با بسته شدن مجدد صفحه اینستاگرامی امیر تتلو به خاطر فراخواندن دختران زیر سن قانونی برای انجام اقدامات غیر اخلاقی، سخنگوی فیس بوک اعلام کرده که این خواننده دیگر به هیچوجه نمیتواند در اینستاگرام صفحه رسمی داشته باشد و فعالیت کند. حواشی امیر تتلو اما از امروز آغاز نشده و ماجرای عجیب و غریب اقدامات او به چند سال پیش باز میگردد. در اینجا مروری به فعالیت او در صفحات مجازی خواهیم داشت.
با شروع موسیقی زیرزمینی رپ در ایران، عدهای خواننده در این سبک شروع به خواندن ترانههای زیرزمینی کردند که عمده آنها حالا در خارج از ایران به سر میبرند و تعداد معدودی هستند که همچنان در وطن خود باقی ماندهاند. امیر تتلو یکی از اولین خوانندگان این سبک موسیقی بود که با خواندن آهنگهای R & B توانست معروف بشود و محبوبیتش بعد از همکاریهای متعدد با دیگر خوانندگان بیشتر و بیشتر شود. ساخت کلیپهای تصویری زیر زمینی به او و دیگر خوانندگان کمک کرد تا بیشتر دیده شوند و با اینکه هر از گاهی خبر دستگیری برخی از این خوانندگان به گوش میرسید اما فعالیت آنها متوقف نمیشد.
تمام حواشی اصلی اما با خارج شدن این خواننده زیرزمینی از ایران آغاز شد؛ خوانندهای با بیش از ده سال سابقه فعالیت که که در روزهای انتخابات سال ۹۶ زمزمه مجاز شدن فعالیت هنری وی به گوش میخورد. «امیر حسین مقصودلو» ملقب به امیر تتلو، در همان زمان هم یک پدیده در اینستاگرام بود و چند میلیون دنبال کننده داشت.
بازداشت تتلو در سال ۱۳۹۵، زمانی که صفحه اینستاگرامیاش بیش از ۳ میلیون دنبالکننده داشت، موجی در بین طرفداران او برای آزادیاش به وجود آورد و او پس از اینکه از زندان آزاد شد، بار دیگر فعالیت خود را با قدرت از سر گرفت اما رنگ بوی پستهای این خواننده در آن ایام حالتی کاملا متضاد با صحبتها و منش پیشین خود داشت. به نظر میرسید وی پس از ابراز پشیمانی از رفتارهای گذشتهاش، آرام آرام توانست با نزدیک شدن به جریانهای سیاسی مجاز، امکان فعالیت آزادانه در زمینه موسیقی را به دست آورد. انتشار نمآهنگ «انرژی هستهای» بر عرشه یک ناو ایرانی و حضور در جشن خبرگزاری فارس، احتمالا نفطه اوج فعالیتهای مجاز تتلو بود در نهایت با خروجش از ایران، تتلو اعلام کرد که قصد دارد مانند گذشته رفتار کند و زندگیاش را جور دیگری آغاز کند.
تتلو پس از آنکه به ترکیه رفت، تمام صحبتهایش و نوع بینشش به جهان تغییر پیدا کرد. آهنگهای جدیدی در آنسوی مرزها خواند و موزیک ویدیوهایی ساخت که انتشار آنها در ایران عملا غیر ممکن بود و رسما راه بازگشت خود را بست. طرفداران او در اینستاگرام روز به روز بیشتر میشدند و به نظر میرسد این حجم از محبوبیت پس از (به ادعای خودش) خفقانی که در داخل کشور پیدا کرده بود، باعث شد که تتلو راه خود را به عنوان یک خواننده نسل جوان گم کند. پستهای اینستاگرامی او رنگ و بوی تندتری نسبت به برخی مسائل از جمله مذهب و حقوق زنان و… گرفتند و در همان روزها بود که صفحه اصلی او با ۴ میلیون دنبال کننده، به خاطر انتشار صحبتهایی «ضد زنانه» و تشویق مردان به کتک زدن بانوان، توسط خود اینستاگرام بسته شد.
تتلو اما کمی بعدتر با یک صفحه با نام جعلی به اینستاگرام بازگشت و کمی بعدتر از آن دوباره توانست با نام و اکانت رسمی خود به فعالیت خود در اینستاگرام برگردد. او این بار نیز پس از گذشت یک سال توانست بار دیگر بیش از ۴ میلیون دنبال کننده داشته باشد. او فعالیت هنری خود را طی یک سال اخیر بیشتر کرد و با خواندن آهنگهایی جنجالی توانست بار دیگر به سر زبانها بیفتد. تتلو با پوششی نسبتا متفاوت و چهرهای کاملا جدید و خالکوبی شده بازگشتی قدرتمند برای خود رقم زد و علی رغم وجود مخالفان، توانست با سیل طرفداران خود که نامشان را «تتلیتی» گذاشته بود، به کار خود ادامه دهد و خودش را کمتر درگیر حواشی کرد.
ایام کرونا و قرنطینه خانگی مردم بود که بار دیگر نام این خواننده بیشتر سر زبانها افتاد و در نهایت اقدامات او در این ایام منجر به بسته شدن مجدد صفحه اینستاگرامیاش شد. در این روزها بود که موضوع «لایو اینستاگرامی» تبدیل به یک ترند جهانی شد و بسیاری از سلبریتیها از این طریق با هواداران خود صحبت میکردند. تتلو توانست رکورد لایواینستاگرامی در جهان را با بیش از ۶۵۰ هزار بازدید کننده از آن خود کند؛ رکوردی که بعدتر در لایو شبکه یوتوب نیز با ده هزار بیننده ادامه داشت و بیشترین تعداد مخاطبین لایو یوتوب بین کاربران ایرانی را برای او رقم زد. او در این لایوها با دیگر سلبریتیهای اینستاگرامی نظیر «ندا یاسی» و «دنیا جهانبخت» و… گپ و گفت کرد و حواشی متعددی برای خود به وجود آورد.
اما تیر آخر به پست استوری چند روز پیش این خواننده بازمیگردد که در آن از هواداران خود خواست تا دخترانی ۱۵ تا ۲۰ ساله ساکن استانبول به او معرفی کنند تا آنها را به «حرمسرای» خود راه دهد. تاکید او بر زیر سن قانونی (۱۸ سال) این فرد بود که کار دستش داد، موضوعی که در اکثر نقاط دنیا به عنوان کودک آزاری محسوب میشود. این استوری که از سمت پردنبالکنندهترین خواننده اینستاگرامی ایرانی منتشر شده بود از چشم دیگر فعالان پنهان نماند و اکثر قریب به اتفاق این افراد، حتی همکاران گذشته خود تتلو، نسبت به این موضوع واکنش منفی نشان دادند. تتلو اما بر خواسته خود اصرار ورزید و بهانهتراشیهای دور از ذهنی برای صحبت خود به میان آورد، اما در نهایت صفحه این خواننده با بیش از ۴ میلیون دنبال کننده، مجددا بسته شد و به نظر میرسد دیگر امکان بازگشت دوباره برای او وجود ندارد.
یک سخنگوی شرکت فیسبوک که اینستاگرام زیرمجموعه آن است اعلام کرده که «ایمنی اعضا اولویت اصلی ماست و ما محتوایی که از کودکان بهره برداری می کند یا آنها را به خطر می اندازد را تحمل نمی کنیم. ما حساب امیر تتلو را به دلیل نقض سیاست های خود از کار انداختیم و او دیگر اجازه حضور در اینستاگرام را نخواهد داشت.» تتلو پس از بسته شدن حسابش در اینستاگرام و جنجالی شدن این خبر، در کانال تلگرامی خود اعلام کرده که قصد انتشار آهنگی به نام حرمسرا را دارد و میخواهد در این آهنگ شفافسازی کند.
شایان ذکر است رابطه جنسی با فرد زیر سن قانونی تجاوز یا آزار محسوب میشود. حتی اگر خود آن شخص ابراز رضایت کرده باشد، با توجه به سنش از نظر حقوقی صلاحیت آن را نداشته که چنین رضایتی را اعلام کند. سن قانونی در کشورهای مختلف متفاوت است و گاه شرایطی هم دارد. در بسیاری کشورها سن قانونی، یا سن رضایت، برای رابطه میان مردان و زنان بالغ ۱۸ سال تعیین شده است و این موضوع در ترکیه (شهری که این خواننده در آن اقامت دارد) نیز ۱۸ سال تعیین شده است.
ریپورتهایی که پس از انتشار این استوریها توسط پویشهای مردمی ایجاد شد یک نوع خودکنترلی اجتماعی تلقی میشود. این ریپورتها و همبستگیها در شرایطی رخ میدهد که افراد یک جامعه احساس کنند مسایلی در حال رخ دادن است که میتوانند به خانواده و محیط اجتماعی او آسیب بزنند. در هر حال همه میدانیم که بستر اینترنت یک تکنولوژی همگانی است که مانند دنیای واقعی کسی نمیتواند به طور تمام و کمال جلوی آن را بگیرد، اما میتوان این فضای گسترده را کنترل کرد و مدیران شبکههای اجتماعی با کمک مردم نسبت به این کنترل اقدام میکنند.
تتلو و امثال او با حذف اکانتشان به کل از فضا خارج نمیشوند و باز هم به طرق مختلف در جامعه حضور خواهند داشت و تاثیر خودشان را نیز خواهند داشت، آنچه اثر آنها را کمرنگ میسازد، کاهش توجه عمومی و عدم دنبال کردنِ آنها در فضای مجازی و هنری است؛ امری که باید دید پس از صحبتهای اخیر این خواننده چطور میتواند روی آینده کاریاش تاثیر بگذارد.
کشور و مردمی رو سراغ ندارم مثل ما اینقدر شدید به قهقرا رفته باشن.
بنده ساکن شهر مالمو سوئدم. متاسفانه این نوع ادما خیلیاشون اومدن سوئد و اینجا رو شدیدا خراب کردن. گروهک های مافیایی تشکیل دادن و تو خیابون جلوی مردم بیگناه بهمدیگه شلیک میکنن. بارها مردم عادی تیر خوردن.
۱۰ سال پیش فرار کردیم از ایران اومدیم اینجا اما الان با این اوضاع و این ادمای مجرم و بی فرهنگ به این فکر میکنم کجا فرار کنم.
بهم ریختن وضع مسکن و املاک تو کانادا باعث شده دودل باشم برا رفتن. میگن اونجا مسکن حبابه و دیگه مثل سابق نیست زحمت بکشی بتونی یه خونه بخری.
با کلی زحمت ۲ سال پیکربندی و مدیریت شبکه تو yrkeshögskolan اینجا خوندم و هرجای دنیا برم برام کاره. یادمه یکی از اون گنده لاتای تهران یکی رو کشته بود داشت فرار میکرد بیاد خارج. گاهی فکر میکنم اون خشونت و اون نوع رفتار پلیس با مجرمین تو ایران درسته.
باورتون شاید نشه اما خفاش شب تو سوئد داشتیم تو یکی از شهرای نزدیک استکهلم به اسم اپسالا. یه اقایی بود میرفت گردهمایی ها و جشن ها بعد دخترا رو ازار میداد. شبا تو خیابون خلوت به دخترا حمله میکرد. اما بدبختا نمیدونم طرفو دیپورت میکنن ایران یا نه. خاک تو سر این سوئدیا با این قوانین شون که شده بهشت هرچی خلافکاره
به نظرم امیر تتلو و امثال کسایی که رکورد لایو اینستاگرام رو شکستن تنها نک قله ی یخی هستش بالای سطح ابه. بعد شکوندن رکورد لایو اینستا یه سر به تلگرام و پستهای دنیای مجازی زدم حالم بهم خورد. شده افتخار اکثریت مردم. حالا اگه طرف ادم معمولی بود یه چیزی. همه میدونن همشون خلافکارن و ریزترین خلافشون مثلا همین کارهای پدوفیلیه. به خدا تو سوئد هیچ ملتی رو ندیدم اینطوری باشن چنین چیزی افتخار کنن.
ماهایی که مثل ادم زندگی میکنم هر روز سرخورده تر سرافکنده تر میشیم. بدبختا هیچکی نیست نگران باشه. هیچکی نیست این چیزا رو نقد کنه. اگه یکی بیاد نقد کنه مرردم میریزن سرش میگن چرا خودزنی میکنی؟ خود من بارها تو پستای اینستاگرامی نوشتم این کارا خوب نیست. سریعا ریختن کامنت گذاشتن چرا خود زنی میکنی. این مردم به خدا اگه معنی خودزنی رو بدونن اما از سر زبونشون نمیوفته.
من ادم بگی نگی غیر مذهبیم. یعنی معتقد به خدا و پیغمبر نیستم اما به هر دینی که به من احترام بزاره احترام میزارم. تو مالمو وقتی جشن چهارشنبه سوری میشه بارها دیدم فشفشه رو میگیرن طرف مردم بارها گفتن نکنین خطرناکه و جرمه. هرسال یه عده ایی دستگیر میشه. اما همین ادما وقتی به پیاده روی اربعین تو مالمو میرسه میشن یزید ابن معاویه و حتی به طرف مردم اب دهن پرتاب میکنن. پیاده روی اربعین تو مالمو همیشه بدونه اسیب رسوندن به مردم بوده. یه علی اقایی هست رنگ پوستش شبیه افریقاییا ولی شده حامی برتر بودن سفیدپوستای ژرمن. شده جوک و کرد عرب و ترک مسخره میکنن.
متاسفانه قوه ی انتخاب و تعقل از بین رفته بین مردم. نسل پیشین که فرهنگ و هنر داشتن تقریبا تو میانسالین و اکثرا چندسال دیگه چشم از دنیا میبندن. ما میمونیم و ملتی که از زندگی از اخلاق یا به قول سوئدیا ایتک و مورال هیچی نمیدونن. اگه تا دیروز قشر تحصیلکرده سوئد بودیم الان سوریها و افغانها شدن قشر تحصیل کرده و بافرهنگ. خدا شاهده تو سوئد ادمایی دیدم وقتی اومدن حتی نمیتونستن اسمشونو به فارسی یا عربی یا انگلیسی بنویسن ولی تو چندسال سیستم تحصیلی سوئد رو پاس میکنن و دانشگاه قبول میشن. چون یه مدت کمک معلم بودم میگم. ادمایی دیدم حتی الفبای فارسی عربی انگلیسی رو بلد نبودن اما بعد تنها چندسال کتاب نوشتن و موفق شدن.
تبدیل شدیم به ادمایی که هیچ هدفی نداریم. نمیدونیم چی میخوایی نمیدونیم چیکار باید بکنیم. تنها کارمون شده دیدن موفقیت بقیه و برا اینکه کم نیاریم تحقیرشون میکنیم. یه دختر دندونپزشک عراقی همسایمون بود صبح زود ساعتای ۵ پا میشد با قطار میرفت دانشگاه تا لوند. شب ساعت ۱۰ میومد. برام عجیب بود چرا خسته نمیشه. تا وقتی تو روسنگورد زندگی میکردم صبح و شبی نبود نره و نیاد. اما ما چی؟ الان کمتر ایرانی رو میشناسم زحمت بکشه. قشری که زحمت کشیدن براشون ارج و قربت داشت تقریبا تموم شدن و هرسال از تعداد دانشجوهای ایرانی کم و کم میشه. با وجودی که تو سوئد یکی از ملتهایی هستیم با بیشترین جمعیت. من یکی روزای روشنی رو نمیبینم. حتی بین قشر ایرانیان ساکن خارج. همه شدن تتلویی. همه شدن طرفدارا ساشا سبحانیها.
سالها پیش یکی از اعضای بلند پایه حزب سنتر مدارسی ایجاد کرد برا نهار نون خشک با اب میداد به بچه های مردم. شاید باورتون نشه اما واقعی بود.چون تو سوئد نهار دانش اموزا از همون سال اول که بچه ۷ سالشه تا ۲۰ سالگی یا تا قوتی دبیرستان میخونه به عده شهرداری و مدرسه هست. هر مدرسه ایی بوفه ی نهار و سالن غذا خوری داره. اما این اشغال بودجه نهار رو میگرفت و نون با اب میداد. حتی شیر نمیداد. تو دبیرستانمون تو روسنگورد ماها اب معدنی شیر و ابمیوه دارای ویتامین داشتیم. اما این اشغال اب لوله کشی میداد. یادمه وقتی روزنامه ها و مسئولین فهمیدن تنها قشری بودیم میگفتیم نوش جونش. یادم نیست کسی باهاش مخالفتی کرده باشه. تنها چیزی که نوک زبون اکثر دوستا و اشناهامون بود این بود که نوش جونش. تنها ملتی تو سوئد هستیم دکترهامون همه مطب خصوصی دارن. تقریبا ۹۹ درصدشون بعد ۳ سال خدمت عمومی دیگه حاظر نیستن برا مردم کار کنن. یه سر به لیست مطب های خصوصی تو شهرای سوئد بزنین همه چی دستتون میاد. تقریبا ۷۰ درصدشون ایرانین. بعدش عربن. متاسفانه این شده افتخار برا ما. کسی رو ندیدم با این رویه مخالفت کنه. اما بیمارستان و درمانگاه بری اکثر دکترها سوئدی ان. ادمایی که حاظر نشدن و نمیشن به پزشکی به چشم قصابی نگاه کنن. ادمایی که واقعا فرشته ان. منی که اومدم سوئد زندگی کنم واقعا دارم نگران میشم نکنه اینجا بشه یه ایران دیگه.
هرسال که میگذره وضع بدتر و بدتر میشه
خلاصه وقتی یکی میگه همه چی خوبه و جای نگرانی نیست من یکی میخوام سرمو بکوبم رو دیوار.
خدایا تتلو را به ایران برگردان
من شاید بعضی از آهنگهای تتلو رو دوست داشته باشم ولی واقعا ازش متنفرم چون تو اهنگ حرمسرا به شان خانم ها بی احترامی کرد واقعا برای دختران و زنانی که طرفدار این کار ها او هستند متاسم