بهترین فیلم های تاریخ سینما با موضوع «شخص در برابر سیستم فاسد» [قسمت اول]

بهترین فیلم های تاریخ سینما با موضوع «شخص در برابر سیستم فاسد» [قسمت اول]

داستان هایی با مضمون شخص در برابر سیستم بارها و بارها در عالم سینما به کار گرفته شده به نحوی که این مضمون به یک ژانر فرعی تبدیل شده است. تماشای فیلمی که داستان آن مربوط به قد علم کردن شخص یا گروه کوچکی در برابر یک سیستم بسیار بزرگ تر و قدرتمندتر است بسیار جذاب و لذت بخش به نظر می رسد، چه نتیجه این تقابل پیروزی برای شخصیت قهرمان داستان و چه سرنوشتی فاجعه بار و دردناک باشد. چنین مضمونی باعث می شود که مخاطب با شخصیت قهرمان فیلم همزادپنداری کرده و شیفته او شود زیرا او یا آن ها شخصیت هایی هستند که علیه یک نابرابری یا ظلم شورش کرده و با دشواری های غیرقابل باوری روبرو می شوند که خیلی زود ما را مشتاق تماشای  سفر ماجراجویانه آن ها خواهد کرد.

برترین فیلم های تاریخ سینما

اگر این سفر پرماجرا با پیروزی همراه باشد بدون شک برای مخاطب نیز تجربه ای الهام بخش خواهد بود. در طرف مقابل اگر شخصیت قهرمان فیلم در نهایت در برابر سیستم زورگو و قدرتمند زانو بزند، آرزوها و تلاش هایش به هدر رفته و این موضوع برای مخاطب بسیار ویرانگر خواهد بود. اینگونه فیلم ها حتی می توانند الهام بخش مخاطبان باشند. هر چه باشد کمتر کسی یکه و تنها در برابر سیستمی قدرتمند می ایستد و عدالت را فریاد می زند. بدین ترتیب در ادامه این مطلب می خواهیم بهترین فیلم های تاریخ سینما با مضمون ایستادگی شخص در برابر سیستم را به شما معرفی کنیم.

هشدار اسپویل: پیش از شروع این فهرست بابت اسپویل کردن بخشی از داستان هر کدام از فیلم ها که چاره ای جز آن وجود ندارد از شما خواننده عزیز عذرخواهی می کنیم و در این باره به شما هشدار می دهیم.

۱۰- نیمروز (۱۹۵۲)

بهترین فیلم های تاریخ سینما

شخص: مارشال ویل کین، کلانتر هادلیوایل

سیستم: اغلب مردم شهر و حتی معاونانش. همچنین فرانک میلر و دار و دسته یاغی او

درگیری: در فیلم «نیمروز» یا «ماجرای نیمروز» (High Noon) سیستمی که شخصیت اصلی داستان در مقابل آن می ایستد، در کمال ناباوری همان مردم شهر هستند با این وجود آن ها در مقابل کلانتر قرار نمی گیرند. به جای آن، آن ها برای حفظ امنیت و ثبات شهرشان از همکاری و پشتیبانی کلانتر شهر خود شانه خالی می کنند. هتل دار و صاحب کافه شهر هر کدام نگران کسب و کارهای خود هستند. فرانک در هر دوی این مکان ها دوستانی دارد که وجود او را برای این کسب و کارها و صاحبان آن ها سودآور کرده است. از این رو، این دو از اخراج کردن فرانک از شهر و تحویل دادن او به قانون توسط کلانتر شهر متضرر خواهند شد.

بهترین فیلم های تاریخ سینما

به همین دلیل آن ها دستکم کمکی به کلانتر نمی کنند. در یکی از صحنه ها بین صاحب کافه و کلانتر پس از این که کلانتر صدای او را هنگام مسخره کردنش در تصمیم گیری برای مقابله با فرانک می شنود درگیری کوتاهی رخ می دهد. بعد نوبت به معاونان کلانتر می رسد که اگر چه در ابتدا قول همکاری می دهند اما در ادامه به دلیل ترس از لطمه خوردن به اعتبار و آبروی شهرشان پشت او را خالی می کنند. حتی هرب که داوطلبانه قصد کمک دارد نیز در لحظات آخر به دلیل ترس کلانتر را تنها می گذارد. در نهایت تنها یک مرد در برابر گروهی متشکل از ۴ نفر قرار می گیرد که نمی توان آن ها را یک «سیستم» در معنای خاص آن تلقی کرد اما میزان قدرت و ترسناک بودن این سیستم قابل توجه است.

بهترین فیلم های تاریخ سینما

بعد از درگیری مسلحانه این کلانتر است که پیروز می شود اما نه بدون این که خود نیز زخمی شود. اما پیروزی که بدست می آید برای او افتخارآمیز نیست زیرا شهری که وی برای حفظ امنیت آن جانش را به خطر انداخته به او خیانت کرده و در لحظات سرنوشت ساز درگیری او را تنها گذاشته است. این سرخوردگی به زیبایی در صحنه ای که مردم شهر دور جنازه فرانک میلر حلقه زده اند و کلانتر نشان ستاره کلانتری خود را از روی سینه کنده و با نگاهی از روی ناامیدی آن را به روی زمین پرت می کند به تصویر کشیده می شود.

۹- زندگی دیگران (۲۰۰۶)

بهترین فیلم های تاریخ سینما

شخص: نویسندگانی مانند جرج دریمن و پل هاوزر که از رسانه هنری سینما برای نقد سیاست های جمهوری دموکراتیک آلمان تحت پشتیبانی اتحاد جماهیر شوروی در دهه ۱۹۸۰ استفاده می کردند. اما شخصیت تنهای اصلی داستان فیلم «زندگی دیگران» (The Lives Of Others) سروان گرد ویسلر از سرویس امنیتی آلمان شرقی با عنوان «اشتازی» (Stasi) است که به تنها شخصیت اصلی در مقابل سیستم در این فیلم تبدیل می شود.

سیستم: سرویس امنیتی آلمان شرقی (اشتازی) که پیش از سقوط دیوار برلین بر بخش شرقی این شهر حکومت می کرد و هدف اصلی آن ها دانستن همه چیز در مورد همه ساکنان این بخش از شهر برلین بود.

درگیری: مانند بسیاری از دیگر فیلم هایی که مضمونی مشابه دارند، «زندگی دیگران» نیز در مورد سرویس امنیتی مخوف آلمان شرقی موسوم به اشتازی است که در دولت کمونیستی تمامیت خواه و اقتدارگرای آلمان شرقی قصد دارد همه چیز را در مورد فعالیت ها و حتی افکار شهروندانش بداند. برای بدست آوردن این اطلاعات، پلیس امنیت از طریق جاسوسی کردن و تحت نظر گرفتن افراد بدون اطلاع و رضایت آن ها تا به کارگیری تکنیک های غیرانسانی و غیراخلاقی مانند شکنجه روحی روانی برای گرفتن اعتراف از مظنونین، هیچ حد و مرزی برای خود نمی شناسد.

بهترین فیلم های تاریخ سینما

اما در این میان نویسندگانی بودند که جرأت نوشتن داستان هایی با مضامین این فعالیت ها برای مقابله با سرکوبگران را داشتند و این فیلم از روی ماجرای یکی از همین نویسندگان ساخته شده است. تمام فیلم می توانست بر روی این ماجرا و به خصوص جرج دریمن متمرکز باشد اما تمرکز اصلی این فیلم بر روی شخصیت سروان اشتازی، گرد ویسلر است. هیچکس باور نمی کند که یکی از اعضای اشتازی، افسری چنین وظیفه شناس و دقیق، چنین مصمم و چنین کارآمد بتواند تغییر رویه داده و بعد از تکانی سخت از درون، علیه سیستم حکومتی که خود سال ها برای آن کار کرده وارد عمل شود. جالب این که این اتفاق شگفت انگیز در طی عملیات جاسوسی او از دریمن رخ می دهد. او موفق می شود از کوچکترین جزییات زندگی شخصی و هنری دریمن مطلع شود.

بهترین فیلم های تاریخ سینما

این مرد سنگدل و محکم که روزگاری از افکار مدرن و روشنفکرانه هنرمندان بیزار بود اکنون تغییر شگرفی کرده، کتاب می خواند و به موسیقی های فاخری که همگی در خانه دریمن اجرا می شوند گوش می دهد، حتی با این موسیقی ها می رقصد. تنهایی او در مقابل روابط خصوصی دریمن با نامزدش که یک بازیگر به نام کریستا ماریا است نمود پیدا می کند که عطش و درماندگی ویسلر برای داشتن ارتباطی انسانی و شخصی به این سبک را به تصویر می کشد. حتی بعد از این که شواهدی متقن و محکم در مورد خیانت دریمن به دست می آورد، سروان ویسلر این موضوع را به اطلاع مافوق های خود در اشتازی و سرویس امنیتی دولت آلمان شرقی نمی رساند. در سراسر فیلم که نویسندگان از هنر و قلم خود برای مبارزه با حکومت مستبد حاکم استفاده می کنند، ویسلر در سکوت و خفا تمامی موانع سر راه آن ها را بر می دارد.

۸- سه بیلبورد بیرون از ابینگ، میزوری (۲۰۱۸)

بهترین فیلم های تاریخ سینما

شخص: مادری رنج دیده و مغموم آنجلا هایس با نام میلدرد هایس که نقش آن را فرانسس مک دورمند بازی می کند.

سیستم: پلیس شهر ابینگ. شخصیت های اصلی در این دسته شامل ویلوبی که رییس پلیس شهر است و نقش او را وودی هارلسون بازی می کند و همچنین افسر دیکسون با بازی سام راکول.

درگیری: در فیلم «سه بیلبورد بیرون از ابینگ، میزوری» (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri) داستان در مورد مادری است که با برپا کردن سه بیلبورد بزرگ در خارج از شهر ابینگ قصد اعتراض به پلیس شهر را دارد. نارضایتی او از این است که آن ها در رسیدگی به پرونده دخترش کوتاهی کرده و یا دستکم موفق نبوده اند و به جای آن وقتشان را با موضوعات بی اهمیت تر مانند دستگیری سیاهان و دیگر اقلیت های رنج کشیده هدر می دهند. با این کار، مادر داغدار سعی در بدنام کردن دیکسون و البته بخش زیادی از مردم شهرش را دارد. حتی در ابتدای ماجرا پسرش رابی نیز او را سرزنش می کند. در صحنه دندانپزشکی، واکنش رابی جمع افکار و احساسات تمامی مردم شهر نسبت به این زن تنهاست.

بهترین فیلم های تاریخ سینما

رفته رفته بر مخالفان این زن افزوده می شود اما حتی بعد از این که بیلبوردهایش را می سوزانند نیز از پا نمی نشیند. در سبکی جذاب، در فیلم از او چهره ای دو رو با دو سیاست مجزا ترسیم می شود که از یک طرف سبک رفتار پلیس با اقلیت ها را مورد نکوهش قرار می دهد اما زمانی که شخصیت جیمز حمایتش را از او بیشتر و بیشتر می کند، میلدرد رفتار مناسبی با او ندارد. این فیلم به بررسی موضوع نفرت پراکنی و نژادپرستی از طریق شخصیت دیکسون می پردازد که بعدها تاثیر رفتارهای خشنش مانند آن کاری که با رد ولبی بیگناه کرده را در زندگی و سرنوشت خود می بیند. تلاش های میلدرد بی نتیجه نمی ماند و در نهایت دیکسون در پایان فیلم به کمک او می آید.

۷- راه های افتخار (۱۹۵۷)

بهترین فیلم های تاریخ سینما

شخص: سرهنگ دَکس از گروهان ۷۱ که وظیفه دفاع از سه مرد متهم به ترسو بودن و بزدلی را بر عهده می گیرد.

سیستم: افسران بلندمرتبه ارتش فرانسه به ویژه ژنرال ژرژ برولارد و ژنرال مایریو همراه با تعدادی از زیر دست هایش.

درگیری: در مورد فیلم «راه های افتخار» (Paths Of Glory) هیچ خبری از یک سیستم تمامیت خواه و قدرتمند نیست که سرهنگ دکس نتواند با آن روبرو شده و از طریق برهان و دلیل آوردن آن را شکست دهد. کسانی که وی در برابر آن ها می ایستد دو افسر بلند مرتبه ارتش هستند که بر تمامی بخش های ارتش تسلط دارند. جمله معروف «میهن پرستی آخرین پناهگاه آدم های پست است» توسط سرهنگ دکس در مقابل استراتژی ژنرال ابراز می شود. ژنرال بر این باور است که عشق به وطن می تواند به آسانی غیرممکن را ممکن سازد. بعدها که متهمان در مقابل دادگاه قرار می گیرند، دادستان اعلام می کند که آن ها با نشان دادن بزدلی خود پرچم فرانسه را لکه دار کرده اند. در واقع اما تمامی این صحبت ها نمایش مضحک به منظور مخفی نگه داشتن طمع ژنرال برای ترفیع درجه و اثبات قدرت خود به دیگر افسران ارتش است.

بهترین فیلم های تاریخ سینما

در تلاش برای مبرا کردن سه سرباز از اتهاماتی که به آن ها وارد شده، تمامی استدلالات و مدارک سرهنگ دکس توسط دادگاه رد می شود. در نتیجه این سه نفر به مرگ محکوم می شوند. دکس پس از این که می فهمد ژنرال مایریو دستور حمله خمپاره ای به نیروهای خودی در داخل خندق ها را داده سعی می کند با تهدید به افشای این موضوع، سرهنگ برولارد را وادار با تجدیدنظر در حکم دادگاه نماید. چنین اقدامی علیه نیروهای خودی اقدامی غیرقابل بخشش است که شایسته تنبیهاتی شدید است اما افرادی که در قدرت قرار دارند هیچگاه تنبیه نمی شوند. بدین ترتیب وقتی که ژنرال دکس می گوید از سرباز بودن خود شرمسار است، کلمات او تاثیری عمیق در وجود مخاطب می گذارد. پوچی حمله صورت گرفته مانند دو رویی و عدم صداقت فرماندهان بسیار روشن و واضح است.

بهترین فیلم های تاریخ سینما

اما حتی بعد از سخنرانی های رسای دکس و ارائه ادله و شواهد کافی و منطقی، ژنرال آن ها را نادیده می گیرد. عدالت در حق سه سرباز انجام نشده و هر سه آن ها به جوخه اعدام سپرده می شوند. بن مایه ی ضد جنگ و انتقاد از ارتش موضوعی بسیار جدید و بی سابقه در هالیوود بود که تا پیش از آن همواره با دید خوبی جنگ ها را روایت می کرد. واقعیت تاریک جنگ به نمایش درآمده در این فیلم یک تناقض آشکار در میان فیلم های جنگی آن عصر از سینما بود.

۶- پرواز بر فراز آشیانه فاخته (۱۹۷۵)

بهترین فیلم های تاریخ سینما

شخص: رندال مک مورفی با بازی جک نیکلسون در یکی از بهترین نقش های تمام دوران حرفه ایش

سیستم: کارکنان آسایشگاه روانی از جمله پزشکان، پرستاران و نگهبانان. اما شخصیت سختگیر پرستار راچد است که نقش منفی و مقابل مک مورفی را بازی می کند.

درگیری: داستان فیلم «پرواز بر آشیانه فاخته» (One Flew Over The Cuckoo’s Nest) که در ایران با عنوان «دیوانه از قفس پرید» شناخته می شود در مورد به چالش کشیدن حاکمیت است. مک مورفی شخصیتی است که در طول زندگی اش با قوانین شخصی خود پیش رفته است و به قوانینی که توسط دیگران تعیین می شوند عادت ندارد. بنابراین وقتی که او را از تماشای برنامه مورد علاقه اش محروم می کنند او برای آزادی خود دست به کار می شود. دیگر بیماران، از جمله بیلی، تحت تاثیر پرستار ریچد همچنان کنترل شده و وحشتزده باقی می مانند. اما تماشای تلاش ها و نبرد شجاعانه مک مورفی برای بنیادی ترین نیازهای انسانی (شادی و لذت)، حس اعتماد به نفس را در آنان تهییج می کند.

بهترین فیلم های تاریخ سینما

در جلسات گفتگو درمانی پرستار ریچد یا قوانین سختگیرانه اوست که بیماران را از لذت بردن از زندگیشان بازداشته و یا در معرض دستورات سختگیرانه او دچار ضعف احساسی و عاطفی می شوند، همان چیزی که ریچد به شدت خواستار آن است. این موضوع زمانی آشکارتر می شود که او بیلی را ترسانده و به او می گوید که از نقاط ضعفش به خوبی آگاه است.

بهترین فیلم های تاریخ سینما

اگر چه پرواضح است که بیماران آسایشگاه به چیزی فراتر از غذا و روتین های روزانه برای لذت بردن از زندگی نیاز دارند اما ریچد به شدت آن ها را محدود ساخته و غم انگیزتر این که علیرغم پیروزهای اولیه بیلی و شورشش علیه قوانین سختگیرانه پرستار ریچد، در نهایت این ریچد است که پیروز می شود و با برداشتن قسمتی از مغز بیلی آزادی او را محدود می سازد. حتی در چنین نتیجه ناخوشایندی اما مخاطب پس از دیدن فرار شخصیت سرخپوست فیلم در می یابد که شورش بیلی آنچنان که به نظر می رسد نیز بی نتیجه نبوده است.

مطالب دیگر از همین نویسنده
مشاهده بیشتر
دیجیاتو
بدون نظر

ورود