شمار متقاضیان تحصیل در دوره دکتری دانشگاه آزاد با توجه به هزینه بالای تحصیل دکتری در خارج از کشور به دلیل نوسانات شدید ارزی در نیمه اول سال ۹۷، رو به افزایش بوده و این سبب شده است که دانشگاه آزاد امروزه بیش از ۵۲ هزار دانشجوی دکتری داشته باشد.
تحصیل دوره دکتری دانشگاه آزاد امروزه بیش از ۶۰ میلیون تومان هزینه دارد. اگر چه این هزینه رقم قابل توجهی است، اما فراموش نکنیم که مافیای کنکور در ایران سبب شده تا برخی از دبیرستان های پایتخت، برای ۴ سال تحصیلی مقطع متوسطه، تقریبا همین رقم را از والدین درخواست کنند!
دانشگاه آزاد اسلامی از سال ۹۳ با توجه به درخواست رو به تزاید داوطلبان برای ورود به دورههای تحصیلات تکمیلی، ظرفیت پذیرش دورههای کارشناسی ارشد و دکتری خود را توسعه داده است. بالاترین ظرفیت پذیرش مربوط به سال ۹۵ بود که البته تراکم پذیرش باعث بروز اختلافاتی در سیستم آموزشی برخی از واحدها شد.
از بهار سال ۹۶ با هدف ارتقای کیفیت و ایجاد نظم آموزش، یک برنامه ریزی گسترده تدوین و به اجرا گذاشته شد و اولین قدم، تدوین شیوه نامه دوره دکتری بود که در تیرماه ۹۶ به واحدهای دانشگاهی ابلاغ شد، همچنین با اصلاح ساختار، شورای آموزشی و تحصیلات تکمیلی در سطح سازمان مرکزی و واحدها راه اندازی شد که منشاء تصمیماتی مهم بود.
یکی از این اقدامات، دستورالعمل برگزاری آزمون جامع بود که از مراحل مهم دوره دکتری به عنوان بالاترین مقطع تحصیلی کشور است، اظهار داشت: در شرایط کنونی تعداد دانشجویان مقطع دکترای تخصصی ۵۲ هزار و ۶۰۰ نفر است. با توجه به اینکه این آزمون پایان دوره آموزشی و ارزیابی جامع دروس و توانایی داوطلب برای ورود به فاز تحقیقاتی است، بنابراین برگزاری دقیق و با برنامه آن از اهمیت خاصی برخوردار است، از طرف دیگر نظر به اینکه تمام دانشجویان واحدهای مختلف دانشگاهی یک مدرک واحد از دانشگاه آزاد اسلامی دریافت میکنند، هم سطح کردن آزمون مورد توجه و نیاز است.
برگزاری آزمون هم سطح و استاندارد در دوره دکتری
برگزاری یک آزمون هم سطح و استاندارد در جهت ارتقای ارزش مدارک تحصیلی دانشگاه و پذیرش بهتر دانش آموختگان در مجامع داخلی و خارجی و مراکز اجرایی موثر خواهد بود. براساس دستورالعمل مصوب آزمون جامع، در هر استان با راه اندازی کمیته برگزارکننده و کمیتههای تخصصی که با مشارکت اساتید واحدهای آن استان تشکیل میشود، اقدام به تهیه سوال با ماهیت بررسی اطلاعات و دانستههای جامع دانشجو شده و مراحل اجرای آزمونهای کتبی و شفاهی تحت نظر کمیتههای برگزاری دنبال میشود.
آزمون قبلی برای ۱۷ هزار و ۶۵۸ داوطلب در تیرماه برگزار شد، پس از برگزاری آزمون، تیمهای نظارت و ارزیابی موثر آموزشی، ارزیابی دقیق از مشکلات و چالشهای این آزمون به عمل آوردند که مهمترین چالش، عدم کنترل دقیق شرایط و مدارک دانشجویان ورود به آزمون جامع بود.
سطح نارساییها در آزمون دکتری به حد ۲۵ درصد آزمون قبلی رسیده است
در آزمون جامع دی ماه ۹۷ که در هفتههای گذشته و جاری انجام شد، حدود ۱۰ هزار و ۵۸۰ داوطلب شرکت کردند، البته در هر ۲ آزمون تیمهای نظارت و ارزیابی سازمان با حضور در استانها یک به یک پروندههای دانشجویان و شرایط برگزاری آزمون را بررسی کرده و گزارشی جامع ارائه کردند. با توجه به تذکرات و هماهنگیهای قبلی در آزمون جاری، خوشبختانه نقائص و شرایط داوطلبان و شرایط برگزاری با کیفیت به مراتب بهتر برگزار شد که سطح نارساییها به حد ۲۵ درصد آزمون قبلی رسید.
این موضوع یکی از تحولات مهم کیفی بود که با مشارکت کلیه روسا و معاونان آموزشی و اساتید صاحب نظر واحدهای دانشگاهی به اجرا گذاشته شد که قطعاً اثرات آن در ارتقاء موقعیت دانش آموختگان دانشگاه مطرح خواهد بود.
در ادامه این اقدام، با توجه به ملزومات طرح پایش آزاد و نیازهای تحقیقاتی با همکاری تنگاتنگ حوزههای معاونت پژوهش و فناوری و آموزش و تحصیلات تکمیلی دانشگاه، پذیرفته شدگان در آزمون جامع فعلی برای اولین بار با ورود و ثبت نام در سامانه پایش آزاد (پژوهش اثرگذار یکپارچه شبکهای دانشگاه آزاد اسلامی) عناوین رسالههای خود را در زمینههای ثبت شده در سامانه که تناسب قطعی با نیازهای کشور دارد، انتخاب کرده و بدین ترتیب تحول بزرگی در اجرای طرحهای تحقیقاتی نافع و مفید برداشته خواهد شد. سامانه طرح های پژوهشی دانشگاه آزاد در این نشانی در دسترس است.
بدون نظر