ارگ بلقیس اسفراین پس از ارگ بم دومین بنای گلی ایران است که بر اساس اصول معماری ساسانی ساخته شده و مهم ترین مصالح به کار رفته در آن خشت و گل است.
این ارگ که اصلی ترین قسمت باقیمانده از شهر تاریخی بلقیس محسوب میشود دارای ۲۹ برج بوده که ارتفاع هر کدام از آن ها حدود ۱۱ متر است و این ۲۹ برج از هر سو با خندق احاطه شده اند.
شهر کهن اسفراین که از زمان قاجار به بعد از آن به عنوان شهر بلقیس یا سبا یاد کردهاند قدمتی دو هزار ساله دارد.
این شهر که روزگاری در حاشیه جاده ابریشم قرار داشته است، جزء عظیمترین میراثهای خشتی ایران پس از ارگ بم است و در حال حاضر میتوانید بخشهای زیر را در آن ببینید:
- مجموعه ای از بقایای ارگ مرکزی
- خندق پیرامون ارگ
- شارستان که شامل برج و بارو، مقبره شیخ آذری، ویرانههای معروف به منار تپه(مسجد جامع)، کوره سفالگری، آب انبار، بازار، کاروانسرا، بنای معروف به یخدانهاست
- یک گورستان وسیع در نزدیک دروازه شرقی شهر
محل معروف این شهر تپه منار است که با توجه به نوشتههای مورخین، جغرافی نویسان و نیز کاوشهای باستانشناختی احتمالا محل مسجد و دارالاماره اسفراین در دوره بعد از مغول بوده که بخشهایی از آن مورد کاوش قرار گرفته است.
شهر بلقیس کجاست؟
شهر بلقیس در ۳ کیلومتری جنوب غرب شهر کنونی اسفراین قرار گرفته است که بالغ بر ۱۸۰ هکتار وسعت دارد.
اِسفَرایِن شهری است در جنوب شرقی استان خراسان شمالی و کردزبانان، اصلیترین ساکنین آن هستند.
مسیر دسترسی شهر بلقیس اسفراین
بهترین زمان برای بازدید از این یادگار تاریخی و سفر به شهر اسفراین فصل بهار تا نیمه پاییز است و باید به خراسان شمالی، و شهرستان اسفراین سفر کرد.
اگر با خودروی شخصی از تهران به سمت شهر بلقیس اسفراین حرکت کنید بعد از طی تقریبا ۷۷۰ کیلومتر و گذر از سمنان، دامغان، شاهرود و سبزوار سرانجام به اسفراین می رسید.
اما اگر تمایل دارید با اتوبوس به اسفراین بروید از پایانه جنوب تهران می توانید با اتوبوس سبزوار به این شهر رفته و بعد به راحتی به اسفراین برسید.
راه سوم هم سفر باهواپیما است و پروازهایی که از تهران به سمت سبزوار انجام میشود یکی دیگر از گزینه ها و مسیرهای دسترسی است.
بدون نظر