آفازی یا زبان پریشی چیست؟ درباره بیماری بروس ویلیس بیشتر بدانید

آفازی یا زبان پریشی چیست؟ درباره بیماری بروس ویلیس بیشتر بدانید

چند روز پیش خبر ابتلای بروس ویلیس (Bruce Willis)، بازیگر مطرح هالیوودی به اختلال آفازی یا زبان پریشی از سوی خانواده‌اش اعلام شد. رومر ویلیس، یکی از دختران بروس ویلیس از همسر سابقش، دمی مور (Demi Moore)، در پستی اینستاگرامی اعلام کرد پدرش به زبان پریشی مبتلا شده و این بیماری توانایی‌های شناختی او را تحت تاثیر قرار داده است و به همین دلیل قصد دارد از حرفه بازیگری خداحافظی کند.
با آنکه خانواده ویلیس توضیحی درباره علت بروز این بیماری در او نداده‌اند، اما متخصصان می‌گویند سکته مغزی شایع‌ترین علت بروز زبان پریشی است و تا ۴۰ درصد از بازماندگان سکته را تحت تاثیر قرار می‌دهد. اما بیایید بیشتر با این بیماری لاعلاج آشنا شویم.

آفازی یا زبان پریشی؛ بیماری بروس ویلیس چیست؟

آفازی یا زبان‌ پریشی چیست؟

آفازی زمانی ایجاد می‌شود که به بخش‌هایی از مغز که با بیان و درک زبان مرتبط هستند (غالبا سمت چپ مغز) آسیب وارد شود و این آسیب می‌تواند ناشی از موارد زیر باشد:
سکته
ضربه به سر
تومور مغزی
عفونت
زوال عقل
علائم زبان پریشی بسته به نوع آن ممکن است از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد.

آفازی گاهی می‌تواند بر هوش تاثیر بگذارد

اگرچه گفتن اینکه آیا آفازی بر میزان هوش افراد تاثیر می‌گذارد یا خیر دشوار است، اما از آنجایی که توانایی برقراری ارتباط، همان چیزی که این اختلال بر آن اثر می‌گذارد، منعکس‌کننده بسیاری از چیزهایی است که ما آنها را هوش در نظر می‌گیریم، شاید بتوان این‌طور گفت. بسته به علت بروز آفازی ممکن است فرد مبتلا با هیچ‌گونه اختلالی در هوش هیجانی شامل قوه تشخیص خوب از بد یا توانایی احساس عواطف مواجه نشود.
با این حال وقتی پای یک بیماری تخریب‌کننده عصبی در میان باشد که باعث از بین رفتن سلول‌های مغز می‌شود، موضوع فرق می‌کند. در این صورت معمولا با از دست رفتن هوش و بروز تغییر در رفتار فرد همراه خواهد بود. با آنکه روند بیماری می‌تواند بسیار کند باشد، اما به تدریج و طی سال‌ها بدتر خواهد شد.

آفازی یا زبان پریشی؛ بیماری بروس ویلیس چیست؟

آفازی مثل زندگی در یک کشور خارجی است

دکتر جی پسمنسن، استاد پزشکی دانشگاه پنسیلوانیا می‌گوید این بیماری مثل این است که در یک کشور خارجی زندگی کنید و زبان مردمش را ندانید. در این حالت می‌توانید بفهمید آدم‌ها چه وقت خوشحال، غمگین یا عصبانی هستند؛ احتمالا می‌توانید احساسی که دارید را هم بروز بدهید اما به شیوه‌های محدود و اساسا شما همچنان خودتان هستید.

ممکن است برخی ارتباطات تحت تاثیر قرار نگیرند

افراد مبتلا به زبان پریشی همچنان قادرند به برخی اشکال ارتباط برقرار کنند اما انتقال افکار و خواسته‌های پیچیده می‌تواند محدود و یا غیرممکن باشد. این موضوع به بخش‌هایی از مغز که درگیر هستند و علت اصلی بروز این اختلال بستگی دارد. انواع بسیار نادر از آفازی وجود دارد که در آن فقط یک شکل از ارتباط درگیر است. مثلا فرد می‌تواند بنویسد اما نمی‌تواند صحبت کند. اما به‌طور کلی مشکل زبان بر همه اشکال ارتباطی شامل صحبت کردن، نوشتن، ارسال پیام و غیره تاثیر می‌گذارد.

آفازی یا زبان پریشی؛ بیماری بروس ویلیس چیست؟

درمان آفازی

هدف از درمان زبان پریشی بهبود در توانایی برقراری ارتباط است و راه‌های انجام آن عبارتند از:
گفتاردرمانی
درمان‌های ارتباطی غیرکلامی با استفاده از کامپیوتر یا تصاویر
گروه درمانی برای بیماران و خانواده‌هایشان
برخی از افراد مبتلا به آفازی توانسته‌اند بدون درمان به‌طور کامل بهبود یابند اما در اکثر مواقع مقداری از آن همچنان باقی می‌ماند. با آنکه گفتار درمانی در طول زمان اغلب می‌تواند به بازیابی برخی از عملکردهای گفتار و زبان کمک کند، اما بسیاری از افراد همچنان در برقراری ارتباط با مشکل مواجه هستند.

آفازی یا زبان پریشی؛ بیماری بروس ویلیس چیست؟

نکاتی برای برقراری ارتباط با افراد مبتلا به آفازی

بهتر است هنگام تعامل با افرادی که از زبان پریشی رنج می‌برند صبور و همدل باشید. این موضوع به ویژه برای کسی که می‌داند چه می‌خواهد بگوید اما قادر به بیان آن نیست دشوارتر است. از این هم سخت‌تر دیدن کسانی است که می‌خواهند با افراد مبتلا به آفازی تعامل داشته باشند اما از ناتوانی فرد مبتلا ناامید شده‌اند.
روش‌هایی برای تقویت ارتباط وجود دارد که بستگی به درجه بیماری دارد و شامل کاهش سر و صدا و عوامل حواس پرتی نظیر تلویزیون در هنگام صحبت با فرد مبتلاست. همچنین باید با فرد مبتلا همچنان مثل یک انسان بالغ رفتار کنید. صدایتان را بالا نبرید و ارتباط چشمی برقرار کنید. اگر قرار است کاری را به فرد مبتلا به زبان پریشی محول کنید، آن را به بخش‌های کوچک تقسیم کنید و به او زمان بدهید تا اطلاعات ورودی را جذب کند.

بیشتر بخوانید:

خداحافظی بروس ویلیس از دنیای بازیگری به دلیل بیماری

مطالب مرتبط
مطالب دیگر از همین نویسنده
مشاهده بیشتر
دیجیاتو
بدون نظر

ورود