ژانر تریلر (Thriller) یک ژانر سینمایی بسیار گسترده است که خود دارای دسته های فرعی متنوعی است؛ برای مثال ژانر فرعی روانشناسانه، ترسناک و جنایی. تریلر دلهره آور و پرتعلیق یا همان تریلری که بیننده را دچار استرس و اضطراب شدید می کند یکی از زیرمجموعه های ژانر تریلر است. در واقع این تریلرها مخاطب را روی لبه صندلی میخکوب کرده و هر لحظه امکان بلند شدن آن ها از ترس از روی صندلی وجود دارد. داستان تریلرهای دلهره آور و پرتعلیق طوری است که بیننده نمی تواند اتفاقات بعد از یک صحنه خاص را حدس بزند اما اضطراب اتفاق بدی که در ادامه رخ خواهد داد او را آزار می دهد.
آلفرد هیچکاک که خداوندگار ژانر تریلر دلهره آور و پرتعلیق بود تعلیق و دلهره در فیلم را چنین تعریف می کند: «مخاطب باید از احتمال رخداد وحشتناکی مطلع باشد که بازیگر آن را نمی داند». در واقع در این محصولات سینمایی، شخصیت های اصلی داستان در شرایطی خطرناک قرار داده می شوند اما تنها مخاطب از این تهدیدات خبر دارد و همین موضوع باعث ایجاد و اضطرابی غیرقابل تحمل در مخاطب می شود. مخاطب از احتمال وقوع اتفاقی ناگوار که می داند در کمین است دچار اضطراب می شود و همزمان امیدوار است عکس اتفاقی که به نظر قریب الوقوع است رخ دهد، همین موضوع باعث ایجاد حس دلهره می شود که عدم اطمینان از پایان ماجرا در یک صحنه خاص را در پی دارد. در ادامه این مطلب قصد داریم شما را با ۱۰ تریلر دلهره آور و پرتعلیق برتر قرن ۲۱ که شما را دچار ترس و اضطرابی وصف نشدنی می کنند آشنا کنیم.
۱۰- چشم های جولیا (۲۰۱۰)
در فیلم «چشم های جولیا» (Julia’s Eyes) که نام اصلی آن «Los ojos de Julia» است، بعد از مرگ خواهر شخصیت اصلی داستان، کالبدشکافی علت مرگ او را خودکشی اعلام می کند. جولیا که از خودکشی خواهر و خودکشی خوانده شدن آن دچار وحشت شده، به این نتیجه می رسد که اتفاقی شیطانی و بسیار ترسناک منجر به مرگ خواهرش شده است. این تریلر پرتعلیق و ترسناک از ریشه های خود در ژانر وحشت سود می برد که آن را به یک تجربه سینمایی ترسناک و مضطرب کننده تبدیل می کند.
یک عنصر رازآلود در این فیلم وجد دارد که باعث می شود تعلیق موجود در داستان به نتیجه ای منجر شود که مخاطب وقوع آن را پیش بینی کرده یا نکرده باشد اما در هر دو صورت نتیجه ای رضایت بخش در پی داشته باشد. این فیلم از عناصر تکنیکی هوشمندانه ای مانند فیلم برداری خیره کننده سود برده و به طور کلی می توان آن را یک تریلر پرتعلیق دانست که شما را از ترس و اضطراب روی لبه صندلی هایتان نیم خیر نگه می دارد. فیلم «چشم های جولیا» ابتدا قرار بود به عنوان یک فیلم انگلیسی زبان ساخته شود اما وقتی که گیرمو دل تورو تهیه کنندگی فیلم را عهده دار شد، استودیو یونیورسال فرصت را برای ساخت فیلم به زبان اصلی اسپانیایی مناسب دید.
بیشتر بخوانید: ۱۰ فیلم تریلر جنایی هیجان انگیز و ماندگار تاریخ سینما [قسمت دوم]
۹- ربودن (۲۰۱۲)
فیلم تریلر «ربودن» (A Hijacking) یک فیلم دانمارکی با عنوان اصلی «Kapringen» است. داستان فیلم از این قرار است که یک کشتی باربری دانمارکی توسط دزدان دریایی سومالی مورد حمله قرار گرفته و خدمه آن به گروگان گرفته می شوند. دزدان دریایی برای آزادسازی خدمه کشتی با مقامات دولت دانمارک وارد مذاکره می شوند اما این گفتگوها خیلی زود با تنش همراه می شود. اگر از کسی بخواهید اسم فیلمی با موضوغ حمله دزدان دریایی سومالی به یک کشتی باربری را نام ببرد بدون شکل همه اسم فیلم «کاپیتان فیلیپس» (Captain Phillips) با بازی تام هنکس در سال ۲۰۱۳ را خواهند گفت.
با این وجود فیلم «ربودن» فیلم بسیار باکیفیت تری بوده و از هر لحاظ از فیلم هنکس برتر به نظر می رسد. اگر چه در هر دو فیلم تعلیق محض موج می زند، اما «ربودن» سطح جدیدی از تعلیق را در صحنه های گفتگو و مذاکره بین مدیر عامل کمپانی مالک کشتی و گروگانگیران به نمایش می گذارد. حس آشکار ترس در کل فیلم و عناصر روانشناسی موجود در آن، باعث می شود که این فیلم به یکی از بهترین تریلرهای پرتعلیق عصر حاضر سینما تبدیل شود. توبیاس لیندهولم می خواست که صحنه های تماس تلفنی بین میکل و پیتر تا حد ممکن واقعی باشد به همین دلیل این صحنه ها را به شکل تماس های کنفرانسی واقعی فیلم برداری کرد.
۸- جستجو (۲۰۱۸)
داستان فیلم «جستجو» (Searching) داستان دختری ۱۶ ساله به نام مارگو را روایت می کند که ناگهان غیب می شود و تلاش پلیس برای یافتن ردی از او ناکام می ماند. دیوید کیم، پدر این دختر، که هیچ سرنخی در دست ندارد شروع به جستجو و وارسی لپ تاپ مارگو می کند که افراد پلیس آن را مورد بررسی قرار نداده اند. او با بررسی ردپاهای دخترش در فضای دیجیتال، با دوستان مارگو تماس گرفته و در تلاش برای پیدا کردن سرنخی از دخترش به بررسی ویدیوها و تصاویر موجود در لپ تاپ و اکانت های اجتماعی او می پردازد.
تریلرهای سینمایی با موضوع گم شدن افراد یک ژانر فرعی تکرار شده و رایج است اما «جستجو» با طرز منحصربفرد روایت داستان خود بسیار بهتر از دیگر فیلم های مشابه عمل می کند. تمامی داستان از دریچه صفحه لپ تاپ مارگو روایت می شود و به همین دلیل سبکی خلاقانه و بسیار جدید را دنبال می کند. اگر چه این سبک روایی نیز قبلاً مورد استفاده قرار گرفته اما داستان «جستجو» به خوبی با این سبک روایی متناسب بوده و حس تعلیق و اضطراب بیشتر و محسوس تری را در بیننده ایجاد می کند.
بیننده همگام و همراه با دیوید سرنخ ها را بدست می آورد و در حالی که روی لبه صندلی خود نیم خیز شده و در استرس و اضطرابی فراتر از حد تصور به سر می بریم منتظر می مانیم که ببینیم این سرنخ های دیجیتالی ما را به کجا می رسانند. قبل از این فیلم، در سال ۲۰۱۴ نیز در فیلم «بی دوست» (Unfriended) از سبک روایت تمام داستان از صفحه کامپیوتر استفاده شده بود. در فیلم «جستجو» نیز در یکی از صحنه های اولیه فیلم به این ادای احترام شده؛ جایی که در اولین صحنه از باز شدن صفحه فیسبوک، نام «لارا بارنز» به عنوان یک موضوع ترند نمایان می شود. لارا بارنز یکی از شخصیت های اصلی فیلم «بی دوست» بود.
۷- ویند ریور (۲۰۱۷)
داستان فیلم «ویند ریور» (Wind River) از این قرار است: کوری لمبرت از سرویس ردیابی ماهی و حیات وحش ایالات متحده جنازه یخ زده یک دختر ۱۸ ساله به نام ناتالی هانسون را در یک اقامتگاه محافظت شده متعلق به سرخپوستان بومی در طبیعت وحشی و برقی وایومینگ پیدا می کند. وقتی که مشخص می شود ناتالی مورد تجاوز نیز قرار گرفته، یک مامور اف بی آی به نام جین بانر برای بررسی ماجرا به منطقه اعزام می شود. او خیلی زود لمبرت را با خود همراه می سازد تا پرونده را حل کنند و بدین ترتیب تلاش های این دو برای رمزگشایی از معمای مرگ دختر جوان آغاز می شود.
لوکیشن می تواند نقشی بسزا و مهم در تاثیرگذاری یک فیلم داشته باشد و تعلیق «ویند ریور» نیز از دورافتادگی و برفگیر بودن منطقه حفاظت شده وایومینگ نشأت می گیرد. برداشت هایی که خالی بودن مطلق فضا را نشان می دهد این حس را در بیننده ایجاد می کند که تنها بودن یا به دردسر افتادن در این طبیعت سرد و وحشی تا چه اندازه می تواند وحشتناک باشد (همان تجربه ای که مقتول داستان در تلاش برای فرار از دست قاتلان خود داشته است). تعلیق و تنش موجود در فیلم رفته رفته و آرام شکل می گیرد اما با عمیق تر شدن تحقیقات لمبرت و بانر و ورود آن ها به زندگی شخصی ناتالی و اتفاق دردناکی که در نهایت برای وی رخ داد این تنش به نهایت حد ممکن خود می رسد.
«ویند ریور» آخرین اثر تیلور شریدان، نویسنده و کارگردان سرشناس آمریکایی، در سه گانه «American Frontier» است. دو قسمت قبلی این فیلم را می توان «سیکاریو» (Sicario) در سال ۲۰۱۵ و «حتی اگر سنگ از آسمان ببارد» (Hell or High Water) در سال ۲۰۱۶ دانست که نویسندگی آن ها را شریدان بر عهده داشت. «ویند ریور» قسمت سوم این سه گانه بود که شریدان علاوه بر نویسندگی، کارگردانی آن را نیز خود بر عهده گرفت.
۶- کشتن گوزن مقدس (۲۰۱۷)
فیلم «کشتن گوزن مقدس» (The Killing of a Sacred Deer) داستان یک جراح قلب و عروق مشهور به نام دکتر استیون مورفی را روایت می کند که به صورت پنهانی با یک نوجوان یتیم شده که با گذشته او ارتباط دارد دوست می شود. در شرایطی که مارتین وقت بیشتری از استیون می گیرد و رفته رفته خود را به درون فضای خانوادگی او وارد می کند، هدف و نیت واقعی او به شکلی دردناک مشخص می شود. اکنون که استیون با گناهی که در گذشته کرده مواجه شده باید با بدترین ترس های زندگی اش روبرو شده و انتخابی دردناک و غیر قابل بخشش انجام دهد.
برخی از تریلرها، تعلیق و تنش موجود در خود را از طریق صحنه های اکشن متعدد ایجاد می کنند؛ استفاده از خشونت، تعقیب و گریز با خودرو و تیراندازی های مرگبار تا بدین ترتیب مخاطب خود را روی صندلی نیم خیز کنند. «کشتن گوزن مقدس»رویکردی کاملاً متفاوت را برای القای چنین حسی انتخاب کرده و از روشی آهسته و مضطرب کننده استفاده می کند که تعلیق و تنش را به یک نقطه ویران کننده می رساند و مخاطب را در استرس و اضطرابی بی سابقه فرو می برد. گفته می شود که صحنه های جراحی قلب فیلم کاملاً واقعی هستند. کالین فارل در جراحی واقعی یک بیمار که تحت جراحی قلب قرار گرفته بود حضور یافته بود.
برای مطالعه قسمت دوم این مطلب سینمایی از این لینک استفاده نمایید.
بیشتر بخوانید: ۱۰ فیلم تریلر و هیجان انگیز برتر قرن ۲۱ که باید حتما ببینید [قسمت دوم]
بدون نظر