آیت الله یوسف صانعی از مراجع عظام تقلید که در روزهای گذشته به دلیل شکستگی لگن و دست در بیمارستان نکوئی قم بستری شده بود، امروز شنبه (۲۲ شهریور ماه) دار فانی را وداع گفت. آیتالله یوسف صانعی در سال ۱۳۱۶ در نیک آباد اصفهان به دنیا آمد. پدر وی محمدعلی صانعی و پدربزرگش حاج ملایوسف هر دو از روحانیون برجسته زمان خود به شمار می آمدند.
اغلب مبارزات سیاسی و فعالیتهای انقلابی صانعی پیش از انقلاب ۱۳۵۷ ایران، تلاش در ابعاد فرهنگی و تبلیغاتی بود که از طریق تبلیغ، سخنرانی، حضور در تظاهرات و راهپیماییها و صدور اعلامیه و بیانیههای سیاسی انجام میگرفت. بر اساس آنچه در جلد سوم کتاب اسناد انقلاب اسلامی منتشر شدهاست، نام و امضای آیت الله یوسف صانعی، در ذیل حدود سی اعلامیه سیاسی و انقلابی به ثبت رسیدهاست که اولین آن، نامهای است که پس از انتقال اما از ترکیه به نجف، از سوی علمای قم، خطاب به وی نوشته شدهاست. همچنین آخرین بیانیهای که نام و امضای وی و دیگر همراهان انقلاب در ذیل آن به چشم میخورد، اعلامیهای است که در مخالفت با دولت بختیار، در تاریخ ۱۳۵۷/۱۰/۱۷ صادر شدهاست.
آیت الله یوسف صانعی در اسفند ۱۳۵۸ از طرف امام خمینی به عنوان یکی از شش فقیه شورای نگهبان قانون اساسی منصوب شد. او مسئولیتهای دیگری نظیر نمایندگی امام در شورای عالی بازسازی مناطق جنگی نیز داشت. آیت الله صانعی پس از حدود سه سال، در ۱۹ دی ۱۳۶۱ از آن شورا کنارهگیری کرد و در همان تاریخ از طرف امام، به دادستانی کل کشور منصوب شد. ایشان در اولین دوره مجلس خبرگان رهبری در آذر ۱۳۶۱ نیز به عنوان نماینده منتخب مردم تهران انتخاب گردید.
آیت الله صانعی در اوایل انقلاب در صدا و سیما رساله توضیح المسائل امام خمینی را آموزش داده و پس از کنارهگیری از کلیه مناصب حکومتی به قم رفته و درس خارج خود را ادامه داد. برای اولین بار رساله توضیحالمسائل ایشان در سال ۱۳۷۲ هجری شمسی چاپ شد.
دفتر ایشان طی بیانیه ای مرگ این مرجع تقلید برجسته را اعلام کرد:
پیام دفتر آیت الله العظمی صانعى در پی ارتحال ایشان
إِنَّا للهِِ وإِنّا إِلَیهِ رَاجِعُونَ
مِنَ الْمُؤْمِنِینَ رِجَالٌ صَدَقُوا مَا عَاهَدُوا اللهَ عَلَیْهِ فَمِنْهُم مَّن قَضَى نَحْبَهُ وَمِنْهُم مَّن یَنتَظِرُ وَمَا بَدَّلُوا تَبْدِیلاً(احزاب/۲۳)
در ایام شهادت حضرت امام زین العابدین (علیه السلام) روح بلند آزاد مرد عرصه علم و اجتهاد، فقیه نواندیش، بقیه السلف شاگردان حضرت امام خمینی(سلام الله علیه)؛ حضرت آیت الله العظمی صانعی (قدس سره) به دیدار معبودش شتافت و کوله باری از غم و اندوه را بر دل مشتاقانش قرار داد.
او که ارادت زایدالوصفی به اهل بیت (علیهم السلام) و علوم آل محمد(صلی الله علیه و اله و سلم) داشت، بهترین ایام و اوقاتش مطالعه، تدریس و تألیف فقه و فقاهت بود و از این جهت آثار بجای مانده از ایشان سرمایهای ماندگار برای حوزههای علمیه، جامعه اسلامی و جوامع بشری خواهد بود.
ضمن عرض تسلیت به پیشگاه مقدس حضرت بقیه الله الاعظم ارواحنا فداء، ملت شریف و بزرگوار ایران، مراجع معظم تقلید و حوزه های علمیه، اعلام میدارد با توجه به وصیت آن عزیز سفر کرده، در ایام کرونا هیچگونه مراسم از تشییع و… برگزار نمی گردد.
بدون نظر