تست pcr (یا واکنش زنجیره ای پلیمراز) روشی برای تحلیل یک توالی کوتاه از DNA (یا همان RNA) است و از آن برای بازتولید (یا تقویت) بخش های منتخبی از DNA یا RNA استفاده می گردد. این آزمایش که درون لوله های آزمایشگاهی قابل انجام است تنها چند ساعت طول می کشد.
احتمالا در ماه های اخیر نام تست pcr را زیاد شنیده اید؛ علت این است که با دنیاگیری کووید ۱۹ پزشکان سراسر دنیا از آن برای تشخیص ابتلا به این بیماری استفاده می کنند.
تست pcr چطور انجام می شود؟
در این تست پزشک نمونه ای از مخاط بیمار را عموما از بینی یا گلوی او دریافت می کند که البته مدتی است محققان مشغول بررسی امکان استفاده از بزاق فرد مشکوک برای انجام این تست هستند. در ادامه آنها به دنبال مواد ژنتیکی مرتبط با کرونا ویروس جدید در مخاط می گردند؛ آنها برای این منظور از تکنیکی به نام pcr استفاده می کنند (در واقع pcr نام یک تکنیک است) تا اگر ماده ژنتیکی مرتبط با این ویروس در مخاط وجود دارد آن را به مقدار زیاد تکثیر کنند و به راحتی تشخیص دهند. این مواد ژنتیکی در زمانی که فرد به بیماری مبتلا شده و نشانه های آن در بدنش بروز کرده باشد به راحتی از طریق تست pcr تشخیص داده می شود.
تست pcr تا چه اندازه دقیق است؟
به طور کلی این تست قابل اطمینان ترین آزمایشی است که این روزها برای تشخیص کووید ۱۹ به آن رجوع می شود. با این حال پیش از آنکه ویروس کرونا شروع به تکثیر کردن در گلو و بینی کند به چند روزی زمان نیاز است؛ در نتیجه اگر فرد به تازگی آلوده به کرونا ویروس شده باشد با کمک این تست نمی توان آن را تشخیص داد. از طرفی گاهی اوقات مخاط بینی و گلو فاقد علائم و نشانه های عفونت فعال هستند.
تست pcr چقدر زمان نیاز دارد؟
البته در برخی کشورهای پیشرفته از جمله آمریکا تست pcr به دو شکل سریع هم انجام می شود؛ یکی از کیت های تست سریع pcr را شرکتی به نام ابوت لابراتوار ساخته که میتواند ظرف مدت ۱۳ دقیقه نتیجه را اعلام کند. اما طبق پژوهشی که اخیرا در رابطه با تکنولوژی ارائه شده توسط این شرکت انجام گرفته احتمال دارد که ۱۰ درصد از مبتلایان به کووید ۱۹ توسط کیت های ابوت تشخیص داده نشوند.
دیگر روش های آزمایش
ابتلای یک فرد به کووید ۱۹ از طریق دو روش دیگر هم انجام می شوند که عبارتند از تست آنتی بادی و تست آنتی ژن:
تست آنتی بادی
در تست آنتی بادی افرادی شناسایی می شوند که پیشتر به کووید ۱۹ مبتلا شده اند و نمی توان از طریق این آزمایش تشخیص داد که آیا فرد همچنان به کرونا ویروس جدید آلوده است یا خیر. این تست بیشتر برای تشخیص وسعت شیوع بیماری در میان مردم کارایی دارد.
تست آنتی بادی کرونا از طریق آزمایش خون انجام می شود و در آن پزشک به دنبال آنتی بادی های کرونا ویروس می گردد. آنتی بادی زمانی در بدن تولید می شود که یک عامل عفونی نظیر ویروس وارد بدن شده باشد. این آنتی بادی ها عموما چهار روز یا یک هفته بعد از آلودگی در بدن ایجاد می شوند و در نتیجه نمی توان از تست آنتی بادی برای تشخیص ابتلا به بیماری استفاده کرد.
تست آنتی ژن
تست آنتی ژن افرادی را شناسایی می کند که همین حالا به کرونا ویروس مبتلا هستند. از این تست همچنین برای تشخیص سریع عفونت های فعال استفاده می شوند. تست آنتی ژن نیز از طریق بررسی ترشحات بینی و گلو انجام می شود و در آن پزشک به دنبال پروتئین های مرتبط با ویروس می گردد.
بدون نظر