ته سیگارهایی که سیگاریها زیر پا له میکنند، از پنجره ماشین به بیرون پرتاب میکنند، در خیابان و چمن و جنگل آن را نیمهسوز رها میکنند، نه تنها عمرشان پایان نمییابد، بلکه با ترشح آرسنیک، مس و سرب انتقام خود را از انسان و طبیعت میگیرند!
سالانه بیش از ۵ هزار میلیارد نخ سیگار، در جهان دود میشود. تخمین زده میشود که حدود چهار پنجم این سیگارها، نیمه یا تمام دود شده، روی زمین یا درون آب انداخته میشوند.
فیلتر تهسیگار حاوی صدها ماده شیمیایی بسیار مضر است تا جایی که یک فیلتر تهسیگار در هر یک لیتر آب، برای کشتن ماهیهای درون آب کافی است.
پژوهشگران دانشگاه سندیهگو که در مورد مضرات فیلتر سیگار تحقیق میکنند متوجه شدند که یک فیلتر تهسیگار دود شده در هر یک لیتر آب، در مدت چهار روز نیمی از ماهیهای درون آن آب را میکشد. اگر این فیلتر بدون باقیمانده تنباکو باشد اثر آن اندکی کم میشود. در اینصورت به طور متوسط ۸ / ۱ فیلتر در هر لیتر آب، اثری مشابه فیلتر سیگار دود شده همراه باقیمانده تنباکو دارد.
نکته دیگر اینجاست که حتی فیلتر سیگار دود نشده هم موجب مرگ ماهیها میشود. از قرار معلوم مواد شیمیاییای که از آنها برای تهیه فیلتر استفاده شده است به اندازه کافی مضر هستند.
آلودگی هوا، از بین رفتن جنگلها، آتش سوزی و مرگ موجودات دریایی از جمله اثرات مخرب رهاسازی ته سیگار در طبیعت است.
بد نیست بدانید نزدیک به ۷ درصد از آتش سوزهای جنگلی که مسئول مرگ ۱۴ نفر در هر سال است، ناشی از دور انداختن ته سیگار است.
ته سیگار تا زمانی که خشک است موادآلوده ی خود را آزاد نمی کند. وقتی که با رطوبت آمیخته می شود، مواد آن با رطوبت ادغام شده و مایعی سمی تولید می شود.
فاکتور شمار یک آلودگی های اقیانوسی که انسان مسبب آن است، ته سیگارهای کوچکی هستند که بیشتر مقررات و قوانین، آن ها را فراموش کرده اند. با وجود این که ته سیگارها فقط ۲ تا ۳ سانتی متر طول دارند، اما با توجه به حدود ۳۰۰ میلیارد قطعه ته سیگاری که هر ساله فقط در آمریکا جمع آوری می شود، پسماندهای سیگار به تهدیدی جدی برای محیط زیست طبیعی و فضای عمومی زندگی تبدیل شده اند.
نتایج مطالعات پرنده شناس ها نشان داده است که پرندگان شهری نظیر گنجشک ها از سمی بودن نیکوتین موجود در ته سیگارها اطلاع دارند و از آن ها برای دور کردن میکروب ها از آشیانه خود بهره می برند. گنجشک ها به تجربه آموخته اند که ته سیگارها محتوی ماده سمی نیکوتین هستند به طوری که حتی انگل ها و میکروب ها هم از این ماده دوری می کنند. با این حال گنجشک ها خبر ندارند که همین ته سیگار بر سلامتی خودشان و جوجه هایشان تأثیر منفی خواهد گذاشت.
تک تک شهرهای ایران با مشکل انداختن تهسیگار در خیابانها یا جویها مواجه هستند و این مساله میزان نگرانی مردم را برای آب مصرفی و تصفیه شدهشان افزایش میدهد.
مهندس احمد مشیری مدیر کنترل کیفیت و آزمایشگاههای آب و فاضلاب تهران در پاسخ به این سوال که آیا تصفیهخانههای ایران میتوانند نیکوتین این تهسیگارها را که به سدها میرسند تصفیه کنند یا خیر، گفت:
این بحث بسیار خوبی است. هر چیزی به عنوان آلاینده مثل تهسیگار، نیکوتین و مواد رنگی پفک برای سلامت آب خطرناک هستند. آب تهران از کوهپایههای البرز که آب برف و باران است گرفته میشود و کارشناسان هم معتقدند که جزو بهترین آبهای دنیا به حساب میآید. اما این را باید گفت که ورود هر آلاینده به چرخه تصفیه خطرناک است و احتمال دارد که به خوبی تصفیه نشود. ما بر اساس آخرین تستهایی که انجام دادهایم به این نتیجه رسیدهایم که مواد آلی داخل آب فعلا مشکلی ندارد اما اگر میزان آلایندههایی مثل تهسیگار زیاد باشد، سلامت آب را به خطر میاندازد. خود مردم باید سعی کنند که با دور کردن این آلایندهها از طبیعت برای سلامت جنگلها و آبها به ما کمک کنند. نمیتوان چهار هزار ماده سمی داخل تهسیگار را نادیده گرفت. البته آزمایشگاههای ما که تحت نظر WHO هستند چیزی از ورود نیکوتین به آب تهران را گزارش نکردهاند اما مجددا تکرار میکنم که حجم بالای آلایندههایی مثل تهسیگار که حاوی نیکوتین است، احتمال ورود نیکوتین به آب را زیاد میکند.
در فیلتر باقیمانده از سیگارهای دودشده، مواد سمی و فلزات سنگین خطرناک دیگری چون نیکوتین، سرب، مس و کروم هم وجود دارد که در یک بسته متشکل از ۱۲ هزار الیاف پلاستیکی در هم تنیده مانند استات سلولز و تجزیهناپذیر جاسازی شدهاند. موادی که سالانه سبب مرگ میلیونها پرنده و آبزیان ساکن در تالابها، دریاچهها، رودخانهها و دریاهای آزاد میشوند.
چرخه شومی که البته در زنجیره غذایی در نهایت به انسان هم باز میگردد و اینگونه ته سیگارها انتقام خود را از انسان میگیرند.
از میان ۸۰ میلیون ایرانی، ۱۵ میلیون نفر سالانه ۳۷۱ هزار و ۴۳۰ کیلوگرم ته سیگار زیر پاهایشان له می کنند؛ از کوچه ها و جوی ها بگیر تا داخل مخزن سدها.
یکی از پروژه های بزرگ تحقیقاتی جهان در مورد ته سیگار، به بررسی آسیب های مختلف ناشی از ته سیگار از جنبه های گوناگونی نظیر میزان سم موجود، مصرف تصادفی و نیز اثرات آن بر بدن انسان پرداخته است. نتایجی که تاکنون از مطالعات مختلف این پروژه به دست آمده نشانگر این است که بشر باید هر چه سریع تر به سمت کاهش تولید، استفاده و دفع این بخش از سیگار گام بردارد.
یک آزمایش ساده نشان می دهد اگر ته سیگار را به مدت ۹۶ ساعت در یک لیتر آب قرار دهیم، مواد سمی موجود در آن برای کشتن هر نوع ماهی آب شیرین یا آب شور کافی است.
برخی کارشناسان تاکنون راه حل های مختلفی برای کاهش اثرات نامطلوب این مساله ارائه کرده اند که می تواند امیدهایی برای رهایی از این محصول ساخته دست بشر دهد.
کارخانههای سیگارسازی، وجود فیلتر در سیگار را دلیل جذب قابل توجه مواد سمی و کاهش اثرات نامطلوب مصرف دخانیات بر فرد سیگاری می دانند. با این حال انجمن جراحان عمومی و موسسه ملی سرطان ایالات متحده اعلام کرده اند فیلتر سیگار عملا هیچ فایده ای برای سلامت سیگاری ها ندارد. حتی آمارها نشان می دهد، مرگ و میر ناشی از مصرف دخانیات در ۵۰ سال اخیر که فیلتر به سیگارها افزوده شده بشدت افزایش یافته است.
دور انداختن ۹۰ تن نیکوتین با غلظت
از هر تکه آشغالی که در سواحل دنیا جمعآوری میشود یکی، تهسیگار است. کیسههای پلاستیکی در رتبه بعد قرار دارد. پارکهای جنگلی و مسیرهای کوهستانی هم گاه تفاوتی با سطل آشغال برای سیگاری ندارند. تهسیگارهایی که در این مکانها روی زمین انداخته میشوند بیشمارند! مواد سمی و نیکوتین این فیلترها با هر باران شسته میشود و وارد آبهای زیر زمینی، چاهها و قناتها میشود.
مرکز سرطانشناسی آلمان میگوید:
«فیلتر ته سیگار حدود ۵۰ درصد مواد سمی دود سیگار را جذب میکند. درون این فیلتر، مواد سمی و سرطانزا با غظت بالا جمع میشوند. در فیلتر سیگار علاوه بر نیکوتین، آرسنیک و فلزات سمی دیگر مانند سرب، مس و کروم وجود دارد.»
پس نکنه انتظار داری ته سیگار رو بزاریم تو جیبمان!؟؟؟جای ته سیگار تو پیاده رو و خیابونه و شایدم جنگله و هیچ مشکلی هم پیش نمیاره نگران نباشید.
خاک تو سر احمقت کنن. جانورانی مثل تو کشور ما رو به این روز انداختند.
باش آقا کامبیز شما آدم،شمااگر شخصیت داشتی اینجوری صحبت نمی کردید،درضمن به ما چه ربطی داره بقیه چکار میکنن.
چنانچه نسبت به مسائل زیست محیطی و بخصوص تباکو سیگار علاقه مند هستید؛ لطفا پرسشنامه زیر را در خصوص جمعآوری آمار مرتبط به مطالعات ته سیگار را پر کنید و یکی از کسانی باشید که در جهت اقدامات چارهساز نقشی با ارزش آفریدهاید.
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdlTH20cauJGkR0QHDdVFVG5Y9EmJCrTJXsX7KRAXaVO5vEQA/viewform?usp=sf_link