عکاسی از غروب آفتاب یکی از سوژههای بسیار جذاب برای بسیاری از علاقهمندان به این هنر رویایی است. ثبت رنگهای غنی، نورهای پرشور و شکلهای بسیار زیبایی که با نور غروب میتوان ساخت چیزی نیست که بتوان بیتفاوت از کنارشان رد شد.
همه جذابیت غروب به رنگهای غنی آن است. اما اگر با تنظیمات صحیح دوربین برای ثبت این منظره آشنا نباشید، احتمالا عکسهایی بیروح و بیرنگ خواهید گرفت. بنابراین، برای اینکه نارنجی غروب را همانطور که با چشم میبینید در قاب دوربین بیاورید، از شما دعوت میکنیم تا روشهای آموزشی زیر را تا انتها مطالعه کنید.
با روزیاتو همراه باشید.
رنگ غروب در عرض چند دقیقه کاملا تغییر میکند و اگر سرعت عمل لازم را نداشته باشید ممکن است چشماندازهای بینظیری را از دست بدهید. البته همزمان با شات زدن باید به ترکیببندی عکس و تنظیمات فاصله کانونی دوربین هم توجه داشته باشید.
تنطیمات مناسب برای عکاسی از غروب چیست؟
علاوه بر تعادل نور سفید، ایزو نیز برای عکاسی از غروب از اهمیت بالایی برخوردار است. اگر دوربین را روی سهپایه میگذراید، بدون شک به ایزوی بالایی نیاز نخواهید داشت و به همین خاطر هرگز نباید دوربین را روی تنظیمات خودکار ISO بگذارید. بالا بودن ایزو مساوی است با پر نویز شدن عکس.
اما اگر روی دست قرار است عکاسی کنید، ایزو رو روی حالت خودکار بگذارید تا با توجه به نور محیط، دوربین بهترین ایزو را برای عکاسی تنظیم کند. البته همانطور که در بالا گفتیم، هر چه ایزو بالاتر باشد، نویز عکس هم بیشتر خواهد بود. اما در فضاهای تاریک و کمنور برای تامین نور کافی لازم است عدد ایزو را بالا ببرید.
اولین تلاش
نور و چشمانداز غروب هر ثانیه تغییر میکند به همین خاطر بد نیست چند شات را در زمان کم بزنید. در تصویر بالا، از لنز زوم استفاده شده و فاصله کانونی روی وایدترین حالت تنظیم شده است. در این عکس خورشید بسیار کوچک و دور دیده میشود.
تغییر فاصله کانونی
در این تصور همانطور که میبینید، عکاس عقبتر ایستاده و فاصله بیشتری با فانوس دریایی دارد. همچنین از فاصله کانونی بلندتری هم کمک گرفته است. در این عکس که بسیار بهتر از قبلی است، فانوس دریایی همچنان بزرگ دیده میشود با این فرق که در اینجا کاملا صاف و خوشفرم است. خورشید هم بزرگتر از عکس قبلی دیده میشود.
در این کادر از نور نارنجی بیشتری هم برخوردار هستیم.
۳- تغییر تنظیمات وایت بالانس
اگر تنظیمات تعادل نور سفید را روی حالت خودکار بگذارید، دوربین سعی میکند اشباع بیش از حد رنگ را از بین برده و رنگی طبیعیتر عرضه کند که در نهایت به بیرنگ شدن نارنجی غروب خواهد انجامید.
برای اینکه بهترین رنگ غروب را ثبت کنید، تعادل نور سفید را روی حالت Direct Sunlight (نورخورشید مستقیم) تنظیم کنید. همچنین میتوانید با قرار دادن وایت بالانس روی حالتهای ابری (Cloudy) یا سایه (Shade) هم رنگهای غنی بدست بیاورید.
در شرایط عکاسی خاص ممکن است با این مشکل مواجه شوید که این تنظیمات برای تمامی صحنهای که ثبت میکنید کارساز نباشد. یعنی ممکن است در همه بخشهای تصویر گرمای لازم را مشاهده نکنید.
این زمانی روی میدهد که حجم گستردهای از آسمان دورتر از جایی است که رنگهای طلوع یا غروب خورشید بیشترین حد خود را دارند. در چنین شرایطی، آبی آسمان همانند رفلکتور عمل میکند و سایهها را با رنگ آبی پر میکند و در حالیکه خورشید در آسمان پایین است، بیشتر تصویر پسزمینه تاریک و در سایه دیده میشود.
در چنین شرایطی، اگر بالانس نور سفید را روی حالت نور روز یا ابری تنظیم کنید، سایهها آبیتر دیده میشوند. اما اگر آن را روی حالت Shade بگذارید، سایهها گرمتر میشوند و آسمان گرمتر و نارنجیتر دیده میشود.
بهترین روش برای ثبت عکسهای شفاف و گرم از غروب این است که بالانس نور سفید را روی رنگهای غروب تنظیم کنید و سپس سایهها را در مرحله ویرایش به دلخواه تغییر دهید.
۴- از تنظیمات کنترل عکس کمک بگیرید / استایلهای عکس
به استایلهای عکس دوربین خود نگاهی بیندازید. تنظیمات استاندارد به بازتولید دقیق رنگها میپردازد اما با سوئیچ کردن روی حالت Vivid میتوانید خلوص رنگها را افزایش داده و شدت رنگ بیشتری داشته باشید. از همه این موارد بهتر استفاده از فرمت RAW به جای JPEG است.
دلیلش هم این است که هنگام ویرایش عکس، دستتان کامل باز است تا تنظیمات بالانس نور سفید را به دلخواه تغییر دهید و خلوص رنگ را بیشتر یا کمتر از آنچه میخواهید اعمال کنید.
۵- خورشید را پنهان کنید
نوردهی هنگام عکاسی از غروب میتواند مشکلات زیادی را بدنبال داشته باشد. به همین خاطر بسیار مهم است که عکسهای خود را بلافاصله در السیدی ببینید. اگر خورشید در عکس همچنان خیلی بالا باشد، در عکس بسیار شدید و آتشین به نظر خواهد رسید. بنابراین لازم است آن را در پشت یک عنصر دیگر در عکس مخفی کنید.
در این منظره، میتوانید خورشید را پشت فانوس دریایی مخفی کنید. به این ترتیب میتوانید بدون هیچ نصر مزاحم، از رنگهای زیبای غروب بهرهمند شوید.
۶- از خورشید عکاسی کنید
اگر میخواهید خورشید را در کادر عکس خود بگنجانید باید منتظر بمانید تا خورشید به افق نزدیکتر شود. در این حالت شدت نور آن کمتر خواهد شد. در این حالت هم باید حتما نوردهی عکس را چک کنید. در شرایطی که همه نورها و رنگها بسیار شدید هستند، سیستم مترینگ دوربین ممکن است به دلخواه شما کار نکند. به همین خاطر لازم است که بهصورت دستی نوردهی را تغییر دهید.
۷- مود مترینگ
برای عکاسی از غروب بهتر است تنظیمات دوربین را روی حالت centre-weighted مترینگ بگذارید. این مود در مقایسه با مود مترینگ چند منطقهای دوربین بسیار ضعیفتر است اما بسیار بهتر تحت تاثیر نقاط روشن قرار میگیرد. به همین خاطر برای عکاسی از غروب گزینه بسیار مناسبتری است.
۸- محاسبهگر غروب
کلید اصلی داشتن عکس خوب از غروب این است که در زمان مناسب در مکان مناسب باشید. اگر اسمارتفون دارید میتوانید با کمک اپلیکیشنهای محاسبهگر غروب ببینید که خورشید چه زمانی و در چه زاویهای غروب خواهد کرد. مثلا میتوان به LightTrac اشاره کرد.
بدون نظر