در ایران در چه صورت می‌توان «بادیگارد» استخدام کرد؟

در ایران در چه صورت می‌توان «بادیگارد» استخدام کرد؟

هر کسی برای حافظت از خود راهی را در پیش می‌گیرد، البته و به تناسب اهمیت و موقعیتی که در اجتماع دارد، این روش محافظت متفاوت است که از بستن در و پنجره‌ها برای جلوگیری از ورود سارقان آغاز و تا استفاده از شوکرها، اسپری‌های فلفل و حتی استفاده از محافظ شخصی ادامه دارد.

حق دفاع، محفوظ است اما مشروط

در قوانین ایران موردی وجود دارد با عنوان دفاع مشروع. این موضوع در قانون مجازات اسلامی مورد بررسی قرار گرفته است. به‌عبارتی برابر قوانین کشور اگر ثابت شود، فرد برای دفاع از خود در مقابل فرد ضارب ایستادگی کرده است در‌صورتی‌که فرد ضارب زخمی یا حتی کشته شود، دفاع مشروع محسوب می‌شود و دفاع‌کننده مجازات نمی‌شود، البته برای این مساله شرایطی خاصی وجود دارد که در قانون، جزء به جزء آن درج شده است، از جمله این شرایط این است که دفاع با نوع حمله متناسب باشد و همچنین امکان گریز از صحنه جرم وجود نداشته باشد.

البته برابر قوانین اگر فردی در خصوص دفاع از خود، فرد مهاجم را زخمی کند یا به قتل برساند، قابل مجازات نیست اما این بسته به نظر قاضی دارد و او است که باید قبول کند فرد چاره‌ای نداشته و به قصد دفاع، عمل را انجام داده است. البته در این میان اگر فرد مدافع برای دفاع از خود سلاح فرد مهاجم را در اختیار بگیرد و با همان سلاح به فرد مهاجم ضربه و صدمه‌ای وارد کند، دیگر دفاع مشروع در مورد وی صدق نخواهد کرد زیرا با به دست آوردن سلاح مهاجم خطر رفع شده است و عمل وی دیگر دفاع محسوبب نمی‌شود. در قوانین کشور ما در همین اندازه به دفاع پرداخته شده است و بیش از آن را که شامل استفاده از محافظ شخصی یا سایر وسایل دفاعی می‌شود را باید از لابه‌لای مواد متعدد قانونی استخراج کرد.

مجازات خرید و فروش سلاح

کسی که برای خود بادیگارد استخدام می‌کند نیاز دارد تا کسی از وی بیش از دیگران حفاظت کند، این فرد نیز علاوه بر این‌که باید به انواع واقسام هنرهای رزمی مجهز باشد، به یکسری از وسایل دفاعی نیز که در قوانین کشور ما حکم اسلحه سرد و گرم را دارد و داشتن آن برای افراد عادی ممنوع است، نیاز دارد. به‌عبارتی داستان داشتن سلاح گرم که مشخص است. در قانون ایران هم برای سلاح شکاری و هم برای سلاح جنگی مجازات تعیین شده است، خرید و فروش اسلحه جنگی و شکاری تحت هر عنوانی چه اسلحه کمری و چه اسلحه غیرکمری، مجازات حبس بیش از ۳ سال دارد. ضمن اینکه اگر در یک درگیری فرد محافظ از این اسلحه‌ها استفاده کند دیگر داستان دفاع مشروع نیز مطرح نخواهد شد و دیه و قصاص در انتظار فرد خاطی خواهد بود.

در ایران در چه صورت می‌توان «بادیگارد» استخدام کرد؟

حکم نگهداری لوازم دفاعی

همان‌طور که مطرح شد بادیگارد گاهی به وسایلی مانند شوکر، گاز اشک‌آور و اسپری فلفل نیازمند می‌شود و ممکن است که این وسایل را نیز تهیه کند. از این وسایل در قانون قاچاق اسلحه و مهمات و دارندگان سلاح و مهمات غیر مجاز نام برده شده است. در ماده ۱۲ قانون قاچاق اسلحه و مهمات و دارندگان سلاح و مهمات غیر مجاز به تفسیر برای نگهداری و استفاده از هر کدام از این ابزار، مجازاتی جداگانه از سوی قانون‌گذار تعیین شده است. به عبارتی هر کس به‌طور غیرمجاز اقلام یا مواد تحت کنترل را خریداری، نگهداری یا حمل کند و یا به توزیع یا فروش آنها اقدام کند و یا هر گونه معامله دیگری با آنها انجام دهد، مجازات خواهد شد. استفاده از گازهای بی‌حس‌کننده، بیهوش‌کننده و اشک‌آور، حبس از ۶ ماه تا ۲ سال و استفاده از مواد محترقه و شوک‌دهنده‌ها (شوکرها)، حبس از ۹۱ روز تا ۶ ماه جریمه دارد.

بادیگارد باشد یا نباشد؟

در کل باید این نکته را مد نظر قرار دارد که استفاده از بادی‌گارد یا همان محافظ شخصی وجاهت قانونی ندارد. این موضوع را نیز چندی پیش سرهنگ محمدکریم بیات، رئیس مرکز انتظام پلیس پیشگیری ناجا مطرح کرده است. البته مراکزی هستند که زیر نظر موسسات خدمات حفاظتی و مراقبتی پلیس پیشگیری فعالیت می‌کنند اما در این مراکز هم محافظ شخصی به معنای اخص در اختیار کسی قرار نمی‌گیرد اما این مراکز به محافظ نگاه نگهبان محله را دارند که از مکان خاص نگهبانی می‌کنند. البته در تعریف این مراکز گزینه‌هایی وجود دارد که می‌توان آنان را محافظ شخصی به حساب آورد. به‌عبارتی چنانچه منظور از گرفتن محافظ شخصی، گرفتن اسکورت و نگهداری از اشیای گران‌قیمت و اوراق بهادار باشد که در این زمینه نیز موسسات خدمات محافظتی و مراقبتیی پلیس خدمات ارائه و افرادی را معرفی می‌کنند.

به این ترتیب هر کس نیاز به خدماتی در این حوزه داشته باشد می‌تواند با انعقاد قرارداد با این موسسات، خواسته‌ها و نیازهای امنیتی و مراقبتی خود را تامین کند. در کل براساس مصوبات شورای عالی امنیت ملی، هیچ یک از ارگان‌ها و مراکز و حتی افرادی که تحت عنوان موسسات خدمات حفاظتی و مراقبتی فعالیت می‌کنند به جز مرکز انتظامی ناجا، صلاحیت صدور مجوز برای حمل تجهیزات پلیسی را ندارند و این تعریف تجهیزاتی که در دست برخی از افراد به نام بادی گارد یا اسکورت دیده می شود، غیرمجازز است و چنانچه در این زمینه گزارشی به پلیس ارسال شود با موارد گزارش شده برخورد می‌شود.

ماموریت و وظایف کلی پلیس پیشگیری انتظامی ناجا مواردی مانند حفاظت از شخصیت‌ها، اماکن حساس و حیاتی، سازمان‌ها، وزارتخانه‌ها، تامین نظم و امنیت برگزاری اجتماعات، تشکل‌ها، راهپیمایی‌ها، امور انتظامی مربوط به راه آهن تهران بزرگ و فرودگاه‌ها است. بنابراین کسانی که به افرادی برای محافظت‌هایی در این زمینه نیاز دارند بهتر است یک‌راست سراغ پلیس بروند که از وجاهت قانونی نیز برخوردار است و بدین ترتیب پول‌های کلانی را به یکه بزن‌ها پرداخت نکنند.

مطالب دیگر از همین نویسنده
مشاهده بیشتر
دیجیاتو
یک نظر

ورود

  • حسین مهر ۲۲, ۱۴۰۰

    کلا تو ایران باید اجازه بدی بزنن بکشنت، دزد هم اومد تو خونت بذار خالی کنه بره، اگه تونستید کمکش هم کنید که یه وقت دزده تو حمل اسباب سنگین کمردرد نگیره و ازتون شکایت نکنه