بعضی ها فکر می کنند برای از بین بردن پلاک های دندانی باید خیلی محکم مسواک بزنند، لایه ای از باکتری ها که به دندان ها می چسبند و وقتی چیزی می خورید و می نوشید از خود اسید تولید می کنند و باعث پوسیدگی دندان ها می شوند. با این حال، این تصور سنخیتی با حقیقت امر ندارد چون پلاک های دندانی به قدری نرم اند که با یک تکه پارچه هم می توان آن ها را پاک کرد. ما صرفاً به این دلیل به مسواک نیاز داریم که پارچه به هر گوشه و کنار دهان مان نمی رسد. پس چیزی که به آن نیاز دارید، نه فشار زیاد، بلکه مسواک زدن همه ی نقاط دهان خود است.
در ادامه از نشانه هایی خواهیم گفت که از محکم مسواک زدن شما حکایت دارند و چند روش مؤثر هم برای حل این مشکل به شما یاد خواهیم داد.
۱- لثه هایتان عقب رفته اند
همه ی دندان ها توسط مینای دندان محافظت می شوند که محکم مسواک زدن می تواند صدمات شدیدی به آن وارد کند. با آسیب دیدن مینای دندان، لثه ها شروع به تحلیل رفتن می کنند، در نتیجه ریشه ی دندان ها در معرض خطر بزرگی قرار می گیرد. کار به اینجا که برسد، احتمالاً باید دندانی که دیگر سالم نیست را پُر یا عصب کشی کنید یا حتی بکشید. به گفته ی دندانپزشکان، ۱۰ تا ۲۰ درصد مردم دنیا به خاطر محکم مسواک زدن به لثه های خود آسیب زده اند.
۲- دندان هایتان خیلی حساس شده اند
همچون تحلیل رفتن لثه ها، از بین رفتن مینای دندان هم می تواند دندان ها را حساس کند. دلیلش صرفاً این است که در این حالت دندان ها دیگر محافظی ندارند و این مسأله اثر بدی بر عصب آن ها می گذارد. اگر خوردن یک نوشیدن خیلی داغ یا خیلی سرد یا گاز زدن مواد غذایی سفت، برایتان خیلی سخت شده، یعنی باید به دندانپزشک مراجعه کنید. شما باید دندان های خود را آرام تر و ملایم تر مسواک بزنید.
۳- موهای مسواک تان کهنه به نظر می رسد
فرسودگی مسواک، رایج ترین دلیل ساییدگی دندان است، یعنی بسیاری از افراد دندان های خود را اشتباه مسواک می زنند. چون یا خیلی محکم مسواک می زنند یا از مسواک هایی استفاده می کنند که موهای سفتی دارند. پس اگر مسواک تان به گونه ای است که انگار هر چند هفته یک بار باید تعویض شود، یعنی خیلی محکم از آن استفاده می کنید. درست است که مسواک را هر سه چهار ماه باید تعویض کرد اما ظاهر آن باید کماکان سالم باشد.
۴- قسمت های نزدیک به لثه ی دندان هایتان خیلی سفید یا درخشان نیستند
علت تیره تر بودن رنگ قسمتی از دندان که زیر لثه قرار دارد این است که این بخش از دندان لایه ی محافظ مینا را ندارد. به همین دلیل است که با تحلیل رفتن لثه، آن قسمتی از دندان که زیر لثه قرار داشت و حالا بیرون زده، رنگ زردتر یا تیره تری دارد. بدون وجود لایه ی محافظ مینا، دندان در معرض انواع میکروب ها و باکتری ها قرار می گیرد. بنابراین مشکل تشدید می شود و کل سلامت دندان در معرض خطر قرار می گیرد.
حالا می خواهیم ببینیم چه راهکارهایی برای حل این مشکل وجود دارد.
۱- از مسواک های نرم استفاده کنید
نه تنها سرعت مسواک زدن تان، بلکه کیفیت مسواک تان هم به دندان صدمه می زند. قدم اول، استفاده از مسواکی است که موی نرمی داشته باشد و بعد از آن باید در شیوه ی مسواک زدن تان تجدید نظر کنید. مسواک را با یک زاویه ی ۴۵ درجه نگه دارید و به آرامی عقب و جلو کنید. می توانید این کار را با دست غیر مسلط تان انجام دهید تا فشار کمتری وارد کنید.
۲- از مسواک برقی استفاده کنید
یکی از ویژگی های بسیاری از مسواک های برقی این است که شما را از زیاد بودن فشار وارده مطلع می کنند. چراغی که روی مسواک قرار دارد از رنگ سبز به رنگ قرمز درمی آید و صدای آن تغییر می کند و شبیه به زنگ هشدار می شود. پس هنگام مسواک زدن باید دقت کنید که چراغ مسواک سبز باشد، امری که از مناسب بودن فشار مسواک زدن تان حکایت دارد. با این حال، همه ی مسواک های برقی به این سنسور مجهز نیستند و بنابراین قبل از خرید باید از وجود این ویژگی در محصول مورد نظر خود مطمئن شوید.
۳- مسواک را با سه انگشت نگه دارید
نگه داشتن مسواک مانند قلم به شما کمک می کند با فشار مناسب مسواک بزنید. چون با این کار می توانید فشاری که به دست خود وارد می کنید را به راحتی کنترل کنید. برعکس، وقتی مسواک را در مشت تان می گیرید، به راحتی ممکن است کنترل فشار وارده را از دست دهید و زیاده روی کنید. این فشار مسواک زدن نیست که دندان ها را تمیز می کند – موهای مسواک باید بتوانند لای همه ی دندان ها بروند و به این ترتیب پلاک ها و دیگر باکتری ها را از بین ببرند.
۴- از پایین بودن قدرت پاک کنندگی خمیر دندان تان مطمئن شوید
قدرت پاک کنندگی خمیردندان باید آنقدری باید که وظیفه اش را انجام دهد و دندان ها را آنطور که باید تمیز کند. با این حال، خمیردندان هایی که از قدرت پاک کنندگی بالایی برخوردارند اثر بیشتری دارند و مینای دندان را از بین می برند. به جای خواندن توضیحات روی بسته بندی خمیردندان و تحقیق درباره ی میزان پاک کنندگی مواد تشکیل دهنده ی آن، از یک روش دیگر می توانید استفاده کنید.
کافی است یک تکه فویل را بردارید و مقداری خمیردندان روی آن بمالید. سپس آن را با آب بشویید و ببینید روی آلومینیوم خراش افتاده یا خیر. تعداد خراش ها میزان قدرت پاک کنندگی خمیردندان را نشان می دهد.
بدون نظر