چرا تحمل دوری از دیکتاتوری «کیم جونگ اون» برای برخی فراری‌های کره شمالی دشوار است؟

چرا تحمل دوری از دیکتاتوری «کیم جونگ اون» برای برخی فراری‌های کره شمالی دشوار است؟

یک فراری اهل کره شمالی که هفته گذشته و به ادعای مقامات کره جنوبی از طریق منطقه مرزی به شدت حفاظت شده بین دو کشور، به بخش شمالی شبه جزیره کره بازگشت، ممکن است جاسوس کره شمالی بوده یا نتوانسته خود را با واقعیت های زندگی در کره جنوبی وفق دهد. وزیر دفاع کره جنوبی تایید کرده است که این شهروند فراری اهل کره شمالی که ظاهراً ژیمناستیک کار بوده است، روز دوشنبه گذشته به کره شمالی بازگشته است. این مرد که سی و چند ساله بوده، احتمالاً همان مردی است که در نوامبر ۲۰۲۰ از طریق منطقه غیرنظامی بین دو کشور به کره جنوبی فرار کرده بود.

وزیر دفاع کره جنوبی تایید کرده است که این شهروند فراری اهل کره شمالی که ظاهراً ژیمناستیک کار بوده است، روز دوشنبه گذشته به کره شمالی بازگشت

به گفته وزارت یکپارچه سازی کره جنوبی، بیش از ۳۳,۰۰۰ شهروند کره شمالی در دو دهه اخیر خود را به کره جنوبی رسانده و در این کشور ساکن شده اند. اما در شرایطی که فرار از کره شمالی و گرسنگی ها و سرکوب های روزمره زمامداران این کشور برای بسیاری از شهروندان این کشور یک آرزوی دست نیافتنی است، چرا جوانی که توانسته خود را به کره شمالی برساند، بعد از حدود تنها یک سال تصمیم می گیرد بار دیگر به زادگاهش بازگردد؟ با توجه به درگیری و تنش ۷۲ سال اخیر بین دو کشور و شرایط رسمی جنگی بین آن ها، کارشناسان بر این باورند که به احتمال فراوان این مرد یک جاسوس بوده است هر چند مقامات رسمی کره جنوبی این ادعا را رد می کنند. سونگ-یون لی استاد مطالعات کره از دانشگاه تافتس دلایل متعددی را برای بازگشت این فراری به کره شمالی بر می شمارد، از مشکلات اقتصادی گرفته تا تهدید شدن خانواده او از جانب مقامات کره شمالی، مشکل داشتن با قوانین کره جنوبی و جاسوسی.

وزیر دفاع کره جنوبی تایید کرده است که این شهروند فراری اهل کره شمالی که ظاهراً ژیمناستیک کار بوده است، روز دوشنبه گذشته به کره شمالی بازگشت

در حالی که لی تصدیق می کند تنها می تواند در مورد افکار این فراری اهل کره شمالی گمانه زنی کند، این واقعیت که وی از زمان فرار به کره جنوبی شغل ساده و دون پایه یک نظافتچی را داشته می تواند یکی از دلایل تصمیم وی برای بازگشت به کره شمالی باشد. مقامات نظامی کره جنوبی نیز تایید کرده اند که این شهروند فراری اهل کره شمالی، در طول مدت حضور در بخش جنوبی شرایط اقتصادی بدی داشته و به سختی می توانسته امرار معاش کند. همچنین لی بر این باور است که حضور ۱۴ ماهه ی این مرد در کره شمالی می تواند دلیلی بر جاسوس بودن وی باشد. او در این باره می گوید :«بازگشت به سرزمین مادری، جایی که احتمالاً مجازات در انتظارش خواهد بود، نشان می دهد که شاید او در ماموریت بوده باشد، این امکان وجود دارد که او جاسوس بوده باشد».

وزیر دفاع کره جنوبی تایید کرده است که این شهروند فراری اهل کره شمالی که ظاهراً ژیمناستیک کار بوده است، روز دوشنبه گذشته به کره شمالی بازگشت

آنیکا ای کولور، استاد تاریخ آسیای شرقی در دانشگاه دولتی فلوریدا اما با این موضوع موافق نیست و می گوید: «به نظر نمی رسد او آنچنان سطحی از آموزش یا تحصیل را داشته باشد تا بتواند با مشاهده کردن اطلاعات جمع آوری کند، اطلاعاتی که برای رژیم کره شمالی خیلی مفید باشد». کولور بر این باور است که محتمل ترین سناریو این است که این فراری زندگی نسبتاً راحتی در کره شمالی داشته و استاندارد زندگی در بخش جنوبی برایش چندان خوشایند نبوده است، در شرایطی که فراری های کره شمالی اغلب با سکونت در بخش جنوبی که از لحاظ سیاسی و اقتصادی، فضایی به شدت متفاوت از بخش شمالی دارد مشکل پیدا می کنند زیرا سال ها و دهه ها در محیطی متفاوت زندگی کرده اند و سازگار شدن با دنیایی جدید برایشان دشوار است.

همانطور که گفته شد، این فراری ظاهراً ژیمناست بوده و کولور می گوید که ورزشکاران در کره شمالی بسیار مورد توجه قرار می گیرند، جایی که رژیم غذایی و مسکن بهتری دریافت کرده و قهرمان ملی در نظر گرفته می شوند. کولور در این باره می گوید: «به طور کلی ما بر این باوریم که کره شمالی کشوری به تمامی غیرآزاد است که در آن زندگی مردم به شدت تنظیم شده است. اما نخبه های زیادی در کره شمالی وجود دارند که از این رژیم منفعت بسیاری نصیبشان شده و زندگی هایی همراه با امتیازات و حق های ویژه بسیاری دارند، از جمله ورزشکاران. نظر من این است که به عنوان یک فرد از طبقه کارگر در کره جنوبی، او جایگاه اجتماعی چندانی نداشته و دلش برای آن زندگی که در گذشته داشته تنگ شده بود، به عنوان ورزشکاری که مزایای بسیاری در اختیار او قرار داشت».

وزیر دفاع کره جنوبی تایید کرده است که این شهروند فراری اهل کره شمالی که ظاهراً ژیمناستیک کار بوده است، روز دوشنبه گذشته به کره شمالی بازگشت

اما این فقط مشکلات اقتصادی نیست که باعث می شود زندگی برای شهروندان فراری کره شمالی در بخش جنوبی دشوار باشد. سوزی کیم، استاد تاریخ کره در دانشگاه روتخرز می گوید که فراری های کره شمالی در بخش جنوبی با تبعیض مواجه هستند، جایی که به خاطر لهجه های متفاوت خود به سرعت قابل شناسایی هستند. در حالی که داده های دولت کره جنوبی نشان می دهد که دستکم ۳۰ فراری اهل کره شمالی در یک دهه گذشته به کشورشان بازگشته اند، کیم می گوید که برآوردهای تایید نشده نشان می دهند که تعداد این افراد بسیار بیشتر است زیرا می توانند از شناسایی شدن خود جلوگیری کنند.

شیوع ویروس کرونا باعث شده که زندگی برای فراریان در کره جنوبی دشوارتر از قبل باشد در حالی که حتی در شرایط عادی نیز ساختن یک زندگی برای مردم اهل کره شمالی در بخش جنوبی با چالش های زیادی مواجه می شد زیرا دو کشور علیرغم فاصله اندک و قرابت تاریخی و فرهنگی دیرپای، در دهه های اخیر از لحاظ فرهنگی و اقتصادی فاصله زیادی از یکدیگر گرفته و این فاصله دائماً در حال افزایش است. شهروندان فراری کره شمالی که به بخش جنوبی می آیند باید مهارت های جدیدی یاد گرفته و یک جامعه کاملاً جدید شکل دهند تا آن ها را جایگزین روابطی کنند که در کره شمالی داشته اند. شیوع ویروس کرونا باعث تعطیلی سازمان های حمایتی از این فراری ها شده و تنهایی آن ها نیز بیش از پیش شده است در شرایطی که همرنگ شدن با جامعه کره جنوبی برای آن ها در این شرایط دشوار است.

وزیر دفاع کره جنوبی تایید کرده است که این شهروند فراری اهل کره شمالی که ظاهراً ژیمناستیک کار بوده است، روز دوشنبه گذشته به کره شمالی بازگشت

مشخص نیست که چه بر سر ژیمناست اهل کره شمالی بعد از بازگشت به این کشور آمده است. دولت کره شمالی به طور رسمی به این ماجرا واکنش نشان نداده اما دریافت پیام هایی از ارتش کره جنوبی در مورد عبور این مرد را تایید کرده است. کولور و لی در مورد سرنوشت این مرد پس از بازگشت به کره شمالی با هم مخالفند. لی بر این باور است که فرار از کره شمالی خیانت به کشور محسوب شده و بدون شک چندین سال زندانی شدن یا کار در اردوگاه های کار اجباری و شاید هم اعدام را برای وی در پی داشته باشد. اما کولور معتقد است که رژیم کره شمالی از بازگشت این فراری با آغوش باز استقبال خواهد کرد تا از او و ماجرایش به عنوان یک عامل بازدارنده برای منصرف کردن دیگر شهروندان کره شمالی از این کشور استفاده خواهد کرد. وی در این باره می گوید: «فکر می کنم آن ها از این ماجرا به عنوان ابزاری برای نشان دادن این موضوع به مردم خودشان استفاده کنند که شرایط در کره جنوبی آنچنان نیز خوب نیست».

مطالب مرتبط
مطالب دیگر از همین نویسنده
مشاهده بیشتر
بدون نظر

ورود