تور واقعیت مجازی گوگل به شما اجازه می‌دهد در سایت‌های گردشگری جهان گشت بزنید

تور واقعیت مجازی گوگل به شما اجازه می‌دهد در سایت‌های گردشگری جهان گشت بزنید

به لطف عکس‌ها و اسکن‌های لیزری گرفته شده توسط سازمان محافظت از آثار باستانی جهان، موسوم به CyArk، گوگل نوعی تور مجازی برای بازدید از سایت‌های گردشگری باستانی راه‌اندازی کرده است که احتمال داده می‌شود عمر زیادی نداشته باشند.

کشوری همانند برمه (میانمار) به دلیل وجود خشونت‌های قومی و مذهبی شدید محل امنی برای گردشگران نیست اما از ظرفیت‌های گردشگری ارزشمندی برخوردار است. به همین خاطر، سازمان‌های فعال در عرصه فناوری برای پیشگیری از فراموشی و دیده‌نشدن چنین سایت‌هایی، پروژه‌ی جالبی را راه‌اندازی کرده‌اند.

سازمان حفاظت از آثار باستانی بسیار پیشرفته‌ی CyArk با استفاده از اسکن‌های لیزری و تصاویری که با جزئیات کامل به ثبت رسیده‌اند، نمایش‌ها و تجسم‌های سه‌بعدی از ظرفیت‌های گردشگری باستانی جهان ساخته‌ است.

گوگل در همکاری با CyArk  که یک موسسه غیرانتفاعی است و دفتر مرکزی‌شان در آکلند آمریکا واقع شده است، پروژه‌ی Open Heritage خود را رونمایی کرد. به موجب این طرح از داده‌های سازمان سای‌آرک برای خلق تورهای مجازی سه‌بعدی از ۲۷ سایت میراث باستانی در سراسر جهان، از معبد بودایی‌های باگان در میانمار گرفته تا اقامتگاه صخره‌ای مسا وِرده در کلورادو استفاده شده است.

این تورهای مجازی از طریق بینندگان واقعیت مجازی (VR) در وب (به این نشانی) در دسترس هستند و با اپلیکیشن موبایل Arts&Culture گوگل هم می‌توان از این ظرفیت‌های گردشگری به صورت مجازی دیدن کرد.

Open Heritage در واقع یک طرح توسعه‌یافته از برنامه هنر و فرهنگ گوگل است و همان‌طور که در بالا هم اشاره کردیم، با استفاده از عکس‌ها و تصاویر بسیار با کیفیت که تمامی جزئیات را به‌طور تمام و کمال نمایش می‌دهند، به بازنمایی سه‌بعدی بناهای باستانی و ظرفیت‌های گردشگری تاریخی می‌پردازد.

جذابیت «میراث باز» این است که اطلاعات خام این پروژه در دسترس عموم قرار دارد تا اگر کسی دوست دارد پروژه جدیدی به سبک و سلیقه خودش در این رابطه راه‌اندزی کند، همه اطلاعات و تصاویر لازمه را در اختیار داشته باشد. برای دسترسی به این داده‌ها می‌توانید به این نشانی مراجعه کنید.

نجات آثار باستانی که در معرض ویرانی قرار دارند

هدف اصلی از شکل‌گیری چنین طرحی این بود تا سایت‌های باستانی که در خطر تخریب یا ویرانی قرار دارند، پیش از وقوع هرگونه حادثه ناگوار در حافظه تاریخ ثبت شوند. به‌طور مثال، هزاران بنای باستانی در شهر باگان در کشور میانمار در اثر زمین‌لرز‌ه‌های همیشگی تخریب شده‌اند و جز ویرانه‌ای از آنها باقی نمانده است.

زلزله‌ای که در سال ۲۰۱۶ میلادی در این منطقه رخ داد باعث شد تا چندین تن سنگ تاریخی همانند مناره مارپیچ معبد ۵ ضلعی Eim Ya Kuang شکسته و پایین بریزند.

خوشبختانه سازمان CyArk پیش از این زمین‌لرزه ویرانگر از معبد یادشده و پیرامونش عکس‌هایی برداشته و ثبت کرده بود.

در Open Heritage شما می‌توانید علاوه بر دیدن عکس‌ها و ویدئوهای مربوط به آثار باستانی جهان از تماشای مدل‌های سه‌بعدی آنها که ساختار بنا را پیش و پس از ویرانی نمایش می‌دهند نیز لذت ببرید.

بن کاکیرا، تکنولوژیست و بنیان‌گذار CyArk در سال ۲۰۰۱ میلادی پس از اینکه طالبان، مجسمه بزرگ بودا را در شهر بامیان در کشور افغانستان منفجر کرد، ایده ساخت چنین پروژه‌ای به ذهنش رسید.

به عقیده وی اسکن لیزری با دقت میلی‌متری می‌تواند چاره‌ای برای نجات سایت‌هایی باشد که در معرض خطر و تهدید قرار دارند. این سازمان در سال ۲۰۰۳ میلادی به استفاده از فناوری اسکن دیگری موسوم به لیدار روی آورد که در نهایت دقت و ظرافت به وصله کردن عکس‌های موسوم به فتوگرامتری به هم می‌پردازد تا همزادی از سایت‌های باستانی جهان را بازسازی کند.

تصویرسنجی یا فتوگرامتری در واقع، فرایند اندازه‌گیری مختصات هندسی اجسام از روی عکس‌های هوایی است. عکس مهم‌ترین منبع اطلاعاتی در این علم است.

منبع: fastcompany
مطالب مرتبط
دیجیاتو
بدون نظر

ورود