در حالی که خشونت ها در مرز مکزیک و کلمبیا بر سر ورود کمک های بشر دوستانه بین المللی به کشور شدت گرفته است، نیکلاس مادورو، رییس جمهور ونزوئلا روابط دیپلماتیک خود با دولت کلمبیا را قطع کرد. بعد از آنکه خوان گوایدو، رهبر مخالفان دولت و رییس جمهور خود خوانده این کشور، روز شنبه را به عنوان آخرین مهلت دولت مادورو برای اجازه ورود دادن به کمک های غذایی و دارویی اعلام کرده بود، مادورو برای جلوگیری از ورود این کمک ها به ارتش کشور متوسل شده و این کمک ها را بخشی از کودتای طراحی شده توسط ایالات متحده و کشورهای همسایه عنوان کرد.
مهم ترین اتفاقاتی که دیروز در ونزوئلا رخ داده به شرح زیر هستند:
- به گفته آدریانا پیکاردو، عضو مجلس ملی ونزوئلا، روز گذشته در درگیری بین معترضان و نیروهای امنیتی دستکم ۵ غیرنظامی نفر کشته شده اند. پیکاردو که از حامیان گوایدو است می گوید که ۵۱ نفر نیز بازداشت شده و تعداد زیادی دیگری نیز زخمی شده اند.
- به گفته وزیر امور خارجه کلمبیا، پس از شلیک گاز اشک آور و گلوله های پلاستیکی از جانب نیروهای امنیتی ونزوئلا در مرز کلمبیا، ۲۸۵ نفر در این درگیری ها زخمی شده که ۳۷ نفر آن ها در بیمارستان ها بستری شده اند.
- به ادعای سخنگوی دولت برزیل، کامیون های حامل کمک های غذایی و دارویی در بسیاری از نقاط مرز متوقف شده اند اما دو کامیون متعلق به کمک های ارسالی برزیل توانسته اند بدون حادثه وارد ونزوئلا شوند.
- در تظاهراتی که در کاراکاس، پایتخت ونزوئلا، برگزار شد، مادورو اعلام کرد که روابط دیپلماتیکش با کلمبیا را قطع کرده و و ایالات متحده را با «قدرت نیروهای نظامی ونزوئلا» تهدید به مقابله کرد.
- خوان گوایدو، رهبر مخالفان دولت نیز شب یکشنبه در میان هوادارانش در مرز کلمبیا چنین گفت: «ما از پا نمی نشینیم تا آزادی را در ونزوئلا ببینیم».
- مایک پمپئو، وزیر امور خارجه ایالات متحده نیز در توئیتر به مادورو حمله کرد: «کدام دیکتاتور دیوانه ای از رسیدن غذا به مردم گرسنه جلوگیری می کند؟ تصاویر کامیون های پر از کمک در حال سوختن ناراحت کننده است».
بیشتر بخوانید: داستان دردناک زنان ونزوئلا؛ فرار با آرزوی زندگی بهتر اما گرفتار در گرداب تن فروشی
به آتش کشیدن کامیون های حامل کمک های بین المللی
سربازان ونزوئلایی، روز گذشته، با ونزوئلایی هایی که می خواستند از منطقه اورنا و در جستجوی کار وارد کلمبیا شوند درگیر شده اند. چندین نفر از اعضای مجلس ملی ونزوئلا نیز در مرز و در میان معترضان حضور داشتند که فریاد می زدند: «ما می خواهیم کار کنیم». کامیون های حاوی کمک های بین المللی روز گذشته از مرز برزیل و ونزوئلا در منطقه پاکارامیا وارد این کشور شدند اما کامیون های دیگری که از دیگر نقاط قصد ورود داشتند توسط نیروهای امنیتی متوقف شده اند. همچنین تصاویری از به آتش کشیده شدن تعدادی از این کامیون های در رسانه های منتشر شده که تظاهر کنندگان این کار را به نیروهای امنیتی نسبت می دهند.
مادورو: صبر من به پایان رسیده است
مادورو وجود هر گونه بحران انسانی در ونزوئلا را رد می کند و می گوید که ورود کمک های غذایی و دارویی بخشی از یک کودتای برنامه ریزی شده است. در یک تظاهرات بزرگ در روز شنبه در کاراکاس، مادورو مخالفان را به نبرد در انتخابات فرا خوانده و گوایدو را «دلقک» و «عروسک ایالات متحده» نامید. وی اعلام کرد که تمامی روابط دیپلماتیک با کلمبیا را قطع کرده و از سفرا و مشاوران این کشور خواهد خواست که خاک ونزوئلا را ترک کنند. او به این افراد ۲۴ ساعت مهلت داد تا خاک کشورش را ترک کنند. کارلوس هولمز تروهیو، وزیر امور خارجه کلمبیا نیز اعلام کرد که به نمایندگان خود در ونزوئلا دستور داده هر چه سریع تر به کلمبیا بازگردند. مادورو همچنین گفت: «صبر من به پایان رسیده است. دیگر نمی توانم تجاوزی که از جانب دولت کلمبیا علیه ونزوئلا انجام می گیرد را تحمل کنم». او همچنین در سخنانی ایالات متحده را تهدید کرد: «اگر امپراطوری حمله کند با قدرت نیروهای نظامی ونزوئلا از آن ها پذیرایی خواهد شد».
پمپئو نیز در توئیتر از مادورو و سیاست هایش انتقاد کرد و او را یک «دیکتاتور دیوانه» مورد خطاب قرار داد و گفت: «ایالات متحده علیه کسانی که با بازگشت مسالمت آمیز دموکراسی در ونزوئلا مقابله کنند عکس العمل نشان خواهد داد. اکنون زمان آن است که در حمایت از نیازهای مردم بیچاره ونزوئلا وارد عمل شد». ایالات متحده در میان ۵۲ کشوری است که خوان گوایدو را رییس جمهور قانونی ونزوئلا می دانند. یکی از مقامات کاخ سفید گفته که مایک پنس، معاون رییس جمهور ایالات متحده، روز دوشنبه در بوگوتا، کلمبیا، با گوایدو دیدار خواهد داشت.
شب گذشته گوایدو در یک کنفرانس مشترک با ایوان دوکه، رییس جمهور کلمبیا، در کاکوتا، شرکت کرده و از مردم خواست که به کسانی که در برابر بیماران داروها را به آتش می کشند وفادار نباشند: «امروز جهان دیکتاتوری که ما در ونزوئلا با آن روبرو هستیم را به چشم دید. برخی از افراد از اینکه بیمارستان ها به کمک های دارویی دسترسی نخواهند داشت خوشحالند. ما باید رو به جلو حرکت کرده و برای متوقف کردن دیکتاتوری به دنبال کمک های اساسی باشیم. ما از پا نخواهیم ایستاد تا زمانی که آزادی را در ونزوئلا ببینیم». وی بعدها در پیامی توئیتری اعلام کرد که بخشی از کمک ها به خاک ونزوئلا رسیده و تصویری از کامیون های متوقف شده توسط ارتش را نیز منتشر کرد. لازم به ذکر است که گواید توسط مادورو ممنوع الخروج شده بود اما به گفته خودش وی توانست با کمک برخی از سربازان ارتش از مرز عبور کرده و وارد کلمبیا شود.
فرار از خدمت در مرز و پناهندگی نیروهای امنیتی در کلمبیا
وزیر امور خارجه کلمبیا در یک کنفرانس خبری در کاکوتا، اعلام کرد که تاکنون بیش از ۶۰ نیروی امنیتی ونزوئلایی به کلمبیا پناهنده شده اند. در میان این افراد دو نفر از اعضای گارد ملی بولیواری بوده که همراه با خانواده هایشان به کلمبیا رفته و خود را به اداره مهاجرت و پناهندگی این کشور معرفی کرده اند.برخی از نیروهای نظامی ونزوئلایی نیز پست های نگهبانی خود در پل بین المللی سیمون بولیوار در مرز کلمبیا را ترک کرده و از اداره مهاجرت کلمبیا درخواست کمک کرده اند. همچنین گوایدو ویدیویی را منتشر کرده که در آن سربازان ونزوئلایی او را رییس جمهور خود می دانند. جدایی این سربازان نشان می دهد که مادورو در حال از دست دادن حاکمیت مطلق خود است. تصاویر ویدیویی در رسانه های اجتماعی نیز نشان می دهد که این نیروها در میان شادی معترضان دست از رویارویی با آن ها می کشند و به سمت ایستگاه پلیس کلمبیا در مرز می روند. در یک فایل ویدیویی دیگر، یکی از سربازان ونزوئلایی دیده می شود که با چشمان گریان درخواست بخشش کرده و از مادورو و وزیر دفاع کشور می خواهد که دستور شلیک کردن به غیرنظامیان را ندهند.
جمع شدن کمک های بین المللی در مرز کلمبیا
روز جمعه گذشته دولت ایالات متحده اعلام کرد که قصد دارد از نقطه ای دیگر کمک های غذایی و دارویی خود را وارد ونزوئلا نماید. کمک های دارویی و غذایی این کشور در یکی از شهرهای مرزی کلمبیا جمع شده اند. این کمک ها ارزشی بیش از ۲۰ میلیون دلار داشته و کشورهای دیگری مانند کانادا، بریتانیا و آلمان نیز آمادگی خود را برای ارسال کمک به ونزوئلا اعلام کرده اند. درگیری بین معترضین و نیروهای امنیتی بر سر ورود کمک های بین المللی به درون کشور در روز جمعه در یکی از شهرهای مرزی این کشور با برزیب به مرگ ۲ نفر و زخمی شدن ۱۷ نفر انجامید.به گفته شهردار این شهر، این درگیری بین مردم بومی این شهر و نظامینا در نزدیکی گرن سابانا رخ داد که طی آن نیروهای نظامی به روی مردمی که قصد باز کردن راه برای ورود کمک ها را داشتند آتش گشودند.
بیشتر بخوانید: خوان گوایدو ؛ جوانی ۳۵ ساله که خود را رییس جمهور موقت ونزوئلا خوانده کیست؟
بدون نظر