نشانه هایی که می گویند پوست تان دچار پیری زودرس شده

نشانه هایی که می گویند پوست تان دچار پیری زودرس شده

پیری امری طبیعی است و هیچ کس نمی تواند جلوی آن را بگیرد. اما بعضی افراد پیرتر از سن واقعی شان به نظر می رسد که یکی از دلایل آن پیری زودرس پوست آن ها است. اما چین و چروک تنها نشانه های پیری پوست نیستند و این مسأله علائم دیگری هم دارد. در ادامه با نشانه هایی آشنا می شویم که از پیری زودرس پوست حکایت دارند.

۱- لکه های آفتاب

نشانه های پیری زودرس پوست

با بالا رفتن سن، پوست هم مانند هر بخش دیگری از بدن رو به پیری می رود اما سبک زندگی و عوامل محیطی می توانند شما را پیرتر از سن واقعی تان نشان دهند. مثلاً همانطور که می دانید آفتاب می تواند به پوست شما صدمه بزند، اما این صدمه درواقع با پیر کردن پوست رخ می دهد، مسأله ای که ظاهر شدن لکه های قهوه ای رنگ بدمنظره ای بر روی پوست را به دنبال دارد. با ورود به دهه ی سی زندگی، آثار مخرب نور خورشید به شکل مضاعفی روی پوست خودنمایی می کند که لکه های آفتاب از جمله ی آن ها است. عمده دلیل بروز لکه های آفتاب، پرتوهای فرابنفش خورشید است اما هورمون ها هم می توانند باعث تشدید لکه ها شوند.

با استفاده از سرم های حاوی روشن کننده های گیاهی مثل شیرین بیان، سویا، آربوتین و نیاسینامید می توانید این لکه ها را کمرنگ کنید یا به یک متخصص پوست مراجعه کنید تا یک کرم روشن کننده مناسب پوست شما برایتان تجویز کند.

۲- خشکی شدید پوست

چربی زیاد پوست یکی از معضلات دوران نوجوانی است اما با بالا رفتن سن پوست تان، ممکن است با عکس این مشکل رو به رو شوید. از شکاف های درون لایه ی محافظ پوست، مولکول های ارزشمند رطوبت پوست هدر می روند و عوامل محرک ورود پیدا می کنند. قرار گرفتن در معرض نور خورشید، مصرف سیگار و حتی اضطراب می تواند در تخریب پوست و ایجاد این شکاف ها در آن نقش داشته باشد.

برای حفظ سلامتی و رطوبت پوست، از مرطوب کننده هایی استفاده کنید که حاوی موادی مثل امگاها، روغن نارگیل، سرامیدها و دایمتیکون باشند. با هفته ای یک بار گذاشتن یک ماسک نگهدارنده ی رطوبت یا ماسک کرم مغذی شب می توانید پوست خود را مرطوب نگه دارید.

۳- چین و چروک دور چشم ها

خطوط نازک دور چشم ها شاید اولین علامتی هستند که نشان می دهند پوست تان زودتر از موعد شروع به پیر شدن کرده. درمیس یا میانپوست لایه ای است که پوست را سفت، کشیده و عاری از خطوط نازک نگه می دارد. با بالا رفتن سن، از سرعت کار تجدید سلولی کاسته می شود، ضخامت لایه شاخی که بیرونی ترین لایه ی پوست است بیشتر می شود و فیبرهای الاستین درون میانپوست وضعیت آشفته ای پیدا می کنند.

با استفاده از محصولات پوستی ای حاوی موادی مثل پپتیدها و سلول های بنیادی گیاهی می توانید چین و چروک ها را پر کنید.

۴- لکه های قهوه ای

اگر به تلفن همراه تان اعتیاد دارید، باید بدانید که این وسیله ی به ظاهر بی ضرر می تواند باعث پیر شدن پوست شما شود. شاید فکر کنید که چون پوست تان را از نور خورشید حفظ می کنید دیگر دچار لکه های قهوه ای رنگ نخواهید شد، اما نور مرئی ِ انرژی بالایی که از تلفن همراه شما ساطع می شود هم می تواند روی پوست صورت شما لکه های قهوه ای رنگی به جا بگذارد. طول موج مشخصی از نور مرئی، به ویژه نور آبی رنگی که از کامپیوترها، تلفن های همراه و حتی بعضی از لامپ های فضاهای داخلی ساطع می شود هم می تواند در بروز این لکه ها نقش داشته باشد. تحقیقات نشان داده زنانی که در مناطق شهری زندگی می کنند و در معرض میزان بالاتری از آلاینده ها هستند احتمال بروز این لکه های قهوه ای رنگ روی پوست در آن ها بیشتر است.

۵- سفت شدن پوست

محکم شستن بیش از اندازه ی پوست، به آن آسیب می زند. شاید وقت هایی که بعد از شستن صورت تان احساس می کنید پوست تان سفت شده آن را نشانه ی محکم بودن پوست تان بدانید، اما پوست شما در واقع باید نرم و انعطاف پذیر باشد. اگر بعد از شستشوی صورت، حس می کنید پوست تان سفت شده یا از تمیزی برق می زند، شما در واقع به لایه ی محافظ پوست خود صدمه می زنید و پوست تان را خشک می کنید.

حتماً از شوینده هایی استفاده کنید که چربی طبیعی پوست را از بین نمی برند. به جای آن ها از شوینده های ملایم و رطویت بخشی استفاده کنید که پوست را هم پاکسازی می کنند و هم به آن رطوبت می دهند.

۶- چروک شدن پوست

اگر یکباره متوجه چین و چروک هایی شده اید که پیش از این خبری از آن ها نبود، به خاطر داشته باشید که شما یا در واقع همان پوست تان، همان چیزی هستید که می خورید. شواهد قانع کننده ای وجود دارد که ثابت می کند رژیم غذایی می تواند با چین و چروک ها مقابله کند.

ویتامین C با صدمات ناشی از پرتوهای فرابنفش خورشید مقابله می کند، لیکوپین دی ان ای درون سلول ها را تثبیت می کند، پلی فنول ها پوست آسیب دیده را ترمیم می کنند و زینک و ویتامین E مثل یک آنتی اکسیدان عمل می کنند. مواد غذایی کاملی مثل میوه ها، سبزیجات، لوبیا ها و دانه ها و مغزهای خوراکی حاوی این مواد مغذی مهم هستند ( مواد غذایی کامل به مواد غذایی گیاهی ای اطلاق می شود که فرآوری یا تصفیه نشده اند یا کمترین فرآوری یا تصفیه را داشته اند و عاری از مواد افزودنی و دیگر مواد غیر طبیعی هستند) و با اضافه کردن آن ها به رژیم غذایی خود می توانید از پوست خود در برابر آسیب هایی که منجر به چین و چروک می شوند، محافظت کنید.

۷- خسته بودن چهره

طبق تحقیقات، خسته و نزار بودن چهره می تواند به دلیل مصرف مواد قندی باشد. ماده ی قند تأثیرات زیادی بر بدن می گذارد که افزایش ناگهانی انسولین و التهاب از جمله ی آن ها هستند. به علاوه، گلیکاسیون، که به پیوند قند با دیگر مولکول ها گفته می شود، پروتئین ها را سفت می کند، به آن ها صدمه می زند و آن ها را در برابر رادیکال های آزاد آسیب پذیر می کند. این مسأله در مورد پروتئین های درون پوست هم صدق می کند. این پیوند یکی از مشخصه های پیری است. کلاژن و الاستین یعنی همان رشته هایی که پوست را محکم و انعطاف پذیر نگه می دارند، از آسیب پذیرترین پروتئین های این فرآیند هستند.

۸- از بین رفتن درخشندگی پوست

با پایین آمدن سرعت جوان سازی سلول ها، پوست صورت شما درخشندگی خود را از دست می دهد و شما را کمتر جوان نشان می دهد.

برای حفظ این درخشندگی می توانید از محصولات دارای رتینول استفاده کنید. تحقیقات علمی ثابت کرده رتینوئیدها سلامت و ظاهر پوست را بهبود می بخشند. رتینوئیدهای بر پایه ی ویتامین A ، سرعت ترن اوور سلولی (ریزش دائم سلول های مرده ی پوست و جایگزینی سلول های جوان تر) را به حد طبیعی می رسانند – فرآیندی که با افزایش سن از سرعت ان کاسته می شود – تا پوست نرم، درخشان، یکدست و سالم باقی بماند. در دوران بارداری و شیردهی استفاده از این محصولات ممنوع است.

۹- گود رفتن گونه ها

اگر احساس می کنید صورت تان گود رفته و مثل سابق پر و شاداب نیست، ممکن است علت آن از دست رفتن چربی زیر پوست تان باشد. این لایه ی چربی پوست را نگه می دارد، مثل یک ضربه گیر برای آن عمل می کند و آن را پر و جوان نشان می دهد. با این حال، با بالا رفتن سن، از حجم این لایه کاسته می شود.

اندکی افزایش وزن می تواند کمک کننده باشد و تحقیقات بیان می کند یوگای صورت هم ممکن است تأثیر داشته باشد.

۱۰- نازک شدن پوست

شاید هنوز سن زیادی نداشته باشید، اما ممکن است پیری زودرس پوست تان آن را به نازکی پوست پدربزرگ ها و مادربزرگ ها کرده باشد. دو عامل در نازک و کاغذی شدن بافت پوست نقش دارند. اول سطح کلسیم بدن است که برای محکم نگه داشتن پوست ضروری است و با بالا رفتن سن پوست از میزان آن کاسته می شود. دوم افزایش pH پوست است. این تغییرات pH می تواند کلاژن پوست را ازبین ببرد.

از سرم های پوستی ای استفاده کنید که حاوی اسیدهای آمینه ی کلسیم و پپتید هستند. با استفاده از مرطوب کننده هایی حاوی مواد پروبیوتیک می توانید pH پوست خود را تنظیم کنید. پروبیوتیک ها فعالیت آنزیم ها را به حالتی که در آن پوست جوان و سالم است نزدیک تر نگه می دارند.

۱۱- زبر و سخت شدن بخش هایی از پوست

خشکی طولانی مدت پوست می تواند باعث زبر و سخت شدن آن شود. پوست وقتی خشک یا ملتهب می شود، سعی می کند با ایجاد چندین لایه ی اضافی از سلول های مرده ی پوست، از خود محافظت کند. بیرونی ترین لایه پوست که لایه ی شاخی نام دارد، ضخامت بیشتری پیدا می کند و این مسأله باعث زبر و سخت شدن پوست می شود. به وجود آمدن یک لایه ی اضافی روی پوست می تواند نشانه ی بیماری پوستی پسوریازیس هم باشد. این بیماری باعث سرعت گرفتن چرخه ی حیات سلول های پوستی می شود.

۱۲- برآمدگی های کوچک

این برآمدگی کوچک سفید یا گوشتی رنگ که به آن ها میلیا گفته می شود، در نتیجه ی صدمات ناشی از نور خورشید یا استفاده از محصولات پوستی قوی به وجود می آیند. میلیا کیست کوچکی است که درون آن نوعی پروتئین به نام کراتین وجود دارد و در نتیجه ی ناتوانی موضعی پوستی در لایه برداری طبیعی خود به وجود می آید.

برای از بین بردن میلیا، از لایه بردارهای ملایمی استفاده کنید که فرآیند ترن اوور سلولی سلولی (ریزش دائم سلول های مرده ی پوست و جایگزینی سلول های جوان تر) را افزایش می دهند. این محصولات ممکن است حاوی گلیکولیک اسید یا رتینول باشند. استفاده از کرم ضد آفتاب را هم فراموش نکنید.

۱۳- باریک شدن لب ها

کلاژن بر پری لب ها هم تأثیر دارد و با از دست رفتن این ماده، ممکن است لب ها باریک شوند.

به جای تزریق بوتاکس یا فیلر، می توانید از محصولاتی مخصوص لب ها استفاده کنید که حاوی ضد آفتاب هستند و از لب ها محافظت می کنند. جلوگیری از آسیب نور خورشید بهترین راه برای کاهش آثار پیری بر روی لب ها و اطراف دهان است.

۱۴- پف و سیاهی زیر چشم ها

پوست دور چشم ها بسیار نازک و حساس است، به همین دلیل مستعد تغییر است و ممکن است افتادگی پلک ها، پف و سیاهی زیر چشم ها نشانه های پیری آن باشند. لایه ی چربی سطحی بدن با بالا رفتن سن از هم فرو می پاشد و باعث می شود پف زیر چشم ها بیشتر نمود پیدا کند. در اغلب موارد، پف زیر چشم ها از انباشت مایعات در قسمت پوست دور چشم ها حکایت دارد.

با محدود کردن مصرف نمک و الکل و داشتن خواب کافی می توانید به جلوگیری از این مشکل کمک کنید. کرم های دور چشم حاوی هیالورونیک اسید، گلیسیرین و ویتامین C هم می توانند کمک کننده باشند. به علاوه مواد ضد التهابی ای مثل کافئین می توانند به انقباض عروق خونی و بهبود گردش خون کمک کنند.

۱۵- آسیب پذیر شدن پوست در برابر صدمات

پیری پوست آن را در برابر صدمات آسیب پذیرتر می کند و می تواند روند التیام آن را تا حدود چهار برابر کُندتر کند. صدمات ناشی از نور خورشید می تواند به روند آسیب پذیرتر شدن پوست سرعت ببخشد. با نازک و شکننده تر شدن پوست و از دست رفتن بخشی از لایه ی چربی محافظ آن، ریسک آسیب دیدگی پوست بالا می رود. به علاوه، عروق خونی شکننده ی زیر پوست هم می توانند راحت تر دچار پارگی شوند.

۱۶- سرطان پوست

آسیب های پوستی فقط ظاهر شما را تحت تأثیر قرار نمی دهند بلکه می توانند زندگی شما را هم به خطر بیندازند. وقتی پوست در معرض عوامل اضطراب آور بسیار زیادی قرار بگیرد، مکانیزم های حفاظتی و ترمیمی آن تحت فشاری بیشتر از حد تحمل شان قرار می گیرند و از اینجا است که سلول های پوستی از سلول هایی سالم تبدیل به سلول هایی سرطانی می شوند.

مهم ترین کاری که می توانید برای محافظت از پوست خود در برابر سرطان پوست انجام دهید، استفاده ی هر روزه از کرم ضد آفتاب است.

منبع: thehealthy
مطالب دیگر از همین نویسنده
مشاهده بیشتر
بدون نظر

ورود