سلب مسئولیت: روزیاتو صرفا نمایشدهنده این متن تبلیغاتی است و تحریریه مسئولیتی درباره محتوای آن ندارد.
تولید صنعتی کمیک یا کتاب مصور یکی از مهمترین عوامل برای پیشرفت و ایجاد بازار برای این صنعت است. نگاهی که کشورهای پیشرو در زمینه کمیک یعنی آمریکا و ژاپن به معقوله تولید صنعتی دارند. ایجاد استودیوهای استاندارد برای کمیک همان نیازی است که امروز در کشور ما نیز احساس میشود. نیازی که در مجموعه کمیکا به آن پاسخ داده شده است.
کمیک در ایران هنری با تاریخچه طولانی است. در واقع اولین کمیک را میتوان در دوران باستان و بر روی سفالهای کشف شده در شهر سوخته یافت. این بدان معناست که ایران در زمینه کمیک چه تصویرگری و چه داستان پردازی سابقه طولانی دارد. اما در دهههای گذشته این رسانه جهانی نتوانسته است در کشورمان به جایگاه مطلوبی در بین مخاطبان دست پیدا کند. دلیل این عدم دست یابی را نیز میتواند تولید غیر حرفهای کمیک دانست.
کمیکا مجموعهای دانش بنیان
مجموعه کمیکا اولین تیم دانش بنیان است که توانسته روند تولید کمیک را در ایران به صورت صنعتی دنبال کند. تولید کمیک یعنی در قالب خط تولیدی سازمان یافته از مرحله ایده تا اجرا را مختصصان این فن در استودیوهای تخصصی کمیک تولید کنند. برای اجرای این خط تولید نیز به تیم حرفهای و توانمند نیاز است.
تولید کمیک از مرحله ایده آغاز شده و سپس ایده مورد نظر به متن قابل ارائه به تصویر تبدیل میشود. سپس تیم تصویرگری مطابق با فیلمنامه کمیک به طراحی شخصیتها و فضاسازی کمیک میپردازد. در مرحله بعد بازاریابی محصول آغاز میشود که خود کاری تخصصی و نیازمند افراد توانمند است. زیرا بازاریابی در حوزه محصولات فرهنگی به خصوص کودک و نوجوان کاری سخت و البته پر زحمت است.
ایلیا الگویی برای کودکان و نوجوانان
کمیکا در روند تولید ایلیا، اولین کمیک سریالی ایران که به دنبال تاثیرگذاری و ایجاد الگو برای مخاطبان کودک و نوجوان است توانسته ثابت کند میتوان محصولی با کیفیت برای مخاطب ایرانی تولید کرد. محصولی که والدین بدون دغدغه آن را برای فرزندان خود خریداری نمایند و نگران نباشند که فرزندان آنها تحت تاثیر آموزشهایی مغایر با فرهنگ ایرانی باشند.
کمیک هنوز نتوانسته است جایگاهی در سبد محصولات فرهنگی خانوارهای ایرانی پیدا کند. هرچند که به اعتقاد بسیاری در آینده نشر ایران این رسانه میتواند جایگاه خاصی داشته باشد. جایگاهی که مجموعه کمیکا در تلاش است تا یکی از تیمهایی باشد که این جایگاه را در صنعت نشر ایران برای کمیک ایجاد میکند. البته ایجاد این جایگاه نیاز به تغییر نگاه مدیران فرهنگی به این رسانه دارد. نگاهی که در گذشته منفی بوده است اما با تلاش مجموعههای فعال در این حوزه و تولید آثار با کیفیت در حال تغییر است.
تبدیل تهدید به فرصت
کمیک ایلیا یکی از همان محصولاتی است که باعث گردیده نگاه منفی مدیران و فعالان فرهنگی به کمیک تغییر کند. زیرا ایلیا با ارائه کاراکتر بومی یا بهتر بگوییم ابرقهرمان ایرانی، نشان داده است که میتوان از ظرفیت کمیک برای تولید الگو بهره برد. الگوهایی که این قابلیت را داشته باشند تا جایگزین ابرقهرمانهای خارجی شوند. البته عدم شناخت مخاطبان ایرانی با کمیک قطعا چالش بزرگی بر سر راه تولیدکنندگان این مدل محصولات است.
چالشی که با ایجاد فضایی شفاف و آموزشهای مناسب مخاطبان میتوان به آن دست یافت. کمیکا در این راه نیز قدم گذاشته و تلاش دارد تا از طریق آموزشهای کاربردی ابتدا کمیک را به مخاطبان ایرانی معرفی کند. سپس از ظرفیتهای این محصول چند رسانهای همچون آموزش و سرگرمی در راستای ارتقای فرهنگ و نگاه تربیتی به حوزه کودک و نوجوان بهره ببرد.
مشکلات صنعت کمیک
قطعا مشکلات بسیاری بر سر راه کمیکا وجود خواهد داشت زیرا مشابه فعالیتی که این مجموعه در حال انجام آن است را نمیتوانید در هیچ کجای ایران پیدا کنید. این خود نشان از آن دارد که کمیکا توانسته است پا در حوزهای بگذارد که دست نخورده و مملو از چالشهای بسیار است. عدم شناخت کمیک در بین والدین، مشکلات حوزه چاپ و نشر، مشکلات اقتصادی، عدم وجود دانش فنی مربوط به خط تولید کمیک، تکنیکهای کمیک، شناخت عمیق مخاطب و… از جمله چالشهای پیش روی کمیکاست که با مطالعه، تحقیق و پژوهش و آزمون و خطا توانستهاند بر این چالشها غلبه کنند.
این مجموعه در کنار تولید محصولات فرهنگی سعی دارد فضایی برای جذب و حمایت از فعالان حوزههای مختلف همچون کمیک، انیمیشن، گیم و نویسندگی فراهم آورد. فضایی که استعدادهای جوان بتوانند در راستای علاقهمندی خود تلاش کنند تا در آیندهای نزدیک شاهد تولید آثار بیشتری در حوزههای ذکر شده باشیم.
همچنین علاقمندان میتوانند با گذراندن دورههای کارآموزی در بخشهای مختلف استودیو کمیکا همچون طراحی و تصویرگری، نویسندگی، تولید محتوا، مارکتینگ و غیره آماده ورود به بازار کار شوند. زیرا کمیکا استعدادها را کشف میکند و از آنها در راه تولید و خلاقیت کمک میگیرد، تا در آیندهای نزدیک شاهد آن باشیم که ایران نیز در جمع کشورهای برتر در حوزه محصولات فرهنگی قرار گیرد.
بدون نظر