یک جوان افغان که در بریتانیا تحصیل کرده، رهبری مقاومت در افغانستان در مقابل نیروهای طالبان را در دست دارد و می گوید در همین چند روز بین ۶۰ تا ۱۰۰ نیروی طالبان را کشته است، در حالی که نیروهای طالبان به سمت پنجشیر به راه افتاده اند. احمد مسعود فرزند احمد شاه مسعود فرمانده مشهور نیروهای مجاهدین و ملقب به «شیر پنجشیر» است که پس از تسخیر افغانستان توسط نیروهای طالبان، در منطقه کوهستان پنجشیر که موطن او و پدرش و تنها منطقه تصرف نشده توسط طالبان است، رهبری عملیات مقاومت افغان ها را بر عهده دارد. در حالی که احمد مسعود مقاومت علیه حاکمان جدید افغانستان را آغاز کرده، هنوز اطلاعاتی در مورد تعداد تلفات نیروهای او منتشر نشده اما برخی مقامات محلی مدعی شده اند نیروهای وی توانسته اند کنترل چند شهر در اطراف پنجشیر را از دست شبه نظامیان طالبان خارج کنند.
احمد مسعود نیز مدعی شده که او و سربازانش تا آخرین نفس مبارزه خواهند کرد. این گروه که نام خود را جبهه مقاومت ملی افغانستان گذاشته اند در مناطق کوهستانی پنجشیر در شمال کابل سنگر گرفته و با پیوستن سربازان افغان تعلیم دیده شده توسط غرب به آن ها، هر روز بر تعدادشان افزوده می شود. یکی از شناخته شده ترین افرادی که از مسعود ۳۲ ساله پشتیبانی می کند، امرالله صالح معاون سابق رییس جمهور و جاسوس ارشد افغانستانی است که شبکه ای از جاسوسان در کابل دارد و پس از سقوط کابل به پنجشیر رفته و به نیروهای مقاومت پیوسته است. شکل گیری این گروه مقاومت در پنجشیر باعث شده که بسیاری از یک جنگ داخلی دیگر در افغانستان بیم داشته باشند هر چند در روزهای اخیر صحبت هایی بین دو طرف برای مصالحه در جریان بوده و حتی برخی از مقامات طالبان از بیعت احمد مسعود با این گروه خبر داده بودند، خبری که البته از جانب نزدیکان فرزند احمد شاه مسعود تکذیب شد.
یک منبع خبری گزارش داده است که در سه روز گذشته، باقیمانده نیروهای دفاع ملی و نیروهای امنیتی این کشور خود را به پنجشیر رسانده و به جبهه مقاومت ملی افغانستان به رهبری مسعود پیوسته اند. این منبع خبری مدعی شده که تعداد افراد این جبهه در حال افزایش بوده و در چندین جبهه به نیروهای طالبان حمله کرده اند. احمد شاه مسعود، پدر احمد مسعود، چند روز پیش از حملات یازده سپتامبر توسط نیروهای القاعده ترور شد. او رهبری جبهه مقاومت شمال با حمایت سازمان سیا را بر عهده داشت که در سال ۲۰۰۲ نقش مهمی در اخراج طالبان از کابل و برقرار ثبات در این کشور داشت هر چند در هنگام آزادسازی افغانستان، شاه مسعود دیگر در قید حیات نبود. در دوران نزدیک به شش ساله حکومت طالبان بر افغانستان از سال ۱۹۹۶ تا ۲۰۰۱ منطقه پنجشیر تنها منطقه ای در افغانستان بود که تحت رهبری احمد شاه مسعود به حاکمیت طالبان تن نداده و مستقل بود.
احمد مسعود گفته است که حاکمیت دوباره طالبان در افغانستان یک بار دیگر فرصتی را در اختیار القاعده قرار می دهد که حملاتی شبیه یازده سپتامبر ۲۰۰۱ را در خارج از افغانستان به اجرا بگذارد. وی در این باره گفته است: «طالبان تنها مشکل مردم افغانستان نیستند. تحت کنترل طالبان، افغانستان به خاستگاهی برای تروریسم اسلام رادیکال تبدیل خواهد شد. یک بار دیگر شاهد شکل گیری توطئه ها علیه دموکراسی ها خواهیم بود». در نامه ای به واشنگتن پست، احمد مسعود ضمن درخواست برای کمک تسلیحاتی به نیروهایش گفته است: «من آماده ام تا قدم جای پای پدرم بگذارم و با مبارزان مجاهدین همراه شوم، که یک بار دیگر برای مبارزه با طالبان آماده اند». احمد مسعود که یکسال نیز در مدرسه نظامی سند هورست تحصیل کرده، در کالج پادشاهی لندن تحصیل کرده است. پس از شایعات و ادعاهایی مبنی بر مصالحه وی با طالبان، احمد مسعود گفته است: «من پسر احمد شاه مسعود هستم و تسلیم شدن در قاموس من جایی ندارد».
او مدعی شده که این شروع کار اوست و مقاومت تازه شروع شده است. دره پنجشیر در دوران جنگ داخلی در دهه ۱۹۹۰ هیچگاه به تسخیر طالبان در نیامد و در دوران پیش از آن و حضور نیروهای شوروی در افغانستان نیز از دسترس نیروهای روسی دور ماند. احمد مسعود در صحبت هایی درباره شکل گیری مقاومت علیه نیروهای طالبان گفته است: «پدرم، فرمانده مسعود، قهرمان ملی ما، میراثی را برای من به جای گذاشته است و این میراث مبارزه برای آزادی افغان هاست. این مبارزه اکنون به شکلی برگشت ناپذیر از آنِ من است. من و همرزمانم برای دادن خون خود آماده ایم. ما از همه افغان های آزاد، کسانی که بردگی را نمی پذیرند می خواهیم به سنگر ما در پنجشیر، آخرین منطقه آزاد در سرزمین رنج کشیده مان بپیوندند. به همه افغان ها از تمامی مناطق و قبایل می گویم: در کنار ما بجنگید».
مسعود همچنین از کشورهای غربی و عربی خواسته است در این مبارزه به آن ها کمک کنند، همانند کمکی که در مبارزه با شوروی و طالبان در سال های قبل به پدرش کرده بودند: «از شما می پرسم: آیا شما، ای دوستان عزیزی که آزاد هستید، بار دیگر همانند گذشته به ما کمک خواهید کرد؟ علیرغم خیانت برخی ها، ما هنوز به شما اعتماد داریم. ما افغان ها خود را در شرایط اروپای سال ۱۹۴۰ می بینیم. غیر از پنجشیر، سرنگونی کامل شده است و روحیه همکاری با طالبان در میان شکست خوردگان در حال گسترش است، کسانی که کم کاری هایشان باعث شکستشان شد. تنها ماییم که ایستاده ایم و هرگز تسلیم نخواهیم شد». او با یادآوری صحبت های ژنرال دوگل بعد از اشغال فرانسه توسط نازی ها گفته است: «امروز من به یاد صحبت های ژنرال شارل دوگل افتادم که بعد از فروپاشی ارتش فرانسه گفته بود: فرانسه یک نبرد را باخته اما نه کل جنگ را. ما افغان ها هنوز نبرد را نباخته ایم زیرا کابل مبارزه نکرد. اینجا در پنجشیر، مجاهدین پیر و جوان سلاح های خود را برداشته اند. همراه با هم ما صفحه ای جدید در داستان افغانستان را خواهیم نوشت. این فصلی جدید در مقاومت بی پایان مظلومان در برابر ظالم است».
احمد مسعود در مورد مذاکرات خود با طالبان گفته است: «من آمادهام در صورتی که شرایط برای صلح و امنیت در کشور فراهم شود، از خون پدرم که دو روز قبل از حملات ۱۱ سپتامبر ۲۰۱۱ ترور شد، بگذرم. در دوره پدرم، طالبان نتوانست کنترل شمال را در دست بگیرد. بعدا القاعده ۹ سپتامبر ۲۰۰۱ پدرم را ترور کرد. اما من مایلم به خاطر برقراری صلح و امنیت و ثبات در کشور از خون پدرم بگذرم. ما آماده تشکیل دولتی فراگیر با طالبان از طریق مذاکرات سیاسی هستیم. اما آنچه قابل قبول نیست تشکیل دولت افراطگرا در افغانستان است که تهدید خطرناکی نه فقط برای افغانستان بلکه برای تمام منطقه و جهان است. ما با آنها گفتگو میکنیم و به رسیدن به راهکاری و پایان جنگ امید داریم. آنها میگویند که ضد تروریسم بین المللی هستند اما باید این مسئله را به صورت عملی ببینیم. امیدواریم که آنها مایل به این مسئله باشند. ما خواهان جنگ نیستیم. اگر وارد پنجشیر شدند ما آماده جنگ هستیم. درست است که آنها میتوانند بدون سلاح وارد شوند اما اگر با تفنگ وارد شدند ما آماده دفاع هستیم اما باید اجازه فرصت صلح را بدهیم حتی اگر صلح با طالبان باشد».
دره پنجشیر توسط کوه های بلند هندوکوش محاصره شده و از دیرباز به عنوان پایگاه مقاومت افغانستان شناخته می شود. ژیل دورونسورو کارشناس امور افغانستان از دانشگاه سوربن پاریس اما چندان به این مقاومت خوش بین نیست و می گوید: «مقاوت در حال حاضر تنها در حد حرف است زیرا طالبان هنوز تلاشی برای ورود به پنجشیر نکرده است. طالبان تنها کافی است پنجشیر را محاصره کند، آن ها نیاز ندارند که وارد این منطقه شوند». عبدالسید، محقق مستقل در دانشگاه لوند سوئد نیز می گوید: «طالبان از تمامی جهات پنجشیر را محاصره کرده اند و فکر نمی کند فرزند مسعود بتواند بیشتر از چند ماه مقاومت کند. در حال حاضر او هیچ حمایت قوی واقعی ندارد».
بیشتر بخوانید: سخنگوی طالبان: «مردم ایران هم به هواپیمای آمریکایی آویزان میشدند» + ویدیو
این اخباری که هی تو تلگرام میگن واقعیه؟ روز بعد اینکه طالبان کابل رو گرفت گفتن پنجشیر رو تحویل دادن.
اما مهمترین دلیل این بحران افغانستان فساده. اونقدر قصر سازی کردن که حتی یه مسئول دون پایه یه قصر برا خودش داره. مردمشونم ناراضی. مردمشونم میگفتن طالبان باشه فساد نباشه راضی ان.
این احمد مسعود خودش میگن ۲ تا قصر داره. کلی پول برده و کلا زندگیشون تو اروپاس
بعید می دونم بتونه جلوی طالبان وایسه. اونهم این طالبان مجهز شده الان. چند وقت دیگه خبر فرار یا کشته شدنش میاد. بیشتر به نظر میاد عروسک رسانه های غربی باشه و حرفهایی هم که میزنه خیلی شعاری و بی ارتباط با وضعیت فعلی افغانستانه و فقط به درد خوراک خبری همین رسانه ها می خوره. کلا ۴-۵ ساله که برگشته افغانستان. دوران قبلی طالبان که توی ایران مدرسه میرفته و بعدش هم انگلیس بوده.