم که احتمالا برخی از شما دچار آن هستید اما تاکنون نام آن را نشنیده بودید. خوشبختانه راهکارهایی وجود دارند که با به کار بستن آنها می توانید اندکی از درد حاصل از این عارضه بکاهید. ابتدا دلایل اصلی این سندروم را برشمرده و سپس راهکارهای مفید خانگی برای برطرف کردن دردهای حاصل از آن را در اختیارتان قرار خواهیم داد.

دلایل

1

«تونل مچ دست»، «تونل کاریال» یا «دالانه مچ دست» محل اتصال کف با مچ دست است که متشکل از استخوان و رباط های دست است. زمانی که اعصاب میانی که به سمت شست و سه انگشت کنار آن هدایت می شوند، تحت فشار مداوم قرار می گیرند، با سندرومی به نام «سندروم تونل مچ دست» مواجه خواهید شد.

این عارضه، اغلب به تورم مچ دست می انجامد که با مسدود شدن جریان خون در بیماران دیابتی، یا افرادی که اختلالاتی در غده تیروئید دارند، با فشار خون بالا مواجه هستند و یا به آرتروز مبتلا هستند به وجود می آید. تجمع مایعات در دوران بارداری و یائسگی در زنان نیز می تواند از دلایل چنین تورم هایی باشد.

زمانی که تاندون ها که مسئول اتصال عضلات به استخوان ها هستند، به طور مداوم به کار گرفته می شوند، برای پیشگیری از آسیب های بیشتر نشانه های چون درد را مخابره می کنند. دکتر «ایمی باکستر» در این باره توضیح می دهد، تاندون های مچ دست در تونل ظریفی قرار گرفته اند و به مچ دست متصل شده اند. وقتی از سلول های این منطقه بیش از اندازه استفاده شود، «اسید لاکتیک» آزاد شده و سبب به هم چسبیدن فیبرها می شود. این تورم به منظور محافظت از این منطقه شکل می گیرد.

نشانه ها

2

نشانه های رایج «سندروم تونل مچ دست» درد، بی حسی و مور مور شدن است. دکتر «دیوید کلارک هِی» می گوید، این عارضه سبب می شود که بیماران از شدت درد یا بی حسی از خواب بلند شوند. همچنین در هنگام رانندگی، در دست گرفتن موبایل و یا انجام سایر کارها دچار مشکل می شوند. عمدتا هم برای نجات از این درد دست های شان را تکان می دهند تا احساس سوزش و مور مور شدن آن از بین برود.”

این نشانه ها به آرامی و با سوزن سوزن شدن دست ها در هنگام صبح یا موقع خوابیدن در شب آغاز می شود.

درمان های رایج

3

از درمان های رایج این بیماری بی حرکت نگه داشتن دست یا انجام عمل جراحی است. متخصصان ارتوپد بر این باورند که برخی از درمان های فیزیکی می توانند به اندازه عمل جراحی، موثر باشند. در پژوهشی که این متخصصان انجام دادند، ۱۰۰ زن مبتلا به سندروم تونل مچ دست که اهل مادرید اسپانیا بودند را برگزیدند. نیمی از آنها را جراحی کردند و نیم دیگر را با درمان های فیزیکی معالجه کردند.

در یکی از این درمان های جسمانی که «منیوال تراپی» نامیده می شد، دست و مچ عملکرد بسیار بهتری داشتند. درد نیز به طور قابل توجهی کاهش پیدا کرد. پس از گذشت یک ماه، بیمارانی که به جای عمل جراحی، درمان های «منیوال» شده بودند نتیجه بهتری را بدست آوردند.

سرما درمانی و لرزش

4

احتمالا در مورد قرار دادن یخ بر روی مکانی که متورم شده شنیده اید اما دکتر «باکستر» هشدار می دهد که سفت شدن عضلات و تاندون ها به کاهش جریان خون می انجامند. به همین دلیل هم پس از قرار دادن یخ بر روی دست آن را ماساژ دهید تا در جریان خون تحریکی به وجود آورده باشید. وی می گوید ماساژ دادن سبب انعطاف پذیری فیبرهای عضلانی می شود.

از تحرک بیش از اندازه دست پرهیز کنید و تا آنجا که تحمل می کنید یخ را روی تورم آن نگه دارید.

استراحت

5

سعی کنید که به دست، انگشتان و مچ آن استراحت دهید و از حرکات اضافه آنها پرهیز کنید. زمانی که اندکی بهبود پیدا کردید، دوباره فعالیت های خود را به تدریج از سر گیرید. دکتر «شری لبرمن» می گوید ایجاد تغییراتی چون کیبورد، موس کامپیوتر، میزی که سابقا بر روی آن می نشستید و حتی وضعیت نشستن تان می توانند در کاهش درد و نشانه های سندروم یاد شده موثر باشند. زمان هایی که در منزل کار می کنید حتما در بین انجام کارها اندکی هم استراحت کنید.

نرمش انگشتان و دست

6

یکی از ساده ترین راهکارهای بهبود درد صرفنظر از محلی که در آن حضور دارید نرمش دادن دست و انگشتان تان است. توصیه می شود، دست را مشت کنید و به آرامی انگشتان را تا باز شدن کامل همراهی کنید. این کار را بین ۵ تا ۱۰ بار انجام دهید تا هرگونه فشاری را از روی مچ دست خارج کرده باشید. اگر باردار هستید یا سابقه تجمع مایعات در بدن تان را دارید، هر زمانیکه برای تان امکان داشت، دست ها و مچ را به سمت بالا ببرید.

استفاده از مچ گیرهای طبی

9

ثابت نگه داشتن مچ دست تان می تواند در کاهش فشار به اعصاب میانی جلوگیری به عمل آورد. از آنجایی که نشانه های درد بیشتر در هنگام شب ظاهر می شوند، بهتر است در طول شب و با مچ گیر دست تان را ببندید. حتی اگر کارتان به گونه ای است که برخی از حرکات دست تکرار می شوند و دردآور هستند، در طول روز نیز از آن مچ گیر استفاده کنید.

دکتر لیبرمن هدف اصلی استفاده از مچ گیر را ثابت نگه داشتن دست ها در موقعیت خنثی می داند.

درمان های ضد تورم

7

دکتر لیبرمن می گوید در مواقعی که درد حاصل از «سندروم تونل مچ دست» شدید نباشد، می توان از برخی از داروها چون «ایبوپروفن» و «ناپروکسن» استفاده کرد.

دکتر «کلارک هی» می گوید برخی از بیماران او اعتقاد دارند که برخی از داروهای ضدتورم، طب سوزنی، مرهم زردچوبه و «امگا ۳» می توانند در کاهش دردشان موثر باشند. البته «هی» هشدار می دهد که در صورت داشتن درد شدید، سوزش، مور مور شدن و بی حسی و ضعف باید قضیه را جدی تر بگیرید.

زمانی که درمان های خانگی پاسخگو نباشند

8

دکتر لیبرمن بر این باورست که در صورتی که هیچ کدام از درمان های خانگی موثر نباشند و بهبودی حاصل نشود، عمدتا «استروئید» تزریق می شود تا از میزان تورم کاسته شود. این کار سبب کاهش فشار بر اعصاب میانی نیز می شود. دکتر لیبرمن می گوید خوشبختانه در ۹۰ درصد موارد تزریق استروئید می تواند سبب بهبود درد شود. البته در مواردی نیز از عمل جراحی کمک گرفته می شود.

وی می گوید اگر بیماران در مراجعه به پزشک بیش از اندازه تعلل نکرده باشند به مدد روش های پیشرفته اخیر و تکنیک های مدرنی که تنها بخشی از عضو باز می شود، تقریبا تمام درد بیمار پایان می پذیرد.

تمام افراد مبتلا به «سندروم تونل مچ دست» لازم است که هرچه سریع تر برای درمان اقدام کنند. هر اندازه دیرتر به پزشک متخصص مراجعه شود، اعصاب بیشتری دچار آسیب خواهند شد و مراحل درمان بیشتر به طول خواهد انجامید.

منبع: rd
بدون نظر

ورود