زیردریایی هایی که قابلیت حمل موشک های بالستیک را داشته باشند مطمئن ترین و قابل اتکاترین وسیله دریایی برای مقابله با تهدیدات هسته ای دشمن به شمار می آیند. این زیردریایی های قدرتمند می توانند موج اول حمله هسته ای دشمن را تاب آورده و بدنبال آن وارد عمل شده و حمله متقابل انجام دهند. این غول های ترسناک زیر دریا در عمق اقیانوس ها مخفی مانده و در هر شرایطی از دید دشمن دور می مانند و همواره برای انجام ماموریت های اضطراری در حالت آماده باش به سر می برند. تا اوایل دهه ۱۹۸۰، تنها ۴ کشور در جهان صاحب زیردریایی های هسته ای با قابلیت حمل موشک بالستیک بودند: دو ابر قدرت آن زمانی یعنی اتحاد جماهیر شوروی و ایالات متحده و بریتانیا و فرانسه.
در سال ۱۹۸۷، چین بعد از به آب انداخته شدن اولین زیردریایی کلاس «ژیا» (Xia) به پنجمین کشور دارای این تکنولوژی پیشرفته تبدیل شد و بدین ترتیب اولین زیردریایی با قابلیت حمل موشک بالستیک در آسیا طراحی و ساخته شد. چند سال پیش نیز ۲ کشور دیگر توانستند به باشگاه پنج عضوی کشورهای دارای این تکنولوژی بپیوندند: هند با اولین فروند از زیردریایی های کلاس «آریهانت» (Arihant) و کره شمالی نیز با زیردریایی کلاس «سینپو» (Sinpo) یا «گوری» (Gorae) که یک زیردریایی دیزلی- الکتریکی با قابلیت حمل موشک بالستیک است.
نیروی دریایی ایالات متحده در حال حاضر بزرگ ترین ناوگان زیردریایی های حامل موشک بالستیک را در اختیار دارد که ۱۴ فروند زیردریایی هسته ای ۱۸.۸۰۰ تنی با قابلیت حمل موشک بالستیک کلاس «اوهایو» (Ohio) را شامل می شود. فرانسه و بریتانیا نیز هر کدام ۴ فروند زیردریایی با چنین تکنولوژی قدرتمندی در اختیار دارند که نمونه های فرانسوی متعلق به کلاس ۱۴.۳۰۰ تنی «ترایمفانت» (Triomphant) و نمونه های بریتانیایی متعلق به کلاس ۱۵.۹۰۰ تنی «ونگارد» (Vanguard) هستند.
تمامی زیردریایی های آمریکایی، بریتانیایی و فرانسوی مذکور از نوع هسته ای بوده و بزرگ ترین زیردریایی هایی هستند که تاکنون توسط این کشورها ساخته شده اند. زیردریایی های کلاس اوهایو ایالات متحده و کلاس ونگارد بریتانیا همگی به موشک های ترایدنت ۲ مجهز هستند که زیردریایی های مذکور به ترتیب هر کدام ۲۴ و ۱۶ فروند از این موشک ها را با خود حمل می کنند. هر یک از این موشک های ترایدنت ۲ حامل ۸ تا ۱۲ کلاهک فرعی با قابلیت پرتاب مستقل MIRV است که تا ۷.۵۰۰ مایل (۱۲.۰۰۰ کیلومتر) برد دارند. هر فروند از زیردریایی های کلاس ترایمفانت فرانسوی ۱۶ موشک M51 حمل می کنند که هر یک از این موشک ها حامل ۱۰ کلاهک با قابلیت پرتاب مستقل است که بردی بالغ بر ۶.۲۰۰ مایل (۹.۹۰۰ کیلومتر) دارد.
نیروی دریایی روسیه نیز دارای یک ناوگان زیردریایی با قابلیت حمل موشک بالستیک است که از ۴ فروند زیردریایی ۲۴.۰۰۰ تنی کلاس «بوری ۱» (Borei I) (چهارمین و اصلی ترین زیردریایی این کلاس با نام «کنیاز ولادیمیر» (Knyaz Vladimir) قرار است سال کنونی به آب انداخته شود)، ۶ فروند زیردریایی ۱۸.۲۰۰ تنی کلاس «دلتا ۴» (Delta IV)، یک زیردریایی اخیراً بازسازی شده کلاس دلتا ۳ به نام «ریازان» (Ryazan) و آخرین زیردریایی از نسل بزرگ ترین زیردریایی های ساخته شده به دست بشر؛ زیردریایی کلاس «تایفون» (Typhoon) با نام «دیمیتری دونسکوی» (Dmitriy Donskoy) تشکیل شده است.
زیردریایی دونسکوی به عنوان یک پلتفرم آزمایش موشکی برای زیردریایی های نسل جدید «بولاوا» (Bulava) استفاده می شود. زیردریایی های کلاس تایفون با وزن معلق در آب ۴۸.۰۰۰ تن بیش از ۲ برابر وزن کلی یک زیردریایی های کلاس اوهایو است اما هر کدام از آن ها نسبت به نمونه آمریکایی ۴ موشک بالستیک کمتر حمل می کنند.
زیردریایی های کلاس بوری ۱ و ۲ هر کدام ۱۶ موشک بالستیک زیردریایی پرتاب بولاوا حمل می کنند که گران قیمت ترین پروژه تسلیحاتی تاریخ روسیه به شمار آمده و هر کدام حدود ۶.۲۰۰ مایل (۹.۹۰۰ کیلومتر) برد داشته و به ۶ تا ۱۰ کلاهک با قابلیت پرتاب مستقل MIRV مجهز هستند. ۷ فروند زیردریایی دلتا ۳ و ۴ نیز هر کدام ۱۶ موشک بالستیک زیردریایی پرتاب قدیمی «سینوا» (Sineva) حمل می کنند که هر کدام از این موشک ها نیز ۸ کلاهک با قابلیت پرتاب مستقل MIRV با برد حداکثری ۵.۱۰۰ مایل (۸.۱۶۰ کیلومتر) دارد. گفته می شود که موشک های سینوا با استاندارد جدید «لینر» (Layner) مجهز شده اند که یک سیستم اشتقاقی پیشرفته از موشک های مذکور است که تا ۱۲ کلاهک مستقل متفاوت را می تواند حمل نماید.
ناوگان زیردریایی های با قابلیت حمل موشک بالستیک چین از دستکم ۴ و شاید هم ۶ فروند زیردریایی کلاس «جین» (Jin) یا «Type 094/094A» و همچنین تنها زیردریایی کلاس «ژیا» (Xia) یا «Type 092» تشکیل شده است. برخی از منابع نظامی گزارش داده اند که یک نمونه دیگر به نام «Type 092G» در ناوگان زیردریایی های چین وجود دارد که ترکیبی از دو زیردریایی اصلی است. همچنین چین دارای یک زیردریایی کلاس «ژینگ» (Qing) یا «Type 032» است؛ یک زیردریایی دیزلی- الکتریکی که اکنون به عنوان یک پلتفرم پرتاب موشک برای نیروی دریایی چین مورد استفاده قرار می گیرد.
گفته می شود که این زیردریایی بزرگ ترین زیردریایی جنگی غیراتمی جهان است که وزن شناور آن به ۶.۶۲۸ تن و طول آن به ۳۰۵ فوت (۹۳ متر) می رسد. این زیردریایی غول پیکر به تعدادی لانچر اژدر ۵۳۳ تا ۶۵۰ میلیمتری، ۲ تا ۳ مخزن موشک و ۴ لانچر افقی برای موشک های کروز، موشک های ضد کشتی و موشک های ضد زیردریایی در بخش جلویی خود مجهز شده است. زیردریایی مذکور همچنین تکنولوژی های جدیدی مانند اژدرها و موشک های جدید، دستگاه ها بدون سرنشین زیر دریا و تجهیزات مدرن دیگر را به صورت آزمایشی و با موفقیت مورد استفاده قرار داده است.
هند و کره شمالی نیز تازه واردهای کلوب اختصاصی زیردریایی های با قابلیت حمل و پرتاب موشک های بالستیک هستند. زیردریایی ۸.۰۰۰ تنی آریهانت در سال ۲۰۱۶ به ناوگان نیروی دریایی هند پیوست که اولین زیردریایی هند در این کلاس بوده و به طور کامل در این کشور طراحی و ساخته شده است. این زیردریایی ها می توانند تا ۱۲ فروند موشک «کا-۱۵» را در ۴ لانچر خود حمل کنند که هر کدام از آن ها به یک کلاهک با برد ۴۶۶ مایل (۷۴۵ کیلومتر) یا ۴ موشک «کا-۴» با برد ۲.۱۷۴ مایل (۳.۴۷۸ کیلومتر) مجهز هستند. زیردریایی دوم کمی بزرگ تر از نمونه اول بوده و سال ۲۰۱۸ به ناوگان دریایی این کشور پیوسته است که ۸ لانچر موشک داشته و تا ۸ موشک کا-۴ یا ۱۲ موشک کا-۱۵ را حمل خواهد کرد.
زیردریایی ۱.۷۰۰ تنی کلاس «سینپو»، بزرگ ترین زیردریایی طراحی و ساخته شده در نیروی دریایی کره شمالی است. این زیردریایی کوچکترین نمونه در میان زیردریایی های با قابلیت حمل کلاهک هسته ای در جهان و تنها مورد است که صرفاً از نیروی محرکه دیزلی استفاده می کند. تنها یک فروند از این زیردریایی در حال انجام خدمت دیده شده است که دارای یک سیلوی پرتاب در برج هدایت است. موشک های بالستیک «KN-11» که توسط این زیردریایی حمل می شوند بین ۷۴۵ تا ۱.۵۵۰ مایل (۱.۲۰۰ تا ۲.۵۰۰ کیلومتر) برد دارند.
یک زیردریایی دیگر که توسط مقامات آمریکایی «سینپو-سی» نامیده می شود اخیراً توسط سرویس های امنیتی این کشور شناسایی شده که بزرگ تر از نمونه قبلی بوده و ظاهراً وزن غوطه ور شده آن بیش از ۲.۰۰۰ تن خواهد بود و به احتمال فراوان توانایی حمل بیش از یک موشک بالستیک را خواهد داشت. اطلاعات بیشتری در مورد این زیردریایی وجود ندارد.
ناوگان مخوف و پرتعداد زیردریایی های روسیه؛ از «بوری» هسته ای تا «کیلو» دیزلی
نگاهی به داخل یکی از خطرناکترین زیردریاییهای آمریکا: یواساس جان وارنر
اژدر فوق سنگین «اسپیرفیش»؛ غول ویرانگر زیردریایی های بریتانیایی
بدون نظر