نگرانی تازه در مورد توله یوزپلنگ های ایرانی؛ احتمال ابتلای توله ها به اختلالات ژنتیکی

نگرانی تازه در مورد توله یوزپلنگ های ایرانی؛ احتمال ابتلای توله ها به اختلالات ژنتیکی

انگار که حواشی مربوط به توله یوزپلنگ های ایرانی که از طریق جفتگیری در اسارت به دنیا آمده اند تمامی ندارد. بهرنگ اکرامی، دامپزشک متخصص مامایی و بیماری‌ های تولید مثل گفته است که اکنون بیم وجود اختلالات ژنتیکی در توله یوزهای ایرانی می رود، توله یوزهایی که در ابتدا سه توله بوده اما یکی از آن ها دو روز بعد از تولد به خاطر مشکلات ریوی تلف شد در حالی که برخی کارشناسان محیط زیست نحوه شیر دادن به این توله یوزها را علت مرگ یکی از آن ها دانستند. همچنین در ابتدا جنسیت این توله ها ماده اعلام شد که پس از چند روز این اشتباه شناسایی شده و اعلام شد که جنسیت تمام توله ها نر است.

اخیراً نیز اعلام شد که مادر این توله یوزها که «ایران» نام دارد تاکنون با توله های خود ارتباط برقرار نکرده، به آن ها شیر نداده و آن ها را نپذیرفته است. دکتر اکرامی در مورد اشتباه در اعلام جنسیت این توله ها گفته است:

تشخیص اشتباه جنسیت توله یوز‌ها به دلیل تعجیل بخش رسانه بود که پیش از تایید فنی این موضوع را اعلام کردند. نباید چنینی مواردی بدون تاییدیه منتشر شود چرا که مردم آن را دنبال می‌کنند و اخبار اشتباه باعث ایجاد بازتاب‌های مختلفی می‌شود. در زمان اعلام اولیه جنسیت توله‌ها من در اتاق مربوط به «ایران» و در حال جراحی آن بودم. توله‌ها نیز برای مراقبت به باکس مخصوص منتقل شده بودند. با توجه به اینکه توله‌ها بعد از زایمان باید تا ۴۸ ساعت در آغوش مادر باشند، ما اجازه دادیم تا مقداری زمان بگذرد. پس از دو روز که من توله‌ها را معاینه کردم متوجه شدم که نر هستند. این اتفاق باعث ایجاد بازتاب بدی درباره این موضوع شد.

این کارشناس در مورد مرگ یکی از توله یوزپلنگ ها و نپذیرفتنشان توسط مادرشان گفته است:

وقتی برای اولین بار فیلم شیرخوردن توله‌ها منتشر شد، با مسئولان مربوطه تماس گرفتم و اعلام کردم که این نوع شیردادن اشتباه است و نباید توله یوزپلنگ به پشت خوابانده شود، بلکه باید به همان حالتی که به طور غریزی شیر می‌خورد، به او شیر خوراند. حتی شاید علت مرگ یکی از توله‌ها هم همین اشتباه شیردادن آن‌ها باشد. یوزپلنگ به دنیا آمدن توله‌هایش را ندیده، بیهوش شده و با پاره‌شدن شکمش توله‌هایش به دنیا آمده‌اند. همین موضوع باعث شده که او فرزندانش را نپذیرد. در واقع اصلا آن‌ها را نمی‌شناسد و هیچ حسی در قبال آن‌ها ندارد، به همین دلیل به آن‌ها شیر نداد و شیرش خشک شد. یوزپلنگ به دنیا آمدن توله‌هایش را ندیده، بیهوش شده و با پاره‌شدن شکمش توله‌هایش به دنیا آمده‌اند. همین موضوع باعث شده که او فرزندانش را نپذیرد. در واقع اصلا آن‌ها را نمی‌شناسد و هیچ حسی در قبال آن‌ها ندارد، به همین دلیل به آن‌ها شیر نداد و شیرش خشک شد.

دکتر اکرمی در ادامه افزوده است:

مسئله ای که هم اکنون مهمتر از جنسیت توله‌هاست، هشدار وجود اختلال ژنتیکی در این گونه است چرا که یکی از توله‌ها به همین علت تلف شده است. در این شرایط نر و ماده بودن توله‌ها اهمیت زیادی ندارد. در واقع مشاهده اختلال ژنتیکی در یکی از توله‌ها اهمیت بالاتری دارد. اگر توله‌ها ماده بودند شرایط نسبتا بهتر بود، اما نر شدن توله‌ها تلنگری مبنی بر بالارفتن نرزایی به ما می‌زند. مسئله مهم هم اکنون نرزایی است و مهمتر از آن، از سه توله یکی مشکل داشته است. نرزایی یعنی ازدیداد نسل در گونه انجام می‌شود، اما جنس زادآور که ماده است، کم خواهد شد.

جمعیت اندک ماده در کاهش تکثیر گونه موثر است. علت بروز نرزایی نیز کاهش جمعیت پایه است. این یعنی یک نر می‌تواند با دختر خود نیز جفت گیری کند چرا که جنس نر در منطقه غالب است. به این ترتیب خویشاوندی بیشتر می‌شود و ضریب همخونی بالاتر می‌رود. این دومینو در نهایت منجر به  بروز ناهنجاری در اندام‌ها، ناهنجاری ژنتیکی در اسپرم‌ها، عدم تکامل ریوی دوره جنینی، کوری، ناهنجاری فک و دندان و در حتی ناهنجاری اندام‌های حرکتی گونه می‌شود.

احتمال اختلال ژنتیکی توله یوزپلنگ های ایران

این دامپزشک در مورد علت احتمال اختلال ژنتیک توله یوزپلنگ ها نیز تصریح کرده است:

«فیروز» – یوزپلنگ نر- از توران و «ایران» از میاندشت گرفته شده بود و احتمال اینکه خویشاوندی زیادی بین آن‌ها وجود داشته باشد، بالا است؛ لذا لازم است که نمونه ژنتیکی از این گونه‌ها گرفته شود. این یک نشانه است که به ما هشدار می‌دهد که باید نگران اختلالات ژنتیکی این گونه باشیم. ما باید نر‌ها را از منطقه خارج کنیم و تنوع ژنتیکی را بالا ببریم. لازم است ببینیم چگونه می‌توانیم جمعیتی تولید کنیم که در منطقه پایدار باشند. بدون شک تنوع ژنتیکی بالاتر مشکلات ژنتیکی کمتری را در پی خواهد داشت. هرچه فاصله‌ها بیشتر شود اختلالات ژنتیکی کمتر می‌شوند. نرزایی چالشی است که جمعیت گوزن‌های زرد نیز دچار آن هستند.

دو سوم جمعیت فعلی گوزن زرد در کشور ما نر هستند. «فیروز» ۱۰ سال در توران بوده و ممکن است ماده‌های منطقه دختران او باشند. در واقع امکان دارد که بیرون کشیدن «فیروز» از توران خدمتی به تنوع ژنتیکی منطقه بوده باشد. باید از نر‌های مناطق دیگر استفاده و تنوع ژنتیکی بیشتر شود. این طرح بسیار باارزش است و علاوه بر اینکه این توله‌های نر بالغ می‌شوند و برای ما تولید اسپرم می‌کنند، موضوع اختلالات ژنتیکی را نیز به ما یادآوری می‌کنند. این در حالی است که «فیروز» و «کوشکی» -یوزپلنگ‌های نر- سن بالایی دارند و کارایی سابق را ندارند.

بیشتر بخوانید:

انجمن یوزپلنگ ایرانی: «ایران هنوز توله هایش را نپذیرفته و به آن ها شیر نمی‌دهد»

مطالب دیگر از همین نویسنده
مشاهده بیشتر
۲ نظر

ورود

  • Diego اردیبهشت ۲۰, ۱۴۰۱

    باید قبل از زاد و ولد نمونه ب میکردن ن الان

  • نیستانک اردیبهشت ۲۳, ۱۴۰۱

    سلام الان در عناوین خبرها علت را لمس دست انسان عنوان کردند!؟ آیا یک دامپزشک نمیداند که آمپول ب کمپلکس چه خصوصیتی دارد. یعنی لمس نشدن توله در زایمان درس کلاس اول دبیرستان حیوان شناسی هم نیست. اصلا درس نیست. روی لاستیک پنچر راه نروید چون به ماشین خسارت میزند. کل ماجرا بنده که شغلم چیز دیگریست اختلال ژنتیکی یا مریضی یا عفونتهای خاص هست. گربه سانان گاهی برای حفاظت از بقیه توله ها توله مریض را میخورند. یا باید تمام جفتها را اگر تعداد زیاد هست بعلت گوارش نباید بخورند.که اینها مطالبی نیست که به پرستار دامپزشک گفته شود. تمام حرف بنده اینست مسئولین بهداشت را با خبرهای توهین آمیز مورد بهتان قرار ندهید. اینها سرمایه مملکت هستند و جلو اینها تعظیم باید کرد.