در ایران باستان رسم بر این بود که بیست و پنج روز قبل از نوروز در کاخ پادشاهان دوازده ستون از خشت خام برپا میساختند و بر هرکدام یک نوع غله میکاشتند و معتقد بودند اگر سبزهها خوب بروید سال پر برکتی است.
در ایران باستان دانههای گندم، جو، برنج، لوبیا، عدس، ارزن، باقلا، نخود و کنجد را بر این ستونهای خشتی میکاشتند و روز ششم فروردین آن ها را برمی چیدند و به نشان برکت و باروری در تالارها پخش میکردند.
معمولا سه قاب از سبزه به نماد اندیشه نیک، گفتار نیک و کردار نیک بر خوان میگذاشتند و اغلب کنار آن ها گندم، جو و ارزن که نقش مهمی در خوراک مردم داشتند سبز می کردند تا سبب فراوانی این دانهها در سال جدید شود.
امروزه نیز آن چیزی که وجودش بر سر سفره هفت سین ضرورت دارد، سبزه است. ایرانی ها از نیمه اسفند به سبز کردن سبزه در کاسه و بشقاب و حتی بر روی کوزههای سفالی میپردازند.
زرتشتیان رویش سبزه را در نوروز نشان تازه شدن زندگی و فصل رویش دانهها میدانند که خود برکت زندگی محسوب میشود.
جالب است بدانید در گذشته زرتشتیان یزد بیشتر «تره تیزک» (شاهی) را که در گویش خود بدان «ششه» میگویند بر روی کوزههای سفالی سبز میکردند.
دانههایی که امروزه کشت میشود بیشتر گندم و عدس است ولی ماش و تره تیزک (شاهی) را نیز سبز میکنند.
معمولا تره تیزک را یک شبانه روز خیس میکنند سپس آن را در کیسههای پارچهای نازک می ریزند و در جایی گرم قرار میدهند تا جوانه بزند.
جوانه زدن دانهها را در گویش زرتشتیان یزد روز آمدن میگویند، بعد از آن که دانههای روز آمده را در بشقابهای پهن بی لبه که معمولا سه عدد و مخصوص کاشتن سبزه هستند، ریختند، روی جوانهها را پردهای از ماسه نرم میریزند و آب میدهند تا سبز شود.
بذرهای مناسب برای سبزه عید
بذر گندم و جو ارزانتر از سایر بذرها است. یادتان باشد که این گونه بذرها باید سالم و تازه باشند. اگر آنها را چند سال در خانه نگهداری کرده اید دیگر قوه رشد خود را از دست داده و سبز نمی شوند.
آسان ترین دانه ها برای جوانه زدن
یونجه، ماش، عدس، شنبلیله، تربچه، نخود و گندم و پس از آن ها تخمه آفتاب گردان، کدو، کنجد، بزرک، نعنا و سپس انواع لوبیاها مانند سویا ، جو، ذرت و ارزن.
از میان جوانه ها، دانه سویا بسیار مغذی است. توجه کنید که دانه سویا تازه باشد، پوستش شکسته نباشد و دانه نصف نشده باشد.
زمان لازم برای کاشت انواع سبزه عید نوروز
دانه های که باید حدود ۶ تا ۸ ساعت خیس کنید:
- یونجه ( مدت جوانه زدن : ۶-۵ روز )
- شنبلیله ( مدت جوانه زدن : ۴-۳ روز )
- تربچه ( مدت جوانه زدن : ۵-۴ روز )
- کنجد ( مدت جوانه زدن : ۲-۱ روز )
دانه هایی که باید حدود ۱۰ تا ۱۸ ساعت خیس کنید:
- نخود ( مدت جوانه زدن : ۴-۳ روز )
- عدس ( مدت جوانه زدن : ۵-۳ روز )
- ماش ( مدت جوانه زدن : ۵-۳ روز )
- سویا ( مدت جوانه زدن : ۵-۳ روز )
- آفتاب گردان ( مدت جوانه زدن : ۲-۱ روز )
- گندم ( مدت جوانه زدن : ۳-۲ روز )
- چاودار ( مدت جوانه زدن :۳-۲ روز )
- ارزن ( مدت جوانه زدن :۴-۳ روز )
بدون نظر