ایرانیان سالانه چندین میلیارد دلار لوازم آرایشی و بهداشتی مصرف می کنند و بازار این نوع اقلام در اقتصاد ایران، داغ داغ است. بخش قابل توجهی از محصولات آرایشی و بهداشتی که این روزها در بازار مشاهده می کنید، قاچاق است و هیچ نظارتی روی عرضه وتوزیع آن وجود ندارد و بعضا برچسب سازمان غذا و دارو وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی را هم ندارد.
استفاده از محصولات آرایشی و بهداشتی غیر مجاز و بعضا فاسد، سلامت مردم را تهدیه می کند و اقتصاد ملی را تضعیف.
وزارت بهداشت، هر از گاهی فهرست محصولات آرایش و بهداشتی غیر مجاز را اعلام می کند که چند روز پیش، فهرست جدیدی را رسانه ای کرد.
با پیگیری و نظارت اداره کل فراوردههای آرایشی و بهداشتی سازمان غذا و دارو،محصولات زیر در بازار غیر مجاز است و مصرف آن تهدید بهداشت فردی. این لیست را به دوستان و آشنایان معرفی کنید تا از خرید آن ها پرهیز کنند که فاقد هرگونه پروانه بهداشتی و استاندارد است.
- کرم ضدآفتاب شترمرغ ostrich sunblock cream spf ۶۰ با نام تجاری «HUDABEAUTY»
- خشاب اپیلاسیون wax با نام تجاری «SUN SHILA»
- پد لاک پاکن nail polish remover با نام تجاری «مهتاب»
- انواع فراوردههای کاشت ناخن (پودر، …) با نام تجاری «bello
- دستمال کاغذی با نام تجاری «هیرو»
- محلول رویش دهنده موی سر و سیاه کننده سفیدی مو hair care tonic با نام تجاری «DAN HOOR»
لازم به ذکر است این محصولات شامل نام تجاری با دیکته ذکر شده است و مواردی که داری پیشوند و پسوند باشد مشمول نمیشود. توصیه میشود هنگام خرید کالاهای سلامت محور، اصالت محصول مورد نظر به سامانه الکترونیکی www.ttac.ir استعلام و از سلامت آن اطمینان حاصل شود.
قاچاق لوازم آرایش
کشف ۹۰ هزار قلم لوازم آرایشی قاچاق در ایلام»،« کشف ۵۸۰ میلیون تومان دارو و لوازم آرایشی قاچاق در خراسان رضوی»،«کشف ۱۴۰۰۰ قلم لوازم آرایشی و بهداشتی قاچاق در بجنورد»… این خبرها و دهها خبر دیگر در زمینه قاچاق لوازم آرایشی و بهداشتی در سالهای گذشته به کرات شنیده شده و با این وجود هنوز اقدامی موثر برای مبارزه با قاچاق این بخش صورت نگرفته است.
گذری بر بازار لوازم آرایشی کشور گویای آن است که بخش قابل توجهی از این بازار در دست کالاهای قاچاق است و مراکزی که به فروش لوازم آرایشی وارد شده از مجاری رسمی میپردازند قیمتی به مراتب بیشتر برای کالای خود اعلام میکنند.بر همین اساس حتی بسیاری از خریداران این بازار هم ترجیح میدهند برای پرداخت هزینه کمتر از کالاهایی که به شیوه قاچاقی وارد شدهاند استفاده کنند.
در این میان مسئولان مختلف نیز بر حجم بالای قاچاق در این بخش تاکید داشته و رقمهایی بین ۵۰ تا ۷۰ درصد را اعلام میکنند. معاون مدیرکل مبارزه با قاچاق کالاهای هدف از تامین ۶۳ درصدی لوازم آرایشی به شکل قاچاق خبر داده و گفته که طبق برآوردهای انجام شده، قاچاق لوازم آرایشی و بهداشتی در سال ۱۳۹۵حدود ۱.۵ میلیارد دلار بوده که از نظر مقدار، فراوانی بالایی دارد.
چرا لوازم آرایش قاچاق میشود؟
در سالهای گذشته مصرف بالای لوازم آرایش در ایران بارها در مراجع بینالمللی مورد توجه قرار گرفته و حتی در برخی گزارشها از خاورمیانه به عنوان بهشت صنایع آرایشی جهان یاد شده است.اما علاوه بر مصرف بالا و محدودیتهای مختلفی که از نظر حجم و کیفیت تولیدات داخلی این بخش وجود دارد موارد دیگری نیز در قاچاق لوازم آرایشی دخیل است. رئیس اداره بهداشتی و آرایشی سازمان غذا و دارو از جمله افرادی است که در این باره اظهار نظر کرده و معتقد است که علت عرضه فرآوردههای آرایشی و بهداشتی تقلبی و قاچاق با قیمتهای پائین، کاستن از کیفیت و عدم هزینه در بحث آزمایشهای کنترل کیفیت است.
امیدواریم وزارت بهداشت با استقرار سامانه های جامع هوشمند و اطلاع رسانی صحیح و گسترده، فرهنگ عدم مصرف محصولاتی که برچسب سازمان غذا ودارو ندارند و در مکان های غیر مجاز معرفی وعرضه می شود را در بیان آقایان و بانوان ایرانی بهتر از قبل ترویج کند.
بدون نظر