این روزها همه چیز به تصفیه و فیلتراسیون نیاز دارند، از سیاست و شبکه های اجتماعی گرفته تا بسیاری چیزهای دیگر و البته آب نیز از این قاعده مستثنی نیست. همه ما فکر می کنیم آبی که می نوشیم سالم است اما چنین نیست و بارها این موضوع ثابت شده است. برای مثال مشکل سنگ کلیه و مشکلات گوارشی تنها دو مورد از ساده ترین مشکلاتی هستند که در اثر مصرف آبی که از شیر آب می آید و همه آن را سالم می دانند رخ می دهد. تصفیه نشدن آب می تواند عواقب و بیماری های بسیار شدیدی را در پی داشته باشد و تاریخ نیز این موضوع را ثابت کرده است. یکی از روش های خلاص شدن از دست آلودگی های متعدد آب نوشیدنی استفاده از دستگاه های تصفیه آب و به طور کلی فیلترهای آب است.
دستگاه های تصفیه آب نه تنها از سلامتی ما در برابر آلودگی های زیان آور آب دفاع می کنند بلکه می توانند مزه آب را نیز بهبود بخشند. بیشترین شکایت ها در مورد آب نوشیدنی با مزه و بوی آن مرتبط بوده و به همین خاطر است که تغییر مزه و بوی آب آشامیدنی یکی از کارکردهای مهم دستگاه های تصفیه آب به شمار می آید. در کنار فیلترهای آب یخچالی، محبوب ترین و پراستفاده ترین دستگاه های تصفیه آب همان فیلترهای به شکل پارچ آب هستند که آن ها را از آب شیر پر کرده و در یخچال می گذارید. از آنجایی که سیستم فیلتراسیون و نوع فیلترهای سیستم های تصفیه آب با هم متفاوت هستند، خرید دستگاه تصفیه آب و فیلترهای تصفیه آب می تواند وظیفه پیچیده یا سختی باشد.
آلودگی هایی که در آب وجود دارند
انواع مختلفی از مواد آلوده و مضر در آب وجود دارند که مهم ترین آن ها عبارتند از:
- مزه و بوی بد اگر چه مضر نیست اما می تواند ناخوشایند باشد.
- ذرات زنگ زدگی و دیگر رسوبات می توانند وارد آب آشامیدنی شوند، باعث گرفتگی در خروجی یا فیلتراسیون دستگاه های یخ ساز و شستشو اثرگذار بوده و کارکرد آن ها را تغییر دهند. در صورتی که آب دارای ترکیبات مضری از این دسته باشد، رنگ آن تغییر کرده و دچار کدری و تیرگی می شود.
- باکتری و انگل نیز می توانند وارد آب شوند که برای کودکان، افراد مسن و هر کسی که سیستم ایمنی او دارای مشکل باشد بسیار خطرناک خواهند بود. در حالی که آب چاه می تواند حاوی باکتری و انگل باشد، کیست هایی شبیه کریتوسپوریدیوم و گیاردیا در آبی که با استفاده از کلرین تصفیه شده نیز دیده شده اند.
- سرب یکی دیگر از ترکیبات مضری است که در برخی آب ها وجود دارد. برخی از لوله کشی های قدیمی با استفاده از اتصالاتی ساخته شده اند که از جنس سرب هستند. سرب موجود در آب بی مزه و بی بو بوده اما باید از ورود آن به آب جلوگییر کرد. فیلترهایی وجود دارند که مقدار زیادی از این سرب را فیلتر می کنند.
- دیگر مواد آلاینده ای که ممکن است در آب نوشیدنی وجود داشته باشند، شامل داروها، فلزهای سنگین و حتی ویروس ها هستند.
نوع سیستم فیلتراسیون
هر دستگاه تصفیه آب از یک سیستم فیلتراسیون خاص یا ترکیبی از آن ها استفاده می کند که در ادامه به تشریح آن ها می پردازیم:
فیلتر کربنی: فیلتراسیون کربنی یک سیستم پایه مناسب فیلتر کردن تمامی انواع آلودگی های آب آشامیدنی است. کربن یک جاذب طبیعی بسیار قوی است که می تواند بسیاری از ناخالصی های آب را که با چشم غیرمسلح دیده نمی شوند، به خود جذب نماید. برخی سیستم های تصفیه آب از تکه ای کربنی استفاده می کنند که آب با فشار از آن عبور داده می شود و برخی دیگر نیز از کربن فعال استفاده می کنند که باعث می شود بعد از عبور آب از این لایه کربنی، رسوب روی هم انباشته شود. فیلترهای کربنی معمولاً دارای غشایی هستند که به عنوان یک لایه محافظ اضافی عمل می کند. این فیلترهای کربنی با ضخامت های متفاوتی تولید می شوند که هر یک ذرات با ابعاد خاصی را فیلتر می کنند.
فیلتر کلرامین: کلرامین در کاری که برای آن در نظر گرفته شده بسیار عالی عمل می کند که آن هم از بین بردن چیزهایی است که نمی خواهید در آب نوشیدنی باشد. کلرامین نیز مانند کلر اما یک ویژگی منفی داشته و آن این است که برای بسیاری از ارگانیسم های زنده سمی است. بدین ترتیب فیلترهای کلرامین مناسب آب هایی هستند که در ابتدا با کلرامین کاملاً تصفیه شده و تمامی ترکیبات مضر آن از بین رفته و اکنون زمان زدون خود کلرامین از آب رسیده است. فیلترهای کلرامینی علاوه بر زدودن کلرامین آب، بو و مزه بد آب را نیز از بین می برند.
فیلتر ذرات : همانطور که از نامشان بر می آید، این فیلترها ذرات ته نشین شده مانند شن و ماسه، کثیفی های جامد و زنگ زدگی ها را فیلتر می کنند. معمولاً همه دستگاه های تصفیه آب از این فیلتر به عنوان اولین مرحله تصفیه آب و سیستم فیلترینگ خود استفاده می کنند.
فیلتر ضد رسوب: اگر چه این فیلترها می توانند بسیار شبیه فیلترهای ذرات باشند اما کارکرد اصلی آن ها جلوگیری از ورود رسوب به آبی است که می نوشید. نوع رسوب از کریستال های بزرگ جامد تا رسوب های نرم متفاوت بوده و عناصر دیگری در داخل خود دارد. رسوب اغلب در اثر نوسان فشار و دما ایجاد می شود و البته انباشته شدن رسوب مدت زمانی طول خواهد کشید. فیلترهای ضد رسوب در واقع رسوب را فیلتر نمی کند بلکه از به وجود آمدن رسوب جلوگیری می کنند.
فیلتر ماوراء بنفش: فیلترهای ماوراء بنفش را باید قهرمان دنیای فیلتراسیون دانست. با استفاده از نور یا انرژی ماوراء بنفش، آب می تواند در سطح میکروسکوپی تمیز و ایمن شود. با این نوع فیلتر می توانید از ویروس و میکروب و دیگر عوامل بیماری زا در هر اندازه و سطحی خداحافظی کنید. اما این نوع فیلترها به شکل فیزیکی آب را فیلتر نکرده و ذرات جامد و ته نشین های آن را نمی گیرند. همچنین در صورت استفاده از این نوع فیلتر عوامل بیماری زایی مانند تخم قارچ و هاگ باقی مانده و در صورت نوشیده شدن به دیواره سیستم گوارشی می چسبند. بدین ترتیب استفاده از این فیلترها زمانی مناسب است که با فیلترهای دیگر همراه باشد. این نوع فیلتر مواد شیمیایی موجود در آب را نیز فیلتر نمی کند.
فیلتر اسمز وارونه: اسمز در واقع جریان آب از غلظت پایین به سمت غلظت بالا از طریق یک غشای نیمه نفوذپذیر است. اسمز وارونه نیز دقیقاً عکس این موضوع است. در واقع فیلتر اسمزی آب را به صورت فشاری از یک غشا عبور می دهد که باعث می شود ترکیبات آلوده کننده بزرگ تر از مولکول های آب در این غشا گرفته شوند. در حالی که فیلتر اسمزی نمی تواند کلرین موجود در آب را بگیرد، دیگر مواد آلاینده ای که فیلترهای کربنی فیلتر نمی کنند را نیز جدا می کند. این نوع فیلترها همچنین ممکن است مواد معدنی مفید را در کنار مواد آلاینده فیلتر کنند و به همین خاطر سیستم های پشتیبانی طراحی شده اند که این مواد را به آب باز می گردانند. فیلتر اسمز وارونه می تواند آلاینده هایی مانند باکتری، انگل، ویروس و سرب را از آب بگیرد.
فیلتر تبادل یونی: این فیلتر در واقع یون های مواد آلاینده را با مواد افزودنی که کم خطرتر هستند جایگزین می کند. نرم کننده های آب از این فرآیند برای بهبود کیفیت آب سخت استفاده می کنند و منیزیم و کلسیم را جایگزین سدیم می سازند. تبادل یونی همچنین باعث کاهش مواد آلاینده ای مانند کادمیوم، مس و روی می شود.
فیلتر اکسایش-کاهش: این نوع فیلتراسیون در واقع مولکول های مواد آلاینده مانند کلرین را به مولکول های متفاوتی که اثرات بیماری زا و مضر ندارند تبدیل می کند. این روش فیلتراسیون می تواند مقدار ترکیبات مضر در آب مانند کلرین، سرب و باکتری را کاهش دهد.
انواع سیستم های تصفیه آب
انواع مختلفی از دستگاه های تصفیه آب وجود دارند که بسته به بودجه، نوع آب مصرفی، نحوه تعمیر و نگهداری و از همه مهم تر نوع فیلتراسیون شان و ذرات ناسالمی که فیلتر می کنند، متفاوتند. در ادامه می خواهیم شما را با انواع سیستم های تصفیه آب آشنا کنیم.
پارچ های آب دارای فیلتر: پارچ های آب دارای فیلتر یکی از پراستفاده ترین انتخاب ها در هنگام خرید دستگاه تصفیه آب هستند. این پارچ ها بدون اینکه عملکرد کارتریج و جریان آب تحت تاثیر قرار گیرد. برخی اما کند عمل کرده و در معرض گرفتگی فیلتر قرار دارند یا عمر فیلترشان اندک است. یک پارچ فیلتردار که در داخل یخچال قرار می گیرد می تواند برای یک یا دو نفر مناسب باشد و نمونه های بزرگتر نیز می توانند آب یک خانوار را تصفیه کرده و گالن های متعددی را در روز آماده می سازند. از ویژگی های این نوع سیستم های تصفیه آب این است که نیازی به نصب ندارند، امکان تصفیه آب برای استفاده های بعدی را دارند، برای نگهداری در داخل یخچال یا روی کانتر آشپزخانه مناسبند، مقادیر کمتری آب تصفیه می کنند، بسته به مدل می توانند مزه و بوی کلرین (کلر)،رسوب، سرب، کیست و مواد دارویی را کاهش دهند و دارای سیستم های فیلتراسیون کربونی یا تبادل یونی هستند.
دستگاه تصفیه نصب آب شونده روی شیرآلات : اگر به دنبال یک فیلتر آب با نصب ساده هستید، گزینه های مناسبی برای فیلتر کردن آب نوشیدنی و مخصوص پخت و پز وجود دارد. این نوع فیلترها با باز کردن قسمت هوادهنده شیر که در قسمت انتهایی آن قرار می گیرد، می توانید فیلتر را روی شیر آب نصب کنید. این نوع فیلترها به شما اجازه می دهند بین آب فیلتر نشده و فیلتر شده انتخاب کنید. بدین ترتیب با نصب این نوع دستگاه تصفیه آب، می توانید بدون دردسر آب نوشیدنی و پخت و پز خود را تصفیه کنید و در صورت نیاز، بدون دشواری از همان شیر آب، برای داشتن آب فیلتر نشده استفاده کنید. این نوع فیلترها معمولاً میزان ته نشینی، سرب و مزه و بوی کلرین را می گیرند و برخی انواع نیز در فیلتر کردن کیست ها و مواد شیمیایی موثرند. برخی از این دستگاه های تصفیه آب دارای فیلتر کربنی یا فیلتر کربنی همراه با تبادل یونی هستند. نقطه ضعف این فیلترها این است که جریان آب را کند کرده و روی هر شیر آبی قابل نصب نیستند.
دستگاه تصفیه آب رومیزی: این دستگاه های تصفیه آب نیز نیاز به نصب ندارند و با متصل کردن آن ها به شیر آب می توانید از یک آب تمیز و بدون آلایندگی استفاده کنید. با این دستگاه مقادیر زیادی از آب را بدون اینکه نیازی به تغییر در سیستم لوله کشی داشته باشید تصفیه خواهید کرد. امکان گرفتگی در این فیلترها بسیار کمتر از فیلترهای نصب شونده روی شیر آلات است اما امکان اتصال به همه شیرآلات را ندارند.
دستگاه تصفیه آب زیر سینکی: همانند دستگاه های تصفیه آب رومیزی، این دستگاه ها نیز می توانند مقادیر زیادی آب را تصفیه کنند. این دستگاه ها فضای کانتر آشپزخانه را اشغال نکرده اما ممکن است برای نصبشان به یک متخصص نیاز داشته باشید که کار ایجاد یک حفره در سینک را برای شما انجام دهد. این گزینه بهترین نوع دستگاه تصفیه آب برای داشتن یک سیستم فیلتراسیون آب بی نقص است. جدای از یک سیستم تصفیه آب نامرئی که زیر سینک قرار می گیرد، دستگاه تصفیه آب زیر سینکی یک فیلتراسیون دائم را برای آب نوشیدنی و پخت و پز شما فراهم می سازد. نقطه ضعف این نوع سیستم نیاز به یک فرد حرفه ای برای نصب کردن و دستکاری سیستم لوله کشی است برخی از انواع این فیلترها دارای یک شیرآلات خاص هستند که باید روی سینک نصب شوند یا روی کانتر آشپزخانه قرار گیرند. امکان استفاده از فیلترهای مختلف در این سیستم وجود دارد از فیبر کربن و اسمز وارونه گرفته تا فیلتر ضد رسوب.
فیلترهای نصب شونده روی دوش حمام: این فیلترها نیز همانطور که از نامشان بر می آید برای استفاده در حمام استفاده می شوند. فیلترهای دوش حمام بین سردوش و پایه آن نصب شده و بسیار ساده بوده، راحت نصب می شوند. این نوع فیلتر رسوبات را کاهش داده و بوی و مزه کلرین را می گیرند. همچنین استفاده از فیلترهای کربنی و اکسایش-کاهش بر روی این سیستم تصفیه آب وجود دارد.
فیلتر آب یخچالی: این نوع فیلتر نیز همانطور که از نام آن مشخص است در داخل یخچال قرار می گیرد. محفظه های یخ و آب در یخچال های مدرن مانند ساید بای ساید و یخچال هایی که فریزر در قسمت پایین قرار دارد دیده می شوند. در این یخچال ها آب از طریق یک لوله باریک از شیر آب به داخل یخچال منتقل شده و قبل از ورود به محفظه یخ یا آب از یک فیلتر داخلی عبور می کند. در واقع تنها کاری که شما لازم است انجام دهید، تعویض این فیلتر هر چند وقت یکبار است، اغلب هر ۶ ماه یا یکسال یکبار.
سیستم های تصفیه خانگی: این سیستم های تصفیه آب در واقع تمام آب ورودی به خانه را فیلتر می کنند و بدین ترتیب علاوه بر آب آشامیدنی و پخت و پز، آب حمام، لباسشویی و دیگر آب موجود در خانه تصفیه می شود و برخی از آن ها امکان تبدیل آب سخت به آب نرم را دارند. نصب این سیستم ها نیز دشوار و نیازمند حضور فردی متخصص است اما امکان استفاده از انواع فیلترها در آن به صورت ترکیبی وجود دارد.
فاکتورهایی که هنگام خرید دستگاه تصفیه آب باید به آن ها توجه داشته باشید:
نوع سیستم : در بالا ویژگی های انواع دستگاه های تصفیه آب تشریح شد و بدین ترتیب باید در مورد نوع سیستم تصفیه آبی که مناسب کار شماست و نیازتان را برطرف می کند تصمیم گیری کنید. هر یک از این سیستم ها بسته به کارکرد، کیفیت و هزینه با هم متفاوت هستند.
نوع فیلتر: نکته مهم بعدی انتخاب نوع فیلتر است که پیش از آن باید با نوع آب محل زندگی تان آشنا باشید. مزه کردن آب می تواند مهم ترین نکته باشد. داشتن بو و مزه کلر، ته نشین و ذرات جامد در آب می توانند نقش تعیین کننده ای در تصمیم گیری در مورد نوع فیلتر شما داشته باشند. همچنین به یاد داشته باشید که هیچ کدام از فیلترها به تنهایی کافی نبوده و آب را به طور کامل تصفیه نمی کنند. بدین ترتیب بهترین گزینه استفاده از چند فیلتر به صورت همزمان است که مرحله ای آب را تصفیه می کنند.
قدرت فیلتر: نکته مهم دیگر به ابعاد ذراتی بازی می گردد که هر فیلتر قادر است آن را جدا کند. هر چه عدد میکرون ذکر شده روی یک فیلتر بزرگ تر باشد، ذرات بیشتری می توانند از این فیلتر عبور کنند و هر چه عدد میکرون کوچکتر باشد ذرات کمتری از این فیلتر عبور کرده و فیلتر مورد نظر کارآیی بهتری خواهد داشت. اگر به جای هر ۶ ماه یکبار، مجبور می شوید فیلترها را هر سه ماه یکبار تعویض کنید باید بدانید که نیاز به فیلتر با میکرون بزرگ تر نیاز دارید هر چند میکرون کوچکتر از عدد ۵ نمی تواند برای آب نوشیدنی مناسب باشد.
بیشتر بخوانید: راهنمای خرید کتری برقی ؛ از انواع کتری برقی تا نکاتی که هنگام خرید اهمیت بیشتری دارند
بدون نظر