هر آنچه درباره خورشیدگرفتگی اول تیر ۹۹ باید بدانیم

آغاز تابستان با آخرین خورشیدگرفتگی قابل رؤیت قرن حاضر هجری در ایران

هر آنچه درباره خورشیدگرفتگی اول تیر ۹۹ باید بدانیم

همزمان با آغاز فصل تابستان و در روز اول تیر آسمان ایران شاهد خورشیدگرفتگی است که از ایران به صورت جزئی دیده می‌ شود و به گفته ی دبیر انجمن نجوم آماتوری ایران بیشترین درصد گرفت خورشید در چابهار و دریای عمان رخ خواهد داد که به ترتیب ۹۸ و ۹۹ درصد از سطح خورشید توسط ماه پوشانده خواهد شد.

به گفته ی مسعود عتیقی، دبیر انجمن آماتوری ایران، کسوف روز اول تیر ماه که از نوع «حلقوی» است، از قاره آفریقا آغاز می‌ شود، به جز بخش‌ های غربی این قاره، در آسیا، بخش‌ های جنوبی قاره اروپا و همچنین بخش کوچکی از شمال استرالیا به صورت «جزئی» دیده خواهد شد.

خورشیدگرفتگی اول تیر 99

مناطق تحت پوشش خورشیدگرفتگی اول تیر ۹۹

مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران با اشاره به مناطق تحت پوشش پدیده ی خورشیدگرفتگی اول تیر، با تأکید بر اینکه بیشترین درصد خورشیدگی در شرقی‌ ترین منطقه ی چابهار در پسابندر مشاهده می‌ شود، یادآور شد: در این گرفت، در تهران حدود ۴۸ درصد سطح خورشید توسط ماه پوشانده می‌ شود و این میزان در جنوب شرقی‌ ترین نقاط که بیشترین درصد گرفت را در کشور دارد، به ۹۸ درصد می‌ رسد و این میزان در آب‌ های سرزمینی کشور در دریای عمان به عدد ۹۹ درصد نزدیک می‌ شود. این در حالی است که در غربی‌ ترین نقاط شمال غرب ایران پوشش خورشید حدود ۳۰ درصد است.

آغاز و پایان خورشیدگرفتگی اول تیر ۹۹

عتیقی اضافه کرد: این خورشیدگرفتگی در تهران در ساعت ۹ و ۴ دقیقه صبح روز یکشنبه اول تیر ماه قابل مشاهده خواهد بود و تا ساعت ۱۱ و ۳۸ دقیقه صبح این روز ادامه دارد. حداکثر گرفت در تهران در ساعت ۱۰ و ۱۶ دقیقه است.

وی اضافه کرد: بر این اساس امکان رصد خورشیدگرفتگی جزئی در سراسر ایران وجود دارد.

عتیقی، بیشترین زمان گرفت حلقوی را در شمال هند دانست که در مدت زمان ۳۸ ثانیه قابل مشاهده است.

تذکرات مهم برای رصد خورشیدگرفتگی اول تیر ۹۹

مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران اظهار کرد: گرفت خورشید در ایران به صورت «جزئی» است و در برخی از کشورها به صورت حلقوی مشاهده می‌ شود و استفاده از عینک‌ های مخصوص رصد خورشید برای رصد این پدیده توسط علاقه‌ مندان ضروری است و هرگز با چشم غیر مسلح این پدیده رصد نشود.

عتیقی اضافه کرد: علاوه بر آن در صورت رصد این رویداد نجومی با استفاده از تلسکوپ و دوربین دوچشمی و حتی عکاسی نجومی از این رویداد حتماً از قبل باید تجهیزات خود را مجهز به فیلترهای استاندارد از جمله فیلتر «مایلار» کرد؛ چرا که نگاه مستقیم به خورشید حتی برای مدت کوتاه بسیار خطرناک است و عواقب جبران‌ ناپذیری در پی خواهد داشت.

وی مقاصد نزدیک ایران برای مشاهده خورشیدگرفتگی حلقوی را کشور عمان دانست و ادامه داد: هر چند که به دلیل شیوع ویروس کرونا سفرهای داخلی و خارجی برای رصد چنین پدیده‌ ای چندان منطقی نیست و توصیه نمی‌ شود؛ به‌ویژه آنکه استان‌ های جنوبی از جمله استان سیستان و بلوچستان در وضعیت قرمز از حیث بیماری کووید-۱۹ قرار دارد، ولی کشور عمان یکی از مقاصد خارجی نزدیک به ایران برای رصد این خورشیدگرفتگی به صورت حلقوی محسوب می‌ شود و با توجه به اینکه در هنگام وقوع کسوف ارتفاع خورشید از افق نسبتا کم است، در تلفیق با مناظر طبیعی و ساختمان‌ها شاید بتوان تصاویر جذابی را از این پدیده ثبت کرد.

به گفته وی، انجمن نجوم آماتوری ایران به دلیل وجود کرونا و برای حفظ سلامت اعضای خود و مردم کشور، هیچ برنامه ی رصدی اختصاصی و عمومی در تهران و سایر شهرها نخواهد داشت و تنها گروه پژوهش این مرکز در قالب گروه کوچک در استان تهران اقدام به رصد و ارائه ی گزارش علمی از این پدیده ی زیبای نجومی خواهد کرد و تصاویر آن نیز از طریق فضاهای اختصاصی این انجمن منتشر خواهد شد.

مطالب دیگر از همین نویسنده
مشاهده بیشتر
بدون نظر

ورود