رمان تام کلنسی (Tom Clancy) در سال ۱۹۸۶، با عنوان «طوفان سرخ برمی خیزد» جنگ جهانی سوم که توسط روسیه ایجاد می شود را پیش بینی کرده بود.
هشدار اسپویل: مقاله زیر حاوی اسپویلرهای رمان تام کلنسی در سال ۱۹۸۶ با عنوان «طوفان سرخ برمیخیزد» است. بیش از سه دهه قبل از تهاجم روسیه به اوکراین، نویسنده کتابهای پرفروش، تام کلنسی، سناریویی را تصور کرد که شباهت هایی با رویدادهایی دارد که چند وقت اخیر رخ داده است. کلنسی (با همکاری لری باند، طراح بازیهای جنگی) دو سال پس از انتشار کتاب هیجانانگیز نظامی اش با نام «شکار اکتبر سرخ»، کتابی ۷۲۵ صفحهای درباره یک درگیری جهانی که توسط اتحاد جماهیر شوروی آغاز میشود، نوشت.
خلاصه داستان کتاب:
پس از نابودی یکی از پالایشگاه های نفتی اصلی توسط شبه نظامیان آذربایجانی، اتحاد جماهیر شوروی تصمیم می گیرد که منابع نفتی خلیج فارس را که توسط ناتو محافظت می شود، تصرف کند. اتحاد جماهیر شوروی برای توجیه مقاصد خود با طراحی یک عملیات دروغین حمله به کرملین را تقصیر آلمان غربی که وابسته به ناتو است، میاندازد.
واقعیت:
مقامات روسی از جمله ولادیمیر پوتین، رهبر روسیه، بارها حمله نظامی جدید خود به اوکراین را بر این دروغ استوار کردند که یک نسل کشی در اوکراین در حال وقوع است. اما یک تفاوت کلیدی بین سناریوی کلنسی و تهاجم واقعی روسیه این است که اوکراین هنوز بخشی از ناتو، قدرتمندترین اتحاد جهان که شامل قدرت های هسته ای آمریکا، فرانسه و بریتانیا است، نیست.
در کتاب کلنسی، بحران زمانی حل می شود که یک کودتا به رهبری KGB رهبر خیالی روسیه را قبل از اینکه بتواند به نیروهای متفقین حمله اتمی انجام دهد، رخ میدهد. در حالی که پایان خوش در فیلمهای هیجانانگیز آمریکایی کلنسی رایج است، هنوز مشخص نیست که در جنگی که قبلاً صدها کشته و ۸۰۰۰۰۰ نفر را مجبور به فرار کرده است، نتیجه مشابهی ببینیم.
نیروهای روسیه در ۲۴ فوریه به اوکراین حمله کردند و از چندین جهت وارد خاک این کشور شدند و به سمت پایتخت آن، کیف، حرکت کردند. رئیس جمهور جو بایدن و دیگر رهبران غربی از پوتین انتقاد کرده و اقدامات کشورش را نقض قوانین بین المللی خواندند.
پوتین در روزهای اخیر هنگامی به نیروهای هسته ای روسیه دستور داد تا به حالت آماده باش دربیایند و آن را “آمادگی رزمی ویژه” نامید، تا تهدید فعالیت هسته ای را به منصه ظهور برساند.
پوتین اوکراین را به ارتکاب نسل کشی متهم کرده و دولت آن را یک رژیم نازی خوانده است، ادعاهایی که هیچ مدرکی برای آن وجود ندارد. در ” طوفان سرخ برمی خیزد “، حمله شوروی به آلمان غربی نیز بر اساس یک دروغ است.(یک حمله تروریستی طراحی شده توسط KGB که منجر به مرگ دانش آموزان روسی میشود.)
در Clancy-verse، استراتژی تهاجم شوروی توسط یک عملیات “ماسکیروفکا” یا پرچم دروغین با هدف ارتکاب جنایت توسط یکی از کشورهای عضو ناتو آغاز شد تا بتواند این سازمان را با برنامه هایی برای تصاحب نفت در خلیج فارس به عقب براند.
توطئه مشابهی در ماه ژانویه در دنیای واقعی رخ داد، زمانی که گزارشهای اطلاعاتی ایالات متحده نشان داد که روسیه احتمالاً در حال برنامهریزی عملیاتی با پرچم دروغین برای توجیه حمله به اوکراین بوده است. یک مقام ناشناس به واشنگتن پست گفت: «ما اطلاعاتی داریم که نشان میدهد روسیه از قبل گروهی از عوامل را برای انجام عملیاتی با پرچم دروغین در شرق اوکراین برای انجام اقدامات خرابکارانه علیه نیروهای نیابتی خود مستقر کرده است.»
مشخص نیست که آیا یک حادثه با پرچم دروغین توسط روسیه طراحی شده است یا خیر. یک مقام آمریکایی روسیه را متهم کرد که در پشت ماجرای خودروی بمب گذاری شده در شرق اوکراین تحت کنترل شورشیان در ۱۸ فوریه قرار داشته که رسانه های روسی از آن برای برانگیختن نگرانی مبنی بر این که نیروهای اوکراینی رهبران جدایی طلب را مورد هدف قرار میدهند و طرح پوتین برای حمله به اوکراین سواستفاده کردند.
او در سخنرانی هفته گذشته، طرح خود برای تهاجم را بر اساس ادعاهایی درباره ملت که دروغ بودن آنها ثابت شده است، توجیه کرد. پوتین گفت که زلنسکی به دنبال هویت زدایی اوکراین است.
توجیه دیگر پوتین برای تهاجم چیست؟ نگرانی رئیس جمهور روسیه از گسترش ناتو، سازمان پیمان آتلانتیک شمالی، به اروپای شرقی و جمهوری های شوروی سابق، به ویژه اوکراین که در سال ۲۰۰۸ درخواست پیوستن به این اتحاد را داشت، است.
پوتین گفت که تهاجم به اوکراین اقدامی برای دفاع از خود در برابر گسترش ناتو است. ناتو یک ائتلاف سیاسی و نظامی است که به سال ۱۹۴۹ برمی گردد و متشکل از ۳۰ کشور عضو از جمله ایالات متحده، کانادا، بریتانیا، فرانسه، بلژیک و بسیاری از کشورهای اروپایی دیگر است.
پوتین از زمان فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی در سال ۱۹۹۱، ناتو را به دلیل گسترش به سمت شرق مورد انتقاد قرار داده است. او گفته است که عضوگیری کشورهای ناتو در مرزهای روسیه یک اقدام تحریک آمیز است، اگرچه ناتو تاکید می کند که این یک اتحاد دفاعی است و تهدیدی برای روسیه نیست.
ناتو نقش مهمی در طرح پیچیده «طوفان سرخ برمی خیزد» دارد. در اوایل داستان، اتحاد جماهیر شوروی میدانست که نمیتواند ذخایر نفتی در منطقه خلیج فارس تحت حفاظت ناتو را بدون دشمنی با آم تصاحب کند. بنابراین، حمله ناتو را با دخالت دادن آلمان غربی در حمله تروریستی مرگباری که در حادثه پرچم دروغین انجام شد، خنثی می کند.
هم در این کتاب و هم در جنگ جاری در اوکراین، دولت روسیه ناتو و کشورهای وابسته به آن را مقصر بحرانهایی که ایجاد کرده است، میداند. به گفته ناتو، در سال ۲۰۱۴ در پاسخ به اقدامات تهاجمی روسیه علیه اوکراین، همکاری عملی با روسیه را به حالت تعلیق درآورد و متعاقباً در سال ۲۰۱۶ حدود ۵۰۰۰ سرباز در کشورهای بالتیک و لهستان مستقر کرد.
«طوفان سرخ برمیخیزد» به گونهای به پایان میرسد که فقط میتوانیم امیدوار باشیم که این جنگ وحشتناک به پایان برسد: بحران قبل از اینکه اوضاع خیلی خیلی بدتر شود حل میشود.
بیشتر بخوانید:
بدون نظر