با آغاز فصل گرما، اخبار مربوط به «تب خونریزی دهنده کریمه کنگو» در ایران دوباره تیتر اصلی بسیاری از رسانه ها و خبرگزاری ها را تشکیل داده است. حمله تب کشنده کریمه کنگو این بار به دامداران زاهدان رسیده است.
به گفته معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زاهدان: عدم رعایت بهداشت فردی و اصول ایمنی عامل ابتلای ۵ نفر از دامداران شهرک دامداران زاهدان به تب کریمه کنگو (CCHF) شده است.
سید مهدی طباطبایی معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زاهدان با اشاره به اینکه عامل اصلی ابتلای به تب کریمه کنگو ترشحات بدنی حیوان و کنههای آلوده به بیماری است افزود: بالغ بر ۸ هزار دام شیر ده در شهرک دامداران زاهدان در حوالی محیطهای مسکونی نگهداری میشود که اگر دامداران عزیز موارد ایمنی و حفاظت فردی و بهداشتی را در مواجهه با دامها رعایت نکنند از جهت انتقال بیماریهای مشترک بین انسان و دام تهدیدی برای سلامت شهروندان است.
همچنین لازم به یادآوری است فعالیت کنههای ناقل در سال ۹۸ در استان سیستان وبلوچستان بیشتر شده است که مداخلات پیشگیرانه سازمان دامپزشکی در حال اجراست.
«تب خونریزی دهنده کریمه کنگو»، در سال ۱۳۹۶ در ایران دستکم ۲۸ نفر را مبتلا کرد. اگرچه این بیماری در کشور جدید نیست و در سال های اخیر در فصول گرم سال وجود داشته و تعدادی به آن مبتلا شدهاند، اما در این میان برخی به علت تاخیر در اقدام به درمان جان خود را از دست دادهاند.
به گزارش متخصصان بیماری های عفونی، میزان کشندگی تب کریمه کنگو، بدون مداخله درمانی ۳۰ تا ۵۰ درصد است.
عامل بیماری و طریقه انتقال تب کریمه کنگو چیست؟
این یک بیماری ویروسی است که نوعی کنه ی سخت، مخزن و ناقل آن است و جزو بیماری های مشترک انسان و دام محسوب می شود. این ویروس می تواند بسیاری از حیوانات اهلی و وحشی را مبتلا کند. انسان هم در صورت تماس با حیوان مبتلا یا کنه آلوده به ویروس ممکن است، دچار آن گردد. البته از طریق انسان به انسان نیز قابل انتقال است.
بد نیست بدانید که پرندگان، بجز شترمرغ در مقابل این ویروس مقاوم هستند.
از آنجا که تماس با دام آلوده، گوشت و خون آن و نیز مصرف گوشت آلوده می تواند موجب انتقال این بیماری شود، سازمان بهداشت کشور تاکید دارد که افراد به طور جدی از خرید گوشت از مراکز غیرمعتبر خودداری کرده و حتما هنگام تماس با دام رعایت موارد ایمنی و بهداشتی را داشته باشند.
علائم تب کریمه کنگو در انسان چیست؟
شیوع این بیماری بیشتر در فصل گرم سال، یعنی همزمان با فصل فعالیت کنه است. علائم بیماری در انسان شامل سردرد، تب شدید، کمردرد، درد مفاصل و عضلات، دل درد، اسهال، استفراغ، قرمزی چشم و سرخی گونه، خونریزی زیرجلدی، خون دماغ، خلط خونی یا استفراغ خونی و حتی احساس افسردگی است.
علائم بیماری یک تا سه روز پس از نیش کنه آلوده یا پنج تا شش روز بعد از تماس با حیوان آلوده ایجاد می شود. بعد از چند روز، بیماری وارد مرحله خونریزی می شود.
خونریزی خطر اصلی برای بیمار است و موارد منجر به مرگ اکثرا به دلیلی خونریزی های شدید داخلی صورت می پذیرند.
آیا تب کریمه کنگو درمان دارد؟
متاسفانه هنوز هیچ نوع واکسن معتبر برای پیشگیری وجود ندارد. اما خوشبختانه درمان موثری برای تب کریمه کنگو وجود دارد که چنانچه فرد به موقع جهت درمان اقدام کند، میتوان بیماری را درمان کرد.
تعدادی از متخصصان بیماری های عفونی و تبدار داخلی با تاکید بر اینکه همواره پیشگیری مقدم بر درمان است، بیان داشته اند که افراد می توانند با رعایت نکات ساده ای از ابتلا به این بیماری جلوگیری کنند. از جمله باید به پرهیز از خرید گوشت از مراکز غیر معتبر و نگهداری از گوشت خریداری شده به مدت ۲۴ ساعت در یخچال اشاره کرد. زیرا سرما می تواند موجب کشته شدن ویروس های احتمالی بشود.
همچنین توصیه می شود که دامداران حتی المقدور از تماس مستقیم با دام اجتناب کرده و حتما از دستکش، ماسک و عینک استفاد کنند و از کندن کنه روی بدن دام جهت تیمار حیوان جدا خودداری کنند.
بد نیست یادآوری کنیم که در صورت تشخیص زود هنگام ویروس تب کریمه کنگو، احتمال مرگ در بیمار به ۱۰ درصد کاهش می یابد. این در حالی است که در صورت عدم توجه به علائم بیماری و کوتاهی در درمان به موقع، احتمال مرگ در بیمار تا ۵۰ درصد افزایش خواهد یافت.
نحوه دفن مبتلایان به تب کریمه کنگو چگونه است؟
ویروس تب کریمه کنگو تا ۲۴ ساعت قابلیت انتقال از بدن فرد متوفی به افراد دیگر را دارد و باتوجه به انتقال سریع بیماری از طریق مخاط، ترشح و خون متوفی به افراد دیگر، بیماران فوتی با رعایت شرایط بهداشتی، در کاورهای مخصوص و پلمپ شده، توسط افراد مجهز به لباسهای مخصوص دفن می شوند.
گفتنی است به علت خطر ابتلا، بدن این بیماران بدون غسل و کفن به خاک سپرده می شود.
اجساد بیماران ناقل تب کریمه کنگو در زمان خاک سپاری، توسط آهک پوشانده می شوند تا از احتمال شیوع بیماری در محل دفن جلوگیری شود.
چه کنیم تا به تب خونریزی دهنده و کشنده کریمه کنگو مبتلا نشویم؟
- با توجه به گرم شدن هوا و افزایش احتمال شیوع این بیماری، ضروری است مصرف کنندگان از کشتار غیرمجاز دام و یا خرید گوشت از قصاب های خانگی و یا تهیه گوشت فاقد مهر و لیبل بهداشتی دامپزشکی خودداری کنند.
- با توجه به اینکه تماس انسان با خون و بافت های آلوده ی دام می تواند برای انسان بیماری زا باشد لازم است در صورت مواجه با گوشت تازه ( به صورت گرم ) حتما گوشت و آلایش خوراکی (کبد،جگر، قلوه) را پیش از مصرف، حداقل به مدت ۲۴ تا ۴۸ ساعت در یخچال نگهداری کنند.
- می بایست حتی الامکان هنگام خرد کردن گوشت و آلایش خوراکی از دستکش استفاده شود.
- افرادی که با دام سر و کار دارند هنگام کار از وسایل محافظت فردی از قبیل دستکش، ماسک، چکمه و لباس کار مناسب و عینک استفاده و بعد از انجام کار روزانه دست ها، وسایل و البسه کار را شستشو و ضدعفونی کنند.
- افراد شاغل در دامداری ها و کشتارگاه ها پیش از آغاز کار می بایست از نبود خراش و جراحت پوستی اطمینان حاصل و از تماس مخاطی بدن با خون و ترشحات دام کشتاری خودداری کنند.
- در صورت ایجاد هرگونه زخم یا جراحت جلدی در حین کشتار و یا بروز علائم بیماری هرچه سریعتر باید به مراکز بهداشتی درمانی مراجعه شود.
وجه تسمیه تب کریمه کنگو
این بیماری نخستین بار در سال ۱۹۴۴ در کریمه کشف شده و نام «تب خونریزی دهنده» به آن داده شد. چندین سال بعد مشخص گشت که پاتوژن ایجاد کننده تب خونریزی دهنده کریمه کنگو مشابه همان بیماری است که در سال ۱۹۵۶ در کنگو مشاهده شده بود. همین ارتباط باعث شد تا نام «تب خونریزی دهنده کریمه کنگو» را برای این بیماری انتخاب کنند که به اختصار CCHF نامیده می شود.
ممنونُ اطلاعات خوبی بود
میخواستم بپرسم ایا ساس هم باعث این بیماری میشه یا نه ؟ لطفا جواب بدید بهم خیلی ذهنمو مشغول مرده
سلام:
شاید بدن ساس در برابر بیماری مقاوم باشه ولی احتمال جابجایی ویروس را (درصورت تماس داشتن با ویروس)داشته باشه
نه ساس انتقال دهنده این ویروس نیست
یعنی مطمئن باشیم که از طریق گوشت پخته شده منتقل نمیشه؟؟؟
سلام
یخ زدگی ویروس از بین میبره به مدت ۲۴ساعت
یخ زدگی درست نیست، گوشت بایدبه مدت ۲۴ ساعت در دمای ۱-۴ درجه (دمای یخچال معمولی) نگه داری بشه. در صورت یخ زدن (گذاشتن توی فریزر) ممکنه ویروس از بین نره
سلام
تشکر از مطلالبتون
سلام .من خیلی میترسم امروز پشت لباسم یه حشره کوچولو پیدا کردم.کشتمش لودقیق با عکس این حشره مقایسه کردم ولی شبیه اش نیس حشره رو هم لای دستمال کاغذی نگه داشتم.میترسم نیشم زده باشه .الانم یکم حس گر گرفتگی دارم.وگلو درد.
یاااااخدا کمک کن من کنکور دارم آخههههه???????
سلام
اون احتمالا یک حشره دیگه بوده.
ولی حشراتی که از خون تزریق میکنن میتوانند ناقل بیماری باشند.مانند کک؛پشه و…
راه اصلی انتقال بیماری به انسان از طریق حشره نیست، از طریق خون حیوان آلوده (تماس با دام در افرادی مثل قصاب ها) یا انسان آلوده (مثلا پرسنل بیمارستانی که با مریض مبتلا تماس دارن) به یک انسان دیگه منتقل میشه.
آخه عزیز من الکی که مردم تب کنگو نمیگیرن. یه شرایطی داره که تو نداری خیالت راحت باشه برو درست رو بخون
نخیر.نگران نباش
با سلام
دوقسمت از پام هریک به اندازه یک سکه ۵۰۰ تومنی سیا شده نمی دونم چ کار کنم
آیا تب کنگو است ؟
سلام
اگه جای ضربه از قبل نیست به پزشک مراجعه کنید
سلام
از طریق گوشتی که کباب میشه هم وارد بدن میشه ؟
بله حرارت ویروس از بین نمیبره
با سلام.خیر منتقل نمیشود.
سلام من حدودا یک هفته میشه ک احساس خستگی بی اشتهایی در حالی ک خیلی ضعف میکنم ولی هیچی نمیتونم بخورم سردمه تب و لرز دارم انگار افسردگی گرفتم امکانش هست ب این بیماری مبتلا شده باشم؟
سلام دوست عزیز
احتمالش کمه ولی به پزشک مراجعه کنید.
مشخصات دقیق بیماری درساین ذکر شده که تب و لرز جزٕٕو انها میباشد.
ممنونم …بسیارمفید بود
بیستو چهار ساعت بعداز نیشه کنه باید چه کار کرد
سلام خواهش میکنم کمکم کنیم
دیشب که رفتم دستشویی رو دستم یه حشره خیلی ریز دیدم فوتش کردم سریع اومدم بیرون دیدم یه لک قرمز دقیقا مثل خون که قطرش شاید از نوک سوزن نازک تره رو دستمه این چیه
واقعا میترسم
نه اصلا
ببخشید یکی از دوستای من تب و سردرد دارن احتمال اینکه به این بیماری مبتلا شده باشن هست؟
سلام
من چند روز پیش حدود ۳ روز پیش یه حشره ای دیدم یکم شبیه عکس بالا بود ولی یکم بزرگ تر روی پا بود زدم رفت فکرمو مشغول کرده بعد یه سوال داشتم ابن نو حشره که میگید پرواز میکنه؟
همیشه کوچیک میمونه؟
یا چطوری بفهمم که مبتلا شدم یانه ؟
ممنون میشم جواب بدید
با عرض سلام
دو روز پیش توی باشگاه یک کنه به کشاله پای پسرم چسبیده بود و نیش زده بود با سختی از پاش جدا کردیم احتیاجی هست که به پزشک مراجعه بشه؟
با سلام
بهتر است توسط پزشک معاینه شود.