دولت ایالات متحده رقابتی را برای شکست دادن چین در پیدا کردن یک جنگنده پنهانکار F-35 که در دریای چین جنوبی سقوط کرده، آغاز کرده است. این جنگنده روز دوشنبه در جریان یک فرود ناموفق روی ناو هواپیمابر یو اس اس کارل وینزون به درون دریای چین جنوبی افتاد. خلبان وادار شد چتر نجاتش را باز کرده و در مجموعه نیز هفت نفر از پرسنل ناو زخمی شدند. این هواپیمای جنگی ۱۰۰ میلیون دلاری که به طور خاص برای عملیات های دریایی ساخته شده است، در جریان فرود روی عرشه ناو به درون دریا سقوط کرد و به دومین حادثه این جنگنده گرانقیمت در سه ماه اخیر تبدیل شد. نیروی دریایی ایالات متحده عملیاتی را برای بازیابی این جنگنده F-35 از اعماق دریای چین آغاز کرده و نسبت به قصد دولت چین برای پیدا کردن این جنگنده زودتر از صاحبش نگران است.
جنگنده پنهانکار F-35 پیچیده ترین و پیشرفته ترین جنگنده کنونی ایالات متحده و جهان است و همین موضوع نگرانی مقامات نظامی و سیاسی ایالات متحده از افتادن لاشه آن به دست چین را افزایش داده است. جنگنده F-35 تنها جنگنده پنهانکار دوربردی است که برای فعالیت روی ناوهای هواپیمابر طراحی شده است. این جنگنده دارای قلابی متوقف کننده است که به آن کمک می کند روی عرشه ناو فرود آمده و در هنگام بلند شدن نیز از یک تکنولوژی منجنیقی برای به پرواز درآمدن در سریع ترین زمان ممکن استفاده می کند. علاوه بر طراحی رادارگریز، این جنگنده مملو از سنسورهایی است که هرگونه تغییری را مستقیماً به کلاهخود خلبان ارسال می کنند. نیروی دریایی ایالات متحده هنوز هیچ توضیح کاملی در مورد علت وقوع این حادثه ارائه نکرده اما گفته که آسیبی به عرشه ناو نرسیده است.
سال گذشته نیز بریتانیا از ایالات متحده خواست تا در پیدا کردن یک فروند جنگنده F-35B Lightning II که در جریان بلند شدن از روی ناو ملکه الیزابت به درون دریای مدیترانه سقوط کرده بود کمک کند. لندن از این بیم داشت که روسیه سعی کند این هواپیما را زودتر از قعر دریا بیرون کشیده و تکنولوژی آن را کپی نماید. در نهایت این جنگنده ماه گذشته در جریان عملیاتی مخفیانه از عمق دریای مدیترانه بیرون کشیده شد. شرایط کنونی جنگنده F-35 سقوط کرده در دریای چین جنوبی هنوز مشخص نیست. این جنگنده پنهانکار توسط کمپانی لاکهید مارتین ساخته شده و سه نسخه جداگانه از آن برای نیروی هوایی، دریایی و نیروهای ویژه دریایی ساخته شده است.
نسخه دریایی جنگنده پنهانکار F-35 می تواند با سرعت ۱.۶ برابر سرعت صوت پرواز کرده و برد پرواز آن نیز ۱,۲۰۰ مایل دریایی است. این جنگنده نسل پنجمی گرانقیمت ترین سیستم جنگی جهان است که توسعه آن بیش از ۴۰۶ میلیارد دلار هزینه داشته است. بخش هایی از هزینه توسعه این جنگنده پیشرفته توسط کشورهای عضو ناتو تامین شده و ۱۵ درصد از قطعات و تکنولوژی هر جنگنده نیز توسط کمپانی های بریتانیایی تامین شده است در حالی که چندین فروند F-35 نیز در ایتالیا ساخته می شود. نکته جالب اینکه در جریان یک نبرد هوایی که در سال ۲۰۱۵ رخ داد، یک جنگنده قدیمی اف-۱۶ که در دهه ۱۹۷۰ طراحی شده است توانست F-35 را شکست دهد.
بیشتر بخوانید:
تمام اشکالات و نقص های جنگنده F-35 ؛ از باگ های کامپیوتری تا مشکل توپ داخلی
بدون نظر