۱۲ اشتباه رایج در استفاده از «کرم ضد آفتاب» که به سلامت ما صدمه می زند

۱۲ اشتباه رایج در استفاده از «کرم ضد آفتاب» که به سلامت ما صدمه می زند

با وجود آنکه تحقیقات زیادی ثابت کرده قرار گرفتن بیش از اندازه در معرض نور خورشید می تواند بسیار خطرناک باشد، اما هنوز هم بسیاری از ما در مورد استفاده از کرم ضد آفتاب غفلت می کنیم و با این کار ریسک آفتاب سوختگی و ابتلا به انواع مختلفی از سرطان پوست را در خود بالا می بریم. در حالی که اگر از پوست خود به درستی در برابر اشعه های مضر خورشید مراقبت کنیم، همه ی این مشکلات قابل پیشگیری هستند.

فرقی نمی کند زمان زیادی را در محیط بیرون سپری می کنید، پشت فرمان هستید یا میز کارتان در محل کار کنار پنجره قرار دارد، حتماً باید هر روز از کرم ضد آفتاب استفاده کنید.

فراموش نکنید که خطرات نور خورشید مختص به روزهای آفتابی نیست و حتی در روزهای سرد، ابری و پرباد هم پوست شما در معرض خطر قرار دارد، بنابراین ساده ترین و مؤثرترین راه برای کاهش ریسک ابتلا به سرطان پوست، استفاده از کرم ضد آفتاب است. اما صرف زدن کرم ضد آفتاب شما را از همه ی خطرات محافظت نمی کند. در حقیقت بیشتر ما مرتکب اشتباهاتی در استفاده از کرم ضد آفتاب می شویم که آن را بی اثر کرده و تلاش هایمان برای حفظ سلامتی خود را بی فایده می کند. در ادامه به این اشتباهات خواهیم پرداخت.

۱- هر روز از ضد آفتاب استفاده نمی کنید

استفاده از کرم ضد آفتاب در تمام روزها و فصول سال الزامی است. پرتوهای فرابنفشی که از خورشید ساطع می شوند دو نوع هستند و باعث جهش ژنتیکی و صدمه دیدن دی ان ای می شوند، مسأله ای که منجر به ابتلا به سرطان پوست می شود. ما هر بار که به محیط بیرون قدم می گذاریم، حتی در روزهای سرد، ابری یا پرباد، در معرض این پرتوهای فرابنفش قرار می گیریم.

خورشید در هر آب و هوایی می تواند به پوست ما صدمه بزند. به همین خاطر است که اسکی بازان عینک های بزرگی به صورت شان می زنند تا از چشم های خود در برابر اشعه های فرابنفش ساطع شده ار برف محافظت کنند.

پرتوهای فرابنفش حتی از ضخیم ترین ابرها و شیشه ی پنجره ی ماشین یا محل کارتان هم عبور می کنند. به همین دلیل تنها راه مطمئن برای محافظت از پوست خود، استفاده ی هر روزه از کرم ضدآفتاب است.

۲- به اندازه ی کافی ضد آفتاب نمی زنید

اشتباهات رایج درمورد کرم ضد آفتاب

در استفاده از کرم ضد آفتاب دست و دلباز باشید چون هیچ مقداری در مورد ضد آفتاب زیاد محسوب نمی شود، به ویژه اگر قرار باشد مدت زیادی را در محیط بیرون سپری کنید.

مقدار ضد آفتاب توصیه شده ی آکادمی پوست پزشکی آمریکا، یک اونس معادل ۲۸ گرم (به اندازه ی یک لیوان شات استاندارد) برای پوشاندن کل قسمت هایی از پوست بدن است که در معرض آفتاب قرار می گیرند. کارشناسان، یک چهارم این مقدار را برای صورت توصیه می کنند که البته همه ی این مقادیر به اندازه ی بدن شما بستگی دارد. وقتی پای محافظت از پوست در برابر نور خورشید به میان باشد، هر چه از ضد آفتاب بیشتری استفاده کنید بهتر است، بنابراین اگر شک داشتید که به اندازه ی کافی ضد آفتاب زده اید یا نه، تردیدی به خود راه ندهید و مقدار آن را بیشتر کنید.

۳- ضد آفتاب خود را تجدید نمی کنید

یک بار زدن ضد آفتاب برای کل روز کفایت نمی کند. متخصصان پوست توصیه می کنند اگر مستقیماً در معرض نور خورشید قرار می گیرید، دست کم دو ساعت یک بار ضد آفتاب خود را تجدید کنید. در صورت شنا کردن، تعریق بدن یا پاک کردن پوست با دستمال باید با فاصله ی زمانی کمتری ضد آفتاب خود را تجدید کنید.

هیچ کرم ضد آفتابی نمی تواند ضد آب باشد و بعضی ضد آفتاب ها هم تنها در برابر آب مقاوم هستند، به همین دلیل حتی ضد آفتاب هایی که اس پی اف بالایی دارند هم باید مکرراً تجدید شوند تا تأثیرگذاری آن ها به حداکثر برسد.

اگر در معرض نور آفتاب قرار داشته باشید، ضد آفتاب شما حداکثر برای دو ساعت کفایت خواهد کرد و بسته به ویژگی های کرم، خاصیت ضد آفتابی آن احتمالاً بیشتر از این دوام نخواهد آورد. پوست بدن وقتی کرم ضد آفتاب را به خود جذب می کند، همه ی عناصر فعال موجود در آن را به طور کامل مصرف می کند. این عناصر همان موادی هستند که از پوست در برابر پرتوهای مضر خورشید محافظت می کنند.

اگر شنا کنیم یا بدنمان عرق کند، این فرآیند با سرعت بیشتری رخ می دهد، بنابراین دائماً باید ضد آفتاب خود را تجدید کنید و قبل از اینکه دوباره به آب برگردید، مدتی صبر کنید تا پوست فرصت جذب ضد آفتاب را پیدا کند. در غیر اینصورت ضد آفتاب قبل از اینکه مورد استفاده ی پوست قرار گیرد، شسته می شود و استفاده از آن بی فایده است.

روزهایی که بیشتر اوقات را در خانه، محل کار یا هر جای دیگری می گذرانید هم باید از پوست تان مراقبت کنید و از کرم های مرطوب کننده ای استفاده کنید که دارای اس پی اف هستند.

۴- بعد از آرایش کردن ضد آفتاب می زنید

استفاده از ضد آفتاب خللی در آرایش کردن ایجاد نمی کند، چون ضد آفتاب های سبکی تولید شده که ظاهر پوست را گچی یا چرب نمی کنند و با وجود مواد آرایشی هم می توان به راحتی از آن ها استفاده کرد.

اما اگر قصد آرایش کردن دارید، باید از کرم ضد آفتاب به درستی استفاده کنید تا آرایش تان خللی در خاصیت ضد آفتابی کرم وارد نکند.

قبل از استفاده از هر گونه ماده ی آرایشی، باید ابتدا به پوست تمیز و خشک خود ضد آفتاب بزنید. همه ی صورت خود را با ضد آفتاب خوب بپوشانید. بعضی قسمت ها مانند خط پیشانی یا فک معمولاً از قلم می افتند. بالای پیشانی نزدیک خط رشد موها، کنار و بالای گونه ها، فک و گردن بیشتر از آفتاب صدمه می بینند و یک دلیل آن این است که بیشتر ما زدن ضد آفتاب را از وسط صورت و گردن خود شروع می کنیم. بنابراین هنگام زدن ضد آفتاب و تجدید آن، همه ی قسمت های صورت و گردن را خوب بپوشانید.

اگر محصولات آرایشی تان هم اس پی اف دارند که چه بهتر، اما به خاطر داشته باشید که در هر صورت باید اول از یک کرم ضد آفتاب واقعی استفاده کنید.

به توصیه ی کارشناسان، برای میانه ی روز که قصد تجدید ضد آفتاب خود را دارید، بهتر است از اسپری های ضد آفتاب یا ضد آفتاب های پودری استفاده کنید، چون استفاده از آن ها روی مواد آرایشی راحت تر است.

۵- ضد آفتاب را بعد از بیرون رفتن می زنید

همانطور که قبلاً ذکر شد، حتی ضد آفتاب هایی که اس پی اف بالایی دارند هم مدتی طول می کشد تا به طور کامل جذب پوست شوند، بنابراین اگر بعد از بیرون رفتن ضد آفتاب بزنید دیگر دیر خواهد بود.

آکادمی پوست پزشکی آمریکا توصیه می کند کرم ضد آفتاب را دست کم ۱۵ دقیقه قبل از بیرون رفتن بزنید. اگر بعد از بیرون رفتن، ضد آفتاب را بزنید، پوست دیگر در معرض نور خورشید قرار می گیرد و ممکن است دچار آفتاب سوختگی شود.

این مسأله را هنگامی که قصد شنا کردن دارید هم در نظر داشته باشید و مدتی قبل از رفتن به داخل آب، ضد آفتاب بزنید.

۶- محکم کاری نمی کنید

همانطور که گفته شد، در بحث محافظت از پوست، هر اقدام کوچکی می تواند کمک کننده باشد، بنابراین چه بهتر که بعد از زدن ضد آفتاب هم پوست تان را با لباس هایی بپوشانید که نازک باشند و پارچه ی آن ها راه تنفس پوست را باز بگذارند. استفاده از کلاه، عینک آفتابی و لباس، از پوست تان در برابر نور خورشید بیشتر محافظت خواهد کرد. علاوه بر این باید سعی کنید در سایه بمانید و از حضور در نور مسقیم آفتاب خودداری کنید.

۷- از ضد آفتاب های تاریخ انقضا گذشته استفاده می کنید

مانند هر محصول بهداشتی دیگر، ضد آفتاب ها هم تاریخ انقضا دارند و اگر از یک ضد آفتاب تاریخ انقضا گذشته استفاده کنید، احتمالاً چیزی از خواص آن نصیب پوست تان نخواهد شد.

به گفته ی کارشناسان کرم ضد آفتاب معمولاً حداکثر تا سه سال قابل استفاده است، اما اگر مواد آن بو یا رنگ غیر معمول یا کرم از لحاظ قوام، حالت عجیبی پیدا کند، زودتر باید آن را دور بیندازید.

با منقضی شدن ضد آفتاب، عناصر فعال آن غیر فعال نمی شوند بلکه شروع به تجزیه شدن می کنند. بنابراین هر چقدر هم که از یک ضد آفتاب تاریخ انقضا گذشته به پوست تان بزنید، هیچ تأثیری در محافظت از پوست تان در برابر نور خورشید نخواهد داشت.

البته اگر هر روز به اندازه ی کافی از ضد آفتاب استفاده کنید، احتمالاً قبل از منقضی شدنش، ضد آفتاب تان تمام خواهد شد.

۸- از ضد آفتاب تان در جای مناسب نگهداری نمی کنید

یکی از مهم ترین مشکلاتی که اغلب مردم توجهی به آن ندارند این است که نگهداری نامناسب از کرم ضد آفتاب باعث از بین رفتن اس پی اف آن می شود.

ضد آفتاب نباید در معرض گرما و نور قرار گیرد، در غیر اینصورت عناصر آن با سرعت بیشتری تجزیه می شود. ضد آفتاب اگر در دماهای بالا نگهداری شود، از میزان تأثیرگذاری آن کم می شود و در نتیجه، دیگر معلوم نیست که برای محافظت از پوست چقدر می توان روی آن حساب کرد.

۹- اس پی اف ضد آفتاب تان کافی نیست

ضد آفتاب ها اس پی اف های مختلفی دارند، بنابراین اگر می خواهید به خوبی از پوست خود مراقبت و به طور مرتب از ضد آفتاب استفاده کنید، باید سراغ ضد آفتاب هایی با حداقل، ۳۰ اس پی اف بروید، گرچه هر چه اس پی اف ضد آفتاب بالاتر باشد بهتر است.

اما اس پی اف ۳۰ به چه معنی است؟ اگر با یک ضد آفتاب اس پی اف ۳۰ در محیط بیرون باشید، بعد از ۳۰ دقیقه به همان اندازه ای در معرض نور خورشید قرار می گیرید که اگر بدون هیچ کرم ضد آفتابی در محیط بیرون بودید، در طول یک دقیقه قرار می گرفتید.

اس پی اف ۱۵، جلوی ۹۳ درصد پرتوهای فرابنفش B را می گیرد. این میزان در مورد اس پی اف ۳۰، ۹۷ درصد و در مورد اس پی اف ۵۰، ۹۸ درصد است.

گرچه هیچ ضد آفتابی تأثیر صد در صد ندارد، اما ضد آفتاب تان هر چه اس پی اف بالاتری داشته باشد، بهتر از پوست تان در برابر اشعه های فرابنفش محافظت می کند.

در تحقیق جدیدی بر روی ۱۹۹ زن و مرد برای مقایسه میزان تأثیرگذاری اس پی اف ۵۰+ و اس پی اف ۱۰۰+ ، از شرکت کنندگان خواسته شد به هر طرف صورت خود یکی از این ضد آفتاب ها را بزنند و یک روز خود را زیر نور خورشید سپری کنند. در انتهای روز، در ۵۵ درصد شرکت کنندگان، آن طرف از صورت که ضد آفتاب اس پی اف ۵۰ داشت، بیشتر از طرف دیگر که ضد آفتاب ۱۰۰ داشت، آفتاب سوخته شده بود.

۱۰- نقاط کلیدی بدن را از قلم می اندازید

حتی اگر در استفاده از کرم ضد آفتاب دست و دلباز باشید هم ممکن است بخش های مهمی از بدن تان را به اندازه ی کافی ضد آفتاب نزنید و آن ها را در معرض خطر قرار دهید.

قسمت هایی از بدن که هنگام استفاده از ضد آفتاب معمولاً فراموش می شوند عبارتند از پلک ها، گوش ها، لب ها و کف پاها. علاوه بر این ها می توانید با استفاده از کلاه و محصولات محافظتی مخصوص از موها و کف سر خود هم مراقبت کنید. این محصولات برای جلوگیری از تخریب رنگ مو و خشکی آن و آفتاب سوختگی پوست کف سر طراحی شده اند.

۱۱- به تأثیر داروهای مصرفی تان توجهی ندارید

متأسفانه بسیاری از داروهای رایج می توانند پوست ما را در برابر نور خورشید آسیب پذیرتر کنند، بدون آنکه حتی متوجه این مسأله شویم.

بعضی از این داروها عبارتند از: داروهای جلوگیری از جوش مثل داکسی سایکلین، مینوسایکلین و ایزوترتینوئین (مشهور به آکوتان)، داروهای موضعی بدون نسخه برای جوش مثل بنزوئیل پروکساید و رتینول، داروهای ضد افسردگی از جمله داروهای تجویزی و گیاهی، و آنتی هیستامین ها مثل بنادریل. همگی این داروها می توانند باعث حساسیت به نور شوند، بنابراین در صورتی که در مورد تأثیر داروهای مصرفی خود مطمئن نیستید، در اینباره با یک پزشک مشورت کنید.

۱۲- نوشیدنی هایی که نباید را مصرف می کنید

حقیقت آن است که مشروبات الکی و خورشید اصلاً ترکیب خوبی نیستند.

علاوه بر آنکه مصرف الکل شما را در معرض خطر کم آب شدن بدن و سکته ی قلبی قرار می دهد، تقریبا بعید است در چنین شرایطی یادتان بماند کرم ضد آفتاب خود را تجدید کنید، بنابراین ریسک آفتاب سوختگی تان بالا خواهد رفت.

علاوه بر این، آب لیموترش هم اگر روی پوست قرار گیرد، می تواند واکنش شیمیایی شدیدی با نور آفتاب ایجاد کند. این اتفاق زمانی رخ می دهد که عصاره ی لیموترش با نور آقتاب ترکیب می شود و پوست را می سوزاند. این واکنش می تواند تاول زدن و سوختگی پوست را به دنبال داشته باشد که هم دردناک است و هم خطرناک.

بیشتر بخوانید:

کرم ضد آفتاب تاریخ گذشته را چگونه می‌توان تشخیص داد؟

آنچه درباره مصرف کرم ضد آفتاب، SPF و برندهای معروف ضد آفتاب باید بدانیم

حساسیت به آفتاب ؛ خارش و دانه زدن پوست در اثر تابش خورشید

۱۰ کاری که بعد از آفتاب سوختگی هرگز نباید انجام داد

۱۲ چیزی که نور خورشید را برای پوست ما خطرناک تر می کنند

با ۹ تأثیر خوب و بد خورشید بر سلامت بدن آشنا شوید

اگر هرگز رنگ خورشید را نبینیم چه اتفاقی برای بدن ما رخ می دهد؟

۱۰ تصور رایج و اشتباه در مورد عینک های آفتابی که به چشم های تان آسیب می رسانند

منبع: insider
مطالب دیگر از همین نویسنده
مشاهده بیشتر
بدون نظر

ورود